Skip to main content

Cambodia: The Kingdom of Wonder (Part 2): The Temples of UNESCO - Angkor Complex

Assalammualaikum!!!

Miss me much? Hahahah ok tak rindu eh? Takpelah. Saya redho. (drama). Again sorry sebab lambat sambung entry ni, dan sekarang jom sambung! 


Setelah melepak-lepak area Hotel dan Night Market pada hari pertama, keesokkan paginya kami dikejutkan dengan hujan yang maha lebat! Ya tuhannnn cancel plan nak tengok sunrise. Sebenarnya kami dah janji dengan Zack (Pemandu tuktuk a.k.a tour guide kami - Kalau nak nombor dia sila rujuk entry part 1), tapi disebabkan hujan kami whatsapp si Zack supaya dia datang lambat sikit dalam pukul 7;30 macam tu. (Kalau tak dia nak datang pukul 4.30 pagi untuk bawa tengok sunrise). So pagi tu melayan hujan sampai pukul 7.00 pagi, alhamdulillah reda jugak hujan tu.

Muka bangun pagi dikala hujan telah berhenti.
Masa turun pegi sarapan pagi, kami terkejut nampak dua orang datang menyapa. Siapa pulak yang tegur kami ni, ingatkan scammer ke apa, rupanya yang datang tu adalah Hassan dan Osman, dua-dua tu adalah kawan kepada Zack. Katanya diorang dah sampai hotel tu jam 4.00 pagi lagi sebab Zack kata nak suruh bawa kami pegi tengok sunrise! Hahaha tetibe rasa bersalah pulak, eh tapi kami dah bagitahu Zack untuk cancelkan pagi tu kan. takpelah, diorang pun suka tido dalam tuk tuk hiks.

Kenapa Zack tak datang? Menurut Hassan, Zack terpaksa uruskan hal perkahwinan saudara di kampung. Jadi dia akan menggantikan Zack untuk bawak kami pusing-pusing Siem Reap. Tapi kenapa pulak ada Osman? Ok Osman ni pulak adik ipar Hassan, dia baru belajar nak jadi tour guide, so Hassan tengah ajar si Osman untuk jadi tour guide. Faham tak? Lols, ok abaikan. Fokus pada Osman je sekarang sebab dia yang bawak tuk tuk.

Usai breakfast, kami pun bergeraklah ke destinasi yang ditunggu-tunggu yakni takap warisan UNESCO Angkor Wat! Wut wut memang tak sabar nak ke situ. Tapi bila cuaca mendung dan gloomy je bikin mood jadi tak berapa nak best.

Ayuh ke Angkor Wat! Perjalanan mengambil masa lebih kurang 40 minit.
Bersama Hassan pemandu pelancung tak rasmi kami.
Yang bawak motor tu Osman.
OK berhenti kejap sebab ada pesakit nak melintas. Ni di kawasan Hospital Kanak-Kanak dan Wanita.
Kecik je pesakitnya.
Hello!
Untuk masuk ke dalam Kompleks Angkor Wat, kena beli tiket dulu di salah-satu gate yang agak jauh dari pintu masuk utama Kompleks. Nasib baik la ada tour guide, so takde bazir tenaga dan masa sesat-sesat cari tempat beli tiket. Harga tiket masuk ke Kompleks Angkor Wat dan pakej ke tapak-tapak warisan lain adalah mengikut 1 day pass atau 3 days pass. Kami ambil pass 1 hari dengan harga USD20/person. So dengan tiket tu boleh masuk mana-mana kompleks temple yang kita larat nak pegi (bukan setakat Angkor Wat sahaja). Dan yang bestnya, dalam tiket tu ada gambar kita! So boleh simpan buat souvenir! Hiks. Jangan lupa berikan senyuman paling indah bila depan kaunter tiket tu nanti ya!

Kaunter belian tiket.
Kaunter belakang ni untuk pelancung asing.
Tadaaaa, this was my ticket!
Dah siap urusan membeli tiket, kami naik semula tuktuk dan masuk ke dalam kawasan kompleks. Ada la beberapa orang guard yang akan check tiket yang kita dah beli tadi sambil tengok gambar pada tiket dan muka kita. Then dah selesai kena check perjalanan diteruskan. Ehhhh bukan terus sampai depan pintu Angkor Wat ye, jauh lagi perjalanan nya lebih kurang beberapa km lagi baru sampai kat pintu masuk utama Angkor Wat. So pepandai la korang kalau naik basikal tu, gigih-gigihkanlah diri.

