2010-04-27

Hot Spot! Edisi Rayau

Seperti yang dijanjikan, kali ni aku akan kongsikan beberapa tempat menarik yang aku lawati di Singapore. Walaupon tak banyak tempat yang aku pergi, tapi dalam masa 14 hari, cukup untuk aku menyesuaikan diri dengan keadaan di Kota Singa itu. Untuk pengetahuan, kelas aku bermula jam 9 pagi setiap hari sampailah ke pukul 5 petang. Bukan sepanjang masa aku di kelas, kadangkala ada hari hari kami di bawa melawat ke kilang-kilang dan kawasan-kawasan yang related dengan tugas aku. Yang paling menarik sewaktu kami dibawa ke Semakau Landfill. Apa landfill?? Yup satu-satunya landfill yang ada di Singapura. Yang uniknya, Singapura, sebuah negara yang langsung tidak mempunyai sumber alam, dan hanya bergantung kepada aktiviti ekonomi, namun ia menghasilkan sampah yang banyak setiap hari. Sebahagian besarnya dilupuskan melalui pembakaran di Insinerator dan cuma sebahagian kecil sahaja yang dilupuskan di tapak pelupusan di Pulau Semakau. Kalau aku sebut tapak pelupusan sampah, mesti korang terbayang tempat yang busuk, banyak sampah sarap dan kotor kan??? Tapi tidak di Semakau Landfill!!! Ia merupakan satu-satunya off-shore landfill di dunia dasumpah, ianya sangat cantik dan bersih! Kalau koang tak percaya cuba tengok gambar-gambar nanti. Semakau Landfill bukan sahaja merupakan tempat pelupusan sampah tapi juga dijadikan pusat rekreasi dan pembelajaran kepada masyarakat umum! Kagum aku!. Ok cukup pasal Semakau Landfill (nak pergi Pulau Semakau kena naik bot dari Tuas South)

Ok, hari Sabtu dan Ahad merupkan hari bebas, tak ada kelas dan kami boleh merayau-rayau sesuka-suki hati. Kebanyakan daripada peserta bersepakat ke Sentosa Island dan Universal Studio. Aku dan F tak join ke Universal Studio sebab tiket mahal...SD72! Mungkin next time kot kami pergi. Lagipon Singapore ni bukanya jauh sangat. Tapi untuk yang lain aku beriya-iya menyarankan supaya pergi. Hahah sebab aku tau diorang susah nak datang ke Singapore lagi.

So, Sabtu dan ahad, aku dibawa oleh Adie (kawan aku yang tinggal di Singapore) pusing-pusing satu Singapore! Akhirnya dapat jugak aku merasa masakan Melayu. Adie bawa aku dan F ke Geylang Serai, kawasan Melayu di Singapore. Dan kami singgah makan di Restoran Hajah Maimunah. Agak popular sebenarnya restoran ni sebab aku tengok time aku datang tu beratur orang nak ambil makanan. Harga makanan pon boleh tahan la, tapi still lebih mahal dari Malaysia !! Ahaks...

Lepas makan Adie membawa aku dan F ke Marina Barrage. Satu lagi tempat tarikan pelancong yang baru dibuka di Singapore. Untuk pengetahuan semua, sumber bekalan air minuman di Singapore ada 4, iaitu dari water catchment nya sendiri, dari Johore (Malaysia), NEWater (air kumbahan yang dia recycle jadi air minum tu...wek wek!!!) dan air suling dari air laut. Dengar-dengar cerita sumber dari Malaysia dah nak habis kontrak, maka sebab itulah dibinanya Marina Barrage sebagai menampung keperluan air di Singapore. Dahsyat sungguh pembinaan Marina Barrage ni, kalau di Malaysia, air sungai mengalir dari hulu ke hilur dan sampai ke muara sebelum ke laut kan? Di Singapore, Muara sungai itu disekat, dijadikan empangan sebelum sampai ke laut. Itu kali pertama aku tengok empangan macam tu. Kagum lagi!

Bukan sahaja jadi empangan, Marina Barrage juga dijadikan kawasan rekreasi untuk penduduk Kota Singa!..Keesokan harinya, Adie membawa aku dan F ke Henderson Bridge. jambatan ni sangat unik, sebab bentuknya beralun-alun. Satu lagi yang menarik di Singapore ni, kebanyakan tama-taman awamnya dihubungkan di antara satu sama lain. Maka kita boleh berjogging dan berbasikal di sepanjang taman awam seluruh Singapore! Dan salah satu jambatan yang menghubungkan taman-taman awam ini adalah Henderson Bridge. Sebenarnya ia lebih kepada jejantas @ jejambat setinggi 70 meter dari aras tanah. Tinggi woo!. Lepas puas melepak atas jejantas tu, kami ke Singapore Flyer pulak. Kalu kat Malaysia kita ada Eye On Malaysia kan di Melaka, di Singapore diorang ada Singapore Flyer. Singapore Flyer ni pulak merupakan yang terbesar di dunia! Aku tak naik pon menatang alah tu, mahal dowh...SD30 sekepala!.

Oh ya, hari Sabtu tu juga, Ministry of Foreign Affair Singapore telah mensponsor kami ke Night Safari, yang merupakan Night Safari yang pertama di dunia!! (lagi yang pertama kan...) Memang best la bila kami berrombongan Cik Kiah beramai ramai. Bukan senang nak dapat peluang macam tu, tiket ke Night Safari pulak adalah SD20 seorang. Tak kisah la sebab ada orang sponsor!.

Hmmm banyak lagi yang aku nak cerita nih! Excited tak habis! Ok next entry aku sambung lagi. Mungkin pengalaman ke hotspot-hotspot makcik-makcik pulak! Tunggu yer!

