2010-07-30

Kisah Al'FariS dan Lorong Belakang

Assalamualaikum.

Dah hampir seminggu Al'FariS masuk hospital. Nazak... Sedih juga bila dah kehilangan kaki ni, mujur ada ADli Chairani yang selalu je tolong aku masa susah. Thanks yer ADli Chairani. Jasamu akan sentiasa dikenang.

Oklah, biarkan Al'FariS buat seketika. Kali ni aku nak cerita sikit pasal aktiviti jalan-jalan aku di Kuala Lumpur minggu lepas. Hujung minggu lalu, aku dan beberapa orang teman yang masing-masing duduk jauh dari satu sama lain telah bertemu di Central Market. Ala saje-saje nak berkumpul dan bertukar-tukar pendapat. Lagi pon bukan senang nak dapat peluang berkumpul ramai-ramai macam tu. Bila dah berkumpul memang macam-macam hal la yang terjadi.

Sempat juga aku dan kawan-kawan meredah lorong-lorong belakang di sekitar Masjid Jamek, Brickfields dan KLCC. Apa ke jadahnya aku pergi meredah lorong-lorong belakang itu semua? Hahaha itu kami pon tak tau! Bukan apa, sepanjang hidup kat KL ni, tak berani kot nak pergi jalan sengsorang kat belakang-belakang lorong tu, yer dak? biler dah ramai-ramai ni agak berani la sikit. Tambahan pulak ada yang dah macam bodyguard lagaknya. ;P.

Aktiviti pagi tu memang best, selain melepak, kami melepak dan terus melepak. Masuk terowong, naik LRT, lepak kat taman, dan banyak lagi. Itulah yang terjadi kalau dah tak tau nak buat apa kat rumah. heheh.

Ok la, aku nak kembali dalam mood sedih...layan gambar je lah yer.

PEACE!


Motor buruk siapa lani... tapi sangat berguna dikala susah.








































2010-07-20

Pakcik Dicolek: Edisi Lucah

Assalamualaikum.Justify Full
Maaf entry ni dibuat dalam keadaan bengong hahaha. Balik daripada Melaka haritu (Sebab menghadiri majlis kesyukuran masuk ke rumah baru sepupu aku), aku telah dicolek oleh Kaki Jalan (KJ). Katanya nak pergi makan...dah lapar tahap cipan dan juga sesi meluahkan perasaan sebab kena pindah Ipoh hahaha. So, disebabkan aku pun dah tak tau nak buat apa, maka dengan rela hati aku pon rela dicolek malam itu. KJ kata nak makan tempat jauh. Aku tak kesah janji dia jemput aku dan drive. Maka terkeluarlah plan untuk makan nasi lemak kat area Kelab Sultan Sulaiman Kampung Baru. Fuh boleh tahan jugak, dari rumah aku ke situ mengambil masa lebih kurang setengah jam.

Aku memang tak pernah pergi pon tempat tu. Tapi dengar-dengar cerita tempat tu popular. Popular dengan nasi lemak yang dibungkus kecik-kecik. (Orang KL panggil NASIK LEMAK TETEK!!!!) Hahaha guling-guling aku dengar. Paham-paham sajelah yer kenapa namanya sebegitu. (Agak lucah disitu...)

Akhirnya setelah meredah beberapa lorong di Kampung Baru, akhirnya kami jumpa juga gerai tersebut yang terletak betol-betol di dalam kawasan Kelab Sultan Sulaiman tu. Baru aku tau kat situ ada tempat macam tu. Selama ni lalu lalang kat Kampung Baru, tak tau pon tempat tu wujud. Gerai tu juga terletak betol-betol depan Sekolah Kebangsaan Kampung Baru. OK noted. Lain kali senang nak cari.

Konsep kedai ni adalah melayan diri sendiri. So kalau dah sampai, teruslah ke tempat makanan dan pilih saja mana yang berkenan. Nasi lemaknya dibungkus kecil-kecil kalau tak salah aku RM1 sebungkus. Lauk-pauk lain pon ada. Memandangkan aku baru first time pergi kedai tu, maka aku pon mengamalkan konsep cuba jaya. Hahaaha banyak jugak lauk yang kami bedal.

