2010-01-31

Lepaque!

Minggu lepas, lepas kerja aku bergegas ke Impiana Hotel KLCC untuk berjumpa Acid and his family. Mak dan abah dia pon ikot sekali lepak-lepak kat hotel. Lama betol tak jumpa si Acid ni, maklumlah masing-masing busy. Sementelaah dia ada urusan kerja di KL, maka sempat jugalah kami curi-curi masa berjumpa. And lagi best sorang lagi geng pon join, Aiman.

Walaupun masa jumpa tak lama, tapi dapat juga share berita-berita terkini. Adoi, bila dah duduk jauh-jauh macam ni, teringat pulak zaman-zaman masa sekolah menengah dulu. Kami memang satu geng! Apa pon, masa berjalan begitu pantas, dan alhamdulillah kami semua berjaya menjadi 'seseorang'. Thanks to the bitter-sweet memories. Kalau kenangan-kenangan itu tak ada, mungkin kami tak capai apa yang kami capai sekarang ini.

psst: Kalau Fdean pon ada jugak kan best...baru lengkap forum kami. ;p
٩(͡๏̯͡๏)۶ ٩(-̮̮̃•̃)۶ ٩(×̯×)۶

PEACE~






2010-01-25

Projek Teater: Makyong Anak Raja Dua Serupa

Semalam aku nonton Makyong, judulnya Anak Raja Dua Serupa. Kalau tahun lepas, persembahan Makyong di Istana Budaya hanya di Lambang Sari, tapi tahun ini Anak Raja Dua Serupa dipentaskan di ruangan yang lebih gah iaitu Panggung Sari. Kalau set dah besar, maka para pelakon dan pemain Makyong nya pon bertambah ramai juga. Set juga lebih cantik dan memukau.

Sebetulnya, aku bukanlah peminat Makyong, tapi rasa ingin tahu dan semangat untuk menyokong karya tempatan telah membawa aku untuk menonton persembahan Makyong kali ini. Kebanyakan pelakon adalah orang yang sama dengan para pelakon, Raja Besar Senyanya tahun lepas.

Makyong, secara tradisinya dipentaskan dengan menggunakan loghat bahasa Pantai Timur, jadi bagi aku ianya agak sukar untuk memahami dialog dan jalan ceritanya. Mujur ada LCD skrin yang menunjukkan jalan cerita serba ringkas. Sepatutnya pihak IB menyediakan terjemahan lengkap dialog apa yang dituturkan oleh pelakon. Mungkin dengan cara itu lebih ramai yang akan menonton Makyong.

Jadi, kebanyakan masa digunakan untuk mendengar dengan teliti apa yang dituturkan, dan 70% memang aku tak paham. Geng projek kali ini adalah Deennasour, Kaki Jalan dan Cik Hajjah. Masing-masing bukan orang Pantai Timur. Hahaha layan saja.

SINOPSIS

Anak Raja Dua Serupa mengisahkan perpisahan dua beradik kembar iaitu Iras Kesuma dan Alam Kesuma yang berpisah semasa kecil. Iras Kesuma telah berpisah dengan adiknya Alam Kesuma akibat diculik oleh Raja Lanun. Apabila telah dewasa, Iras Kesuma telah meminta izin dengan ayahandanya untuk pergi mengembara sambil menambahkan pengalaman melihat dunia luar bersama rakyat jelata. Iras Kesuma yang telah berkahwin dengan Puteri Mayang Sari terpaksa meninggalkan isteri tercinta demi memenuhi hasrat dan impiannya.

Pada masa yang sama juga Alam Kesuma telah meminta izin Raja Lanun untuk mencari ayah kandungnya sebelum dia dikahwin dengan Puteri Hitam Sebelah anak kepada Raja Lanun. Beliau berjanji akan kembali semula kepada Raja Lanun setelah bertemu dengan ayah kandungnya.