Hassan bagi briefing.
Keadaan depan jambatan masuk ke Kompleks Angkor Wat
Dah sampai depan pintu masuk utama, Hassan dan Osman tinggalkan kami kat situ. Diorang takkan ikut kami masuk sebab, hanya tour guide khas sahaja yang boleh bawa pelancong masuk ke dalam. Disebabkan Hassan dah berhenti jadi tour guide dan Osman pulak masih baru, so diorang tunggu kat luar je. Sebelum tu, Hassan bagi sedikit briefing kat kami tentang keadaan kat dalam kompleks dan serba sedikit sejarah pembinaan Angkor Wat ni, dia tak reti cakap Bahasa Melayu, tapi Osman fasih berbahasa Melayu.

Maka perjalanan kami ke dalam Angkor Wat pun bermula! Eksaited terlebih la weh sebab tengok UNESCO punya site depan mata! Besar gila Kompleks Angkor ni, keluasan kawasan angkor sahaja meliputi seluas 400 km persegi dan ia menempatkan beberapa buah bangunan temples utama yang menjadi tarikan dunia.

Macam biasalah, kami ni jenis jalan lima langkah, berhenti ambil gambar...lepas tu jalan lagi, berhenti...entah bila nak masuk agaknya hahaha. Masa tu pulak gloomy je, baru lepas hujan dan macam nak sambung hujan lagi. Adoi cuaca memang tak best hari tu. Oh ya, sekeliling kawasan Kompleks Angkor Wat ni ada tasik buatan, tujuannya untuk memastikan struktur pasir di bawah binaan semua temples kat kawasan tu kekal terpelihara. (Adala konsep-konsep engineering, hydrofizik bagai).

Kena menapak lebih kurang 2 km ye...
Ayuhlah
Jauh lagi tu nak menapak.
Masuk je dalam gerbang Angkor Wat (baru masuk pintu gerbang ye) tetiba hujan renyai-renyai turun! Aiseyh... dah la kena jalan dalam 1.5 km lagi kot nak sampai ke bangunan utama. So makanya kami berteduh dulu kat deretan kedai-kedai kat tepi pagar tunggu sampai hujan reda. Tapi bila tengok macam tak de nak reda-reda pun, maka kami pun belasah la redah je lari masuk bangunan utama.

Areal view Kompleks Angkor Wat - Gambar Google
Yang ni baru pagar dia ye.
Posing kat pagar pun dah 30 minit
Wow! Memang cantik senibina Angkor Wat ni. Kalau nak diikutkan, ukiran-ukiran dalam bangunan ni semuanya ada ceritan dan jalan ceritanya tersusun rapi. Cuma agak ada bau tak menyenangkan sikit sebab basah kan. Menurut Hassan tadi, Angkor Wat ni punya pemuliharaan dibiayai oleh US. Dan ada temples lain disekitarnya turut dibiayai oleh negara-negara lain seperti Japan dan Negara-Negara EU under UN.
NOTA: Angkor Wat is surrounded by a moat and an exterior wall measuring 1300 meters x 1500 meters. The temple itself is 1 km square and consists of three levels surmounted by a central tower. The walls of the temple are covered inside and out with bas-reliefs and carvings. Nearly 2000 distinctively rendered apsara carvings adorn the walls throughout the temple and represent some of the finest examples of apsara carvings in Angkorian-era art. But it is the exterior walls of the lower level that display the most extraordinary bas-reliefs, depicting stories and characters from Hindu mythology and the historical wars of Suryavarman II.- sumber Google.
Tempat paling fames kalau nak ambil gambar sunrise...tapi apakan daya hujan. 
Gigih cari lain talipon sebab nak upload gambar kat Instagram.

So Angkor Wat ni ada 3 tingkat utama, make sure kena naik sampai tingkat atas sekali, barulah best, dapat tengok keseluruhan kawasan Angkor Wat dari ketinggian 200 meter. Kami bernasib baik time beratur panjang nak naik ke tingkat paling atas tu tak hujan, tapi sampai je kami kat atas tu terus turun hujan bukan main lebat sangat. So kami pon melepak la kat atas tu sampai hujan reda.

