2008-06-29

::Kak Era::Her Wedding Ceremony!!!::

Jumaat (27 Jun 2008)

Hujung minggu ni aku pulang ke kampung untuk menghadiri majlis perkahwinan Kak Era a.k.a Dr. Zuhairah Munir dengan suami tersayangnya Azrul. Aku bergerak pulang ke Ipoh selepas waktu kerja hari Jumaat. Biasa la kalau time nak balik kampung, pasti sharp pukul 5 dah gerak dah. Kali ni ada sepupu aku sorang nak tumpang balik skali, Nadia namanya. Aku kene ambik nadia di Subang Parade sebab kat situ je yang aku familiar di area subang. Tempat lain kamek sik tauk!!.

Dekat-dekat pukul 6 baru aku sampai di subang. Nadia dah siap tunggu aku kat depan kedai buah. Kami pun terus bergerak menuju ke Ipoh melalui lebuhraya PLUS. Tak banyak yang nak dibualkan dalam kereta sepanjang perjalanan. Memang mengantuk betol, maklumlah petang-petang macam nih selalunya memang agak rajin gak aku membuta heheh dah terbiasa. Kami tiba di Ipoh dalam jam 8 malam. Aku terus memandu kereta sport ku ke rumah makcik aku di Rapat Setia, Ipoh memandangkan semua keluarga tengah berkumpul kat sana. Wah memang best keadaan di sana, Khemah dah didirikan dan sepatutnya petang itu telah berlangsung majlis khatam al-Quran. Adui miss pulak tang tu.

Setelah mengisi perut dan menolong apa-apa yang patut, kami semua pun besiap-sedia untuk tidur. Hhehe tk sabar nak tunggu esok. Mesti best punyalah. Ramai jugak sedara-mara aku yang datang. Memang dah lama tak jumpe diorang, maklumlah time raya tahun lepas pun ada yang tak balik, dan yang baru jumpa setalah bertahun-tahun tak jumpa pun ada jugak!!!.





Sabtu 28 Jun 2008

Sesi Pertama

Hari sabtu, pepagi lagi dah bangun, bersiap-siap dan bergerak menuju ke rumah makcik aku di Rapat Setia.Oh ya, lupa plak nak bagitau yang aku sekeluarga tidur di rumah kami di Kg. Sungai Rokam, Ipoh. Dekat je rumah kami dengan rumah Makcik tu, dalam 10 minit dah sampai.

Majlis akad nikah dijadualkan berlangsung jam 10 pagi. Mak aku, seperti biasa la menjadi ketua tukang masak sarapan pagi! Hahahah, menu sarapan pagi adalah mi goring dan beberapa jenis kuih muih tradisional. Kelam kabut jugak pagi tu sebab masa yang ada sangat suntuk. Tok kadi plak dah sampai awal, dalam jam 9.30 pagi dia dah tercegat depan pintu umah. Heheheh.

Aku seperti biasa la ditugaskan menjadi juru gambar yang tak bertauliah!! Hehhehe memang aku suka pon sebab itu je kerja yang aku suka buat, daripada join sepupu-sepupu aku mengumpat. Jam sepuluh pagi memang aku dah standby depan umah Denham video cam Sonny milik sepupu aku, Khairul Ariffin (abang pengantin). Akhirnya, rombongan pengantin lelaki pon tiba, segak dengan berbaju melayu putih, pengantin lelaki diiring masuk ke depan pelamin. Tok kadi plak memang dah lama menunggu. Aku?? Biasa la dah cari port baekkk punya!!

Bermulalah upacara akad nikah. Tok kadi membacakan khutbah nikah dan seterusnya memulakan upacara pernikahan. Alhamdulillah majlis berjalan lancer. Hanya dengan sekali lafaz sahaja, akak sedara aku dah jadi bini orang! Aku sempat ngintai dia dalam bilik, huhuhu gembira je muka dia.

Selesai majlis, rombongan pengantin dan tetamu yang ada dijemut bersarapan pagi!, selesai sesi pertama…

Sesi Kedua

Sarang time majlis persandingan pulak. Tetamu mula sampai jam 11.30 pagi lagi. Agak ramai juga jemputan yang hadir. Makcik dan pakcik aku sibuk menyambut tetamu. Pakcik makcik aku yang lain pun sama-sama membantu. Wahhh seronok habis. Pengantin lelaki dijangka tiba jam 1.30 petang..

Tiba masa yang ditunggu-tunggu, pengantin lelaki sampai pada jam 1.45 petang. Sambil diiringan flower girls, pengantin pompuan diarak keluar menyambut mempelai lelaki yang sedia menanti. Sama cantik , sama padan.!! Aku??? Biasa la setia dengan video camera di tangan ku!!.

Majlis berjalan dengan lancar walaupun cuaca panas terik. Alhamdulillah tiada apa-apa perkara yang tidak diingini berlaku. Majlis berakhir jam 4 petang. Dalam masa sibuk berkenduri kendara tu, kami sempat juga berchatting dengan Nazrin yang berada di France. Sempat jugak aku menjeleskan dia dengan lauk pauk kenduri!! Hahahah padan mukerr.. (sian dia).

Sesi Ketiga

Sebelah malam, ada lagi majlis bakal berlangsung. Majlis bersama ahli keluarga, biasanya dikenali sebagai majlis memotong kek dan membuka hadiah. Majlis diserikan dengan upacara cabutan bertuah yang dihoskan oleh Pak Su aku. Gamat suasana malam tu dengan game memasukkan guli ke dalam bekas menggunakan garfu dalam masa 15 saat.!!! (apakah itu???? Hehehe). Best!!! Memang Best!!!

