2012-02-27

Wajah Baru Port Dickson

Assalamualaikum!!!

Baru-baru ni aku berkesempatan ke Port Dickson (PD) demi mencari sesuap nasik. Kalau tak silap aku, kali terakhir aku ke PD adalah pada tahun 2010, atas dasar membawa pelancong Canada nak tengok laut hehehe. (Max, I'm talking about you!).

Jadi persepsi aku terhadap PD selama ni lebih kurang sama je la... Orang datang sebab nak mandi laut, cuti sekolah je jem dan sebagainya...biasalah, typical tourism spot. Tapi bile aku sampai PD kali ni, aku memang terkejut gile.
 
Ikut Highway Seremban-Port Dickson exit ikut sini.

Wajah PD dah berubah!!! Bagi sesiapa yang masuk ke PD melalui Teluk Kemang, mesti akan lalu Muzium Tentera Darat (tak silap aku masuk percuma) dan kem-kem askar yang ada kat situ (itu je satu-satunya laluan yang aku tau nak ke PD). Tapi masa aku sampai hari tu, fuh terkejut jugak bila tengok kawasan tu dah jadi cantik, laluan pejalan kaki yang menarik dan yang paling penting, jalan tar sepanjang jalan di hadapan muzium sampailah ke simpang tiga antara teluk kemang dan pekan PD tu dah diletakkan rubber track yang kaler merah tu, kalau sesiapa yang rajin jogging kat taman especially kat KL biasa jumpa rubber track kaler merah tu... memang kelainan!!!



Nampak tak trek merah dan laluan pejalan kaki yang dah dinaiktaraf??? cantek!
Welcome to PD!
Dan yang paling penting, ada pintu gerbang tulis "Selamat Datang Ke Bandar Tentera Darat". Oh baru aku tahu yang PD tu sebenarnya dah  dipanggil Bandar Tentera Darat... ok memang kena lah sebab sebahagian besar kawasan kat situ adalah kawasan kem askar. Dan sekarang ni dah ada politeknik jugak. Makin ramai la warga PD!

Di samping itu, keadaan pantai peranginan di PD especially di sekitar Pantai Teluk Kemang dah semakin bersih dan teratur. Alhamdulillah, PD semakin berubah wajah. Mungkin sebab ia merupakan tarikan pelancungan berpantai yang paling dekat dengan KL, jadi warga kota yang teringin nak ke laut boleh datang ke PD!!!.

Oh ya, semasa di PD aku sempat berjumpa dengan seorang blogger yang dah dua tahun aku kenal tapi hanya dalam blog, tak pernah jumpa pon...dapat jugak jumpa dengan Ustaz Adam! Siap belanja satey lagi tuh! Thanks! Ok lain kali bleh jumpa lagi. Itulah kelebihan dunia tanpa sempadan di alam maya gitu hehehe.

Kedai satey, di Teluk Kemang

Ok lah chow dulu. 

WASSALAM.

2012-02-24

Pasar Serikin : Tarikan Di Bumi Kenyalang

Assalamualaikum!!!

Pernah ada orang bertanya tentang apa yang best di Sarawak selain Mee Kolok, Kek Lapis, Muzeum Kuching? Hmmm aku pon sebenarnya tak berapa pasti sebab aku bukannya orang Sarawak. Tapi pernah la jugak menjejakkan kaki ke bumi Kuching tu.

Ok selain bersantai di sepanjang Sungai Sarawak, menyaksikan kesibukan lalulintas sungai dengan aktiviti sehari-hari, jangan lupa untuk mencuba naik perahu / sampan menyeberangi sungai tersebut, murah je, tak sampai seringgit pon (RM0.50). Tapi kalau nak suruh pakcik pendayung tu bawak pusing-pusing naik sampan tu kenalah bayar lebih sikit. 

