2012-09-28

Amazing Japan (Part 6): Mojiko Town 1889 - The Best Experience Eever

Asslammualaikum!!!


Masih lagi kisah di Kitakyushu. Sebenarnya kalau dibaca balik sejarah Kitakyushu City ni agak menarik. Kitakyushu City mula berkembang sejak tahun 1965 di mana ia merupakan gabungan daripada lima buah City iaitu Moji, Kokura, Wakamatsu, Yahata dan Tobata. Alhamdulillah, aku sempat pergi ke wilayah Kokura dan Moji, lagi tiga city tu kat sempat la sebab aku hanya ada tiga hari je kat Kitakyushu ni. Sebenarnya kebanyakan aktiviti yang aku buat di Kitakyushu merupakan aktiviti site visit di mana aku di bawa ke beberapa tempat utama di Kokura dan Moji yang telah mencapai taraf Eco City dan Smart City.Rata-rata penduduk atau komuniti di bandar-bandar ini sedang melalui program Smart Community di mana pemuliharaan dan pemeliharaan alam sekitar terutamanya dari aspek penjimatan tenaga elektrik dan pengurusan sisa pepejal (sampah sarap) yang effisyen. 

Segmen pengetahuan dunia (wah tetibe ada segmen cenggini kan):

Ok , tak tau la korang minat ke tak nak tahu apa sebenarnya Eco City dan Smart Community tu kan. Kalau nak tahu boleh la Google je, aku boleh la cerita sikit-sikit kat entry ni. Kenapa Kitakyushu diberi taraf Eco City dan dikenali seluruh dunia? Sebenarnya perubahan drastik Kitakyushu daripada sebuah kawasan perindustrian yang sangat pesat kepada sebuah bandar yang seimbang di antara pembangunan dan kelestarian bandar dalam masa yang singkat yang menjadikan Kitakyushu sebagai sebuah Eco City. Menurut sumber, komuniti Kitakyushu sudah mula berfikir untuk kesenangan generasi masa hadapan mereka sejak tahun 1070-an lagi, dari situ diorang dah start ubah cara pemikiran kepada yang lebih environmental friendly dan mengamalkan program-program kesejahteraan bandar. Sejak tragedi Tsunami di Wilayah Fukushima pada 2011, yang mengakibatkan inciden loji nuklear tu, Kerajaan Jepun dah ubah Polisi Tenaga mereka. Kebanyakan Loji Nuklear di Jepun dikaji dan menjalani fasa pemeriksaan berperingkat. Satu soal selidik dijalankan memandangkan terdapat ramai masyarakat Jepun yang mengadakan tunjuk perasaan (berpiket) tetapi tidak disiarkan di media masa. Antara perkara yang ditanya di dalam soal selidik tersebut adalah, adakah mereka masih menginginkan teknologi nuklear? Apa yang mengejutkan, jawapan yang diberi adalah pelbagai dan rata-rata golongan umur 40 tahun mahukan 'Zero" Nuklear menjelang 2030, dan rata-rata golongan mudal berumur 20-30an pula menginginkan 20-25% tenaga nuklear digunakan. Jadi dengan keputusan tersebut, Energy Policy di Jepun diubah. (Sumber maklumat ni aku terima dari program yang aku attend di Jepun).

Rentetan daripada itu, masyarakat Jepun sekarang ni sangat proaktif mengamalkan dasar penjimatan tenaga di mana di dalam program Smart Community, setiap rumah dibekalkan dengan sebuah alat (serupa macam tab) untuk mengira jumlah penggunaan tenaga di rumah mereka setiap hari. Ini adalah kerana, jumlah tenaga yang dibekalkan di setiap rumah telah dihadkan pada satu kadar tertentu, dan pengguna hendaklah memastikan penggunaan tenaga di rumah mereka adalah efisyen dan tidak melepasi had tenaga yang ditetapkan atau sekiranya penggunaan berlelebihan daripada had, jumlah bayaran dengan kadar yang tinggi akan dikenakan bagi setiap KW yang berlebihan. Ha, sebab tu la kalau waktu siang alat penghawa dingin hanya boleh dipasang pada suhu 20 darjah Celcius sahaja walaupon tengah hangat meleting. Kadar pemasangan lampu di waktu malam pun diterhadkan kepada satu ruangan sahaja. Dahsyat kan usaha diorang! Malaysia mampu tak buat camtu?