Ahad (29 Jun 2008)

Tiba masa semua pulang ke tempat masing-masing. Sedih juga sebenarnya tapi apa kan daya… masing-masing ada tanggungjawab. Kene la akur. Aku pun terpaksa pulang ke KL. Dalam hati emronta-ronta taknak balik. Rasa macam dah tak selera nak kerja…terpaksa menghadapi tensen dan sebagainya.. Tapi semuanya terpaksa dilakukan agar impianku terlaksana!! Hehehhehe PEACE!!.

2008-06-25

::Review Filem ~ Made of Honour::

Assalamualaikum...Moshi….Moshi…Hello..Hi...

Sudah agak lama juga tak pergi menonton wayang, rasanya filem terakhir yang gue tengok adalah ”Kung fu Panda” . Sebuah filem yang tak menghampakan (sila baca post sebelum ini untuk review filem tersebut). Kali ni aku berpeluang menonton sebuah lagi filem barat, yang agak simple dan ringan.Filem apa kah itu??? Yup kalau bercakap tentang filem komedi, filem romantik..ha itu memang genre kesukaan gue!Kalau ada filem fantasi or science fiksyen lagi gue suka!!!

Ok, back to the story, semalam Acid kol aku ajak tengok wayang. Katanya masa tu je dia free kalo nak kuar, so aku pun mengambil kesempatan itu untuk pergi tengok wayang ngan dia memandangkan dia kata dah tiga bulan tak tengok wayang!!! Hahaha maklumla duduk kat perantauan..heheh Hulu ker??? Takpe la sabo jer..insyaAllah satu hari nanti pembangunan pesat akan berlaku di tempat itu. So kebetulan Acid free smalam, katanya latihan dibatalkan. Kami pun pergi ke Sunway Pyramid, TGV untuk menonton citer “Made of Honor” lakonan Patric Dempsey (Dr, McDreamy dalam cerita Grey’s Anatomy :: fav drama aku tuh!!) dan heroin nya pulak Michelle Monaghan (banyak gak dia blakon filem tapi alu tak ingat citer apa). Kami sampai awal kat Sunway tu lebih kurang jam 9.30 malam. Show pulak start pukul 11.20..wah lama tu nak kene tunggu. So plan sampingan kami adalah melepak di Mc Donald. Best gak sekali-sekala melepak kat Sunway Pyramid tu sebab boleh tengok Sunway Lagoon di waktu malam. Ghee gheeeee…




Review::

Filem Made of Honour, mengisahkan Tom (Patrick Dempsey) yang bertemu dengan Hannah (Michelle Monaghan) sejak zaman kolej lagi. So bile dah jumpe tu, diorang pun jadi kawan baek sampai la besar. Dalam pada itu (chewah ayat) Tom juga seorang playboy yang suka berpoya-poya dengan perempuan dan dia sering menceritakan perihal hubungannya kepada Hannah. Tom sangat berjaya dalam dan menjadi kaya raya hasil ciptaan “coffee collar” nya. Hannah pulak merupakan seorang arkeology di sebuah museum terkemuka di New York. Banyak perkara yang diorang buat bersama-sama.

Pada satu hari..Hannah bagitau kat Tom yang dia akan ke Scotland atas urusan kerja selama dua minggu. Sepanjang ketiadaan Hannah, Tom mula merasa kesunyian. Namun dia cuba memenuhi ruang-ruang kekosongan tersebut dengan berpoya-poya. Tapi still terasa kekosongan itu. Kalau talipon Hannah pon, sentiasa ada masalah seperti gangguan talian la, tak sempat angkat talipon dan lain-lain lagi. Akhirnya Tom sedar yang dia sebenarnya mencintai Hannah. Setelah mendapat nasihat daripada beberapa orang rakan baeknya, Tom nekad untuk melamar Hannah sekembalinya dia ke New York nanti.


Tibalah masa yang dinanti-nantikan, Hannah pulang ke New York. Mereka berjanji untuk berjumpa di sebuah restoran. Tom pulak dah tak sabar nak bagitau kat Hannah tentang hasratnya. Nak dijadikan cerita, sebenarnya Hannah bukan pulang seorang diri, tetapi membawa tunangnya yang berbangsa Scotland lagi!!! Ish bukan calang-calang tunang dia, keturunan bangsawan Scotland pulak tu. Tom merasa tercabar dan tak sempat untuk menyuarakan hasratnya. Tambahan pulak Hannah dengan gembiranya mahukan Tom menjadi ketua pengapit perempuan!!! Hahahahah...ada ke lelaki jadi pengapit pompuan??? Tom terpaksa menerima tugasan itu sebab baginya itu saja cara untuk merapatkan diri dengan Hannah.

Macam-macam cara dilakukan oleh Tom untuk memenangi semula hati Hannah. Sebenarnya dulu Hannah memang suka kat Tom, tetapi memandangkan Tom ni playboy dan tak percaya pada perkahwinan, Hannah terpaksa memendam hasratnya itu. Perkahwinan Hannah dan tunangnya Collin akan dilangsungkan di Scotlad, di Istana keluarga Collin. Hannah juga akan terus menetap di Scotland. Berita itu merupakan tamparan hebat buat Tom. Akhirnya mereka semua telah berkumpul di Scotland untuk majlis perkahwinan itu.

