2010-02-22

Sengal

Haritu, aku dan bebudak Sengalz ni pergi la melepak kat Putrajaya, konon-kononnya nak menembak keindahan Putrajaya la. Dah lama jugak aku tak keluar dengan bebudak sengalz tu semua, maklumla masing-masing ada komitmen. Apa yang penting, program menembak petang tu membuka mata aku tentang banyak tempat menarik kat Putrajaya yang belum habis aku explore lagi.

Tempat pertama yang kami tuju adalah di hadapan PICC (Putrajaya International Convention Centre). Kat situ ada satu kawasan riadah yang telah dibina cantik, dan selalunya ada ramai juga orang main-layang-layang kat situ memandangkan angin kat kawasan tu agak kuat. Kami pon melepak-lepak la kat situ sambil memerhatikan pemandangan empangan Putrajaya yang sangat luas dan cantik. Aku ni walaupon dan bertahun ulang alik ke Putrajaya tapi still kagum dengan keindahan yang ada. Tak jemu pon, sebab sentiasa akan ada pemandangan atau pembaharuan di Putrajaya.

Adoi, bila budak-budak sengalz tu dah jumpa kemera apa lagi masing-masing menggeletis la bergambar. Aku pulak lagi suka menembak. Sorry la aku tak suka ditembak, sebab rasa macam janggal jer wakaka!

Lepas lepak kat depan PICC tu, kami pergi ke pantai pulak. Huhuh terasa seperti bermain pasir di kepulauan Caribbean pulak! Ramai jugak yang datang mepelak kat sana. Pemandangan hotel Pullman yang sangat unik mencantikkan lagi suasana tasik.

Dah lepak sampai lunyai barulah kami ke Alamanda. Kali ni dinner ditaja oleh Nando's! Hahaha siap ada penaja tu. Bukan senang nak dapat sponsor, kena buat kertas kerja bagai!!!Kekeke. Berbekalkan beberapa voucher yang disedekahkan oleh anggota budak Sengalz, maka dinner pada malam itu dirasakan seperti dinner yang paling best!!!(thanks to the sponser person ya).

Walaupun tak selalu dapat lepak-lepak dengan bebudak Sengalz ni, tapi kalau sekali sekala lepak, macam-macam benda kami buat. Kalau ada masa boleh la lepak lagi. Siapa mau join?

PEACE!









Ni namanya pose HANTU gediks...


Alalala sweet la kengkononnya tu wakaka!


EHHHHH ada roh lalu kat belakang????


2010-02-19

Mengintai Bunga Sakura?

Semalam sebelum balik dari opis, aku sempat bersembang dengan member aku, CikHajah pasal Bunga Sakura. Sepanjang umor aku la, rasanya belum pernah lagi aku tengok bunga Sakura ni secara live. Atau mungkin aku dah pernah tertengok live tapi aku tak tau itu adalah bunga Sakura? hahaha macamana tuh?

Imbas balik pada kisah aku di Seoul dulu, satu musim bunga yang sangat indah, dengan cuaca yang sangat la sejuk sehingga menggigil time masuk bilik air. Aku berjalan sorang-sorang kat taman Magical Wold, Seoul. Aku nekad nak jugak berjalan-jalan pagi tu sebab kalau aku tak buat macam tu aku akan menyesal seumur hidup. Yer la itu saja masa yang aku ada sebelum ke Busan dan Ulsan. Jadi seawal jam 6.45 pagi (masa tu subuh pon dah lama habis) aku siap-siap turun ke taman Magical World. Wah memang sejuk dan keadaan sangat tenang, sebab ramai pakcik makcik Korean ni tak bangun tido lagi kot.

Sampai kat taman tu, aku terpegun! Cantik giler bunga-bunga yang sedang berkembang mekar kat situ. Sebijik macam dalam filem Autumn In My Heart! Ada la jugak beberapa kerat manusia yang berjogging dan bersenam. Tapi yang pastinya jalan raya memang sepi. Kebanyakan orang akan masuk kerja jam 9.00 pagi.

