2012-04-28

Teaser: Dapor Meletop!!!

Assalammualaikum!!!

Another ad-hoc trip??? Oh nooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo!
FENGSAN.


Ada yang ke NZ (WOWWW)
Ada yang ke Europe (WOWWWW)
Kami yang tertinggal ni nak ke mana????

Searching.... Searching for the right direction.



Post Tag: Janggel the Janggeltrekker's Life ; John Danny the Kaki Berangan ; MasMz the Kaki Jalan ; Kak Coco the Coco Nutz




WASSALAM .

2012-04-26

Historical Perak: Kuala Kangsar (La Pulak?) The Royal Town

Assalamualaikum!!!

Selingan: Kalau rajin silalah VOTE blog aku kat sini ye kengkawan : Malaysia International Tourism Bloggers Conference & Award under category of Malaysia International Eco Tourism Blog!!! Thanks ya. XOXO 

* * *

[ Sambung dari SINI ]

Sambungan kisah #Travelholicawesome ke bumi Perak. Dari Taping, kami (dua kereta: John, DanArif, Byya, Maszuber, Lily, MasMZ, Kak Coco and me) bertolak ke Kuala Kangsar. Perut masing-masing dah berkeroncong, maklumla jam dah pukul 2 petang dan kami masih belum lunch! Hahaha luarbiasa sungguh, padahal dari semalam asyik makan, makan dan makan je kerja kiteorang!

Selamat tinggai Tepen!

Perjalanan dari Taiping ke Kuala Kangsar sekejap je, cuma satu exit daripada highway PLUS sebab kami keluar ikut Tol Changkat Jering. Sampai je kat Bandar Kuala Kangsar, terkejut jugak aku sebab dah banyak sangat perubahan. Yela sebab dah lama tak jejak kaki ke sana sejak 10 tahun dulu rasanya. Memang kagum la jugak sebab bandar Kuala Kangsar ni cantik dan kemas. Walaupun tak besar macam bandaraya Ipoh, tapi ia ada identiti tersendiri. Sebab tu Kuala Kangsar digelar Bandar DiRaja!!! (Terasa macam kerabat diraja pulak aku ni kekekeke).

Sampai di Kuala Kangsar, kami terus ke rumah nenda MasZuber, nak menziarah katanya. Maklumlah, dah alang-alang lalu Kuala Kangsar. Rumah nenek MasZuber terletak berhampiran dengan Masjid Ubudiah! Ye Masjid yang terkenal seantero dunia tu! Diorang kata kat Jeju Island, Korea Selatan pon ada replika Masjid Ubudiah tau! Kagum betul aku.

Lepas dah jumpa dengan nenek MasZuber, Paksu dia datang dan bawak kami ke satu tempat yang bagi aku paling hebat didonia!!!!! Ya ampun tak pernah aku makan laksa sesedap kat tempat ni! Nama gerai laksa ni adalah Gerai Laksa Pokok Limau, terletak di tepi jalan di Kota Lama Kiri. Masa kami datang tu memang kedai tu penuh dengan pelanggan, dari pelbagai bangsa. Oh ya, belakang kedai ni ada tempat parking kereta, so tak payah risau kalau kat depan kedai dah tak ada parking kereta.


Apa yang menarik sangat pasal laksa kat sini?????? Korang pernah makan laksa dengan telur goreng???? HA kat sini memang ada ok!!! Dan rasanya memang sedap tahap dewa! Rasa SAJIAN ISTANA sangat! Paham maksud aku???? Maksudnya sedap giler la! Sepinggan laksa hanya RM 2.70 je! Ha korang mampu dapat harga laksa murah macam tu dengan telor goreng kat KL????

OK cukup pasal laksa, lepastu kami pergi ke Masjid Ubudiah semula. Tangkap gambar puas-puas walaupon bateri kemera nyawa-nyawa ikan. Fuh memang lawa la masjid ni. Kagum.

Subhanallah...lawa kan.

