2011-02-22

Broga Hill : Part Two Bersama Geng Ungu

Assalamualaikum!!!

Tak habis lagi sakit kaki aku ni sebab pergi mendaki Bukit Broga minggu lalu. Hahah macam ni la kalau tak biasa memanjat, tapi at least ada kemajuan dalam hidup! Ye tak? OK mai sini aku nak cerita (cer citer cer citer). Hujung minggu lepas aku, KJ, HD dan MN telah mendaki Bukit Broga di Semenyih. Ini merupakan kali kedua aku memanjat Bukit Broga tu, Kali pertama dalam tahun 2009 kalau tak silap aku. Si KJ dan HD dah banyak kali naik dah manakala MN pulak merupakan pertama kali mendaki bukit ni. Jadi excited si MN ni terlebih sikit la.

Seawal 4.30 pagi aku dan bangun dan bersiap-siap. Berjanji berkumpul di Putrajaya dengan kawan-kawan pada jam 5.30 pagi. Cadangnya nak menyaksikan keindahan alam, matahari terbit! Jadi gigihla kami bangun awal pagi. Sampai di kaki Bukit Broga lebih kurang jam enam pagi dan kami terus memulakan pendakian. Adoiaiii semput jugak, tapi kali ni tak la seteruk pendakian kali pertama dulu, kali ni lebih pantas dan steady kot hahaha. Tercabar juga bila tengok makcik-makcik berumur dalam lingkungan 40an-50an mendaki, takan nak kalah dengan diorang kan!

Pendakian dari kaki bukit ke puncak gunung ke dua (ada 4 pincak semuanya tapi kami larat sampai 2 jer hahahaha) mengambil masa dalam 45 minit. Kami tiba di puncak ke dua pada jam 7.15 pagi. Ya ampunnn ramai gila orang kat atas tu, waktu kami mula nak naik pon dah ramai yang dah turun..kuikuikui pukul berapa diorang naik pon tataulah. Hajat nak menyaksikan matahari terbit pagi tu tak kesampaian sebab hari agak mendung. Sedih gak tapi alhamdulillah sebab tak hujan. Memang best la bila dah ada atas tu, lupa sekejap penat lelah mendaki. Satu je nak ingatkan, tolonglah jangan buang sampah merata-rata, Tolong Jaga Alam Sekitar Kita !!! Aku nampak banyak plastik-plasti minuman, polisterin dan sebagainya yang orang tinggalkan merata-rata. Sedih tau! Tiada kesedaran sivik langsung!

Lama jugak kami lepak kat atas tu, dalam jam 9.45 pagi baru kami bergerak turun. Perjalanan turun pun agak mencabar juga sebab kebanyakan tangga-tangga yang dikorek dah jadi rata dan jalan agak berdebu. Jadi keadaan permukaan jalan agak licin, kena berhati-hatilah.

Perjalanan turun agak cepat dan mengambil masa hanya 25 minit sahaja. Alhamdulillah tak ada apa-apa yang buruk berlaku. Perut pon memang dah lapar giler!!! Oh ya, cas tempak letak kereta di kebun kelapa sawit tu adalah RM 2. Murah je. Kami singgah di pekan Semenyih untuk sarapan pagi.

Best bila dapat buat aktiviti-aktiviti yang menyihatkan. Terasa kurus sikit hahahaha. Ok next time kita sambung kisah lain pulak. Jom layan gambar-gambar yang sempat ditembak!

PEACE! 






   

2011-02-21

Projek Teater: Terima Kasih Cinta (Muzikal)

Assalamualaikum!!!

Mode Teater telah marey! Bagi sesiapa yang menggemari Filem Cinta yang pernah ditayangkan beberapa tahun dulu, pasti tak sabar -sabar mahu menonton Teater Muzikal Terima Kasih Cinta!. Sebenarnya memang tak ada dalam perancangan pon nak menonton Terima Kasih Cinta, tapi memandangkan tiket adalah hasil sepenuhnya disponsor oleh Encik Deennasour, maka terjebaklah jugak aku. Thanks ya Deen!~

Teater Terima Kasih Cinta dipentaskan di Istana Budaya bermula 19 Februari 2011 menampilkan beberapa nama besar dan selebriti yang agak dikenali ramai. Antara yang menarik perhatian adalah dengan kemunculan Latiff Ibrahim yang memegang watak Cikgu Elyas sangat mengimbau nostalgia zaman kegemilangan lakonannya dahulu. Suara pon mantap beb!!! Digandingkan bersama Safura Yaakob yang pernah memenangi beberapa anugerah utama perfileman, memang best suara diorang semua. Safura memegang watak Rubi.

