2009-11-30

MY BIG FAMILY~!

Dalam sibok-sibok aku membuat assignment untuk dihantar pada hari Jumaat nih, aku rasa macam tak lengkap kalau tak update entry pasal Raya Qurban kat kampung ayah aku hari tuh. Mana nak mula yer?

Ok lets start with the Hari raya itself..

For me, the Hari Raya Qurban this year was the worst hari raya I ever had. Why??? Bcoz, I'm not going back to my nenek's house, not meeting my granny, of course. Huh, nak tau aku buat apa sepanjang hari? Just sleeping, sleeping and sleeping while my mom and dad went to neighbour's house for kenduri tahlil...(This is the reason why aku tak balik rumah nenek!! ada ke buat kenduri time-time raya...ceh!) And, my brother pon tak beraya kat umah mak bapak aku tahun ni, dia beraya rumah mak mertua dia. Hmm memang sah bosan giler Raya Haji tahun nih..huhuh tapi apa boleh buat, aku mengikut saja kedua orang tuaku, dimana mereka ada, maka aku pun ada lah.

Done about Hari Raya Qurban
. Next is the story about our BIG Family day at my Granny's house! This big day happened on the second Hari Raya Qurban (28 Nov). Kalau semalam aku menjalani hari-hari yang sangat membosankan tetapi hari ini aku menjalani hari yang penuh suka-suki!! Balik jugak ke kampung. Meeting granny, cousins and other relatives.

Sebenarnya hari ni telah dirancang untuk diadakan Family Gathering. Memula tu aku ingat just our 'family' (meaning adik-beradik bapak aku saja lah) tapi sebenarnya uncle aku dah jemput seluruh keluarga, termasuk adik-beradik sebelah nenek dan arwah atuk aku skali. Makkkkk datuk, this is BIG! Almost 200++ people will gathered around. Aduh patutlah beria-ria si makciks and pakciks aku memasak makanan bagai, siap buat tempat berucap khas kat one corner. (credit to Arif sebab buat speech corner dengan bantuan aku muahahahaha!)

Acara bermula sejurus waktu maghrib, kami bersolat jemaah beramai-ramai (time ni tak ramai yang datang lagi). Lepas solat Maghrib, kami bertahlil dan terus sambung solat Isya'. Lepas tu, berdoyon-doyonlah manusia yang aku tak kenal datang. Huh memang meriah dan aku teruja gak sebab ramai 'mangsa' untuk ditembak. hahaha.

Tengoklah hasil tembakan aku malam tuh. Gelap sikit sebab rumah kampung, pencahayaan kureng... But it was a very memorable day!. Seriusly there are some of them that i haven't met before. Dan time-time cengginih la kalau nak kenal pon. Macam-macam perangai dan bentuk! hahah Bentuk???

But no matter what, they are my BIG FAMILY!!! Congrats to my Pakciks dan Makciks yang bertungkus-lumus menjayakan this big ocassion! Tahun depan jangan la kami pulak yang kena buat lagi, turn family lain la pulak yer! Penat doh!

Ok let's enjoy the moment.!!!


PEACE!!!

Time ni dah Maghrib...sempat lagi menembak..hehhe

Aku ngan the Sengalz...macam biasa la bila dah berada depan kemera!!!

Separuh bawah khemah, separuh ada dalm rumah tu.

Makan time~!

Inilah Embah Siti!~


2009-11-27

BISTRO BONDA ~

I'm veri the bengang dengan sebuah restoran yang kengkonon namanya gah di Putrajaya nih!. Kalau setakat restoran kecik, pekerja pon pakai pekerja INDON dan BANGLA (ada kot sorang dua tukang bawak air) tak payah la nak berlagak dan perasan maju. Mentang-mentang kedai ko satu jer yang orang senang nampak kat area situ, ko nak demand lebey-lebey plak yer????