NAK JUGAK BUBUH GAMBAR SUNSET KAN...hehehe

Sunset di Sungai Sarawak.....
Gambar dari entry lama....Sunset di Sungai Sarawak.
Gambar dari entry lama....Sunset di Sungai Sarawak.
Gambar dari entry lama....Sunset di Sungai Sarawak...Naik sampan pusing-pusing sngai...best giler.
Terpegun la kot tu hahahaa.

Tengok sunset di Sungai Sarawak merupakan sesuatu yang korang jangan lepskan. Seriously terbaek!!! Aku sempat bersunset di atas sampan ketika di bawa pusing-pusing naik sampan (masa ni pakcik tu saja-saja bawak aku dan sedara mara pusing-pusing tanpa mengenakan caj lebih). Best gila tengok sunset, rasa macam nak bekukan masa je.

Ok sebenarnya aku nak cerita pasal Pasar Serikin. Pernah dengar tak? Ia merupakan satu lokasi yang agak jauh dari bandar Kuching tapi bagi sesiapa yang kaki shopping, jangan la lepaskan peluang untuk ke Serikin. Ia terletak 15 km dari Bandar Bau dan 80 km dari Bandaraya Kuching. Jauh jugak kan, perjalanan menaiki kereta mengambil masa 2 jam, sebab perlu melalui jalan-jalan kampung dan kawasan pedalaman. Serikin ni sebenarnya terletak di sempadan Malaysia dan Indonesia. Barang-barang kat situ memang murah gile dan sape-sape yang suka barang-barang berunsurkan tenunan dan kain kayan boleh lah ke sana. 
Tips: Nak ke Serikin perlu bertolak awal pagi dari Bandaraya Kuching (seelok-eloknya jam 7.00pagi) kerana perjalan mengambil masa 2 jam. Pasar serikin buka seawal 7.00 pagi sehingga 2.00 petang. Pastikan kereta yang dipandu diisi minyak dengan penuh kerana susah nak jumpa stesen minyak di sepanjang perjalanan. Lagi satu, kawasan serikin ni sangat panas, walaupon terdapat banyak pokok hutan disekitarnya. Oleh itu jangan lupa bawak payung atau topi dan pakai pakaian yang sesuai.

Kami bertolak dari Hotel Arif (hotel bajet di Kuching) pada jam 7.00 pagi dan menaiki 2 buah kereta (sebab ramai). Perjalanan memakan masa selama 2 jam dan di kiri-kanan jalan kebanyakannya hutan dan kawasan perkampungan. Tiba di satu kawasan, akan ada kawasan pemeriksaan oleh Kastam kot aku tak berapa pasti (kastam atau polis) sebab kami sudah berada hampir dengan sempadan negara. Tapi ketika itu kami tidak diperiksa sebab mungkin tengok ramai makcik-makcik nak pegi shopping kot hehehe.

Kami tiba di Serikin lebih kurang jam 9.00 pagi. Masa tu pon matahari dah mula naik. Memang agak panas la. Terkejut jugak bila tengok dah ramai rang yang sampai kat RM 2 per entry (Dulu la tahun 2010, kalau sekarang aku tatau.) Di depan kami terbentang luas jalan lurus menuju ke sempadan Negara. Kalau nak masuk ke seberang pon boleh, tapi kami tak masuk sana sebab tak larat nak jalan jauh hehe.Kalau tak silap, tak payah pakai passport pon, sama macam di Bukit Kayu Hitam.

Tudung-tudung cenggini memang banyak gile kat Pasar Serikin ni, harga pon berpatutan..murah
Permainan (toys) pon macam-macam ada!
Kain-kain sulam cenggini jangan cakap la, berderet-deret kedainya!!!
Tu dia, jauh nak jalan sampai ke hujung.

