Skip to main content

Explorasi Meredah Hutan (FRIM)

Edisi eksplorasi kedua tahun ini diteruskan dengan ekspidisi menjelajah hutan FRIM. Another unplanned activity yang aku buat dan kali ini pesertanya bertambah kepada 3 orang. Hahaha macam ler ramai sangat kan! Ahli tetap sudah semestinya aku, kaki jalan dan seorang pendatang baru Kelab Janggel iaitu Rimau Jadian! (Aha boleh ke namanya Rimau Jadian? hehehe).

Kami bertolak ke FRIM, Kepong seawal 7.00 pagi dengan meredah MRR2 yang sangat lancar dan cuaca pagi itu sangat nyaman dan elok! Alhamdulillah sekali lagi aktiviti kami direstui.

Tiba di FRIM, sempat jugak menapau nasi lemak kat kedai tepi jalan, buat bekalan lepas habis mendaki nanti. Kami start meredah belukar pada jam 8.45 pagi. Berbekalkan pengalaman Kaki Jalan dan Rimau Jadian, sepatutnya takkan ada masalah la nak ber'jungletrekking' kat situ. Tapi setelah meredah laluan trecking yang agak mencabar selama setengah jam "tetiber" je terjumpa jalan mati! Ayakkkk~ how come a? Terpaksalah kami patah balik mengikut denai yang lain. Untuk pengetahuan, denai yang kami lalu tu seumpama dah lama tak ada orang lalu. Agak sunyi dan hanya kami bertiga sahaja yang lalu kat situ.

Akak kat kaunter tiket tadi ada cakap, kalau tau hiking ikut jalan tu silakanlah. Huh??? sepatutnya kena letak banyak singboard kot kat situ, lagipun tanda-tanda jalan pon macam takder. Akhirnya jalan-punya jalan , tembus la keluar di laluan menghala ke canopy walk. Hmmm redah je lah, memang agak penat jugak walaupun melalui jalan biasa. Sempat juga terserempak dengan sekumpulan bikers yang muncul entah dari ceruk mana entah. Happening betol diorang. Ramai juga pendaki dan pencinta alam yang turut bersama-sama kami pagi tu. Setelah dekat dua jam mendaki akhirnya kami tiba di menara canopy walk! Wah lama dah tak naik benda tu, kali terakhir mungkin pada tahun 2001 kot. Setelah diberi sedikit penerangan, kami pon berjalan lah di atas canopy walk yang setinggi 30 meter dari aras tanah dan sepanjang 150 meter. Best!

Perjalanan turun tidak sesukar sewaktu mendaki tadi. Ada tiga laluan untuk turun, samada mengikut jalan biasa, jalan luar biasa (boleh ker?) dan menelusuri sungai. Kami pilih jalan menulusuri sungai yang dikatakan paling dekat. (Sebenarnya jauh jugak!) Akhir sekali kami berjaya sampai ke tapak perkhemahan yang menjadi checkpoint terakhir kami. Alhamdulillah selamat semuanya walaupon ada 3 ekor lintah yang dengan lazatnya menyedut darah di kaki aku! Wekkkk.

Bila dah sampai tempat paking kereta, apa lagi melantak la nasik lemak yang kami beli pagi tadi. Upacara menambah kalori semula hahahaha. Secara keseluruhan, kami mengambil masa tiga jam untuk mendaki dan turun semula.

Setelah selesai aktiviti di FRIM, kami sempat singgah di Muzium Orang Asli di Gombak. Memang menarik jugak exibition yang ada kat sana. Atleast i know something about our indigenous people!. Masuk pon percuma, so tak rugi apa-apa pon! Anyway, aktiviti kali ini, sangat healthy dan best! Harap-harap lepas ni lagi best!

PEACE!~

Briefing dulu la.!~

Canopy~


Terasa macam kat PANDORA pulak!~




Mana SMURF?

Sekumpulan Mountain Bikers

Nampak kat situ tulis 500meter, tapi nak mendaki tuh huh PENAT!~


Pemandangan KL boleh dilihat dari canopy walk



Muzium Orang Asli - Gombak.

Comments

  1. yeah, make sure u don't left me behind *wiNK*

    ReplyDelete
  2. Meriah betul ko janggel trekking.

    ReplyDelete
  3. CikMas =

    Ahakss kalu tertinggal sorry la yer.

    ReplyDelete
  4. Dr.House=

    Meriah le jugak...sampai berekor2 pacat hinggap kat badan aku..hehehe

    ReplyDelete
  5. dah banyak tempat sya pergi hiking tapi dekat frim tak pernah lagi....berapa jam trekking kat dalam frim sampai jumpa checkpoint yang last sekali??

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!

POPULAR POSTS

Padang Besar, Perlis : Syurga Membeli-Belah di Utara Tanahair ?