Apa yang aku emo sangat ni? aku rasa kalau sesiapa pon yang terkena dengan situasi yang aku dan opismate aku kena hari tu, pasti korang pon akan bengang! Begini kisahnya:

Menu:
  • Aku- Laksa penang (yang tak sedap langsung, tawar dan cair...tapi ada hati jugak nak jual kat customer), air minuman hanyalah Teh Ais.
  • Member 1 - Makan nasik puteh, lauk sotong sekor, dengan sayur seciput ...minuman yang dipesan hanya air suam.
  • Member 2 - Makan nasik puteh, lauk sayur dan seekor ikan kembung..oh ya lupa pulak bersama sehelai rambut 'pontianak' yang jelas kelihatan dengan mata kasar. Minuman yang dipesan adalah Air kosong.
Nak dijadikan cerita, member aku yang berlaukkan ikan dan rambut 'pontianak' tuh pon panggil la owner kedai (yang mula-mula berlagak macam owner lepas tu bile ditanya balik terus tak mengaku!!! Macam sial perempuan perarasan bagus tuh yang jadi cashier kat kedai tuh).
Member aku tu cakap elok-elok kat Pompuan tu kata ada rambut dalam nasik. Lepas tu korang nak tau apa dia balas???
"Eh kak pekerje kami semua pakai tudung, takder yang free hair. Tu rambut terbang dari mana ntah, bukan salah kami tuh!"
DENGAN LANTANGNYA DIA BERSUARA sampai hampir satu kedai boleh dengar!!! Tak ke hangin member aku tuh??? Aku yang dengar nih pon hangen! Ok kami pon malas la nak bergaduh kat situ, sementelaah tu, air yang kami pesan pon tak sampai-sampai padahal bukan susah sangat nak buat AIR KOSONG!!! Meh aku ajar:
Air dimasak..kalau tak nak masak pon just tuang je air paip @ air mineral dalam gelas pastu bubuh ais!!!!.
Sampai lah kami habis makan, (member aku yang berlaukkan rambut pontianak tu tak makan pon. Last-last kami blah ke kaunter. Member aku sound balik kat pompuan tadi. Tanya kat dia samada dia owner ke tak kat situ? Dengan tergagap-gagap dia menjawab tak. Pastu member aku tu pon sound balik, lain kali kalau taknak kasi tukar lauk pon at least mintak maaf la, bukan susah pon! Dengan kuat sampai semua orang kat kaunter dan 2 m radius dari kaunter tu boleh dengar. Hahaha puas hati. Pompuan tu pon macam gelabah dan blur saja.
KOMPOM kami akan PANGKAH kedai tu!
Cuba fikir, kalau korang tetiba jumpa LALAT atau LIPAS dalam lauk korang, pastu korang panggil tuan kedai adakah dia akan cakap:
Eh kak kami tak bela lipas atau lalat tuh.. ntah dari mana ntah????
Boleh diterima ke alasan macam tuh???? sah sah la kedai ko tu yang kotor!!! Bangang!!!!
Untuk rujukan korang ni lokasi kedai tu:
NAMA KEDAI : BISTRO BONDA
LOKASI : PRESINT 14 PUTRAJAYA. (Kat area-area Persiaran Diplomatik dan Mydin Putrajaya)
Kalau korang lalu depan kedai tu, jangan lupa tengok kat cashier dia, ha ponpuan tu la yang feeling2 owner dia yang bangang tuh!!! SILA BOIKOT OK or else you will regret it!!! Lauk dia tak sedap pon!!!!Baik pegi makan kat tempat lain, banyak lagi restoran kat area tuh, cari je..bukan kedai dia satu jer.
OK PEACE!! (tetiber rasa nak nyanyi lagu Bengang - AKIM)

Salam Qurban!~

Salam Alaik!~ (haha saja polish balik Bahasa Arab aku yang dah lama dipendamkan)

Harini tanggal 27 November 2009, maka umat Islam seluruh dunia telah menyambut Hari Raya Aidil Adha!. Secara langsung akan mengingati juga peristiwa 'pengorbanan' Nabi Allah Ibrahim dan anaknya Ismail yang begitu taat keada perintah ALLAH.