Terjadilah satu perkara yang tak diduga, Tom telah meluahkan hasrat hatinya kepada Hannah. Tetapi Hannah menolak sebab dia tak sanggup nak melukakan hati Collin. Tom yang kecewa telah meletakkan ‘jawatannya’ sebagai ‘made of honour’. Namun selepas berlaku satu situasi di dalam perjalanan pulang, Tom telah mendapat keyakinan untuk terus merebut Hannah. Dengan menunggang kuda kepang..eh kuda padi..eh silap ..kuda apa ntah, tapi seperti juara equestrian lagaknya, Tom pun meredah hutan menuju ke Gereja tempat berlangsungnya Majlis perkahwinan Hannah dan Collin. Jeng..jeng..jeng... apa berlaku selepas itu???

Lu Pikir La Sendiri!!! (Ikut gaya Nabil Raja Lawak) – Pegi la tengok cite tu sendiri. Gue rate kan filem ni 3 bintang. Buat sesiapa yang tengah hangat bercinta tu memang sajak la kalau tengok. Bawak awek tu dok dalam panggung.... ringan-ringan sikit...hehehe ..ops...Astagfirullahalazimm.... sin..sin... Pandai-pandai lah yer!!

PEACE!!!

video

2008-06-23

Hari Ku Indah

Assalammualaikum!

Wow dah lama jugak ler tak update blog. Huhuhuh agak bizi plak kebelakangan ni (sentiasa). Minggu ni macam-macam perkara menarik berlaku. Ish tak sabar plak nak citer.

Yang pertama::

Acid a.k.a. De’ Manta turun KL!!! Hehehe dah lama tak jumpe member baik aku tu! Boleh la atur strategi baru. Acid ke KL sempena program tempat kerja dia, aku pun tak tau program apa. Tapi katanya program tahunan la. Wow…sangat mantap!! Baru keje setengah tahun dah boleh join benda-benda camtu..Kagum aku!! Kagum!! So nak dijadikan cerita, semalam, setelah tiga hari dia kat KL baru aku berpeluang mengatur masa jumpa dia. Hmm itu pun dah lewat, hampir tengah malam. Kira banyak juga la agenda yang kami bincangkan! Terutamanya hal-hal berkaitan tuttttttttt…hahahha(mana leh bagitau).

Yang kedua::

Mak dan ayah aku kata nak buat kenduri doa selamat, Ahad lepas. So aku dan abang aku sekeluarga pun bersama-sama la balik ke kampong di Perak. Lepas kejer je aku bergegas keluar opis dan amek abg aku ngan isteri dan anaknya di Gombak. Huh jem pulak jalan. Dekat sejam jugak aku beratur atas jalan raya. Perjalanan ke Perak mengambil masa sejam setengah je (heheheh aku pecut 130 km sejam) tak le laju kan??. Maklumla, hari dah malam, tu yang nak cepat sampai umah. Lagipun tak sabar nak jumpe mak ngan ayah aku, dah dekat 3 bulan tak balik kampong!!!

Hari sabtu takda buat benda sangat, just dok umah. Owh lupa, ada la sepupu-sepupu aku yang dah mula datang ke rumah, kami pun plan baekkkkkkk punya, pergi mandi sungai! Kat Kuala Woh, antara tempat rekreasi yang agak popular di Perak! Jom ler datang!. Best woooo. Dah lama tak mandi sungai. Asyik mandi lauttttttt je, so kirenya ni lepas gian la mandi sungai. Anak buah aku yang umur 5 tahun pun aku heret sekali. Hahahaha.

Malam harinya pulak, aku ngan family bergotong royong la menyediakan bahan-bahan untuk kenduri sok. Ramai juga jiran-jiran (geng2 Mak aku) yang datang tolong. Fuh meriah sehhhhhhhhh.. Dah macam nak buat kenduri kawein dah. Tu la yang bestnya dok kat kampung!!!

Esok pagi (hari kenduri~ Ahad) pepagi lagi mak aku dah kejutkan. So aku pun menolong mak aku kat dapor!! Jangan tak percaya! Aku tolong mak aku masak, hehehehe. Aku masak sambal tumis udang, ayam masak merah dan gulai kurma daging! Heheheh terer tak??? Sebenarnya aku tukang kacau kuali jer, mak aku yang campak-campakkan barang2 ke dalam kuali! Masa tu belum ramai orang datang lagi. Geng-geng mak aku pun entah2 belum bangun tido lagi. Tu yang aku terjebak tu.

Kenduri doa selamat tu start dalam pukul 12 tgahari. Ramai betol kengkawan mak dan ayah aku yang datang. Tu tak termasuk sedara-mara aku lagi. Memang meriah jugak la. Penat juga aku mengangkat hidangan dan membuat apa-apa yang patut. Ni la masanya aku berpeluang berjumpa dengan orang-orang yang dah lama aku tak jumpa (contohnya, kawan-kawan mak ngan ayah aku). Kenduri selesai jam 1.30 tengahari. Wush penatnya tak terhingga, sehingga kami sekeluarga melepek di ruang tamu kepenatan. Sebelah petang pulak, aku ngan abang dan kaka ipar aku terpaksa pulang semula ke Kuala Lumpur... sedih gak sebab tak dapat berlama-lama di kampung, tapi apakan daya, esoknya dah nak kereje...

