Assalammualaikum!
Busy sikit minggu ni sebab kena outstation merata tempat. Demi mencari sesuap nasik la katakan. Amacam? Dah bulan lima ni berapa negara dah korang travel? Hahaha kot-kot la ada yang gigih travel tetiap bulan kan....aku tak mampu huhuhu.
Anyway, kali ni, nak cerita pasal makan. Pernah dengar pasal Nasi Ganja? Aku rasa ramai yang pernah try makan nasi ganja ni. Kalau ke Ipoh, Perak jangan lupa try ok! Katanya trademark di Ipoh, kalau tak pernah cuba adalah sangat merugikan.
Jom masuk Bandaraya Ipoh. Kampung halaman tercinta. |
So memandangkan aku ni nama je lahir dan pernah la duduk kat Ipoh tu, tapi aku sendiri baru first time try makan Nasi Ganja yang digembar-gemburkan tu. Hahaha lawak jugak bila pikir, orang lain dah lama kot sampai situ, aku ni baru 2-3hari lepas je jejak. Itu pun sebab bos aku yang ajak makan. Lols.
Ok apa sebenarnya nasi ganja?
Nasi Ganja ni sebenarnya nasi kadar je, ala nasi kandaq bak kata orang Penang. Tapi tatau la apa ke jadah nama dia boleh jadi nasi ganja. Mungkin sebab bila kita dah rasa, teringat-ingat sampai sekarang kot. Itulah istimewanya nasi ganja ni.
Lauk pauk utama adalah ayam goreng, dan telur masin, disiram pulak dengan kuah kari ikan dan bendi. Lepas tu ada sambal kelapa yang special. So korang bayangkan lah sendiri macamana rasa dia, aku tak boleh nak pos rasa nasi ganja ni kat sini, setakat pos gambar boleh le.
Lokasi?
Bagi penduduk Ipoh, mungkin dah familiar la kot dengan lokasi restoran ni. Jangan terkejut pulak, sebenarnya restoran ni adalah sebuah restoran Cina, tapi yang jual nasi ganja ni adalah India Muslim yang berkongsi kedai dengan restoran Cina ni.
Nama restoran adalah Yong Suan Restaurant terletak di Jalan Yang Kalsom. Untuk alamat restoran adalah seperti berikut:-
Nasi Kandar Yong Suan (Nasi Ganja)
Jalan Yang Kalsom
30250 Ipoh, Perak.
Gambar ni aku ambik kat Google je. |
Masa mula-mula sampai kat kedai ni, terkejut jugak tengok bukan main ramai manusia pelbagai bangsa tengah beratur sampai ke luar kedai, walhal baru je pukul 11.30 pagi. Sampai-sampai je terus kami pun masuk dalam barisan. Lepas tu ane tukang ambil order tu bagitau kat kami, kalau nak makan kat situ tak perlu beratur, boleh terus duduk di meja. Yang beratur tu untuk yang nak tapau bawak balik je.
Tudiaaaaa ramainya peraturan! Sebab jaki sangat tak nak dapat lambat terus beratur kat belakang abang baju biru, paduhal tak payah beratur pun hiks. |
Keadaan dalam kedai yang dah hampir penuh. Kelihatan taukeh kedai sedang kira duit minuman (sahaja). |
Oooooooo barula paham. So kami pun duduk je la kat meja sementara ane ambik order tu mengambil order kami. So rasanya menu dia takde la pelbagai tapi memang menu nasi kandar ni, standard la macam menu nasi kandar di Penang tu.
Lauk pauk pula adalah lauk pauk nasik kandaq macam kat Penang tu...sama je. |
Tudiaaa mungkin ini adalah keistimewaannya.... masak nasik dalam belanga gangsa. |
Untuk order air pulak, bukan ane tadi yang ambik order, tapi ada nyonya yang bekerja di Restoran Yong Suan tu yang ambil. Haaaa unik kan. Macam biasa, waktu tengahari memang penuh la restorang Yong Suan ni.
Orang makin ramai. Masa ni dah pukul 12.00 tengahari kot. |
Tadaaaaaa..... ni dia nasi ganja yang digembar gemburkan sangat tu! Nampak biasa je kan. Taoi rasanya enak. |
Mengikut sejarah, Restoran Yong Suan ni telah dibuka sejak tahun 1960 an, dan bertahan hingga sekarang. Kalau tengok keadaan restoran pun boleh tahu la, sebab senibina klasiknya masih kekal utuh.
Sekali rasa, Nasi Ganja ni memang ada keistimewaannya la... boleh tahan la sedapnya dan tak hairan kalau ada yang sanggup datang tetiap minggu beratur depan kedai semata-mata nak beli Nasi Ganja ni. Power lah. InsyaAllah ada rezeki aku nak datang lagi dan makan Nasi Ganja kat sini!
Masa kami dah habis makan pun still ramai yang beratur... hebat. |
Psttt: Kalau nak makan kat sini kene datang awal sebab kalau datang waktu tengahari memang kompom restoran ni penuh!