Macam-macam kedai ada kat situ, dari yang jual beg, baju, kain telekong, kain cotton, kain sulam sampailah kepada makanan semua ada sepanjang jalan tu. Kalau tak silap aku panjang jalan tu lebih kurang 2 km kot. Oh ya kebanyakan peniaga di Serikin ni adalah daripada Indonesia dan mereka dibenarkan masuk ke Serikin untuk berniaga pada tempoh-tempoh tertentu sahaja iaitu pada jam 7.00 pagi sampai 2.00 petang sahaja. Ada juga beberapa penduduk tempatan yang berniaga di situ.

Tips: Pasar Serikin hanya dibuka pada hari Sabtu dan Ahad sahaja, jadi atur perjalanan anda sebaiknya. Hari-hari biasa tak bukak ye. Berhati-hati ketika membeli belah di Serikin sebab kalau tak pandai berbahasa Indonesia / bahasa tempatan takut ditipu harga. Rugi pulak jadinya nanti.
Batu-batu cincin pon banyak dijual di sini.
Dan juga makanan.....
Beg pon ade...heheh


Ok kami di Serikin tak lama pun, lebih kurang 12.00 tengahari kami pon dah nak balik ke Kuching. Banyak jugak barang-barang yang mak-mak beli..biasalah. Ok , aku harap dengan  entry ni dapatlah memberikan gambaran sedikit sebanyak mengenai Serikin. Nanti ada masa aku nak try ke sana lagi lah...mungkin sampai ke seberang pulak.

WASSALAM.

2012-02-22

Sami's Rainbow Party!

Assalamualaikum!!!

Kembali bersiaran. Hari Sabtu minggu lepas, aku telah ditugaskan untuk menjalankan satu misi penting di Majlis Hari Jadi Sami, anak teruna Ely Hasrul yang lebih popular dipanggil Kakak Cantek di kalangan blogger-blogger Travelholic. Tapi sebelum tiba di hari kejadian, berminggu-minggu sebelum tu, Kakak Cantek dah warning awal-awal, gambar kene cantik, bagi nampak kurus, dan beberapa sayarat wajib lagi yang agak kelakar tapi disuarakan dengan nada tegas!

Huh tensi tau! Rasa nak hantuk-hantuk kepala kat dinding...huhuu tapi demi Kakak Cantek, saya akan cuba sedaya upaya merialisasikan keinginan ibu mengandung. Hehehe. Tema hari jadi Sami ni best tau, Rainbow Party katanya...sebab tu semua dalam rumah tu colorful!.


Tuuuu dia gambar pembukaan..anak sapa la ni...rajin dan sopannya dia...kalo jumpe kat mana-mana Giant atau sopink kompleks silalah tegur beliau...sangat peramah dan baik hati ye.
Ni semua hasil sentuhan kreatif Sami ye, dibantu Kakak Cantek.

Ok sebelum tu, aku MasMZ dan Kak Coco dah plan nak datang awal ke rumah Kakak Cantek. Kengkononnya nak tolong apa yang patut la, maklumla, ibu mengandung tak boleh buat kerja berat-berat, cepat mengah. Kami sampai pukul 12:00 tengahari, awal tak? Padahal majlis dijadualkan pukul 2:00 petang. Sampai-sampai rumah Kakak Cantek je, kami kena siang ikan, parut kelapa, rebus telur dan tanak nasik (ok aku tipu je hehehe), kami memotong buah-buahan dan mencucuk marshmallow untuk dimakan bersama dngan curahan coklat dari choc fountain! Ha giler ko, siap ada choc fountain! Sebenarnya ada la beberapa orang yang janji nak datang awal tolong cucuk marshmallow, tapi janji tinggal janji hahaha nasib baik Kakak Cantek tak jadi cucuk mata diorang dengan lidi satey, kalau tak...haru! Hehehe.

Aqilah.....
Start je pukul 2:00 petang, orang-orang yang dijemput pon datang sikit demi sedikit. Makanan utama, semestinya Rainbow Cake yang boleh buat orang jatuh centa pandangan pertama! Di samping itu ada jugak nasik ayam yang sedap dan beberapa makanan ringan yang lain. Simple tapi sedap. Oh ya, ada jugak candy bar disediakan. Si Aqilah, buah hati pengarang jantung Chawana tak habis-habis ulang-alik pergi candy bar tu...aboi dah pandai sekarang ye Aqilah....comel.