Sampai di KL lebih kurang jam sepuluh malam. Aku talipon Acid, dia kata on kalau nak keluar. Tu yang kami keluar tu, ada sorang lagi member dia dari Bintulu, Sazali namanya, join kami jugak. So kami bertiga pergi melepak di kedai makan sampai pukul 1.30 pagi..Ish apa la yang di buat kat kedai tu lelama kan!!..hehehe

Ha tu je la ringkasan perkara yang berlaku sepanjang 4-5 hari aku minggu lepas. Nanti update lagi.. Banyak lagi plan nak buat ngan Acid sementara dia ada kat sini heheheh.. Kene round satu KL nih heheh.. Chiowwww!!.

WASSALAM.

2008-06-18

::Demi Sesuap Nasi::

Salams…
Satu lagi minggu yang amat memenatkan. Ditambah pula dengan kerja-kerja sendiri yang memang memerlukan kerahan tenaga dan pengorbanan masa, akhirnya aku akur, memang susah nak senang, tapi agak senang nak susah! Huhuhuh.

Semalam, bersamaan Selasa, 17 Jun 2008, aku diarah menghadiri satu Dialog berkaitan Perancangan Bandar Islam 2008. (Uhuk...apakebendanya dialog ni??? Sungguh Islamik pula bunyinya) Program diadakan di Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Gombak. Adui jauh betol tempat ni. Sebenarnya aku ni memang asing dengan UIA, kali terakhir aku menjejakkan kaki ke situ pun seingat aku 3 ke 4 tahun lepas. Hmm dengan keadaan ekonomi yang agak mencabar ketika ini, aku gagahkan jua memandu kereta sportku sendiri meredah dini hari seawal 630 pagi. Aku bertolak dikala member-member rumahku masih lena dibuai mimpi! Ish apa la diorang ni...time subuh dah nak jadi subuh gajah pun tak bangun lagi!!! Dushhh...dushhh rasakan penumbuk aku!.
Aku bertolak awal sebenarnya bukan apa, takut jem. Almaklum sajalah, Lebuhraya MRR2 tu bukannya boleh dijangka! Sepanjang aku hidup kat KL ni, tak pernah aku nampak lebuhraya tu lengang. Kalau nak jalan lancar pun, ha pergilah lalu situ pukul 3-4 pagi. Sepanjang perjalanan, memang lancar sebenarnya,(ish tak sangka pulak). Agaknya kesan dari kenaikan harga minyak kot??? Ramai orang menggunakan pengangkutan awam untuk ke tempat kerja. (persepsiku..) Tiba di pintu masuk UIA tepat jam 7.10 pagi. Ish terawal la pulok. Berbekal kan peta yang dilampirkan di dalam surat jemputan tu, aku pun mula la mencari Kuliah Senibina dan Reka Bentuk Alam Sekitar. Ish memang payah. Aku siap tawaf pakai kereta 2 kali mengelilingi UIA tu. Susah betol nak cari tempat tu. Lastly, aku nekad park kereta kat satu kawasan public car park, dan terus bertanya pada makcik tukang sapu sampah di bawah pokok berhampiran.

Aku:: Assalamualaikum kak, (hehhe panggil akak ler..bagi dia excited sikit). Tumpang tanya, kuliah architecture kat mana?

Akak sapu sampah:: (sambil tersenyum girang) Waalaikumsalam.. Tu dia dik. (sambil menunjukkan jarinya ke arah bangunan di sebelah tempat parking kereta tu).

Aku:: Terima kasih ye kak. (dalam hati aku melonjak kegembiraan, rupanya tempat dituju dah ada depan mata. Memang jelas terpampang perkataan Kuliah of Architecture & Environmental Design kat atas bangunan tu. Cuma aku je yang tak perasan. Almaklumlah rabun.
Aku pun bercadang untuk pergi mengisi perut. Malas nak pegi tempat tu dulu sebab awal lagi. Sekali lagi aku berpusing-pusing di dalam kawasan UIA untuk mencari kedai makan. Wallaaaaaweeehhhh satu pun aku tak nampak. Mana perginya kedai-kedai makan di UIA ni? Perut aku dah berkeroncong nih.. Setelah dua kali lagi mengelilingi UIA tanpa turun dari kereta (hehehe malas nak turun), aku mengambil keputusan untuk keluar dari kawasan UIA. Akhirnya aku pun menjumpai satu kedai runcit di bahu jalan. Terpaksa la aku beli seketul roti (eh seketol ker?) dan sebkotak air. Itu je yang dapat. Dalam proses mencari dan mengelilingi UIA tu mengambil masa hampir satu jam!!!.

Cukup pasal kejadian di pagi hari.. Tiba pulak masa dialog::

Dialog tu sebenarnya start jam 9.30 pagi!!!! (Ish nyesal aku datang awal-awal). Ramai juga peserta yang mengambil bahagian, termasuklah dari beberapa agensi yang turut dijemput. Tapi kebanyakkanya adalah daripada Pihak Berkuasa Tempatan, Perancang Bandar dan banyak juga lecturer universiti yang hadir. Para pembentang kertas kerja pun tak kurang hebatnya!!! Antara yang membentangkan kertas kerja adalah Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin (orang yang mengharamkan Faizal Tahir memasuki Perlis buat konsert..hehehe), dan ada lagi beberapa orang Dato’ dan Prof. yang mengambil bahagian.