 

>>>>>FAST FOWARD.>>>>>


Dah habis bergambar di Masjid Ubudiah, kami ke Istana Kenangan pulak! Ya, Istana yang terkenal dalam iklan ADABI tu, bak kata Kak Coco, Istana Adabi! Sebenarnya Istana Kenangan ni dah dijadikan muzium. Tapi malangnya masa kami pergi tu tutup pulak, sebab diorang nak renovate! Huh kempunan aku nak masuk istana ...ops nak kembali masuk istana kekekeke.



Ok jam pun dah dekat pukul 6 petang masa  tu, kami pon dah nak gerak balik ke Ipoh pulak. Haish banyak benor tempat nyinggah nya. Kali ni atas permintaan Kak Coco dan MasMZ pulak. Kak Coco nak jadi pedagang Kacamg Puteh manakala MasMZ pulak nak singgah rumah dia ambik badan Laptop (??? badan laptop?) HAHAHHAA.

Kami singgah semula ke Kampung Kacang Puteh, di Buntong, Ipoh. Kalau sesiapa yang ikut cerita aku dari dulu memang aku pernah blog pasal kampung Kacang Putih ni. Kak Coco borong berbakul-bakul kacang putih nak buat beniaga katanya hahahaha. Ubah profession gamaknya. Kalau nak tau kisah kacang putih sila ke "http://janggeltrekking2.blogspot.com/2012/01/projek-star-cruise-libra-kisah-penamat.html "

Ok lepas habis shopping, kami singgah rumah MasMZ dan menunaikan apa yang  patut sebelum meneruskan perjalanan ke Kuala Lumpur. Itu saja short trip kami kali ni....walaupun tak lama tapi meriah sebab ramai yang ada dan kami semua happy!

Babai Perak!

Tunggu next trip kami lagi ya!

WASSALAM.

Hutan Lipur Kuala Woh || The Place To Remember

Assalammualaikum!!!!

Selingan: Kalau rajin silalah VOTE blog aku kat sini ye kengkawan : Malaysia International Tourism Bloggers Conference & Award under category of Malaysia International Eco Tourism Blog!!! Thanks ya. XOXO 



* * *

Tetiba minggu ni macam terasa nak kembali berharmoni dengan alam sekitar. Maklumlah dah lama tak jejak hutan, masuk laut, mandi sungai, panjat bukit bagai. Kiranya macam nak lepas geram la. 

Alhamdulillah jugak aku ni orang yang lahir-lahir je dah merasa nampak hutan, nampak gunung dan sungai, jadi kelebihan menjadi 'orang hutan' tu dah ada la sejak kecik, plus aku boleh duduk kat tempat-tempat sejuk je kekekkee maklumlah kat kaki gunung nak ke Cameron Highlands!!!

Ok straigth to the point, aku sebenarnya nak cerita pasal Hutan Lipur Kuala Woh (Oh rupanya aku tak pernah blog about this place!), lokasinya dekat je dengan rumah aku kat kampung, kalau kire pakai batu, lebih kurang 7 batu, sebab tu masyarakat kampung sini panggil 'Batu Tujuh' nama lain selain Kuala Woh.

Sumber google
Sumber google
 Apa yang uniknya pasal Kuala Woh ni??? 
  1. Ada sumber air panas! Jangan tak percaya, kalau letak telor kat dalam air kompom jadi telor rebus! Lokasi air panas terletak di tengah2 antara kawasan tumpuan utama. Kalo masa kecik-kecik dulu ada satu kolam yang dibina khas untuk orang-orang yang nak mandi ayor panas kat situ. Tapi, kolam tu dah ditutup sejak beberapa tahun dulu sebab tak terjaga, banyak sangat orang buang sampah! Haish takde kesedaran langsung!!!

  2. Ada sebuah titi gantung! Bagi aku titi gantung ni merupakan tarikan utama jugak sebab jarang kita boleh jumpa titi gantung di mana-mana. Dulu-dulu aku selalu main kejar-kejar atas titi gantung tu dengan sanak sedara, lepas tu bila da sampai tengah-tengah kami ramai-ramai goyangkan titi tu hahaha ngeri jugak!