Aku pon tawaf la pusing-pusing taman tu, sambil memuji-muji keindahan ciptaan Allah. Ye la kat Malaysia manalah nak nampak benda-benda tu semua. Lagipon aku rasa time tu aku je yang pelik, tembak muka sendiri sorang-sorang. Siap pose-pose bagai, letak kemera atas tong sampah dan macam-macam lagi la. Memang satu pengalaman yang tak dapat dilupakan.

Berbalik semula pada persembangan aku dengan CikHajjah, pasal bunga Sakura. Masa kat taman Magical World tu, aku rasa macam ternampak la pokok bunga sakura tu, sebab banyak sangat bunga. Dan disebabkan aku tak tau mana satu pokok bunga sakura, so aku pon tak la sejakun mana nak pegi snap-snap gambar bunga kat sana. Hahaha lawak sungguh, kalaulah Magical World tu dah open time tu, agaknya aku dah siap main roller coaster dan water boat dah kot. Naseb baik time tu pagi lagi, so aku hanya dapat tengok dari luar je.

CikHajjah kata time sakura blossom adalah pada awal Mac sehingga awal April. So, aku rasa masa aku pergi taman tu dah hujung April dah, mungkin Sakura pon dah tak banyak sangat tu. Takpe janji aku dapat tengok bnunga lain yer dak? heheh.

Hmmm bile nak pegi tengok Cherry Blossom plak ni....

PEACE!














Taman Tema Lotte Magical World, Seoul, Korea Selatan


Taman Tema Lotte Magical World, Seoul, Korea Selatan










2010-02-17

Nostalgia Anak Gomen

Tadi masa tengah serabut-serabut otak baca report untuk meeting esok, tetiber aku teringat pada suatu masa dahulu. Masa zaman budak-budak, lepas habis sekolah terus pergi ke opis Puan Datin, lepak-lepak kat opis Puan Datin sambil conteng-conteng kertas atau main kalkulator. Rasa seronok bila member-member Puan Datin tegur, usik-usik pipi, dan masa tu mulalah aku malu-malu. Terus satu persoalan bermain di fikiran aku, best ke jadi anak orang Gomen? (Gomen= Penjawat Awam).

Best ke jadi anak Gomen? Bagi aku, best! Walaupun kehidupan yang aku lalui adalah sederhana namun Puan Datin dan Encik Dato' punya masa yang cukup untuk bersama aku dan abang. Walaupun kadangkala rasa dengki dengan kengkawan yang punya ibu bapa yang kaya raya (yer la, orang kejer gomen gaji tak la setinggi orang kerja swasta kan...), boleh memiliki apa saja. Bawak mainan mahal-mahal ke sekolah, tunjuk barang-barang mewah, tapi bagi aku itu bukanlah satu alasan untuk kita tidak boleh mendapat kebahagiaan.

Sekarang, bila aku tengok member-member opis bawak anak-anak ke opis, kenangan lampau terus bermain di fikiran aku. Seronok! Rasa macam nak join je main dengan anak-anak kawan aku tuh. Aku tak kesah pon benda-benda tu semua, selagi kerja kita buat dan siapkan.

Ya, aku bangga jadi anak gomen. Keluarga aku semua kerja gomen. Dari Encik Dato' (pesara gomen), Puan Datin (pon pesara gomen) dan abang aku pon kerja gomen sampailah aku ni pon kerja gomen. Arwah atok aku dulu pon orang gomen, so ianya memang dah sebati dalam hidup aku. Kata orang, insan-insan terpilih saja yang dapat kerja gomen ni, betol kah? Kadang-kadang aku rasa betol, sebab ramai giler member-member aku kat luar sana yang apply nak masuk gomen tapi tak dapat. Ada yang pergi interview sampai 7 kali still kandas. Alhamdulillah, rezeki aku di sini, dan ini juga merupakan peluang untuk aku berbakti kepada masyarakat. Besar pahalanya tuh!