Sepanjang pembentangan kertas kerja, aku rasa macam dengar ceramah agama pun ada! Huhuhuh. Siap hadis dan sirah Islam semua keluar!. Alhamdulillah ... dapat pahala. A yang menarik aku nak kongsi bersama disini adalah, satu bahagian yang disampaikan oleh Dr. Asri, berhubung menjaga alam sekitar (cewah..mentang-mentang environmentalis!!):

Sabda Nabi Muhammad S.A.W.:

”Sesiapa yang memotong pokok bidara maka Allah akan
rendahkan kepalanya di dalam neraka”

(riwayat Abu Daud, dinilai sahih oleh al-Albani)


Amaran dan doa Nabi Muhammad s.a.w. agar Allah mengambil tindakan kepada pemotong atau penebang pokok bidara kerana kerimbunan pokok tersebut menjadi tempat berteduhnya manusia dan haiwan. Maka perbuatan memusnahkannya tanpa sebab adalah suatu pengkhianatan terhadap manusia dan haiwan. Maka hukumannya adalah neraka! Al-Imam Abu Daud dalam kitab sunnanya apabila ditanya mengenai maksud hadis ini menyatakan;

Hadis ini diriwayatkan secara ringkas. Maksudnya sesiapa yang memotong pokok
bidara di tanah lapang tanpa sebarang sebab dan sia-sia, sedangkan ia menjadi
tempat berteduh orang bermusafir dan haiwan, maka Allah rendahkan kepalanya
dalam neraka!”

(Abu Daud, Sunan Abi Daud 4/361, Beirut: Dar al-Fikr).

Demikian Nabi s.a.w. memperjuangkan agar tidak dimusnahkan alam sekitar tanpa sebab yang sah. Apa yang dapat aku simpulkan...secara umun jer..Manusia tidak boleh memusnahkan alam sekitar (digambarkan sebagai pokok bidara) tanpa sebab-musabab yang sah, maksudnya tanpa sebarang perancanganh yang jitu. Sekiranya ia dilakukan, maka balasan untuk mereka telah tersedia di akhirat kelak! (huhuhuh emo sikit nih!)

Ada satu lagi yang menarik perhatian aku untuk berkongsi bersama berhubung penjagaan alam sekitar sebagai satu sedekah

Sabda Nabi Muhammad s.a.w.:
”Tidak ada seorang muslim yang menanam tanaman atau menyemai semaian lalu
burung, atau insan atau binatang berkaki empat memakannya, melainkan untuknya
(pahala) sedekah.”

(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
Ha apa lagi, sama-samalah kita fikir kan. Dah tau, buatla...jangan mengangguk je...!!!
Oklah ni je yang aku nak kongsi buat setakat ini. Alhamdulillah...mudah-mudahan siapa yang membacanya dan mengamalkannya dapat pahala!!! Amin~~~.

PEACE!

2008-06-14

::Happy Father's Day::

Happy Father’s Day!!! Tomorrow, every man in this world who called Father, dad, papa or else (in your own word) will celebrating this special day. Secara jujurnya, I never into this celebration. Tak tau la sebab apa, tapi mesti ada a good explaination terhadap situasi ini. Hmm but tomorrow, I try to do something, aku nak wish :: Happy Father's day to my beloved father and thak you for being so 'sabar' for all this time!!!

Sedikit sejarah mengenai Father's Day:::

The idea for creating a day for children to honor their fathers began in Spokane, Washington, US. A woman by the name of Sonora Smart Dodd thought of the idea for Father's Day while listening to a Mother's Day sermon in 1909.

Having been raised by her father, William Jackson Smart, after her mother died, Sonora wanted her father to know how special he was to her. It was her father that made all the parental sacrifices and was, in the eyes of his daughter, a courageous, selfless, and loving man. Sonora's father was born in June, so she chose to hold the first Father's Day celebration in Spokane, Washington on the 19th of June, 1910.


In 1926, a National Father's Day Committee was formed in New York City. Father's Day was recognized by a Joint Resolution of Congress in 1956. In 1972, President Richard Nixon established a permanent national observance of Father's Day to be held on the third Sunday of June. So Father's Day was born in memory and gratitude by a daughter who thought that her father and all good fathers should be honored with a special day just like we honor our mothers on Mother's Day.

What Makes A Dad


God took the strength of a mountain,
The majesty of a tree,
The warmth of a summer sun,
The calm of a quiet sea,
The generous soul of nature,
The comforting arm of night,
The wisdom of the ages,
The power of the eagle's flight,
The joy of a morning in spring,
The faith of a mustard seed,
The patience of eternity,
The depth of a family need,
When God combined these qualities,
When there was nothing more to add,
He knew His masterpiece was complete,
And so, He called it ... Dad
(Author is unknown)

I LOVE MY DAD!! I LOVE MY MAMA!! I LOVE MY FAMILY!!
Whooohoooooooo!!


My parents with Rashid's Family

2008-06-11

Kerja -Minyak-Training-Semua Jadi Satu!