Nasik Lemak Te*** (aku tuttttt kan la disitu ) kalau makan sebungkus memang tak cukup, paling kurang pon kena makan dua bungkus. Baru lengkap!

So total perbelanjaan malam itu adalah RM 13. Takde la mahal sangat. Ikut mood cashier tu gamaknya. Ada sorang member aku yang pernah makan kat situ bagitau kawasan itu agak sesak pada waktu-waktu puncak iaitu antara 8 malam hingga 10 malam. Kami datang hari tu pukul 11 lebih, so tak berapa sesak sangat. Parking pon senang.

Cuma keadaan sekeliling dia tak berapa ok. Tuan kedai kenalah mengambil maklum akan hal ini yer. Para pekerja juga kenalah ramah tamah atau mesra pelanggan ye. Jangan ingat kedai korang tu dah femes, korang boleh buat sesuka hati. AWAS! Banyak mata yang memandang dan banyak juga telinga yang mendengar. Bukan apa, untuk kebaikan semua... ye dak?

Apa-apa pun, siapa yang nak rasa nasi lemak te*** silalah ke lokasi di Kampung Baru. Nak tau lebih lanjut sila Google. Aku tak bawak kemera malam tu, so gambar yang ada tak berapa nak semenggah. ;p

PEACE!


Ni la rupernya nasik lemak tu.


Ayam Goreng


Pucuk Paku

Ayam Goreng dan Paru




Pakcik Mengintip FLORIA?

Assalamualaikum!

Minggu lepas buat kali keduanya Festival Bunga dan Taman telah diadakan di Putrajaya. Kali ini katanya penyertaan dan pameran dijangka lebih meriah! Betol ker?

Aku dengan penuh tanda tanya telah menyiasat kesahihan pernyataan itu. Daripada pemerhatian aku, FLORIA tahun ini seumpama harimau yang kehilangan taringnya. Tak berapa meriah lah dan sedikit kureng berbanding FLORIA tahun 2009. Adakah kerana ingin menyahut saranan Kerajaan untuk perbelanjaan berhemah? Atau tak dapat banyak sponsor dari penaja? Hmmmm entahler.

Apa yang pasti FLORIA tahun 2009 jauh lebih meriah dan lebih banyak 'BUNGA!'. Apa-apa pun, syabas kepada penganjur kerana masih gigih untuk menjadikan FLORIA ni sebagai aktiviti tetap dalam kalender Putrajaya.

Psst 1: Hari aku pergi Floria ada siaran luar Hot FM!!! (Anne sangat chomel! walaupon dah jadi bini orang heheh)

Psst 2: Hari tu aku hilang roh nak menembak..tengok je lah apa yg ada.

PEACE!
































Kiran dan Anne @ Siaran Luar Hot FM


2010-07-16

Pakcik Ke Paya Indah Wetland!!!

Sepertimana yang aku bagitau dalam entry lepas, aku nak cerita pasal aktiviti aku di Paya Indah Wetland, Dengkil. Sebenarnya aktiviti ni memang dah lama ada dalam plan a.k.a. kalender tahunan aku tapi baru kali ni jadi. Alhamdulillah... Bukan apa, sementelaah si Kaki Jalan pon still sah menjadi warga Putrajaya dan member-member lain pon free, so plan pon jadik la!

Kami bertolak dari Putrajaya pada jam 8.30 pagi (sebenarnya dah lewat dah kot?? matahari pon dah naik tinggi) sebab tak tahu lokasi yang hendak di tuju tu buka pukul berapa. Kiranya main redah je lah (hal redah-meredah dah sebati dalam hidup aku). Perjalanan dari Putrajaya ke Paya Indah Wetland ni mengambil masa lebih kurang 15 minit sahaja (kalau tak jem). Memang dekat dan mudah dicari lah tempat ni, buat first timer yang teringin nak ke sana, memang tak mudah sesat sebab kalau korang follow saja signboard, confirm jumpe.

Kami tiba di pintu pagar Paya Indah Wetland pada jam 9.00 pagi kot, sebab banyak menyinggah. Kat pintu pagar jelas tertulis masa untuk pelawat adalah dari 9.30 pagi - hingga aku tak ingat sampai pukul berapa. Tapi Pak Guard yang jaga kat pagar tu bagi kami masuk dan suruh kami daftar di Kaunter Pendaftaran di bangunan utama.