Ada jugak orang yang tak mau langsung keje gomen, kata keje gomen ni tak adventure, manja, malas, dan siap cakap "No way" to kerja gomen. Well itu pilihan masing-masing, but apa yang aku nak betolkan di sini, bukan semua keje gomen itu tidak adventure! Bukan semua pekerja gomen itu malas, manja dan lain-lain. Dan yang paling penting, bukan semua orang gomen boleh duduk goyang kaki! Paling sakit bila kena pikir pasal masalah negara. Kalau nak tahu, meh la join keje gomen kat tempat aku ni~... (Boleh masuk hutan, panjat bukit, redah laut..semata-mata untuk rakyat...tak cukup adventure kah itu???)

Oitt 1- Bersyukur atas apa yang ada, jangan merungut dan cuba perbaiki kelamahan diri.
Oitt 2- Bukan senang nak senang, dan bukan susah nak susah. Yang penting usaha.

PEACE~!


Sekali-sekala, Si Pelayar perlukan pelabuhan untuk memuhasabah apa yang dilalui di sepanjang perjalanannya.


Cadang Nak ke Umbai, Tapi Sebelum Tu...

Hari tu walau pon tak berapa sihat, aku telah diculik oleh seseorang ke Melaka. Jam 5 petang kami bergerak ke Melaka dan tiba pada pukul 7 malam. Kalau nak diikutkan, dah berkali-kali dah aku turun ke Melaka nih, tapi kebanyakannya waktu siang. Jarang dapat peluang menyaksikan keindahan bangunan-bangunan di sekitar Bandar Hilir pada waktu malam.

Jadi dikesempatan yang ada ni, aku gagahkan jugak diri meredah Bandar Hilir dari Mahkota Parade, menuju ke Jonker Walk, tempat yang aku nak sangat pergi sebelum ni. Aku Pernah ke Jonker Walk sebelum ni, tapi masa tu keadaan tak mengizinkan untuk berlama-lama di sana. Jadi malam tu aku merayau-rayau di Jonker Walk dengan amat senang hati.

Tengok keadaan peniaga yang kacau-bilau (walaupun masih dalam mood CNY, tapi ramai juga peniaga yang berniaga malam tu). Dan seperti biasa la, kalau time cuti sekolah sudah pasti penuh dengan pengunjung dalam dan luar negara. Kawan aku tu rasanya dah lama benar tak sampai ke Melaka. Jadi aku dilantik sebagai pemandu pelancong dia la kot?

Walaupun aku bukan orang Melaka, tapi disebabkan selalu berurusan ke Melaka, alhamdulillah tahulah sedikit sebanyak tempat-tempat menarik di Melaka ni. Selepas puas berlegar-legar di Jonker Walk, kami menapak pula ke Melaka River Cruise Station. Dekat saja dengan Jonker Walk tu, jalan kaki dalan 15 minit dah sampai. Ini merupakan salah satu tarikan baru Bandaraya Melaka. Jika sebelum ini, Sungai Melaka dikatakan kotor, sempit dan mencacatkan pemandangan, tapi dengan usaha pihak kerajaan terutamanya Jabatan Pengairan Dan Saliran (JPS) yang membelanjakan berjuta ringgit untuk membersihkan sungai Melaka, akhirnya terhasillah satu lagu mercu tanda Melaka, River Cruise.

Dulu aku pernah naik River Cruise ni, tapi masa tu sebab kerja, naik pon dengan bos-bos besar, tapi free dan waktu siang pulak. Kali ni, aku nak merasa melihat pemandangan di sepanjang Sungai Melaka di waktu malam. Terpaksa beratur lama untuk membeli tiket memandangkan keadaan pengunjung yang ramai. Akhirnya setelah setengah jam beratur, dapat jugak tiket yang berharga RM 10 untuk dewasa tu. Tak mahal kan? Perjalanan di atas bot mengambil masa selama 40 minit. Memang puas, dan aku merasa sangat tenang bila anin sepoi-sepoi bahasa menghebus ke muka,dan melihat keadaan lampu-lampu yang berwarna-warni di sepanjang tebing sungai. Best!