Assalammualaikum!!! Selamat Hari Raya Aidil Adha! Atau orang-orang kampung aku cakap Hari Raya Haji! Macam biasa, bila tiba hari raya maka acara wajib adalah menziarah sanak saudara dan MAKAN! Ya, acara makan memang tak dapat dielakkan, tak kire la start je subuh sampai ke subuh tak berhenti-henti mengunyah! Ya Allah, tak dapat nak dibendung! Tambahan pulak bile dah ada lemang, ketupat dan rendang depan mata. Rosak diet (kata orang tu). Ok berbalik kepada cerita utama, di hari raya kedua aku dan keluarga telah berangkat ke utara tanahair... ke mana? Kedah? Perlis? Yup, pergi merisik katanya. Bukan merisik untuk aku la, merisik untuk sepupu aku. Jauh sampai ke Perli s jodohnya... insyaAllah semoga jodohnya kekal abadi. Jodoh aku? Mungkin di Europe nanti akan ketemu? Wahhh berangan. OK cukup melalut. Wah langit biru, sawah menghijau... indahnya. (tetibe teringat Tsukuba) Sebanarnya aku nak cerita pasal Padang Besar! Siapa pernah pergi Padang Besar? Dah berz

Food Hunter: Nasi Ganja Yong Suan, Ipoh

Assalammualaikum! Busy sikit minggu ni sebab kena outstation merata tempat. Demi mencari sesuap nasik la katakan. Amacam? Dah bulan lima ni berapa negara dah korang travel ? Hahaha kot-kot la ada yang gigih travel tetiap bulan kan....aku tak mampu huhuhu. Anyway , kali ni, nak cerita pasal makan. Pernah dengar pasal Nasi Ganja? Aku rasa ramai yang pernah try makan nasi ganja ni. Kalau ke Ipoh,   Perak jangan lupa try ok! Katanya trademark di Ipoh , kalau tak pernah cuba adalah sangat merugikan. Jom masuk Bandaraya Ipoh. Kampung halaman tercinta. So memandangkan aku ni nama je lahir dan pernah la duduk kat Ipoh tu, tapi aku sendiri baru first time try makan Nasi Ganja yang digembar-gemburkan tu. Hahaha lawak jugak bila pikir, orang lain dah lama kot sampai situ, aku ni baru 2-3hari lepas je jejak. Itu pun sebab bos aku yang ajak makan. Lols. Ok apa sebenarnya nasi ganja? Nasi Ganja ni sebenarnya nasi kadar je, ala nasi kandaq bak kata orang P

ERL Dan Bas (Putrajaya ke LCCT)

Assalamualaikum... Dikemaskini pada 31 Mei 2013 Masuk bulan lima ni keadaan cuaca jadi semakin tak menentu, panas...hujan...panas. Nak tidur malam pon tak tenang. Maklumlah bagi orang-orang tak berada macam aku ni, yang tak mampu nak beli aircond mesti tak senang nak tidur malam. Terpaksa berlengging kalo nak tidor huhuhu... Sebenarnya aku nak share sikit mengenai satu perkara yang aku baru tau..Haish apa lah aku ni kan..ketinggalan zaman betol. Namanya rajin merayau tapi benda-benda basic percutian pon aku tatau. Haish!!! Ok aku nak cerita cara mudah ke LCCT menaiki ERL dan Bas (ni bagi orang-orang yang tak ada sesiapa nak hantar naik kereta ke LCCT la). Selalu terjadi pada aku, maklumla aku ni rajin le sesangat ke sana ke mari dan kapal terbang jenama Air Asia juga merupakan salah satu pengangkutan yang sering aku gunakan untuk merealisasikan impian percutian aku selain menaiki Al-Faris, kereta aku yang sering bermasalah dalaman tu! CARA JAUH (PUTRAJAYA - KLIA- LC

Lombok (Part 1): Welcome to Lombok!

Assalammualaikum!!! Seperti yang dijanjikan, dan dikala kerajinan menguasai diri, maka terhasillah entry pertama pasal Lombok. InsyaAllah mana yang baik tu, boleh la dijadikan rujukan, tapi kalau ada yang tak elok tu harap jangan diikut...mudah-mudahan kita semua terpelihara dari segala kemungkaran. Amin. Ayuh kita mulakan! Perancangan Awal. So macamana boleh timbul idea nak ke Lombok ni? Bila cakap kat kengkawan, yang kata nak ke Lombok, macam-macam reaksi diorang. Macam la Lombok tu tak ada apa-apa kan. Padahal Lombok tu cantik kot! Hahah tetibe emo. Eh belum start lagi rupanya, sebenarnya team asal ke Lombok (hasil perbincangan meja bulat di kedai kopi di Johor Bahru beberapa bulan yang lalu) adalah aku, Dr. Shahrule dan Pae Kpop. Masing-masing beli tiket asing dari JB ke Lombok masa tu. (Motif aku nak gerak dari JB kan? Padahal kat KLIA2 tu macam-macam ada, dekat pulak tu dengan rumah aku). Sebenarnya memang tiket dari JB ke Lombok tu murah, di samping tu aku

Kisah Sarapan Roti Bakar Telur Goyang di Transfer Road Dan Berjumpa Blogger Ceria

Assalammualaikum! Ok ni sebenarnya entry zaman purba, sejak awal tahun dulu aku peram tak post-post dan akhirnya sebab dah takde modal nak tulis blog maka entry ni pon keluar lah ye. OK sebelum tu nak wish Selamat Hari Raya Aidil Fitri lagi kepada semua muslimin dan muslimat, hari raya masih berbaki beberapa hari (kalau beraya sebulan la) hiks. So banyak lagi ke open house mengkome semua? Tahun ni alhamdulillah syukur ada yang sudi menjemput aku pegi open house raya, ke Kelang , ke Damansara, ke Bangi .... orang Putrajaya je takde nak jemput... kfine . Ok  kembali kepada niat asal. Suatu ketika dulu (wah macam lama sangat dah ni) aku, John, Chawana, Byya, MasMZ dan Icam , telah (sepatutnya Kak Coco join sekali tapi disebabkan kesihatan ibunya amat kritikal jadi beliau terpaksa tarik diri) mengaturkan satu trip singkat ke Pualau Pinang. Sebenarnya sebab masing-masing dah gigil-gigil nak buat road trip kan, maka setelah ditolak, dihitung akhirnya kami berjaya sam