Tahun ni juga merupakan satu pengorbanan dalam hidup aku. Untuk kali pertamanya dalam sejarah hidup aku, menyambut Hari Raya di rumah sendiri, di Perak. Tahun ni kami sekeluarga tidak pulang ke kampung berhari raya bersama nenek dan sanak saudara. Just my family. Sebenarnya bosan Giler!!! Mood raya tak ada langsung! Rentetan daripada itu, aku hanya membuta sehari suntuk di dalam bilik dan melayan internet. Pendek kata, Hari Raya Aidil Adha tahun ni lebih worst dari masa Ayah dan Mak aku pergi Haji dulu...(at least time tu aku celebrate raya dengan sedara mara).

Ok tak mau citer banyak... For those who selebrating Hari Raya Aidil Adha for this year, I'm wishing yo guys " SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA" dan semoga bergembira di samping keluarga tersayang. Buat sesiapa yang tak dapat cuti tuh, yang terpaksa bekerja: Anggap itu satu pengorbanan yang besar untuk meningkatkan kemajuan diri. Semoga pengorbanan yang kita lakukan akan mendapat rahmat dari ALLAH S.W.T.~ AMIN~

Ok ...nak tengok "Nur Kasih"..malam nih episod akhir. Alhamdulillah at least nih tak payah gusar-gusar lagi nak atur program di malam-malam Jumaat. Heheh.

PEACE!

2009-11-23

Ku Sangkakan Panas Hingga ke Petang~

Hah takde kena mengena dengan tajuk langsung entry kali nih!!! (sajer jer sebab tak tau nak bubuh tajuk apa).

Kemusnahan Alam Sekitar. Sana-sini memang ramai yang dah mula sedar tentang kepentingan menjaga alam sekitar. Huh topik yang agak berat untuk aku tulis kali ni? Telan saja lah sebab itu merupakan tanggungjawab manusia sebagai khalifah di muka bumi. Bila aku fikir kembali, tugas aku sekarang ni adalah sebahagian daripada apa yang aku sebutkan di atas, sebahagian daripada tugas khalifah di muka bumi. Dalam erti kata lain, bila aku buat kerja kat opis tu, aku akan dapat pahala! Alhamdulillah..(Semua kerja baik yang kita buat sebenarnya dapat pahala).

Ok tak nak merepek panjang, baru-baru ni aku berkesempatan 'menziarah' ke satu tapak projek mega, yang sedang menjalankan kerja-kerja pembinaan yang rancak. Ini adalah sebahagian daripada tugas aku, nak tak nak aku kena juga pergi walaupun tempat yang dituju itu terletak jauh nun di pelusuk belantara, dan pelbagai rintangan terpaksa aku dan team harungi seperti hujan, tanah berlumpur, kejadian kenderaan hampir terbalik dan sebagainya. Sabar je lah.

Apa yang menarik untuk aku kongsikan di sini adalah perancangan. Sebenarnya apa-apa kerja yang kita nak buat perlu ada perancangan. Jangan main redah sesuka hati, silap haribulan ada yang terlepas pandang dan mungkin akan mendatangkan masalah dikemudian hari. Berbalik kepada tempat yang aku lawati, sebetulnya sedih aku melihat bila hutan yang kaya dengan khazanah semulajadi, diselongkar dengan sesuka hati. Hmm aku tak tau la apa perasaan orang yang buat kerja-kerja nih, diorang tak rasa bersalah ker??? Kalau aku la kan, seumur hidup aku akan rasa bersalah kalau aku buat benda-benda macam tuh.