Setelah kembali berlabuh di station, kami bergegas kepada tujuan asal ke Melaka. Hahaha sebenarnya, ke Melaka untuk menikmati ikan bakar di Umbai. Selama ni aku asyik dengar orang cakap pasal Umbai, tapi aku sendiri tak pernah ke Umbai. Memang tempat ni fames, sebab masa kami sampai (lebih kurang pukul 11.30 malam) keadaan kat situ penuh dengan manusia. Tempat parking kereta pon agak penuh. (Bayaran parking kereta RM 1). Di sana, ada berbelas-belas kedai menjual ikan bakar dan makanan laut sudah menanti kami. Tak tahu nak masuk kedai yang mana sebab aku totally lost dan tak pernah sampai situ. Akhirnya kami masuk sahaja ke dalam sebuah kedai yang ada meja kosong. Gerai Ikan Bakar Ayahanda nama kedai tu.

Aktiviti pertama adalah memilih makanan apa yang kami nak makan. Ikan, sotong, udang, ketam dan kerang semuanya masih mentah terhidang di atas meja. Setelah berkira-kira, akhirnya aku memilih seekor ikan siakap, 5 ekor udang, dan 2 ekor ketam untuk dibakar dan digoreng malam tu. Banyak jugak tu sebab kami makan untuk 2 orang je. Kiranya harga kat situ masih berpatutan dan keadaan kedai adalah seleasa. Siap bagi desert pulak tu! :)

Lepak punya lepak, makan punya makan sampailah ke pukul 1.30 pagi. Dan surprisingly masih ada ramai lagi pengunjung yang baru tiba dan siap beratur lagi memilih makanan! Wah meriah sungguh! Aku bertolak pulang ke Kuala Lumpur pada jam 1.30 pagi dan itu adalah satu aktiviti singkat yang seronok pernah aku lakukan walaupun sakit. Lepas ni nak cuba makan mee udang kat Kuala Sepetang, Taiping pulak. Orang kata sedap sangat, betol ker? heheh.

PEACE!
















Jonker Walk



Sungai Melaka






Makan Hang Kasturi di Jonker Walk










Gerai Mesra Ayahanda,Umbai


Dessert


Ikan Siakap Bakar


Ketam Bakar


Udang Goreng Tepung



2010-02-08

Nostalgia Atuk dan Opah

Sejak akhir-akhir ini aku asyik teringat kepada arwah atuk dan opah yang dah lama pergi. Masih terasa belaian tangan opah menidurkan aku, memeluk aku dan kemanisan senyumannya. Begitu juga dengan ketegasan atok yang ditakuti oleh cucu-cucunya yang maha banyak itu. Sungguhpon atok garang, tapi atok sangat penyayang.

Memori Atok.


Kalau dulu tiba masa cuti sekolah, aku dan abang serta beberapa orang sepupu yang lain akan berkampung di rumah atok. Seronok giler bila ramai-ramai berkumpul dan segala macam permainan kami cuba. Bila berlari-lari, habis berdentum-dentam bunyi lantai (Rumah atok aku 2 tingkat dan berlantai kayu), time tulah kami akan mendengan jeritan atok! "Jangan Bising la!" dan masing-masing akan senyap sambil menyorok di bawah katil! Aduh sungguh indah saat itu.

Dan setiap pagi juga, aku dan sepupu-sepupu aku akan mengikut atok ke pasar besar Ipoh, untuk mengagih-agihkan surat khabar yang telah siap dipotong untuk peniaga-peniaga ikan di pasar. Atok memang rajin mengumpul surat khabar dan memotongnya kepada 4 bahagian untuk dijual kepada peniaga ikan dan sayur di pasar. Ramai juga pelanggan tetap atok. Lepas habis kerja, atok akan belanja kami makan roti canai di Pasar Besar Ipoh.

Walaupun atok garang, tapi semua cucu sayangkan dia. Lepas arwah opah meninggal, atok pon dah mula sakit-sakit. Tiga hari lepas pulang dari menunaikan haji di Mekah, atok menghembuskan nafasnya yang terkahir. Ibuku ada cakap, arwah atok tak mahu meninggal di Mekah, dia nak dikebumikan di sebelah kubur arwah opah...alhamdulillah permintaannya ditunaikan.