Ok, selepas berjalan-jalan di sekitar Kokura City di sebelah petang, kami pulang semula ke JR Kyushu Hotel untuk berehat sekejap, maklumlah sejak sampai dari Tokyo, tak sempat nak berehat. Sebelah malam pulak, salah seorang sensei (guru) yang mengajar aku tu ajak kami semua dinner bersama-sama di salah sebuah tempat yang menarik katanya. Kebetulan pulak sensei tu memang berasal dari Kitakyushu (kampung dia) so dia rasa bangga la nak menunjukkan apa yang ada kat kampung dia.


Lokasi Bandar Mojiko
Stesen Keretapi Mojiko, sangat klasik.
Kami akan ke Mojiko Town, sebuah bandar pelabuhan yang lama dan masih mengekalkan ciri-ciri tradisionalnya. Bandar Mojiko mula dibina pada tahun 1889. Wah tak sabar aku nak terjah Mojiko tu! Kami menaiki train daripada Kokura Station pada jam 5.00 petang, dan masa tu orang agak ramai sebab time balik kerja. Perjalanan ke Mojiko mengambil masa 30 minit dan melalui beberpa kawasan perindustrian dan pelabuhan. Memang menarik! Sampai je kat Mojiko Station, aku dah jakun! Memang lawa weh stesen keretapi dia, klasik dan cantik. Apa lagi, terus la mengacu kemera ke sana sini. Mojiko Station merupakan sebuah stesen keretapi lama yang masih dikekalkan sampai sekarang dan lokasinya terletak betul-betul di tepi laut. Kawasan Mojiko ni jugak telah dibangunkan untuk tujuan pelancongan. Dari jauh dapat dilihat Mojiko Bridge yang tersergam indah dan juga beberapa bangunan kolonial lama yang masih dikekalkan sehingga kini. Mojiko Town juga dikenali sebagai Mojiko Retro Town.
NOTA: When Moji Port was opened in 1889, this area initially flourished thanks to trade with the Asian continent, including China. Many Western-style buildings were constructed to house companies in the shipping business in addition to international trading companies, and even now, the glory of days passed remains in the form of such historic buildings. The newer buildings and commercial complexes have also been designed with a sense of nostalgia in mind, thus turning the Mojiko Retro Town area into a new sightseeing spot. (sumber sini )
Orang ramai yang baru pulang dari kerja.
Stesen Keretapi Mojiko

Nilah rupa keretapi yang kami naik.
 
Di hadapan stesen Mojiko.
Lagi muka aku.

Apa yang menariknya, terdapat sebuah bangunan Old Moji Mitsui Club,  sebuah muzium di mana salah satu bilik dalam muzium tu pernah didiami oleh Albert Einstein pada tahun 1922! Di samping itu banyak lagi tempat-tempat menarik di sekitar Mojiko Town ni, tapi sebab masa yang singkat, tak sempat la pulak aku nak explore semua. Sayang sangat. Jadi Mojiko Town ni merupakan tempat WAJIB TERJAH kalau korang ke Jepun ya!

Kawasan keseluruhan Mojiko Town. Penerangan tempat berdasarkan nombor seperti di bawah.

Main popular spots in Mojiko Retro Town

  • JR Mojiko station /1/  : The terminal station of JR Kagoshima Line.
    It was built in 1914, and is designated as a national important cultural property.
    Of course, it is used as the main station of Moji district.
  • Kyushu Railway History Museum /2/  : A museum about the railroad in Kyushu Island.
    The building built in 1891 was the headquarters building of former Kyushu Railway Company.
    Several rail vehicles used in Kyushu are displayed, and there is a small-scale railroad park where we can get on the mini-trains and drive the train.
  • Old O.S.K. Lines Ltd. Buildings /3/  : A building built in 1917.
    It was the office of O.S.K. Lines (a maritime company), and had been used until 1991.
    In the building, there are halls and galleries.
  • Old Moji Mitsui Club /4/  : A building built in 1921.
    It was built as a social hall for Mitsui Bussan company (a general trading company).
    It has a museum and a restaurant, and there is the room where Albert Einstein (a worldwide physicist, 1879-1955) stayed in 1922 on the second story.
  • Kaikyo Plaza /5/  : A commercial complex for visitors opened in 1999.
    It has souvenir shops and restaurans.
  • Old Moji Customs Building /6/  : A building built in 1912.
    It was built for the custom office, and had used until 1927.
    It was destroyed partly by air raids in 1945, and was restored in 1995.
    In the building, there are a few museum, gallery, and cafe.
  • Blue Wing Moji /7/  : A large drawbridge by the sea completed in 1993.
    It is for pedestrians, and we can get a nice view of Kanmon Straits and Kanmon Bridge.
    It is raised six times a day, and it is said that the first couple who cross the bridge soon after return will get together.
  • Minato House /8/  : A market for visitors opened in 1998.
    It has the shops of fresh sea food of Kitakyushu and Shimonoseki.
    And there are the other souvenir shops and a large restaurant.
  • Mojiko Retro Highmart /9/  : A high-rise condominium 127 meters high completed in 1999.
    The highest floor is the observatory for visitors, and we can enjoy the nice view from there.
  • The Strait Dramaship /10/  : A museum on the subject of Kanmon Straits opened in 2003.
    It introduces the history, nature, and life of the people as the dramas of the straits.