Bila ditanya, mereka menjawab atas alasan pembangunan, kalau semua nak dijaga maka takkan ada lah pembangunan. Aduh itu adalah pemikiran orang yang KOLOT! Pembangunan itu boleh dilakukan tanpa kemusnahan! Asalkan ia dilakukan dengan perancangan yang teliti, bukan main redah saje!. Bukankah sebelum sesebuah pembangunan itu dijalankan telah ada garispanduan dan syarat-syarat yang perlu dipatuhi?? habes tu kenapa tak ikot? itulah namanya jahil ilmu.

Entahlah, daripada hasil siasatan tempoh hari, kesimpulan yang dapat aku buat adalah, projek tersebut GAGAL dalam menjalankan earthwork dan tindakan pon sedang dijalankan. Harap-harap kemusnahan tersebut dapat diminimakan seminimum mungkin. Aduh, sedih tengok "mereka-mereka" yang dimusnahkan itu...

PEACE!


Awal tahun haritu, sungai ni sangat cantik..tapi sekarang dah jadi ghoper ini...huhuhu

Manlah pergi gajah-gajah, rimau-rimau, cakcibor semua yer...


2009-11-16

Nak Cari Ilmu...Nak Cari Ilmu...

Dah dekat-dekat hujung tahun ni makin menjadi-jadi pulak kursus yang aku kena attend. Semiggu lagi aku kena berkursus, tapi kali ni dekat je...KAJANG. Takperla pikir-pikir balik ni lah peluang untuk menambahkan ilmu di dada. Bukan senang nak cari ilmu free sekarang nih. Kalau dah ada peluang, why not kita belasah saja. Oh bercakap pasal ilmu free, ni aku nak cerita pengalaman baru yang bukan senang nak dapat.

Minggu lepas aku berpeluang mengikuti satu kelas FREE yang dah lama aku cari merata KL-Putrajaya-Selangor. Akhirnya berbekalkan usaha tanpa mengenal penat lelah (tak boleh blah ayat kan???) akhirnya aku pon berjaya menjumpai sekumpulan penagih ilmu yang mengaturkan satu sesi pembelajaran secara percuma. Alhamdulillah, berkat ilmu yang dicurahkan, bukan sahaja dapat pahala, malah kenalan baru pon dapat jugak kan?

Nama individu yang begitu bermurah hati mencurahkan ilmu tu adalah Encik Hadi. Aku panggil bro Hadi la. Thanks sebab sudi mencurahkan ilmu berdasarkan pengalaman dan pemerhatian anda kepada aku yang sangat daif tentang "PRINSIP ASAS Dan ELEMEN SENI". Banyak benda baru yang aku belajar dan nota-nota yang bro bagi tu memang sangat berguna!. Next session aku akan join lagi! Tak sabar dah ni.

InsyaAllah, sebelum melangkah lebih maju untuk masa depan yang cemerlang,aku akan cuba memantapkan ilmu dengan pelbagai media yang ada tak kira la kat mana sekali pon, akan aku redah! Partner JV aku pon dah tak senang duduk dah tu, sebab aku dah makin agresif! Hahahaha hendak seribu daya! Jom kita sama-sama berusaha ok!

PEACE!


Bro Hadi yang tengah tu (baju hitam)...gambar ihsan dari anazbugis.

2009-11-12

Di Bawah Lampu Jalan~

Dalam sibuk-sebuk aku membelek album-album lama untuk projek terbaru aku, tetibe pulak aku terjumpa beberapa keping gambar yang sekaligus mengimbau kenangan lama dolu-dolu time muda remaja, riang-ria bergurau senda dengan kawan-kawan sekepala dengan aku. Adoi miss that moment very much!!! Sekarang ni masing-masing dah buat haluan sendiri dan dah beranak-pinak dah! Aku je pulak yang terkontang-kanting kat sini. Huhuhu.