Candy Bar!!
Aqilah suka candy bar, ada kemera comel Hello kitty dan pandai posing!
Geng-geng Travelholic pon ramai yang datang, kehadiran hampir 100%! Ha best kan...bile dah jumpa tu memang tak habes-habes la buat senaman mulut! ada juga aktiviti permainan sand art disediakan...Aku yang tak pernah main ni pon sibuk jugak nak try! Bukan aku sorang ye, ramai lagi yang cuba hahaha.

Rainbow Cake....Menjadi idaman ramai!
Tengok la tu dia punya layer! Siap lain-lain rasa pulak tu...mengancam!

Pulut kalerful with rendang didalamnya.....angka 4 menandakan Sami dah 4 tahun!
Tengah syok-syok bersembang, ada pulak kejutan! Wah tak sangka minah yang popular dengan blog Backpacker Busuk tu pon terjah party Sami! Gile ko, retisssss tu!!! Bukan main lama kami plan nak jumpa, akhirnya dapat jugak jumpa dengan Fatt. Kepoh masing-masing, siap ada yang terngaga mulut bile nampak Fatt hehehe. (you know who you are kan?).

Kanak-kanak remaja bermain sand art.
Makan...sembang...makan....sembang......
Nak buat komik macam diorang buat. hehehhee Layannnnn
Sami happy gile hari tu, ye la macam-macam hadiah dia dapat. Dalam pukul 6.00 petang, kami semua beredar dari rumah Kakak Cantek. Tapi sambung pulak lepak kat rumah Chawana, hahah gigih masing-masing macam tak pernah jumpa. Memang kepoh habis la malam tu....kami diskusi pasal trip mega kami pertengahan bulan tujuh nanti! Fuh tak sabar pulak rasanya....

Dah tak sabar nampaknya nak tiup lilin!
One happy family!~
Ok lah, aku nak sambung kelas, ada kursus pulak minggu ni. 

WASSALAM.

2012-02-20

Korang Tak Resized Gambar?

Assalamualaikum!!!

Sejak dua menjak ni aku rajin la jugak menerjah blog-blog orang lain, terutamanya yang banyak info dan gambar menarik. Tapi aku notice sesuatu, kebanyakan blog yang ada banyak gambar ni, kebanyakkannya berat, lambat nak loading dek kerna kapasiti gambar yang besar (tak resized), template yang berat mahupun terdapat gejet-gejet seperti aplikasi music/lagu yang diletakkan di blog masing-masing.

Blog yang berat ni merupakan satu sebab kenapa aku tak suka nak ulang-alik masuk ke situ. maklumla, aku online pakai broadband atau lebih dikenali sebagai berokben cap ayam yang lembab dan menyakitkan hati. Jadi bila masuk ke blog-blog yang berat ni maka berejam-jam la nak kene tunggu dia loading (ok tipu, takde la sampai berejam). Lainla kalau pakai internet provider yang canggih manggih macam unifi ke, streamyx ke, kompom la laju. Malangnya kebanyakan manusia seperti aku hanya dapat pakai berokben je....

Ok, sebenarnya aku nak bagitau yang me-resized gambar tu sebenarnya sangat penting! Terutamanya untuk pengguna blogspot macam aku. Sebab setiap account diberi kapasiti simpanan storage sebanyak 1GB je secara percuma. Untuk makluman jugak, setiap gambar yang kita upload dalam blog kita akan disimpan di dalam Picasa Web Album. Kalau kite tak resized gambar-gambar yang kita upload di entry-entry kita, lama kelamaan memory account kita akan penuh dan kita tak dapat nak upload gambar lagi!!! *Nampak tak implikasinya kat situ? Melainkan kite terpaksa sewa storage sebanyak 20GB dengan bayaran USD 5 setahun. (*betol tak John? - kalau aku tak silap la).  