Rabu :: 4 Jun 2008

Whushhh dah berapa hari tak dapat online..akhirnya malam ni dapat juga masa untuk update blog. Sejak hari Rabu lagi aku dah kene pergi outstation. Ish lama jugak tu, aku kene pergi melawat ke satu tapak projek di Mersing, Johor. Sebenarnya itu bukan direct projek yang aku handle tapi aku ditugaskan untuk mengiringi rakan sekerja ke sana. Projek mega punya pasal, macam-macam hal berlaku. Aku dan kawan aku, Amir bertolak dari ofis jam 2.30 petang. Dari Putrajaya ke Melaka, aku memandu kereta sendiri sambil mengikut kenderaan pejabat. Napa plak naik kete sendiri?? Haaa nanti aku bagi tau. Dah park kereta di Ayer Keroh, Melaka, aku pun naik kenderaan pejabat menuju ke lokasi di Mersing. Ish jauh betol.!!!! Hampir 5 jam perjalanan, ada sesuatu yang menarik dapat aku rakamkan. Tiba-tiba sampai di pekan Keluang, kesesakan lalulintas berlaku. Ish pelik jugak, kat pekan kecik macam ni, jem mengalahkan KL.!!! Rupa-rupanya, kesesakan berlaku akibat kenderaan yang beratur ke stesen minyak berhampiran! Whushhh penuh tu.....!!! Pelik jugak..bile selidik punya selidik akhirnya kami dapat tahu yang harga minyak akan naik pada keesokan hari. Patut la pun!!! Terkejut juga aku bile dapat tahu, harga minyak naik sebanyak RM2.78 sen seliter!!! Wah, tak pernah lagi harga minyak naik setinggi ini! Memang besar impaknya kepada ekonomi negara. Sama-sama la kita lihak apa yang akan berlaku. Yang pastinya, banyak sok sek sok sek akan kedengaran untuk satu tempoh masa yang lama.


Keadaan Traffik yang sesak di Stesen Minyak [Lokasi::Keluang]

Kami meneruskan perjalanan yang masih berbaki 45 km ke bandar Mersing. Di mana-mana sahaja kelihatan stesen minyak yang padat dengan kenderaan menghiasi pemandangan di bahu-bahu jalan. Akhirnya setelah lebih kurang 1 jam perjalanan, kami pun tiba di bandar Mersing lebih kurang jam 9.00 malam. Huh kejutan lagi! Bandar Mersing yang setahu aku, aman damai dan tenang, mengalami kesesakan lalu lintas yang teruk!!! Semuanya gara-gara harga minyak yang bakal naik esok. Kami terperangkap hampir satu jam. Padahal, hotel tempat kami menginap tidak jauh dari tempat kami tersekat. Kami sempat lepak di sebuah Bistro di jeti Mersing sementara menunggu kesesakan itu reda. Akhirnya, pada pukul 11 malam, kami berjaya sampai ke hotel dan check in. Lega, akhirnya dapat jugak berehat dengan tenang sementara menunggu hari esok yang pastinya penat!

Khamis :: 5 Jun 2008

Pagi-pagi lagi aku dah terjaga, entah kenapa tidur pun tak lena semalam. Setelah selesai mandi dan bersiap apa yang patut, aku dan Amir turun breakfast tepat jam 8.00 pagi. Program lawatan akan bermula jam 9.00 pagi di mana kami dikehendaki berkumpul di pejabat JPS Mersing untuk mendengar satu taklimat daripada pihak pemaju dan consultant projek. Setelah selesai membentankan taklimat, ahli rombongan seramai lebih kurang 20 orang dibawa ke jeti Mersing untuk menaiki bot dan melihat tapak projek. Hmmm naik bot lagi??? Harap-harap tak mabuk macam perjalanan ke Redang dulu. Lama jugak perjalanan di atas bot tu, lebih kurang sejam setengah kami berlegar-legar di lautan Mersing! akhirnya jam 12.30 kami pulang semula ke Jeti. Terus kami dipelawa ke Bistro (tempat lepak malam semalam) untuk makan tengah hari. Selepas lunch, kami pulang semula ke hotel untuk berehat. Program seterusnya adalah pada jam 2.00 petang, sempat juga la tidur barang seminit dua.


Di sebelah petangnya pula, kami diawa melawat di kawasan sebelah darat pula. Jenuh juga la menjelajah dari utara ke selatan Mersing. Banyak juga benda baru yang aku pelajari. tak payah la cerita panjang, secara ringkasnya memang penat! Jam 6 petang baru kami pulang ke hotel.

Sebelah malam pula, kami dibawa ke sebuah restoran makanan laut yang terletak 45 km dari hotel kami. Adui jauhnya, dah la lapar dan penat....




Jumaat :: 6 Jun 2008

Kami akan bertolak pulang hari ini, pagi-pagi dah bersiap untuk pulang. Tepat jam 8.30 pai kami pun bertolak. Aku akan ke Melaka untuk meneruskan program aku manakala Amir akan terus pulang ke Shah Alam. Kami tiba di Ayer Keroh pada jam 12.30 tengahari. Setelah mengambil kereta, aku terus bergegas ke A'Famosa Resort. Aku difahamkan yang team aku dah sampai di sana. Hmmm kiranya aku sorang je la yang tertinggal nih! Sampai di A' Famosa Resort, aku menalifon Nazrul. Hmm besar juga tempat nih, siap sesat-sesat lagi aku, so untuk tidak membuang masa lagi, sembahyang Jumaat pun dah nak start, akhirnya Nazrul menjemput aku di satu tempat yang telah dijanjikan. Kami terus bergerak ke Masjid berhampiran. Tiba-tiba pulak satu kejadian yang tak diingini berlaku! Apa tu??? Haaaaaa tayar kereta Nazrul pancit! Aduh, apa nak buat ni?? Angin pun dah tinggal sikit. Lalu aku dan Nazrul pun terus la pergi mencari kedai tayar. Sebelum tayar pancit sepenuhnya. Kami bergegas meredah bandar Alor Gajah, hmm takda pulak kedai tayar yang jual tayar 18 inci... jalan-punya jalan akhirnya jumpa la sebuah kedai tayar Falken di bandar MELAKA!!!! jauh gak kami merantau! Jem pulak dah pukul 1.30 tengahari..hmm burn la sembahyang Jumaat.