Semasa dalam pelayaran, Iras Kesuma dan anak-anak kapal singgah dan berlabuh di sebuah pantai yang dikuasai oleh Raja Lanun. Apabila Raja Lanun dimaklumkan tentang terdapat sebuah kapal berlabuh di kawasan perairannya maka beliau begitu marah lalu mengarahkan pengikut-pengikutnya menyerang kapal tersebut. Namun setelah melihat Iras Kesuma, Raja Lanun menyangkakan Iras Kesuma adalah Alam Kesuma dan menuduh Alam Kesuma telah belot kepadanya lalu ditawan Iras Kesuma serta anak-anak kapal yang lain. Maka bermula rintangan dan cabaran Iras Kesuma dan Alam Kesuma dalam riwayat kisah cerita makyung.

IB
Entah kenapa, aku rasa persembahan Makyong kali ni macam lambat je nak habis. Dua setengah jam persembahan dan rata-rata pengunjung yang datang menyaksikan persembahan malam tu adalah disponsor oleh syarikat-syarikat tertentu. Apa-apa pon, projek teater aku untuk tahun ni dah bermula!! Masih banyak yang menanti.

PEACE!





2010-01-19

Kelip-Kelip Kampung Kuantan (Ngintai Kuala Selangor Juga)

Haritu, bile aku congak-congak balik jadual aku bulan Januari ni, rupa-rupanya aku belum balik kampung melawat ayahanda dan bonda tercinta lagi!!!! Terus aku decide untuk balik kampung minggu lepas. Bukan susah sangat nak balik kampung, start enjin keter, cabut!!! Senang kan? Tak payah susah-susah nak beli tiket kapal terbang, nak balik jauh-jauh menyeberang laut bagai hahahaha...(sorry ler untuk sesiapa yang berkenaan, dah naseb kampung aku dekat...jangan ler jeles!)

Macam biasa bile dah balik kampung, bukan mak bapak je yang aku terjah, kengkawan lama pon terjah jugak. Alhamdulillah sihat-sihat semuanya. Antara yang diterjah minggu ini adalah Fdean! Walaupon kerapkali dia ke KL, tapi susah sangat nak jumpa dia, macam-macam program. Tapi akhirnya sempat jugak berjumpa dengan Fdean nih.

Balik kampung bukan reti nak duduk kat rumah, tak habes-habes aku merayap jugak. Sampai ke Kuala Selangor tuh! Dasat~ serupa macam nak balik ke KL semula jauhnya. Tapi dengan geng punya pasal, sanggup la meredah sawah bendang, pokok getah dan menyeberang Sungai Bernam. Sebenarnya, ekspedisi minggu ni adalah "Bermain Kelip-kelip di Kampung Kuantan!". Terus aku teringat lagu Imran Ajmain, entah apa entah tajuk dia...yang aku ingat dia siap bersajak masa awal lagu tuh. Macam ni la lebih kurang bunyinya;-

"Kelip-kelip ku sangka api...Kalau api mana sumbunya?"

Hahahah sangat berkaitan entry ini dengan sebaris ayat itu kan? Yup, ianya mengenai Kelip-Kelip Kampung Kuantan. Entah macaman, tetibe pulak kami ter'plan' nak menerjah Kampung Kuantan untuk menyaksikan serangga ajaib tuh. Bagi aku ni merupakan kali ke tiga aku ke sana, manakala si Fdean pulak baru first time kot???

Kami bertolak dari Kampung Tali Air 6, Chenderong Balai (rumah Fdean) dalam pukul 2.30 petang. Sebelah pagi tu berjam-jam jugak aku menemakan cina bengkel keter sebab servis kereta kesayangan aku tuh!