Masa ni memang dah excited giler dah. Bile nampak je basikal-basikal untuk disewa yang tersusun baekkkk depan kaunter tu, semangat makin berkobar-kobar. Urusan daftar-mendaftar dan segala bagai keperluan diuruskan oleh Kaki Jalan, kami yang lain pulak time tu sebok pilih-pilih basikal (dah tak sabar-sabar nih). Kadar sewa basikal adalah RM 3 untuk 2 jam dan tambahan RM 2 untuk setiap jam berikutnya. Murah kan!!! So jangan jadikan alasan untuk anda malas berbasikal ;p.

Kami diberitahu event-event penting yang kami boleh join sepanjang hari itu, antara yang paling menarik perhatian adalah "Jom Makan Bersama Kundra, Juwita dan Cendana!!!" (Alamak tajuk tu aku reka sendiri). Sebenarnya ia adalah program memberi makanan kepada tiga ekor badak air yang terdapat di dalam kawasan Paya Indah Wetland tersebut. Aktiviti bagi makan si Hyppo tu akan berlangsung pada jam 10.00 pagi.

Aktiviti lain yang kami boleh join adalah "Jom Melepak Bersama Kak Boye!" (Lagi tajuk rekaan aku..:p) yang akan dijalankan pada jam 11.00 pagi. Tapi aktiviti cik boye ni kami tak sempat join sebab time ni kami sibok menyesatkan diri di dalam hutan paya (opss).

Track berbasikal di sepanjang kawasan paya memancing memanglah sangat superb pemandangannya! Aku dan rakan-rakan agak terkesima jugak la sambil mengayuh sambil menembak!! (Fuh itu satu skill baru yang aku belajar) Balancing amat penting ya, kalau tak, dengan kemera-kemera ko masuk paya. Sepanjang berbasikal kami disapa oleh para kaki pancing yang dah lama sampai agaknya. Oh ya untuk pengetahuan semua, untuk memancing, anda hanya perlu mendaftarkan diri sahaja, tak perlu bayar apa-apa.

Tepat jam 10.00 pagi, kami dah berada di kawasan kolam hyppo. Makkk ai makin besar hyppo-hyppo ni yer. (Kalau rajin carik, dulu aku pernah buat entry pasal PIW ni). Hyppo-hyppo ni dah ready tunggu tepi pagar. Siap sangkut dagu kat pagar lagu untuk disuapkan. Chomel!!!

Lepas aktiviti bagi makan Hyppo, kami meneruskan perjalanan, meredah denai entah kemana-mana saja.(sebab tak bawak peta). Sempat jugak kami bentang tikar dan makan nasik lemak kat sebuah pulau di hujung Paya Indah Wetland ni. (sebab kena patah balik, jalan mati...Hampeh!) Penat-penat pon hati tetap happy.

Bila dah sampai kat kaunter pendaftaran tadi, kami pon bagitau kat cik adik yang jaga kaunter tu..."Akak (perasan muda) kami sesat tadi!" sambil buat muka kesian (untung-untung tak payah bayar harga sewa basikal!!!).

Adik tu pon tanya, kami ikut laluan mana. Kami pon cerita la kawasan-kawasan yang kami lau.

"Hah? itu kawasan larangan la. Kat situ banyak CIK BAB (Babi Hutan lah!)!. Naseb korang tak kena sondol!"
Kami pon terkesima lagi untuk kali keberapa ntah. Tak sangka pulak kawasan yang kami masuk tu kawasan larangan! Patut la sampai jalan mati. Syukur tak kena sondol ngan Cik Bab. Hahahaha. Kami pon cakap la kat adik tu yang pagar kat situ terbuka seolah-olah menggamit kami masuk. Tu yang kami masuk tu. hahaha.

Adik tu balas balik, "Pagar tu bukak sebab kontraktor tengah buat kerja kat situ".

Erk... hahaha lantaklah, yang penting kami dah enjoy kat sana.

Jom layan gambar.

PEACE!



Perkenalkan ini adalah kazen aku! Dia gile posing hahaha.




















Kundra, Juwita dan Cendana....










Nampak gaya macam kapal terbang askar tapi sebenarnya itu adalah CAKCIBOR!




Inilah kami!!!!(Geng Rempit)