Setelah settle mengerjakan kes tyre kereta Nazrul, kami pun balik semula ke A'Famosa Resort. Barulah aku tau, rupanya jauh kedalam tempat tinggal kami. Rumah banglo 3 biji tersedia untuk semua geng yang berkumpul di situ. Hushhh best jugak kalau dapat beli sebuah kat sini..Berapalah agaknya harga sebiji rumah tu??? Hmmm bile dah sampai .. tau-tau je lah...bermulalah aturcara yang sememangnya memberi impak maksima buat diriku sendiri hahahahaha. Program berjalan sehingga Ahad. Sepanjang 3 hari berada di A'Famosa, macam-macam pengalaman dan games yang aku dapat! Best jugak, dari berlari-lari anak di sekitar A'Famosa hinggalah menerjunkan diri ke dalam swimming pool! Semua dah rasa. hehehehe.

Ahad :: 8 Jun 2008

Program di A'Famosa tamat pada jam 1.oo tengahari. Kami bersiap-siap untuk check out jam 1.15 pm. Hm setelah mengatur kereta sepanjang jalan keluar, kami sempat juga bergambar..Program seterusnya ialah lunch di sebuah restoran yang telah ditempah di Seremban. Macam-macam hal jugak berlaku di sepanjang perjalanan tapi tetap happening!..

Dah selesai Lunch, kami pun dah siap-sedia untuk berpisah. Masing-masing nak balik ke tempat masing-masing. Sedih betol time ni...Lepas ni masing-masing dah sibuk semula. Mungkin ada yang tak sempat jumpa @ bertegur sapa. Takpe,.. semuanya demi masa depan yang cerah! Semoga kenangan ini tetap menjadi satu produk yang kekal dalam ingatan kita semua!


WASSALAM

2008-06-10

Projek Teater: P. Ramlee The Musical

Assalammualaikum!

Tanggal 2 Jun 2008, akhirnya tiba jua masa yang dinanti-nantikan. Lama juga aku bersedia untuk saat ini, dari proses pembelian tiket yang begitu 'mencabar' sehinggalah proses mengumpulkan member-member yang memang confirm boleh pergi bersama aku. Bukan mencari orang-orang yang hanya mampu menaburkan janji-janji palsu! Aku tiba di Istana Budaya tepat jam 8 malam. Sepanjang perjalanan, hujan turun dengan lebatnya, mujur tatkala masuk sahaja ke perkarangan Istana Budaya, pak guard yang bertugas menjaga kelancaran lalu lintas di situ menunjukkan aku tempat parking yang masih tinggal. Alhamdulillah...best jugak tempat parking yang aku dapat. Lantas pak guard tersebut meng'ofer'kan aku payungnya. Hmmm aku mengangkat tangan pada pak guard tersebut tanda terima kasih. Aku malas nak berpimpin-pimpin, lagi basah jadinya. Lantas, setelah melihat pak guard tersebut sibuk menguruskan pengunjung yang lain, aku keluar dari kereta dan terus berlari ke lobi Istana Budaya. Alhamdulillah, takda la lencun. Sedang-sedang aja! Wah sudah ramai rupanya yang menunggu di lobi. Aku pun mula memerhatikan keadaan sekeliling, hah, sudah nampak apa yang aku cari, aku bergegas ke kaunter jualan, ku belek-belek buku penghargaan yang berharga RM 15. Sebenarnya dah lama aku tunggu untuk beli buku ni, saja untuk dijadikan koleksi. Setakat ni setiap persembahan teater yang aku pergi, tidak lepas aku kumpul buku-buku berkaitan persembahan tersebut!.



Member-meber aku tak sampai lagi.. Sejenak kemudian aku terima sms mengatakan mereka sudah sampai. Keadaan diluar masih hujan lebat. Aku biarkan aje. Pandailah diorang cari aku kat lobi ni. Bukan besar sangat pon. Sementara menunggu, sempat juga aku mengambil beberapa gambar untuk dijadikan koleksi peribadi. Dari jauh kelihatan Kay, Che' Da dan sorang lagi member yang aku tak ingat namanya (tak kenal sangat pon). Alhamdulillah...cukup korum. Show akan bermula pada jam 8.30 malam. Hanya tinggal beberapa minit saja lagi. Kami pun membuat apa yang patut, seperti menziarahi bilik air dan sebagainya...hehehhee.

Tepat jam 8.25 malam, kedengaran bunyi Gong memecah riuh rendah suara pengunjung Istana Budaya. Kami pun mula masuk ke Panggung Sari... tak payah la aku bagitau kami duduk kat mana yer..heheheh Cluenya: tinggi melangit! Sehingga member sorang tu gayat dan takut untuk berdiri! Hahahhaah. Kami pun duduk la diam-diam kat tempat yang tersedia. Masing-masing teruja menunggu persembahan yang bakal tersaji di depan mata. Sebenarnya ini kali kedua menonton persembahan P. Ramlee The Musical. Kali pertama dalah sewaktu tayangannya pada musim pertama tahun lalu. Tujuan utama aku adalah untuk melihat perbezaan di antara watak utamanya iaitu Sean Ghazi dan Muslee Ramli. Apakah yang mampu mereka lakukan untuk menjayakan watak seniman agung negara ini??? Di samping itu, aku juga ingin melihat perbezaan jalan ceritanya, aku dimaklumkan bahawa banyak pembaharuan yang dilakukan pada musim kali ini! Apa agaknya???