Perjalanan petang tu memang sangat lancar, jalanraya pon tak jem, tak banyak kereta. Kiri kanan jalan pulak sawah padi yang terbentang luas. Sempat jugak singgah di Sungai Besar (huhuhu kampung ayah aku) untuk pekena ABC. Malangnya kedai ABC yang dikatakan sedap oleh Fdean tu tutup! Hampeh, terpaksalah pekena ABC kat Tonggak 10 (sape-sape orang Sungai Besar tau la tempat tu). Huh menghirup ABC sambil dihembus angin sepoi-sepoi bahasa! Nyaman sehhhh. Hajat hati nak jugak singgah rumah nenek, menjengok beliau. Tapi bila lalu depan rumah nenek, tengok sunyi sepi jer, tengah tido agaknya, terus kami pecut ke tempat lain. Huhuhuh sorry yer granny, lain kali singgah lagi.

Sepanjang perjalanan kami sempat melalui jalan sawah. Padi time ni dah nak masak! Memang mabeles pemandangan ketika itu! Suka!

Dah dekat 2 jam perjalanan akhirnya kami tiba di Pekan Kuala Selangor. Masa tu still awal lagi. Pukul 6.00 petang. Kelip-kelip tu pon agaknya baru siap2 pakai costume nak beraksi malam nanti. So kami pon ter'panjat' lah Bukit Malawati. First time nih naik kenderaan yang macam bas kat zoo tu, naik Bukit Malawati. Sebelum-sebelum ni aku naik kereta atau jalan kaki je. Tambang dia pon murah, RM 2 per kepala untuk dewasa. Untuk kanak-kanak aku tak tanya pulak.

Kat atas bukit tu apa lagi, kami diserbu oleh monyet-monyet dan beruk-beruk yang excited jumpa manusia! Comel pulak depa tuh. Hahahha. Kat atas Bukit Malawati tak lama, setengah jam kemudian kami turun semula. Then we dicided to have dinner. Better dinner dulu sebelum bermain-main dengan kelip-kelip tuh! Kami singgah kat sebuah kedai makanan laut di simpang traffic light menuju ke Kampung Kuantan. Nama kedai tu apa ntah, tapi ada Tomyam dihujungnya.

Memandangkan kami teringin nak makan seafood, so teroder jugaklah tomyam seafood yang tak berapa sedap. Tapi belasah je la sebab dah lapar. Lepas habis makan, kami terus bertolak ke Kampung Kuantan. Smpai di sana around 7.45 pm. Solat maghrib dulu kat surau sementara yang dibina betul-betul kat pintu masuk tempat kelip-kelip tu. Surau asal tengah renovate. Habis solat, kami terus masuk ke kawasan kompleks. Tiket per sampan adalah RM 40 ringgit. Alamak, kami hanya dua orang, bermaksud kena bayar RM 20 sorang ler??? Tak boleh jadi, akhirnya kami mengambil langkah drastik untuk mencolek satu pasangan pakcik dan makcik dari KL yang datang berdua. Huh lega, cukup 4 orang. Heheh jimat ler sikit.

Dan ekspedisi mengintai Kelip-kelip pon bermula. Subhanallah...walaupun dah kali ketiga aku datang sini, tapi aksi-aksi diorang tetap dapat mengkagumkan aku! Sangat indah ciptaan Allah. Unik dan sukar ditemui di tempat lain. Pakcik pendayung sampan tu cakap, dalam ramai -ramai pelancong asing, pelancong Jepun yang paling ramai datang ke situ. Mereka sangat kagum dengan kelip-kelip! Apa taknyer, kat tempat diorang bukan ada pon menatang nih! Syukurlah kita masih memiliki khazanah alam yang sangat bernilai ini.

Kagum aku lagi bila terpandang salah seorang pendayung sampan di situ. Seorang Makcik ok! Huh gigih betol makcik tuh. Tak pernah pulak aku jumpa makcik yang mendayung sampan kat situ sebelum nih! Memang aku respek giler. Tapi sayang tak sempat nak jadi penumpang makcik tuh...