Psttt 2: Restoran Nasi Kandar ni tak ada cawangan di mana-mana. Kat sini ajelah satu-satunya tempat Nasi Ganja ni.
Ayuh!
WASSSALAM.
Orang Ipoh rupanya...ada masa mai singgah Tg Malim....
ReplyDeletedah dekat 7 tahun lebih dok kt tronoh xpernah sampai cni lagi even kawan2 dok ckp sedap sgt nasi ganja ni.huhu
ReplyDeleteeh bukan ni nasi vanggey ke?kan ada gak vanggey yang kat greentown tu?eh ke aku yg salah?hehehe
ReplyDeletesusah parking hahaha
ReplyDeleteaku 2 tahun stay ipoh, baru sekali je p makan. memang marveles ayam dia.
Alternatif kepada nasi ganja ni ialah nasi wanggey dekat greentown tu.
haha... nasi ganja sebab dia taruk ganja la bro. itu pasai leh hayal jer makan... itu kas2 kasi taruk dalam... poppy seed juga itu kas2 :)
ReplyDeleteDekat bebenor dengan rumah ke-2 saya, tapi tak pernah makan kat situ pun. Nanti bolehlah cuba balik nanti :)
ReplyDeletetak bawak pun kami ke sini mase di ipoh arituh..
ReplyDelete#tetibe sentap yang amat.. haha
Derang cakap, nama Nasi Ganja ni dapat sbb kalau makan, macam ketagih nak lagik. Gitu la ceritanya. Ada another version of Nasi Ganja which is Nasi Vanggey kat Greentown Mall. Ada juga yg cakap its from the same owner. Tapi tak tau la betul ke tak.
ReplyDeleteAku tak penah makan, wlaupun anak jati Ipoh..seram katanya..bersih ke kedai nye?
ReplyDeleteAduhhhh terus teringat betapa lazatnya nasi ni, thanks for posting post ni bro :)
ReplyDeletemak mentua aku kata, dulu laaaagi sedap. skang dah kureng. tapi dalam kureng-kureng tu ok gak..tak dapat bayangkan canne rasa dia time tiptop dolu-dolu mesti kebabom mavelesnya. suka sambal kelapa tu...
ReplyDeletemeleleh aih ayaq liuq tgk!
ReplyDeletedah lama xmakan!
ayam goreng dia tu nmpk sedappp bangattt! kecur air liur aku nih!
ReplyDeletentahnyer
ReplyDeletearitu pi Ipoh tak bawak pun makan sini?
huhuhuhu
MKL:
ReplyDeleteHaah orang Tapah sampai ke Ipoh penuh sedara mara.
InsyaAllah, kalau lalu lalang Tanjung Malim tu selalu la.
EiJa:
ReplyDeleteSaya pon apatah lagi, duduk Perak dah berpuluh tahun baru kali ni nak rasa hahahaha.
dzuchan:
ReplyDeleteHaah nak paking tu kene gigih sikit la, tapi masa kami sampei tu terus ada paking depan kedei, so tak payah nak gigih sangat.
Nasik vanggey kat GM tu tak penah rasa lagi.
Hafiz Azmi
ReplyDeleteHahaha tu la, janji sedap sudah.
Shahrule:
ReplyDeleteHahah motip nak sentap? Masa korang datang tu NA yang jadi tuan rumah, bukan aku hehehe.
Zaraab:
ReplyDeleteHaaa macam tu jugak la yang aku dengar pasal ada ganja2 bagai dalam nasik tu hahaha. Tak pasti la same owner ke tak tapi katanya mmg takde cawangan kat tempat lain. the one and only in Perak.
Chawana:
ReplyDeleteKalau tak bersih takde la ramai orang pelbagai peringkat datang.
Azuan,
ReplyDeleteHahah saja nak bagi awak teringat0ingat, sebab tu post entry ni! HAHAHA
NanaTron:
ReplyDeleteYe ke dulu lagi sedap? Aduis nyesal tak rasa dari dulu hahaha.
Haah sambal kelapa tu pedas gile kot! hahahah
Syafiq Solihin:
ReplyDeleteHahah bebila sesat ke Ipoh, pi la makan. Semoga tak melelh lagi.
John:
ReplyDeleteSedap weh, dia siap bagi dua ketul sorang.
Kak Anash:
ReplyDeleteSudah la akak.
kbai
lazatnyoooo.....
ReplyDeleteJuragansewa
DeleteMemang sedap.. tak tipu!
thanks for the info :)
ReplyDeleteoh nnti sy credit blog awk yer :)
ReplyDeleteTerima kasih :)
DeleteIs the greentown one same as this one?
ReplyDeleteIs the greentown one same as this one?
ReplyDeleteNO..they're not the same owner,vanggey have many francaise nasi ganja don't have just one in ipoh..don't know why they keep called they're same...LOL
ReplyDeleteNO..they're not the same owner,vanggey have many francaise nasi ganja don't have just one in ipoh,,don't know why they keep called they're the same one
ReplyDelete