PEACE!




Kenderaan ke Pulau Semakau


Pemandangan dari Semakau Landfill


Laluan jungletrekking di Pulau Semakau
Pemandangan dari Pulau Semakau




Posing jugak!!!






Pasar Geylang Serai


Restoran Hajah Maimunah




Night Safari @ Jurong





@Night Safari


Henderson Bridge





@Singapore Flyer






With Adie @Marina Barrage




Sebelah kiri air tawar - Sebelah kanan laut (air masin)

@Marina Barrage




@Marina Barrage

@Marina Barrage

2010-04-23

Singapore Escapades: Riverside Yang Indah

Assalammualaikum!

Hari ke dua di Singapura aku memulakan hari dengan sesuatu yang baru. Tak banyak yang aku nak cerita melainkan soal makanan HALAL di Singapura. Kalau nak harap breakfast di hotel memang tak boleh nak percaya sangat la. Siap babi dengan hash brown dihidang sebelah-sebelah, terus aku jadi was-was nak makan. So kesimpulannya aku hanya makan Japanese rice dengan telur goreng (hari-hari berikutnya aku hanya makan roti untuk breakfast.. Lapar beb nak tunggu tengahari). Hmmm kira ok la, dapat jugak nasik kan setelah semalaman mendambakan makanan. Lepas breakfast kami bersiap-siap untuk ke upacara perasmian program yang berlangsung di Ministry of Foreign Affair (MFA). Hmm bangunan MFA memang unik dan klasik. Aku kagum.

Lepas upacara perasmian, kami dibelanja lunch di Hyatt Hotel, kat sini makanan semua halal (katanya) sebab hotel Hyatt kat Singapore ni milik Sultan Brunei. Kira ok la, merasa jugak belasah makanan sampai kembung. Sebelah petang kami dibawa ke Environmental Building untuk kelas pertama (dan kelas-kelas berikutnya). Kelas petang tu agak santai, dan kebanyakannya hanyalah sesi penerangan secara basic tentang Environmental Institute dan SEA di Singapura.

Kelas habis pukul 5 dan kami terus ke balik ke hotel. Ha waktu ni yang best, sebab free hour!!! Aku masuk bilik dan terus tukar baju sebelum merayau-rayau di sepanjang Riverside menuju ke Clarkequay. (Makcik tour-guide yang bawak kami semalam kata Clarkequay tempat muda mudi melepak...hahaha) Memang happening. Kalau kat Malaysia umpama di Bukit Bintang kot? Eh silap macam kat Melaka Rivercruise. Tapi Sungai Singapura memang sangat bersih la! Kagum lagi....

Sebelah malam, aku dan F cadang nak merasa makan nasik la pulak. So pusing pusing la cari makanan HALAL. Serius, sepanjang kami berjalan kaki tak nampak satu pon restoran yang menjual makanan HALAL di area Riverside tu. Kebanyakannya pub dan disco. Alamak! Setelah berjalan lebih dua jam berlegar2 sekitar kawasan Riverside sampai la ke Chinatown. Akhirnya aku dan F mengambil keputusan untuk ke Orchard Road. (Padahal kat Orchard tu pon kami bukan tau nak makan kat mana) Satu lagi masalah, nak naik bas no berapa pulak?? Kaji punya kaji, siap lepas 5-6 bijik bas akhirnya dapat juga naik bas 164 menuju ke Orchard Blv. Alhamdulillah, naseb aku pernah pergi Orchard Road sebelum ni, so kira ada la bayangan-bayangan jalan mana yang kami nak tuju. Serious, masa tu dah pukul 10.30 malam, kedai pon dah banyak tutup!!! Adoi.... dan akhirnya dinner kami di Mc Donald sahaja. Lucky jugak sebab kat Orchard Road kami nampak ramai orang Melayu! (Sepanjang merayau kat Clark Quay dari hotel tadi sorang Melayu pon kami tak jumpa!). Hahaha itulah sedikit sebanyak kisah aku si budak hutan yang masuk ke bandar. Memang jakun!!! Who cares!!! Lantak la apa orang nak cakap yang penting diorang ada ker??? hahaha (Petik kata-kata sorang celeb terkenal di Malaysia).

Apa yang penting perjalanan hari kedua adalah mengenai pengenalan kepada Singapura, cara nak survive untuk 14 hari dan semangat untuk teruskan perjalanan. Alhamdulillah...im survive...Ok Nanti aku citer lagi pasal Singapura.. Kalau nak baca, silakan.. Kalau tak nak baca sila tinggalkan blog ini. Hahahah (Gelak jahat!)

PEACE!


Pagi yang damai...
Breakfast hari ini...


Opening Ceremony di MFA (Peserta dari Cambodia, Vietnam, Myanmar, Indonesia, Thailand, Laos dan Malaysia)..eh mana aku??? Hahah



Alkaf Bridge, kat sebelah Hotel tempat aku tidur.. Aku suka gila dengan Jambatan ni.


Royal Selangor memang Best!!! - Clarke Quay


Clarke Quay - Petang belum banyak kedai buka.


Ish bentuk apa plak tiang tu yer???? wakaka!

Cafe-cafe disepanjang Clarke Quay


River Cruise - Singapore River


River Cruise - Singapore River
Pelancong yang sedang menunggu untuk menaiki River Cruise

Pemandangan di sempanjang Singapore River
Antara tarikan di Clarke Quay.








Semua tanah di Singapore adalah Hak Milik Kerajaan kecuali di Tanjung Pagar kot (Stesen keretapi Malaysia)
Pemandangan malam di Singapore River
Orchard Road.