Habis tengok kelip-kelip, kami terus bertolak pulang semula ke Perak. Penat tu jangan cakap ler, tapi takper asalkan puas berjalan dan melihat acara dunia. Lain kali nak try datang sana lagi dan jadi penumpang kepada makcik itu!. hehehe


PEACE!~



















2010-01-11

Explorasi Meredah Hutan (FRIM)

Edisi eksplorasi kedua tahun ini diteruskan dengan ekspidisi menjelajah hutan FRIM. Another unplanned activity yang aku buat dan kali ini pesertanya bertambah kepada 3 orang. Hahaha macam ler ramai sangat kan! Ahli tetap sudah semestinya aku, kaki jalan dan seorang pendatang baru Kelab Janggel iaitu Rimau Jadian! (Aha boleh ke namanya Rimau Jadian? hehehe).

Kami bertolak ke FRIM, Kepong seawal 7.00 pagi dengan meredah MRR2 yang sangat lancar dan cuaca pagi itu sangat nyaman dan elok! Alhamdulillah sekali lagi aktiviti kami direstui.

Tiba di FRIM, sempat jugak menapau nasi lemak kat kedai tepi jalan, buat bekalan lepas habis mendaki nanti. Kami start meredah belukar pada jam 8.45 pagi. Berbekalkan pengalaman Kaki Jalan dan Rimau Jadian, sepatutnya takkan ada masalah la nak ber'jungletrekking' kat situ. Tapi setelah meredah laluan trecking yang agak mencabar selama setengah jam "tetiber" je terjumpa jalan mati! Ayakkkk~ how come a? Terpaksalah kami patah balik mengikut denai yang lain. Untuk pengetahuan, denai yang kami lalu tu seumpama dah lama tak ada orang lalu. Agak sunyi dan hanya kami bertiga sahaja yang lalu kat situ.

Akak kat kaunter tiket tadi ada cakap, kalau tau hiking ikut jalan tu silakanlah. Huh??? sepatutnya kena letak banyak singboard kot kat situ, lagipun tanda-tanda jalan pon macam takder. Akhirnya jalan-punya jalan , tembus la keluar di laluan menghala ke canopy walk. Hmmm redah je lah, memang agak penat jugak walaupun melalui jalan biasa. Sempat juga terserempak dengan sekumpulan bikers yang muncul entah dari ceruk mana entah. Happening betol diorang. Ramai juga pendaki dan pencinta alam yang turut bersama-sama kami pagi tu. Setelah dekat dua jam mendaki akhirnya kami tiba di menara canopy walk! Wah lama dah tak naik benda tu, kali terakhir mungkin pada tahun 2001 kot. Setelah diberi sedikit penerangan, kami pon berjalan lah di atas canopy walk yang setinggi 30 meter dari aras tanah dan sepanjang 150 meter. Best!

Perjalanan turun tidak sesukar sewaktu mendaki tadi. Ada tiga laluan untuk turun, samada mengikut jalan biasa, jalan luar biasa (boleh ker?) dan menelusuri sungai. Kami pilih jalan menulusuri sungai yang dikatakan paling dekat. (Sebenarnya jauh jugak!) Akhir sekali kami berjaya sampai ke tapak perkhemahan yang menjadi checkpoint terakhir kami. Alhamdulillah selamat semuanya walaupon ada 3 ekor lintah yang dengan lazatnya menyedut darah di kaki aku! Wekkkk.

Bila dah sampai tempat paking kereta, apa lagi melantak la nasik lemak yang kami beli pagi tadi. Upacara menambah kalori semula hahahaha. Secara keseluruhan, kami mengambil masa tiga jam untuk mendaki dan turun semula.

Setelah selesai aktiviti di FRIM, kami sempat singgah di Muzium Orang Asli di Gombak. Memang menarik jugak exibition yang ada kat sana. Atleast i know something about our indigenous people!. Masuk pon percuma, so tak rugi apa-apa pon! Anyway, aktiviti kali ini, sangat healthy dan best! Harap-harap lepas ni lagi best!