(Sumber SINI )

Mojiko Town
Keadaan di pinggir pelabuhan Kelihatan Mojiko Bridge di situ.
Keadaan senja yang permai di Mojiko Town.
Sunset.
 
Kami semua makan malam di Kaikyo Plaza, di mana terdapat pelbagai jenis restoran di sepanjang pantai di situ. Memang damai giler kawasan tu. Nama restoran yang kami pergi adalah Kaimon. Sensei  kami dah siap booking  meja kat situ, tapi pepaham je la kan, bukan semua makanan aku (sebagai seorang Muslim) boleh makan kat situ, jadi kebanyakannya tengok je la, tapi bila tiba part Tempura sampai, giler gelojoh aku makan! Hehehhe.



Dua gadis Thailand di atas Blue Wing Moji. :)
Old Moji Customs Building
Minato House
Boat Restaurant.
The waterfront
Kaimon Restaurant
Lama jugak kami melepak kat Kaimon tu, macam-macam cerita la keluar dan kami jugak bertukar-tukar pengalaman sesama sendiri. Masa tu jugak la aku korek habis habisan maklumat pasal negara-negara lain dari kawan-kawan aku. Kompom senang bila aku terjah negara diorang nanti! Kekeke.

The chopsticks.
Ayam mentah bersari lemon.
Tempura udang yang sedap.
Salad.
Tauhu ayam.
Ikan goreng.
Telur dadar.
Yang ni ikan apatah, di grill.
Bergambar bersama Sensei

Kami keluar dari Kaimon dah dekat jam 10 malam. Tu pon dah kira terlalu lewat sangat, sebab malam kat Jepun  ni kan awal, seawal 6.30 petang dah maghrib dan gelap. Sempat la jugak buat pelbagai aksi kat luar restoran sebelum kami berjalan semula menuju ke Mojiko Station untuk balik ke Kokura City.

Bergambar sebelum balik
Pemandangan di waktu malam.
Old Moji Mitsui Club (Tempat Einstein tinggal dulu)

Kami semu Alhamdulillah , rasa syukur sangat sebab diberi kesempatan untuk mengenali Mojiko. Kalau tak, bilelah lagi aku nak ke situ kan. Semoga apa yang aku tulis kat sini dapat memberi sedikit sebanyak gambaran mengenai Bandar Mojiko dan keistimewaan Kitakyushu sebagai Eco Town dan komunitinya yang pintar. Banyak lagi tempat menarik kat sini tapi aku tak sempat nak pergi dek kerna masa yang terbatas. Aku harap aku dapat menjejakkan kaki lagi kat sini suatu hari nanti.

Aku suka Mojiko Town!

WASSALAM.

2012-09-25

Amazing Japan (Part 5): Tsukuba - Tokyo - Kitakyushu

Assalammualaikum!!!

Ada yang bertanya, masa aku ke Japan tu tengah musim apa? So untuk menjawab persoalan 'sang pentanya' (wah adakah kata nama sebegitu?) maka aku jelaskan sewaktu aku ke Japan yakni pertengahan Ogos sehingga pertengahan September adalah musim panas (yakni summer dalam bahasa omputehnya) dan keadaan kepanasan di sana adalah yang melampau pada tahun ini (bak kata para pengkaji cuaca Jepun la) malah lebih panas lagi dari keadaan cuaca di Malaysia, kemana-mana pergi ada je orang sedekah kipas summer, dan akhirnya aku berjaya mengumpul lebih kurang 9 keping kipas summer (made in Japan- Lari tajuk) hehehe. Sebab apa aku kata kepanasannya melampau dari kepanasan di Malaysia? Sebab kat sana kurang humid dan kering, tak ada angin pulak tu, jadi memang sangat mencabar. Sayangnya aku pulang ke tanahair sebelum sempat menemui autumn (just a few days around the corner) #pasrah. Tu tandanya kena  pi sana lagi? Mungkin satu hari nanti. InsyaAllah.