    Ops....ada 3 dara pingitan.... kekeke. TITI GANTUNG KUALA WOH
  3. Kawasan camping! Ya memang ramai gila program camping yang dibuat samada oleh bebudak skolah, IPT dan agensi. Aku tak sure kena bayaran ke tak untuk sewa tapak tapi sila laporkan diri kat pihak pengurusan kat situ.
  4. Kat Kuala Woh juga ada beberapa chalet untuk disewa! Keadaan chlet amat memuaskan dan sesuai untuk sesiapa yang sukakan kedamaian dan alam sekitar.
Ok aku rasa 4 perkara tu je dah cukup untuk menarik perhatian orang ramai ke sana. Bukan saja orang tempatan, ramai jugak pelancong luar yang singgah situ, especially masa nak naik atau dah turun dari Cameron Highland!!!
Terasa nak suruh group #travelholicawesome buat trip pegi situ pulak la... Kompom meriah dan bergegar Hutan Lipur Kuala Woh tu!!! Wow tak sabarnya!!!!!
 

WASSALAM.

2012-04-24

Taiping: The Most "Wet" Place In Malaysia || Travelholicawesome Buat Hal Di TEPEN

Assalammualaikum!!! 

Selingan: Kalau rajin silalah VOTE blog aku kat sini ye kengkawan : Malaysia International Tourism Bloggers Conference & Award under category of Malaysia International Eco Tourism Blog!!! Thanks ya. XOXO 

* * *

Amacam dengan tajuk entry kali ni? Ada keserashian tak? Ok Itu adalah fakta! Not everybody know facts jadi aku pon bagitaulah kepada orang-orang yang tak tahu hehehe. Back to the story...nak buat cecepat jugaklah macam entry Chawana, siap ada 'Fast Foward' bagai. 

Kisahnya bermula dengan "Satey Wak Tor"... siapa pernah dengar pasal Satey Wak Tor ni? Kononnya sangat femes di Pasar Malam AU2, menjadi pojaan ramai termasuklah geng #travelholicawesom yang pernah saban minggu berulang membeli satey untuk sesi mengumpat bual bicara. Maka selepas itu timbul pula kisah Satey Pak Ian, kemasyhurannya di sekitar TEPEN (Taiping) sehingga menjadi rebutan berbilang bangsa, pernah ada kenduri kawin orang Hindu tempah Satey Pak Ian sampai 4,000 cucuk! Begitulah kehebatannya.

Bile dah dengar kehebatan itu, maka anak kepada empunya nama pon bersuara, nak mengajak geng #travelholicawesome pi makan satey free di Tepen. Seperti kerabat pulang ke istana pucuk dicita ulam mendatang, maka perancangan untuk menerjah satey Pak Ian pon diteruskan. Tu yang berkonvoi-konvai kami ni dari KL ke Tepen.

Ahli mesyuarat tingkap kali ni hampir lengkap! Tahniah, bukan senang nak dapat kompol semua, malahan siap ada orang baru yang join dari DanArif.com (pi la terjah blog dia juge). Kami bertolak dari KL pada jam 12 tengahari, dengan penuh drama!!! Sebelum tu aku pi kutip sorang-sorang kat rumah dan kami bersarapan pagi di Restoran Santai, TTDI. Memang banyak pilihan lauk pauk di situ, dan ramai giler orang pegi sarapan pagi kat situ. Pendek kata, memang femes la restoran ni.

Dah puas bersarapan (ada yang sarapan sepinggan nasilemak, 3 biji karipap dan sebiji kuih lopeh: you know who you are) aku dan geng lain (2 kereta) memulakan perjalanan. Geng Biqque dan Chawana dah bertolak sehari awal ke Ipoh, maklumla masing-masing nak jumpa mak bapak yang dah berbulan-bulan tak jumpe. 

Destinasi pertama adalah TAPAH, Perak. Singgah makan tengahari di kampung aku, mak aku dah masak lauk punyalah banyak dan pelbagai jenis hidangan. Kami makan dengan bersungguh-sungguh, sementara Chawana dah gelisah menanti di Tepen. Dalam pukul 3 petang baru kami bergerak ke Tepen. Alhamdulillah cuaca sangat baik. Tidak hujan tetapi panas membahang! Hayooooo sangat luar biasa Tepen kali ni, selalunya hujan. 