Masa di universiti dulu, aku dan beberapa orang teman sekelas (yang sama course dengan aku) telah menganjurkan satu aktiviti perkelahan di Port Dickson, kalau tak silap aku nama tempat tu Blue Lagoon. Sekarang ni mesti dah lain macam dah tempat tu sebab kejadian ni berlaku seawal tahun 2003 kot. Rancang-punya rancang, jenuh jugak mencang satu dewan kuliah tanya kat member-member siapa yang nak join lagi. Akhirnya terkumpullah dalam 5 buah kereta. Hmm ramai jugak kan yang nak join? Sebetulnya ada jugak dikalangan member yang tak berapa rapat pon nak join jugak, kira ok lah tu at least semangat se-fakulti tu penting!.

Sebelum nak ke PD tu, ada la kami buat sikit perbincangan sebab kami bercadang nak bermalam di sana dan buat BBQ!. Ni kira projek final year la, tapi takder la grand sangat. Biasa-biasa saja. Akhirnya kami bersetuju untuk menyewa sebuah apartment 3 bilik. So memandangkan lelaki ramai yang join dan pompuan ada la dalam 6-7 orang jadi kami sumbat je satu apartment tu satu bilik perempuan dan dua bilik lagi unuk lelaki. Ala untuk tidur saja, itu pon entah tidur ke tak hhehehe menyembang je lebih.

Bertolak dari KL dan tiba di PD dah agak petang, so terus masuk apartment, tinggalkan kain baju yang tak perlu dan terus ke pantai untuk cari port. Masa tu dah nak malam dah. Dengan berbekalkan ayam yang dah siap di perap, set BBQ yang tersumbat kat boot kereta aku dan pelbagai makanan sampingan yang lain, maka berlangsunglah projek BBQ kami. Hahah yang lawak tu, kami buat BBQ party kat bawah lampu jalan!!!! sebab time tu tepi pantai gelap nak mampos dan pakguard tu tak bagi nyalakan api kat pantai. Huhuhu pasrah je la buat BBQ party kat hujung jalan mati, di bawah tiang lampu...best betol masa tu!!!

Esoknya pulak sesi mandi laut!, Banana boat, kayak, jet ski dll. Huh memang kami enjoy sakan la time tu. Tambahan pulak masa tu lagi berapa minggu je nak habis belajar. Masing-masing dah pikir tak jumpa lagi lepas belajar.( Memang yer pon!).

But apa-apa pon zaman study kat universiti dulu merupakan satu lipatan sejarah yang tak mungkin akan aku lupakan. Time tulah aku mula belajar erti hidup yang mencabar, kenal dunia luar, kenal ramai orang dan yang paling penting permulaan kepada kehidupan aku yang aku kecapi sekarang!

Hmm manalah korang semua ni kan? mesti masing-masing dah berjaya denan kehidupan sendiri....

PEACE~!



2009-11-10

Kahwin Dah.... Mamat Nih!

Minggu lepas agak kelam kabut sikit sebab terpaksa bergegas pulang ke kampung selepas kerja. Huh memang penat, dan terpaksa pulak amek sepupu aku di Subang, nak tumpang balik sama. Alhamdulillah save bajet hahaha. Perkahwinan anak Pak Long aku di Ipoh berlangsung sederhana, semuanya berjalan lancar. Alhamdulillah.

Tahniah ya Duan dan pasangannya (alamak aku lupa pulak nama bini dia??? hahah sorry yer) Selamat menjalani hidup bekeluarga. Semoga bahagia hingga ke akhir hayat.

Pagi sebelum majlis perkahwinan berlangsung, kakak kepada pengantin pulak nak bertunang. Maknanya double ceremony lah ni. Patutla Paklong dan Maklong aku tak senang duduk. Macam-macam benda nak kena settle. Mujur adik beradik ramai, boleh jugak tolong-tolong apa yang patut.

Ok hujung-hujung tahun ni bertambah busy pulak. So tak dapat nak update selalu. But once everything settled, InsyaAllah ia akan kembali seperti sedia kala!