Oh ada juga yang bertanya, Tsukuba City tu celah mana letaknya dalam map Jepun? Aduh susah nak Google ye? Ok la aku tepek map Jepun kat sini agar korang-korang yang bertanya dapat gambaran sedikit sebanyak dimanakah lokasi tempat-tempat yang aku singgah. Ok? Cantek! Perjalanan menaiki train atau bas dari Tsukuba City ke Tokyo City memakan masa lebih kurang 1 jam.

Ok ini adalah peta Negara Jepun. (sumber Googlemap) -  Ketik pada gambar untuk TUMBESARAN 
Dan ini gambaran lebih dekat kedudukan Tsukuba City dari Bandaraya Tokyo. :) (sumber googlemap) - Ketik pada gambar untuk TUMBESARAN 

Ok berbalik kepada kisah di Jepun, hari ini merupakan hari ke 7 dan kami akan meninggalkan Tsukuba, katanya nak merantau jauh nun ke selatan Jepun. Kemanakah? Kali ini kami akan ke Pulau Kyushu yang merupakan pulau paling selatan di Negara Jepun.  Wow memang waktu ni yang aku nanti-nantikan pon, at least takde lah terjerongak je kat kampong kan. Tapi sebelum ke Pulau Kyushu, kami akan bermalam dulu semalam di Tokyo! Yeay akhirnya merasa jugak ke Tokyo City!

Perjalanan dari Tsukuba ke Tokyo City mengambil masa 1 jam dengan menaiki tran JR Joban Line dari  Stesen Hitachi no Ushiku (ha bebelit lidah nak menyebutnya ye dak?). Aku panggil stesen ni Ciku ciku station (senang nak menyebutnya kekeke).  Memang penat jugak bile terpaksa mengangkut beg-beg yang besar dan bagak tu ke Tokyo sebab bila balik dari Pulau Kyushu nanti kami akan menetap di Tokyo untuk sepuluh hari. So, nak tak nak terpaksa la bawak bekalan yang banyak.

Stesen Hitachi no Ushiku, Tsukuba.

JOM LAYAN VIDEO PENDEK SAT 
(Ha jangan memain ada video lagi ehehehehe)


Kami bertolak dari Tsukuba selepas tamat kelas petang tu, iaitu lebih kurang pukul 4.30 petang. Setelah bertukar-tukar train sebanyak 3 kali iaitu di Nippori Station (Yamanote Line) dan di Akihabara Station (Chuo Line) akhirnya kami tiba di Shibuya di mana letaknya pusat tempat kami bermalam. Alhamdulillah cukup selesa, sama seperti di Tsukuba. Sampai Tokyo je dekat jam 7.30 malam, so apa lagi dengan perut yang berkeroncong sebab tak makan tengahari (jimat la konon) kami terus pegi dinner di kantin dan balik ke bilik masing-masing. Esok pagi-pagi buta kena bergerak ke Haneda Airport untuk ke Kyushu.

Rujuk bulatan dan garisan bewarna HIJAU untuk mengetahui laluan paling murah dari Tsukuba nak ke Tokyo City. (sumber googlemap)
Bilik aku di Tokyo.
 
Jam 7.30 pagi kami bergerak dari Tokyo ke Haneda Airport menaiki bas. Flight ke Fukuoka Airport akan berlepas pada jam 9.30 pagi, dan mengambil masa 1 jam. Alhamdulillah, penerbangan ke Kyushu sangat lancar dan sempat jugak aku menjenguk Gunung Fuji dari udara! Subhanallah memang cantik, Cuma kali ni takde la snow cap kat atas puncak Gunung Fuji tu sebab time summer kan.

Tokyo ke Kitakyushu mengambil masa selama satu jam penerbangan. Kalau naik shinkansen mengambil masa 5 jam perjalanan. (sumber Google)

Sempat la intai Tokyo Tower dari jauh...
Ni pulak sekitar pemandangan Tokyo dari dalam bas....
Ha tu dia Tokyo City! *Jakun yakmatssss
Haneda Airport
Amik gambar Airport pon jadilah...
Ni tiket flight aku ke Fukuoka!
Tuuu dia Gunung Fuji!