Kami sampai di Taping dah dekat pukul 6 petang, terus kami ke Taman Tasik Taiping. Seperti yang aku katakan, cuaca sangat menyukai kami. Semua berkumpul di situ dan bermulalah sesi suai kenal dan beramas mesra! Macam-macam perangai ada, dan semuanya happening. Oh lupa, Icam dah kurus!!! *dengki.





Lepas habis buat hal di Taman Tasik Taiping, kami ke Hutan Paya Bakau di Matang. Aku pon tatau apa nama sebenar tempat ni tapi memang kawasan hutan paya bakau la, siap ada chalet dan jeti di situ. Memang cantik la tempat tu. Kengkononnya nak tengok sunset, tapi tak berapa nak sunset la sebab matahari dilindungi oleh pepokok bakau yang banyak di sepanjang sungai. Tapi sumpah, memang cantik. 



03-8891 5000

Dah habis bersunset di hutan paya bakau, kami pergi makan Mee Udang Mak Jah pulak. Ye tak ye jugak, Kuala Sepetang ni memang terkenal dengan mee udangnya. Semangkuk penuh dengan udang sampai 5-6 ekor! harga mee udang biasa adalah RM 7. Di samping mee udang, kami makan mee goreng udang jugak! Lazarts! Sebenarnya banyak kedai jual mee udang di sepanjang jalan, cuma kami tatau mana satu yang sedap, so pada ketika itu kami singgah di Kedai Mee Udang Mak Jah dan rasanya sedap..kalau kami singgah kat kedai Mee Udang Abu ke, Mee Udang Mak Leha ke atau mana-mana je, dan rasanya sedap, sure kami akan promote jugak.




Dah habis melantak, kami pulang ke homestay, lokasi homestay tak berapa jauh dari bandar Taiping, dekat je dengan Sinpang Empat. Nama homestay adalah Homestay Mesra, murah je sewanya, RM 180 semalam, ada 3 bilik dan sangat besar. Seronok kalau nak main lari berganti-ganti dalam tu.



Dah mandi dan menunaikan kewajipan, maka kami pun pergi la ke gerai Satey Pak Ian. Acara kemuncak katanya, habis 400 cucuk satey kami makan!! Paling banyak makan adalah Danny (44 cucuk), orang lain semua makan belas-belas je hehehe.



Kami bersembang sampai pukul 12 malam...lepas tu sambung lagi kat homestay sampai pukul 4 pagi. Gigih kan, maklumlah macam-macam isu berbangkit kena dibincangkan. Oh lupa, sebelum tu singgah pegi mengintai bapok di Taman Liathambi. HAHAHAHA Biqque kata, acara melihat bapok ni adalah sebahagian daripada aktiviti keluarga!!!! Sengals

Keesokkan hari, misi lawatan sambil belajar ke kilang membuat arang! Sumpah seumur hidup aku tak pernah pegi kilang arang, nasib baik Pak Ian dah arrangekan semuanya. Kami pun pusing-pusing satu kilang arang, tapi masa tu owner dia tak ada. Buat macam kilang sendiri la jawabnya.





Habis melawat kilang, kami singgah makan ABC pulak. masa ni Chawana dah balik Ipoh, maklumla CUP nak kejar pergi kerja shift malam. Kami semua bergerak keluar dari Taiping pukul 3 petang. Sebelum sampai KL ada lagi tempat yang kami singgah! nanti aku sambung cerita, penat menaip laju-laju ni...ok.

WASSALAM.


2012-04-23

Incredible India Part 10: The Beauty of Taj Mahal, Agra

Assalamualaikum!!!


[ Sambungan dari SINI ]

Selepas pengsan semalaman, sebab penat giler merayau ke Fatehpur Sikri dalam keadaan tak berapa memberangsangkan, hari ini pagi-pagi kami dah bersiap-siap untuk menuju ke Taj Mahal. Turun je kat lobi, dah ada sorang pemandu tuk-tuk tunggu kami kat situ. Mula-mula agak annoying jugak la sebab mana-mana kami pergi ada je yang mengikut. Tapi bila dah berbincang sesama sendiri kami bersetuju untuk mengambil perkhidmatan tuk-tuk tersebut selama sehari dengan harga Rs500.