Berikut adalah senarai harga untuk sewaan storage capacity:-

Paid storage

If you run out of free storage for Gmail, Google Docs, or Picasa Web, you can purchase additional storage that is shared across these products. Choose from the following storage plans:
  • 20 GB - $5/yr
  • 80 GB - $20/yr
  • 200 GB - $50/yr
  • 400 GB - $100/yr
  • 1 TB - $256/yr
  • 2 TB - $512/yr
  • 4 TB - $1024/yr
  • 8 TB - $2048/yr
  • 16 TB - $4096/yr
 * Sumber - Google.

Beberapa orang blogger yang aku kenal dah pernah mengalami masalah ini akibat tak resized gambar (You know who you are ngeh ngeh). Jadi untuk memudahkan kite dan juga para pembaca blog, silalah resized gambar-gambar yang korang nak upload. Tak susah pun, banyak software yang boleh digunakan. Macam aku, hanya satu je pilihan terbaik iaitu Photoscape!!! Macam-macam ada!

Ok, sekadar berkongsi pendapat... Kalau taknak terima pon tak apa. Ada aku kesah? ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ .

Psstt: kalau memory storage dah penuh, try delete gambar-gambar dalam account tu. Tapi implikasinya, gambar itu takkan appear dalam entry anda lagi! Melainkan kite tukar gambar2 bersaiz besar tu dengan gambar yang dah resized, (masalahnya rajin ke korang nak edit balik berpuluh-puluh entry lama?) ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮.

Pssstt2: Size ideal gambar yang di resized sebaik-baiknya 600 ke bawah. Gambar still jelas kalau kita publish dalam blog!  

Pssttt3 : Teaser Birthday Party Sami dan perjumpaan mengejang Travelholic selepas ini.

Aqilah!! Buah hati pengarang jantung Chawanna. Teaser for birthday party Sami - Buah hati pengarang jantung Ely Hasrul.... :)

Motif? Birthday Party Sami tapi gambar Aqilah? Hahahah aku punya suka la ...lalalalala. :)

WASSALAM.


2012-02-17

Universal Studio Singapore (USS): Rombongan Cik Ro Balik Ke Tanah Air (FINALE)

Assalamualaikum!!!

Sambung dari SINI.

Ok, ok dah nak habis dah citer ke Singapore ni. Mesti dah tak lalu nak baca kan sampai 4 episode, gigih betul sape yang baca sebutir-sebutir ayat dalam entry aku yang lepas-lepas. 

Apakebenda la diorang buat ni? Baca tulisan Cina? Ya itu kepakaran Cik Maimoon.

Sesampainya di Larkin, Datin Fe'ah memang dah menunggu kami semua di surau, dan ketika itu dia tengah kekenyangan sebab dah melantak sesampainya di Larkin tadi. Lepas menunaikan kewajipan, kami semua yang berkeroncong perut sebab tak lunch dari tengahari tadi bersepakat untuk ke Restoran SInggah Selalu yang terletak di Danga Bay. Kalau tanya aku, memang sesat larat la nak ke sana, jadi urusan mengemudi rombongan kami serahkan kepada Cik Bibah...Oh Cik Bibah lagi jadi leader? Ok ok diterima, sebab beliau pernah menetap di JB selama 7 tahun katanya. Kompom tak sesat punyeeeee!

Rombongan dua kereta ke Danga Bay dari Larkin bergerak dalam jam 5.30 petang. Berpusing-pusing kami sekitar Danga Bay ke Pusat Bandaraya sebab "sesat"...katanya jalan dah lain, flyover sana-sini, tempat u-turn bawah flyover depan Tune Hotel tu pon dah kene tutup, jadi memang ke laut la nampaknya. Terpaksa pusing jauh untuk patah balik ke lokasi.