PEACE!~

Briefing dulu la.!~

Canopy~


Terasa macam kat PANDORA pulak!~




Mana SMURF?

Sekumpulan Mountain Bikers

Nampak kat situ tulis 500meter, tapi nak mendaki tuh huh PENAT!~


Pemandangan KL boleh dilihat dari canopy walk



Muzium Orang Asli - Gombak.

2010-01-07

Tak Suka Rasa Ini

Manusia datang....manusia pergi. HUH~

Ada yang datang meninggalkan kenangan indah yang akan dikenang selama hayat masih ada. Dan ada pula yang datang membawa memori pahit sampaikan bila ingat je buat sakit hati. itulah namanya kehidupan. Aku tidak terlepas daripada menerima hakikat itu. Tak semudah yang disangka, untuk megekalkan sesebuah persahabatan itu, kite kena ada komitmen. Perlu ada rasa tanggungjawab terhadap perhubungan yang telah dijalinkan. Kalau semua tu tidak dijaga, lama-kelamaan ianya akan renggang. Setuju ???

Tepuk dada tanya hati. Berapa ramai kawan yang kita (aku) ada? Berapa ramai pulak yang sanggup bersusah payah dengan kita (aku)? Kalau bilangannya tak terkira, adakah bermakna kita sudah berjaya??? Adakah kita sudah layak digelar 'pemberi komitmen terhebat!?'. Dan bagaimana pula jika kawan yang kita ada itu mampu dibilang dengan jari, adakah kita boleh berbangga? Berjayakah kita dalam menjaga komitmen itu? adakah sesuatu yang tidak kena dalam cara kita?

Bagi aku, jumlah itu tidak penting. Biarpun seorang saja kawan yang kita ada, namun sekiranya dia itu cukup hebat untuk dijadikan kawan maka itu sudah memadai. Peliharalah kawan-kawan yang kamu ada, jangan biarkan mereka hilang satu persatu dari hidup kita, sebab kawan adalah sesuatu yang penting selepas keluarga...

Aku sayang kawan-kawan aku!!!


Oit 1: Dah lama aku tak jumpa Acid.Thanks for the birthday present yang di pos direct ke meja opis aku! SUKA!

Oit 2: Plan sesuatu yang extravaganza untuk tahun ini bersama kawan-kawan. Harap-harap ia menjadi. Apakah itu? masih dipikirkan....

Oit 3: Nak cari kawan-kawan baru yang happening! ada ker?
PEACE~!






2010-01-03

Edisi Jelajah Kuala Lumpur

SELAMAT TAHUN BARU 2010!!!

Ni entry pertama untuk tahun 2010. Tahun 2009 diakhiri dengan 85 entries, agak merosot berbanding tahun 2008 (99 entries). Alhmadulillah aku masih diberi kesempatan untuk mewarnai blog ini.

Sempena tahun baru 2010, 3 orang sahabat (sorang dari Jepun dan dua orang lagi dari Singapura) telah merancang untuk menghabiskan cuti tahun baru mereka di KL. Memandangkan salah seorang dari mereka belum pernah ke KL sebelum ini, maka trip kali ni lebih tertumpu kepada explorasi jelajah KL lah nampak gayanya! Aku memang excited giler bila dapat berita nih. Tak sabar nak jumpa diorang semua memandangkan bukan senang nak jumpa sebab masing-masing buzy.

Alhamdulillah, pada petang 31 Disember 2009 mereka telah selamat tia di LCCT. Lepas kerja aku direct ke LCCT bersama seorang lagi rakan. (Tayar keter aku pancit tengahari tuh!!!! Hmm dugaan tahun 2009) Dari LCCT kami terus menuju ke Alamanda (atas permintaan) sebab mereka tak pernah ke Alamanda, Putrajaya. Di Alamanda, kami dinner di Penang Village. Ok jugak la makan kat situ, dan kami sempat buat surprise party kepada sorang rakan lagi yang join kami. Celebrate birthday dia dengan Cheese Cake!!!