Kami pun bergerak ke Taj Mahal yang terletak dalam 2.5km dari hotel kami. Kalau nak jalan memang tak mampu la, dengan keadaan panas dan berdebu tu. Seperti biasa, keadaan jalan raya memang sentiasa sesak, tambahan pulak hari ni hari Sabtu, ramai pelancong yang datang ke Agra.

Kami tiba di West Gate, Kompleks Taj Mahal dan diberitahu oleh pemandu tuk-tuk beberapa trick kalau nak masuk ke dalam kompleks. Dia pesan jangan bawak masuk makanan atau gula-gula, kalau ada dalam beg dia boleh simpankan. Kami pun menyerahkan biskut-biskut dan choki-choki kepada pemandu tuk-tuk untuk di simpan. Sepanjang perjalanan menghala ke West Gate, terdapat banyak kedai menjual cenderamata terutamanya ukiran-ukiran Taj Mahal, t-shirt dan fridge magnet, tapi entah tatau kenapa kami hanya lalu je depan kedai-kedai tu tanpa singgah untuk membeli.

Dari jalan utama kami berjalan lebih kurang 200 meter dan akan nampak kaunter tiket di sebelah kiri. Seperti tempat lain jugak harga tiket untuk pelancong asing adalah Rs250 manakala pelancong tempatan adalah Rs10 je!!! Masa ni dinasihatkan supaya cek betol-betol baki duit masa kat kaunter sebab MasMZ bayar duit tiket dia Rs 1,000!!! (keji betol penjaga kaunter sebab buat-buat lupa pulangkan baki) Sebab masa tu tak perasan hal tersebut, eksaited sangat nak masuk Taj Mahal kekdahnya. Berlaku kerugian di situ.

Laluan menuju ke West Gate, Taj Mahal
Banyak kedai cenderamata di sepanjang laluan ini.

NOTA: Sila semak baki duit anda jika berurusan di kaunter. Sebab diorang memang sesaja buat-buat lambat pulangkan baki supaya kita tak perasan. Lepas tu kompom duit tu masuk poket dia! Keji punya orang!
Bila dah dapat tiket, sila ambil sebotol air mineral dan plastik lapik kasut di sebelah kaunter. Ada beberapa orang tunggu untuk bagi barang-barang tersebut. Barang-barang tu FREE yer, dah inclusive dengan tiket, jangan ada yang pepandai nak bayar pulak kalau diorang mintak.



Seterusnya kami beratur untuk masuk ke dalam Taj Mahal. Alamak ramai giler manusia terutamanya masyarakat diorang, yang datang melancong masa tu! Rupanya ada 3 barisan yang diasingkan iaitu barisan untuk WANITA sahaja, barisan untuk pelancong tempatan dan barisan untuk pelancong asing. So laluan kami memang lancar, tak payah berbaris pon sebab tak ramai pelancong asing yang datang. Lepas tu seperti biasa, ada pemeriksaan diri, beg-beg semua diselongkar dan terkantoi pulak coklat choki-choki aku sepeket, sebab aku tak perasan dah keluarkan habis masa nak bagi kat pemandu tuk-tuk tadi.


Askar tu siap tanya kat aku, nak makan ke nak buang je kat situ. Aku cakap buang je la, takan aku nak makan semua kat situ, jenuh pulak. Askar tu peramah pulak, siap puji-puji Malaysia. Kagum sekejap.

Dah selesai pemeriksaan keselamatan, maka bermulalah eksplorasi kami di dalam kompleks Taj Mahal. Benda pertama yang kami buat adalah sarung Baju Melayu kaler biru yang kami bawak dari Malaysia! Memang kami plan nak pakai baju Melayu time tu, semangat patriotik katanya. Bila nampak Taj Mahal depan mata, rasa terkedu sekejap. Subhanallah, cantik giler okay! Bangunan putih yang besar tersergam indah di depan mata, rasa macam nak nanges pon ada jugak. Masa tu matahari dah mula terik atas kepala, tapi apa kesah, peluang hanya datang sekali maka redah je snap-snap gambar di segenap penjuru! Macam-macam aksi!