Sampai je di Restoran Singgah Selalu, masing-masing order ABC!!! Ada ABC jagung la, ABC biasa la dan ABC Special! Ada jugak yang order Fresh Orange Suam Tanpa Gula....fuh selera memasing ibarat "Menjaga Badan Sambil Menternak Lemak". Time tu memang tengah lapar giler, kecuali Datin Fe'ah yang fefiling sopan menjaga tabiat pemakanannya.

Singgah makan di Restoran Singgah Selalu....

Kacang rebus...sedap gak.
ABC pelbagai perisa..hehehe.

Lama jugak kami lepak di Restoran Singgah Selalu tu....dapat pulak SMS dari Kak Ro, yang tengah gigih bersoping kat Johore Premium Outlet (JPO), tapi semua saiz yang dia nak dah takde Entah apa penyudahnya. Dapatkah dia menyoping barang sekedai dua? Korang tanyalah dia sendiri ye.

Hampir jam 7.00 malam kami bergerak dari Restoran Singgah Selalu ke JPO. Memang ada dalam itinerary untuk singgah di JPO, saje nak nengok macamana rupanya JPO tu, kan ke baru bukak. Sampai JPO dah pukul 7.30 malam. Masing-masing eksaited la nak tengok apa yang ada kat situ, katanya murah dari harga sebenar...siap ada orang yang bercita-cita nak menghasut orang lain supaya mengeluarkan barang seratus dua untuk soping!!!!! Penyudahnya???? Orang yang menghasut tu terhasut diri sendiri untuk soping, dan kami cuma jadi pemerhati! Hahahaha...boleh tak cenggitu? 

Jom singgah JPO! Sape yang kaya raya boleh la shopping kat sini.

Dari tepi highway pun dah terang nampak bangunan JPO ni.

Jom layan gambo retis-restis JPO....Leman.
Lagi retis JPO....Aloyah.

Dan lagi retisssss JPO...Maimoon.

Antara kedai mewah yang ada....macam-macam lagi ada.



Kami bergerak dari JPO untuk ke Melaka, nak hantar Datin Fe'ah pulang ke rumah pada jam 8.30 malam. Penat gile masa tu, tapi Leman gigih memandu dengan penuh hemah sambil ditemani celoteh Maimoon dan Aloyah, aku pulak tertidur-tidur ayam hehehe. Tiba di Melaka masa tu dah pukul 11.00 malam. Kami semua singgah di sebuah restoran berdekatan dengan rumah Datin Fe'ah untuk makan malam...(makan lagi???- ha kan ke temanya "Menjaga Badan Sambil Menternak Lemak"). Alhamdulillah, murah rejeki kami dapat makan free malam tu. 

Setelah meninggalkan Datin Fe'ah dirumahnya, sambil sempat juga kami terjah Homestay Datin yang tersergam indah tu, kami pun meneruskan perjalanan pulang ke Ibu Kota. Penat memang tak boleh cakaplah, dah terhuyung hayang dah Musalmah Jenab bawak kereta. 

Eh ni macam Kak Coco? retis JPO jugak ke? Heheh bukan, gelak pon sopan je... walaupon sopan dah pernah sampai Mexico tau!!! Korang ada?
Ni pulak Cik Bibah... very talkative kalo kena gayanya hehehe.
Aku tiba di rumah pada jam 1.00 pagi dan Leman paling akhir tiba di rumah beliau pada jam 3.00 pagi, lepas tu kena kerja pulak pagi tu....gigih kan aku dan Leman, dan Musalmah Jenab! Manakala Datin Fe'ah, Aloyah dan Bibah boleh bersenang lenang atas katil sampai petang.

Begitulah kejadian 2 hari yang memenatkan, tapi bagi aku sangat seronok sebab ianya merupakan satu pengalaman yang tak dapat diperolehi dengan memetik jari. Terima kasih semua di atas pengorbanan masa dan tenaga. lain kali kita buat trip yang tak penat pulak ye.

WASSALAM.