Teater Terima Kasih Cinta adalah adaptasi daripada Filem Cinta yang memaparkan 5 kisah cinta di dalam satu cerita. Rasanya tak payah la aku ceritakan jalan cerita kisah Cinta ini, nak tahu sila tonton Filem Cinta arahan Khabir Bahtia.

Pelakon-pelakon lain yang terlibat adalah Deja Moss, Vince AF, Anding AF, Shajiri, Tony Eusof, Norish Karman, Faradhiya, Didi AF dan ramai lagi. Lagu-lagu yang dipersembahkan dipetik daripada lagu-lagu yang bertemakan cinta dan semuanya disampaikan dengan begitu indah bukan sahaja secara solo, malah secara harmoni. Tahniah diucapkan kepada para pelakon. Oh ya Sharifah Aleya pon turut berlakon juga dan lakonannya sangat bagus!!!

Thanks again to yang sponsor!!!

Pssst: Projek Teater tahun ni macam hambar je pulak...huhuhuhu bilala nak seaktif dulu...

PEACE!
Barisan pelakon pembantu












   

2011-02-16

Salam Mulidul Rasul - Tembakan Sejenis

Assalamualaikum!

Salam Maulidur Rasul. Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W. Sempena sambutan Maulidur Rasul yang diadakan di Putrajaya tahun ni, aku dan Mn awal-awal dah merancang nak join perarakan! (hehehe sebelum ni aku tak pernah pon join mana-mana perarakan Maulidur Rasul, kalau tak silap kali terakhir masa kat sekolah asrama dulu).

Seawal jam 6.45 pagi kami dah tercegat di Presint 2, Putrajaya. Masa tu dah ramai dah peserta perarakan yang bersiap-sedia untuk berararak sambil berselawat ke atas nabi. Apa yang aku tahu, sepanjang kita berselawat maka berlipat kali pahala yang kita dapat.

Perarakan dimulakan pada jam 7.30 pagi. Seramai 120++ kontingen yang mengambil bahagian dengan jumlah peserta lebih 9,000 orang!!! Meriah!!! Suka juga tengok pakaian Baju Melayu yang bewarna-warna merentasi Presint 2 dari Masjid Putra ke Masjid Sultan Mizan. Pagi tu merasalah aku dan Mn berjalan sejauh 2.5 km!!! Kalau tak, memang jangan harap ler aku nak sesaje berjalan kaki membelah Presint 2 tu.

Alhamdulillah cuaca pagi tu memang baik dan nyaman! Memang ramai orang yang hadir menyertai sambutan Maulidur Rasul semalam. Sampai di Kiblat Walk, aku dan Mn terus sms HD yang katanya join perarakan jugak. Hahahha.

Setelah selesai perarakan, aku, MN dan HD bergerak pulak ke Taman Botani. Sebelum ni aku memang tak pernah masuk ke Taman Botani, cuma kat luar-luar jer masa TT fotografi tempoh hari. Kali ni MN ajak menembak lagi di Taman Botani, dan modelnya sudah semestinya HD yang lengkap berbaju Melayu dan Sampin + Songkok sponsor hehhe. Itule kerja manusia-manusia yang bosan ketika bercuti dan tak tau nak pergi mana. Anyway, best jugak aktiviti aku hari tu...bukan selalu dapat buat benda-benda macam tu.

Ok jom layan gambar je lah.

PEACE!

RTM tengah buat liputan

Kontingen pertama, kumpulan PESARA WPKL
TeamTentera Malaysia

Alamak abang dua orang ni dah lambat ni...cepat lari..lari..

Team paling meriah, PDRM

Siap ada mercun lagi


Juri penilai yang bersembunyi di balik pokok








Bro Mn dengan senjata canggihnya!