Kami juga sempat duduk di atas kerusi yang pernah diduduki oleh mendiang Princess Diana di depan Taj Mahal tu, sebenarnya kami tatau pon kerusi tu. Tapi bile dah lepas amek gambar baru terdengar orang bercakap-cakap pasal keistimewaan kerusi tu! Hahaha kagum lagi sekali!.

Ni la kerusi yang mendiang Princess Diana duduk tu.


Nak masuk dalam Taj Mahal ni pon kena bukak kasut atau sarungkan aje kasut dengan plastik yang diberikan masa beli tiket tadi. Kemudian, macam biasa la ikut laluan pelancong asing terus dapat masuk. Sejuk je dalam Taj Mahal ni, dan keadaannya agak gelap, tak ada lampu. Di tengah-tengahnya terdapat dua buah makam iaitu makam Mumtaz Mahal dan Shah Jahan. Itu merupakan satu-satunya benda yang tak simetri di dalam Taj Mahal. Sebab pada asalnya hanya makam Mumtaz Mahal sahaja yang ada dalam tu dan Shah Jahan sepatutnya nak tanam diri dia (bila dia mati) di Black Taj Mahal yang akan di bina secara simetri di seberang sungai (Yamuna River) berhadapan dengan Taj Mahal. Sebelum hasrat giler dia diteruskan, anak dia dah kurung dia kat Agra Fort dan katakan yang dia tu gila. Ye la, mana taka gila sebab nak buat satu Taj Mahal pon ambil masa lebih 20 tahun dan berapa banyak kos diperlukan inikan pulak nak bina lagi satu??? Giler.



Lepas dah habis pusing dalam Taj Mahal, kami pun keluar semula dan pusing-pusing di sekeliling Taj Mahal. Di kiri dan kanan Taj Mahal ada masjid. Aku lupa pulak apa nama masjid tu dan ianya dibina selari. Kami lepak sekejap di bawah salah satu dari empat menara Taj Mahal, masa tu memang panas nak mampos, tapi sebab ada angin, kira lega sikit. Sepatutnya dinding Taj Mahal tu ada banyak batu-batu permata, tapi zaman dulu-dulu orang dah kopek, jadi tinggallah batu mamar putih saja.

Sedang elok melepak, kami nampak dua kapel Korea datang ke arah kami, (sebab tepi kami ada tong sampah). Sampai je situ, yang perempuan terus muntah dalam tong sampah tu. Omaiiiii, nasib baik aku tak terasa nak muntah jugak. Rupanya diorang tu datang dari Singapore sebab belajar kat NUS, baru pagi tadi sampai ke Agra dan terus kene food poisoning. Kesian... kami pon offer la kat diorang minyak angin dan suruh diorang makan ubat. Mudah-mudahan selamat  le lepas tu. Baik kan kami ? Hehehe.



Lepas dah menghabiskan masa lebih kurang 2 jam 30 minit kat dalam tu, kami pon bali semula ke West Gate, dah tak larat dah nak meronda-ronda. Di tepi pintu pagar tu terdapat satu booth Western Union, alhamdulillah kami terus serbu booth tu dan beli setem. nasib baik kami ada bawak poskad-poskad yang dah kami tulis untuk kengkawan dan sedara-mara di Malaysia. Harga setem untuk sekeping poskad adalah Rs 15. Syukur sebab sebelum ni kami jenuh cari tong pos dan pejabat pos tapi tak jumpa-jumpa pulak.


Kami pergi semula ke tuk-tuk kami dan minta dia hantar kami pulang ke hotel. Penat giler masa tu dan kalau nak jalan-jalan lagi memang kami tak mampu. Jadi keputusannya balik hotel dan berehat sekejap. Kami suruh dia jemput semula kami pukul 4.00 petang untuk lokasi seterusnya.


Ok nanti aku sambung lagi ya.


WASSALAM.