(Aku lulus Kursus BTN!!! Yeay!~)

PEACE~





2009-11-02

PULAPA: Seminggu Yang Memenatkan~

Minggu lepas aku berkursus di Pahang selama seminggu, Kursus Asas Keselamatan dan Pertolongan Cemas. Mesti ada yang pelik kenapa aku kena pergi kursus tu kan? Sedangkan bidang kerja aku tak payah pon nak kena selamatkan mangsa kebakaran ker, mangsa kemalangan ke ataupun yang sewaktu dengannya. Hmmm sebenarnya aku ni dah dipertanggungjawabkan sebagai Pak Guard Aras tempat aku bekerja. So setiap Pak Guard yang dilantik wajib mengikuti kusus tersebut. Jadi sebab itulah aku kena melalui satu minggu yang memenatkan di Pusat Latihan Pertahanan Awam (PULAPA) Jengka, Pahang. PULAPA merupakan pusat latihan untuk anggota Pertahanan Awam (JPA3) bagi zon timur kalau tak silap aku la.

Kalau nak diikutkan hati, aku memang malas nak pergi kursus ni, sebab kerja kat opis pon berlambak-lambak, tambahan pulak dah masuk hujung tahun ni, macam-macam perkara kena settlekan. Tapi memandangkan arahan datang daripada BOS BESAR, maka terpaksa la pegi jugak. Aku dan 2 orang lagi rakan sekerja bertolak ke PULAPA Jengka pada hari Ahad (25 Oktober 2009). Sampai-sampai je kat tempat tu, huh tuhan je yang tahu perasaan aku dan kengkawan. Bayangkan keadaan tempat tu dah macam kem askar, bilik-bilik pulak macam sekolah asrama. Huhuhu ngeri bila pikir yang kami akan dilayan macam askar!!!

Malam tu pulak ada sesi taklimat tentang disiplin dan perkara-perkara yang perlu dilakukan sepanjang berada di dalam kem. Dan kebetulan pulak, kursus kami ni berjalan serentak dengan dua buah kursus lain untuk anggota Pertahanan Awam. Huhuh lagi la cuak. Memang ngeri la dengar peraturan-peraturan dia, antaranya tak boleh keluar dari kem, jalan kena sentiasa "naik bas"(beratur berkumpulan) dll lagi. Aku pasrah sajer la.

Keesokan harinya pagi-pagi dah kena beratur seawal 6.45 pagi kena terpacak depan tiang bendera. Ada upacara menaikkan bendera pulak setiap pagi. Lepas upacara menaikkan bendera, kena pulak buat senaman pagi sebelum bersarapan dan masuk ke kelas. Alhamdulillah makan memang best, 6 kali sehari!!! Mana tak gemuk!

Sebenarnya di dalam kelas, kami diberitahu bahawa peraturan-peraturan yang ketat tu hanya sebagai prosedur memandangkan ada kursus lain yang berlangsung sama. Kami tidak perlu mengikut prosedur yang ketat tu, pendek kata kami akan diberi layanan VIP la ..hhhhuhuhuh lega aku dengar. But still, upacara menaikan bendera dan senaman pagi adalah wajib. Tak kisah lah.

Selama seminggu, aku didedahkan dengan teknik-teknik pertolongan cemas, CPR, kaedah balutan luka, teknik memadam kebakaran, teknik melepaskan diri dari bangunan terbakar, teknik menyeberangi sungai dan sebagainya!. Memang mencabar dan memenatkan. Banyak aktiviti luar yang perlu kami lakukan. Yang paling best bila diorang bawak kami ke Lubuk Yu, untuk teknik menyeberang sungai. Best giler dapat keluar kem dan mandi sungai!

Apa-apa pun, kursus ni memberi pengalaman yang paling bermakna untuk aku. Iyalah, kalau takda kursus ni entah bila pulak aku dapat try semua benda-benda tuh. Pengalaman seumur hidup tuh! Yang best lagi, dapat kenalan baru.

Terima kasih untuk cikgu-cikgu di PULAPA, Kapten Lokman, Encik Kamal dll. Anda semua memang best! (Sebab terpaksa layan karenah giler2 kami!).

PEACE!