Memori Opah.


Arwah opah merupakan seorang wanita yang sangat lemah-lembut dan penyayang. Tidak hairanlah semua anak, menantu dan cucu-cucunya sangat menyayangi Opah. Kalau ada yang menangis tengah malam, opah akan pujuk sambil dipeluknya hingga terlena. Opah juga seorang tukang masak yang hebat! Kari ikan masakan opah sangat sedap sehingga aku takkan makan kari yang dimasak oleh orang lain selain kari arwah opah. Sampai sekarang, aku dah jarang makan kari, sebab arwah opah dah tak masak untuk aku. Bakat memasak opah diwariskan kepada ibu. Alhamdulillah, aku hanya makan kari sekiranya ibu yang masak.

Aku masih ingat lagi, opah naik kereta aku, kereta cucu dia yang pertama dan terakhir pernah dinaiki oleh opah! Terharu sungguh aku bila aku sedar akan hal itu. Dan aku sangat bangga sebab pernah bawak opah pergi jalan-jalan, pergi pasar, pergi rumah kawan-kawan dia... Kenangan tu sangat indah.

Dan bila opah sakit tenat kat hospital, aku sempat menjenguknya hanya sekali sahaja sebab masa tu aku bekerja di Kuala Lumpur. First time aku masuk ziarah opah di hospital, dia terus menangis dan mengalirkan air mata. Masa tu opah tak boleh cakap, dia kena stroke. Bila ayah aku telefon kata opah sedang tenat, aku tak tahu nak balik Ipoh macamana, aku tak sempat nak tengok opah buat kali terakhir, sepanjang perjalan dalam bas aku menagis (naseb baik dalam bas tu tak ramai orang). Arwah opah pergi dengan tenang...

Kini, dah hampir 6 tahun opah dan atok pergi. Keadaan dah tak sama macam dulu. Bila Hari Raya, dah tak ramai saudara-mara yang berkumpul, rumah arwah atok dan opah tak semeriah dulu. Masing-masing dah tak seakrab dulu. Sedih...tapi itulah penangan peredaran masa. Kita tak boleh halang dan perlu redha atas urusan Allah. Aku akan tetap mengingati arwah atok dan opah sampai bila-bila. Semoga roh mereka dicucuri Rahmat.

AL-FATIHAH~

Amin~

PEACE!

Oitt- So many reason to be alone right now, when something that u have done always being criticized and complained.

Oitt - Don't know if preggy women do experienced certain symptoms that make them angry, or moody? Are those a fact? please tell me the real situation so I can be prepared next time or in the future.

Tribute to Hj. Abdul Kharis Bin Ghaffar & Hajah Sidah binti Saud




2010-02-07

Cancelled

This afternoon, I got an sms from my beloved friend, Fdean told me that Una's father (Una is another good friend of mine) are in the critical health condition. Astagafirullahahladzim..., I was so shock and honestly can understand Una's feeling at that time. Thanks to Fdean for updating me, and unfortunately our plan for vacation officially canceled.

The feelings are blended all together, sad and maybe a bit of disappointment, but as a friend, I do understand Una's situation and this is not his faults. Lets pray for his father, may Allah give him strength to survive!.

As for me, I'm totally in a big lost, searching for a backup plan for this coming CNY holiday after all the sudden. Thinking of going back to my Encik Dato' and Puan Datin house, but I can't because they will go to Penang for my cousin's engagement ceremony. Arghhh not another wedding-related things!!!! Hey give me some space please! I made up my mind for not going back there. So what should I do then? I try to have some proper plan with Inert for this CNY holiday and we aren't make any decision yet. Hopefully there will be a good future tomorrow. Pleaseeeeeeeeeee ..I need a break!~

Oitt - Still hope that a miracle will come to me after all.
Oiit - No matter what, I must do something for this coming holiday!

SEARCHING!!! SEARCHING!!!SEARCHING!!! tetttttttttttttttt.....

PEACE!