Lepas lepak-lepak kat Penang Village, kami bergerak ke Look Out Point, Bukit Ampang. Aku memang tak pernah ke sana, main redah jer. Hasil kajian di internet akhirnya kami berjaya tiba di Look out Point tersebut. Mak datuk ramainya manusia. Masing-masing menanti detik 12 malam untuk menyambut tahun baru 2010. Pemandangan Kuala Lumpur sangat indah luas terbentang di hadapan mata. Tak terfikir pulak aku ada tempat sebegitu di Kuala Lumpur! Thanks to internet! (Sebetolnya semingu sebelum diorang datang aku dah buat research nak bawak mereka menjelajah kat mana...aku pon risau jugak kalau diorang tak puas hati aku jadi host nih hehe).

Di Look out Point tu memang jelas dapat tengok bunga api yang bercahaya dari seluruh kawasan kuala Lumpur! Memang menakjubkan dan sangat cantik! Kagum sekejap. Lepas tamat detik 12 malam, kami lepak sekejap kat Warung Pak Ngah di atas bukit tuh, sebab masa tu nak tunggu traffic jam reda. Memang tak boleh nak bergerak langsung. So sambil menunggu, kami pon mengalas perut la. Dalam jam 2.30 pagi baru balik ke rumah.

Pada 1 Januari 2010, kami ke The Gardens, Mid Valley. Member aku cakap, shopping complex kat Malaysia besar-besar dan luas! Happening giler! Huhuhu yer lah tu, sesak nak mampos, nak berjalan pon payah. Lepak kat Mid Valley dan The Gardens pon lama jugak. Habis melepak, kami sempat singgah di University Malaya (mengimbau kenangan lama) Diorang nak tengok Universiti! So bawak saja. Sebelah malam, kami dinner di Sukhunvit, Kampung Baru. Alhamdulillah makanan pon sedap dan environment dia sangat convenient (Diorang suka aku pon suka la). Lepak-lepak kat Sukhunvit, Kampung Baru sampai pukul 11 malam. Selepas itu kami bergerak ke Bukit Bintang. Jalan-jalan menelusuri Bukit Bintang sampai ke Pavilion. Saja nak tengok keadaan di waktu malam.

2 Januari 2010 pulak, kami ke One Utama, Damansara dan The Curve. Macam biasa, just hangout dan makan-makan. Tak shopping apa-apa pun. Just cuci mata saja sebab ramai sangat manusia. Sebelah malam, kami dinner di Restoran Intai-Intai, Keramat. Ni pon first time aku ke sana, hasil maklumat rakan sekerja. Memang romantik giler la tempat tuh! Makanan pon best dan sedap. Aku paling suka environment dia. Next time boleh pergi lagi. (Diorang pon suka tempat tu..alhamdulillah). Lepas makan terus balik rumah, sebab awal-awal pagi dah kena ke LCCT.

3 Januari 2010, pagi-pagi dah bertolak ke LCCT. Masing-masing dah nak balik. So berakhirlah sudah sesi jelajah Kuala Lumpur yang sangat best. Walaupon tak semua tempat aku bawak, tapi cukuplah sekadar pengenalan sahaja. Lain kali boleh bawa ke tempat lain pulak. Anyway sorry guys kalau ada terkurang di mana-mana. Aku pon bukan pandai sangat nak meng"entertain" orang nih... :P

Sekarang ni, aku rasa macam nak demam pulak...huhuhu tido..tido..dan tido...

PEACE!


Tak sempat ambik gambar kek penuh..huh

Kari Kepala Ikan Kaw Punya!!!

How to spell?? Pa Ya Nun Alif Nun Nga...


They look so happy.

Entrance to Look out Point, Ampang

Kene mendaki pulak...













Intai-Intai, Keramat