HD model hari ini




Dah macam filem Bollywood dah.





  





    

2011-02-14

Karnival WOW Putrajaya 2011

Assalamualaikum!!!

Semenjak dua menjak ni aku banyak menghabiskan masa aku di rumah dan tidur. Haish tataula apa nak jadi kan, tapi biasanya bila dah balik kerja tu tubuh badan akan menjadi sangat letih dan lesu, pantang letak kepala atas bantal je terus terlelap. Ya aku tahu tak elok tidur petang-petang, sebab tu kalau boleh aku nak cari aktiviti yang mengelakkan aku balik rumah dan tidur hehhee... kecuali eksersais la kot sebab kala pegi eksersais lagi le penat (ceh alasan kan! hahahaha).

Ok minggu ni sekali lagi aku bercoti panjang! Alhamdulillah, dah lama aku nantikan saat-saat bersantai macam ni. Tak perlu pikir perihal pejabat dan duduk buang masa kat rumah sambil layan tv. Nyaman! Sebenarnya aku nak cerita pasal satu event yang secara kebetulan aku terjumpa semalam. Ianya mengenai Karnival WOW Putrajaya 2011!. Secara jujurnya aku memang tak tahu langsung tentang kewujudan karnival di Putrajaya. Lagi menyedihkan dah la aku sendiri kerja di Putrajaya dan tahun ni dah masuk tahun ke-dua karnival ini diadakan! Huhuhu tak cukup promosikah??? Mungkin.

Back to the story, macamana pulak aku boleh tertahu pasal karnival ni? First member aku HD ada bagitau yang dia ada dengar pasal karnival ni tapi dia tak tahu bila, second ..pagi semalam on the way nak ke pejabat (kengkonon nak buat kerja sikit sebelom cuti panjang) aku ternampak 2 biji belon udara panas sedang berkembang merkar di atas jalan raya, so aku pon singgah dan sangat terkesima melihat tapak pesta yang sangat meriah di depan mata. Hahah dari situlah aku tahu wujudnya karnival ni.

Bila dah tahu, aku pon mewarwarkan pada semua kenalan yang rata-ratanya tak tahu.huhuh promosi secara percuma ya. Masa tu tak lama aku jengah karnival tu sebab niat asal nak ke opis.

Kisah seterusnya, sebelah petang pula member Geng Ungu (Shaz) mengajak aku dan Mn ke TT Fotografi di Taman Botani, Putrajaya. Otai yang anjurkan TT ni sanggup turun dari Kuantan semata-mata nak mencurahkan ilmu...Thanks ya sebab gigih nak memajukan anak bangsa! Walaupun tak semua ahli Geng Ungu hadir (hanya kami bertiga saja) tapi banyak juga aksi yang dapat kami tembak bagi mewakili KJ, HD dan KM. Hai bilelah dapat berkumpul dengan korang semua ni.

Habis belajar di Taman Botani, aku, Shaz dan MN terus menerjah ke Karnival WOW Putrajaya. Malam tu pulak ada konsert dari beberapa orang artis antaranya Mila AF dan Kumpulan Hujan. Tapi kiteorang tak pergi pon duduk depan stage tu tengok konsert, kami berlegar-legar ke seluruh tapak pesta melihat apa yang dipamerkan.

Bila dah penat, singgah beli KFC bergerak dan makan tepi tasik di Menara Monumen Alaf Baru tu. Dari jauh je dah dapat dengar artis menyanyi dan dapat lihat persembahan bunga api yang sanagat cantik! Tapi dak dapat snap gambar bunga api secara proper sebab masa tu tengah makan ayam, bila meletop aja bunga api terus campak ayam dan ambek kemera nak tembak...hasilnya agak kureng la. hahaha

OK keseluruhanya Karnival WOW Putrajaya ni boleh dikatakan meriah juga la (sebab trafik jem) dan kalau boleh tingkatkanlah promosi supaya lebih ramai orang tahu.Hmmm lepas ni apa pulak yang aku nak buat yer????

PEACE!!!

Krew RTM tengah buat siaran luar.







Percubaan light paint nenggunakan handphone yang tak berjaya...