Kami tiba di Fukuoka Airport dah dekat jam 11.00 pagi. Lepas tu kena pulak naik bas menuju ke Kitakyushu yakni sebuah bandar pelabuhan lama yang sangat terkenal di Jepun. Sedikit info mengenai Kitakyushu:

NOTA: Kitakyushu merupakan sebuah bandar pelabuhan lama yang wujud di Japan dan merupakan bandar yang paling hampir dengan Seoul, Korea Selatan. Jadi banyak kapal dagang yang masuk ke Japan melalui Kitakyushu City. Akibat aktiviti perindustrian yang tak terkawal, makanya bandar Kitakyushu sangat tercemar dan mendatangkan mudarat kepada alam sekitar. Satu hari, kaum-kaum ibu di Kitakyushu berhimpun dan menyuarakan ketidakpuasan hati mereka terhadap alam sekitar mereka yang tercemar. Bermula dari situlah maka Bandar Kitakyushu berubah sedikit demi sedikit menjadi sebuah bandar sihat yang dikenali sebagai Ecotown sehingga kini. Kitakyushu kini menjadi bandar contoh kepada beberapa bandar lain di negara-negara Asia. Paling bangga, bandaraya Ipoh merupakan bandar angkat kepada Kitakyushu dari segi pengurusan sisa pepejal (kekeke Ipoh okay!).



Ok sampai je ke Bandar Kitakyushu, kami berjalan kaki ke hotel di mana kami akan menginap selama 3 hari. Nama hotel tu adalah Hotel JR Kyushu, yang aku rasa adalah hotel bajet tetapi lokasinya sangat strategik. Sesiapa yang nak melawat Kitakyushu aku rasa sesuai menginap kat hotel bajet ni sebab ianya sangat selesa dan kedudukan yang berhampiran dengan Kokura Station (cuma jalan kaki lima minit) dan juga tempat shopping !!!

Airport bus dari Fukuoka Ke Kitakyushu (2 jam beb!!!)
Kokura Station
Dari Kokura Station jalan kaki selama 5 minit menuju ke Hotel.
Dah sampai hotel.
Keadaan dalam bilik hotel.

Petang tu kami dibawa pusing-pusing jalan kaki di sekeliling bandar. Memang best giler dapat tengok banyak kedai kat keliling, sebab kat Tsukuba tak macam tu hehehe. Kami di bawa melalui kawasan peniagaan berbumbung yang berhubung di antara satu blok dengan blok bangunan yang lain. Memang boleh sesat kalau tak betul-betul ingat kat mana nak dituju. Kawasan berbumbung tu seakan-akan di Petaling Street dan Masjid India la tapi memang sepanjang-panjang lorong tu semuanya berbumbung, so tak perlu risau kalau nak shopping di kala hujan. Kekekeke.

Ada monorel yang besar gedabak!
Kawasan bazaar berbumbung.

Lepas melalui kawasan perniagaan baru, kami dibawa melalui kawasan pasar pulak. Ya semuanya berhubung juga, memang mudah untuk membeli belah dan sangat selesa. Pembinaan kawasan pernigaan di bandar ini sudah dirancang dengan penuh teliti dan mesra pengguna.

Banyak kedai 100 Yen kat sini.
Makcik jual ikan.

Seterusnya kami dibawa pula ke kawasan river front. Ha ceritanya di situ, dulu Sungai Murasaki tu merupakan sungai yang paling teruk tercemar akibat aktiviti industri, tapi setelah melalui fasa perubahan, akhirnya sungai tersebut dah dibersihkan dan dijadikan pusat rekreasi untuk penduduk setempat. Sama ceritanya macam Han River di Seoul masa aku pergi dulu, mereka membelanjakan berjuta-juta ringgit untuk membersihkan sungai. Keadaan sekeliling sungai memang cantik dan tenang. Menurut wakil dari pihak City Council yang bawak kami jalan-jalan petang tu, macam-macam aktiviti rekreasi diaadakan sepanjang tahun kat sungai tu. Di tepi  Sungai Murasaki jugak ada sebuah muzium iaitu Water Muzeum di mana di dalam muzium tu ada diceritakan tentang sejarah perubahan sungai tersebut.




Boleh sewa basikal juga di sini..
Environmental Museum Of Water
Keadaan dalam museum

Lepas melawat sungai kami pon balik semula ke hotel, sebab malam tu kami akan ke sisi lain Kitakyushu! Wah tak sabar pulak. Kemana pulak kami akan pergi? Tunggu…. Nanti aku sambung di entry yang lain.

WASSALAM.