Pesembahan bermula tepat jam 8.45 malam. Agak bertuah kerana malam itu, Raja Perlis dan beberapa tetamu VIP turut serta menyaksikan persembahan. Aku agak kagum dengan kebijaksanaan penggiat teater yang menjayakan persembahan ini, yang begitu abstark mengupas perjalanan hidup seniman Agung Teuku Zakaria b. Nyak Puteh ini.

Persembahan bermula dengan penuh drama, bermula di Pulau Pinang, P.Ramlee menerusi lagu ciptaannya 'Azizah' telah membuka mata B.S. Rajhan dan Shaw Brothers untuk menawarkannya menjadi artis rakaman suara di studio Jalan Ampas, Singapura. (jadi penyanyi untuk miming). Penghijrahan beliau ke Singapura telah membuka lembaran baru bagi beliau menceburi bidang perfileman secara langsung. Perjalanan kerjayanya di sana telah meletakkan beliau sebagai seorang seniman serba boleh; menyanyi, mencipta lagu, menulis lirik, lakonan, penulisan skrip dan pengarahan filem dan seterusnya diangkat menjadi seniman agung di rantau asia pasifik.

Perjalanan hidupnya juga diuji dengan pelbagai onak dan duri di dalam menempuh era peralihan pada pertengahan tahun 60-an yang bermula di Singapura dan berakhir dengan era kejatuhan pada awal tahun 70-an di Kuala Lumpur. Seluruh perjalanan kerjaya beliau bermula di Pulau Pinang ke Singapura dan kemudin ke Kuala Lumpur, telah dikongsi bersama oleh 3 orang wanita yang pernah menjadi pasangan hidupnya; Junaidah (isteri pertama), Norizan (isteri kedua) dan Saloma (isteri ketiga) sehinggalah beliau menghembuskan nafas yang terakhir. Perjalanan hidupnya disingkap teguh di dalam pementasan teater P. Ramlee The Musical ini, hingga kematiannya telah mendukakan ramai manusia, termasuk seorang manusia bernama Azizah, yang dahulunya misteri, tidak dikenalpasti oleh semua.

Apa yang dapat aku kupas di sini:: persembahan kali ini memang banyak bezanya dengan persembahan musim pertama tahun lalu. Watak utama, Muslee Ramli dilihat agak kekok mungkin kerana ini merupakan pementasan terbesar yang pertama dilakukannya. Namun setinggi tahniah perlu diberikan kepadanya kerana mampu menyahut cabaran tersebut. Disamping itu, watak-watak lain yang telah diganti dari pelakonnya dari musim pertama juga tidak kurang hebatnya. Emelda, berjaya membawa watak Azizah dengan baik. Sekalung pujian juga harus diberikan kepada Liza Hanim (Saloma) yang cukup menakjubkan dan Melisa Saila (Norizan) dan Atilia (Junaidah) yang mengekalkan kecemerlangan mereka seperti di musim pertama!. Dan tak lupa juga kepada Pengarah Adlin Aman Ramlie, Dato' Zahim Al-Bakri (Pengarah bersama), Pat Ibrahim (Koreografer), Raja Malik (Production Designer), Roslan Aziz (Musical Director), Dick Lee (komposer) dan tidak lupa, tulang belakang kepada segala-galanya, Datin Seri Tiara Jacquelina (Executive Producer). Syabas buat mereka!

P/s: After the show I'm rushing to the lobby to get their autograph!!! Hehehe Luv to see them in front of my eyes!



Barisan Pelakon Utama P.Ramlee The Musical Theater




WASSALAM

2008-06-02

My Cousin's Wedding ~ Part III

Assalammualaikum!

Hmmm..this is the final part of the review for my cousin's wedding! Whoaaaa its already a month and the story still go on. I'm happy for them and always pray for their happiness...Amin. Dated on 1st June 2008, aku and family, bz untuk menghantar pengantin ke rumah pengantin lelaki di Klang, Selangor. Aku ditugaskan untuk membawa pengantin (Azizah) dengan kereta sport ku(ahaks) ke rumah bertanggak. Jadi tepat jam sepuluh pagi, kami pun bertolak secara konvoi menuju ke Klang.

Tiba di Klang, lebih kurang jam 11.00pagi. Kami singgah di rumah kakak kepada pengantin lelaki untuk bersiap sedia. Di situlah Azizah di dan Zainal di make up kan. Setelah semuanya bersedia, tepat jam 12.30 tengahari, penganti di arak ke rumah majlis yang terletak tidak jauh dari situ. Kami disambut dengan penuh adat istiadat dan meriah skali. Kedua-dua mempelai duduk bersanding di atas pelamin yang tersergam indah di satu sudut halaman. Hanya gambar yang mampu menceritakan segalanya.

Aku seperti biasala, ditugaskan lagi untuk menjadi jurugambar! Memang aku suka!!! oklah, malas nak tulis banyak-banyak..tengok la gambar-gambar yang ada ni, ia boleh menceritakan segala-galanya....



WASSALAM