Bergambar kat pagar pun jadi.
Seram tak hahaha.
Ukiran-ukiran sepanjang dinding bangunan.
Acah-acah.

Jom naik atas lagi. Tingkat kedua.
Eh. Seluar beli kat pasar malam semalam..kekeke.
Tingkat 2.
Cak!
Ramai giler orang tengah beratur nak naik Aras 3.

Ambil pass dulu ye.
Ayuh naik!!!
Pemandangan dari atas
Hujan pun reda
Eh hujan balik.
Hujan-hujan pun gigih beratur
Lepak sambil tunggu hujan berhenti.
Bila dah reda, kami cepat-cepat turun, tangga nak turun tu pun kemain menjunam ye, hati-hati sebab licin baru lepas hujan. Nak naik tu kena ambil pass dan dah turun kena serahkan balik pass. Tujuannya bagi mengawal jumlah pelancong yang berada di tingkat atas dalam satu-satu masa. Syukur sekali lagi, bila dah turun bawah baru hujan lebat turun balik, so sempat la kami berlarian ke tempat teduh hiks.

Jom turun.
Dah habis pusing keliling, kami pun berjalan keluar dari Kompleks Angkor Wat. Kami keluar semula ikut laluan yang masuk tadi sebab dah janji dengan Hassan dan Osman dekat situ. Sampai je depan pintu masuk kami terus disapa oleh Hassan dan Osman dari tuktuk. Seterusnya kami akan ke Bayon Temple dan Taphrom Temple.

Oklah nanti aku sambung lagi... daaaa.

WASSALAM.

Comments

  1. KAU YAKIN KE NAMA DIA HASSAN??? hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. John!

      HAHAHHA OFKOSLA! OSMAN YG BAGITAU OKKAY!

      Delete
  2. mmg mood akan spoil bila cuaca mendung n ujan turun...
    abes kena plan balik destinasi yg nak pergi.....
    sabo je la yg mampu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. takky

      Ye memang spoil habis. tapi ok la sebab takdelah kecewa sangat hujan sampai ke petang. tengahari dah berhenti dah hujan. Hiihih

      Delete
  3. panjang intro pasal osman dan hassan. LOL.

    ReplyDelete
    Replies
    1. agip

      Hiks ...tu kira pendek tu, boleh panjang lagi.

      Delete
  4. aku terpengaruh dah nak oder zakaria ni sebab korang promote dia kaw2..
    scary tengok tangga kat gambar last tu, kalau jatuh boleh cedera parah huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzuchan

      Ha ok je si Zack tu, Osman pun ok. Senang nak berunding dengan diorang.
      Tangga tu memang mendongak ye, hati2 je lah.

      Delete
  5. Salam Janggel,

    Akak suka baca blog Janggel ni sbb ia mengingatkan Akak kpd tempat2 yang Akak pernah travel dulu & juga tempat2 baru yg Janggel dah sampai tp Akak tak sampai lagi... Akak pernah pegi Angkor Wat tahun 2011 dulu. Kalau sudi bacalah coretan Akak di Azila's Travels @ azziamd1.blogspot.com. Pengalaman kita sama tapi memang berbeza...

    Rajin-rajinkanlah diri update blog ni cepat2. Jangan biarkan peminat macam Akak ni tertunggu2 sambungan seterusnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azila

      Ala kak thanks sebab sudi baca blog saya yg tak seberapa ni. Sorry lambat update sebab mood memang kelaut bila MALAS kekekeke. OK insyaAllah akan jengah ke blog akak.
      Tk.

      Delete
  6. Salam..
    Harga tix USD20 termasuk sekali dengan Bayon Temple dan Taphrom Temple ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syafiq

      Iya. all in. Satu tiket untuk semua.

      Delete

Post a Comment

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!

POPULAR POSTS

Padang Besar, Perlis : Syurga Membeli-Belah di Utara Tanahair ?

Assalammualaikum!!!
Selamat Hari Raya Aidil Adha! Atau orang-orang kampung aku cakap Hari Raya Haji! Macam biasa, bila tiba hari raya maka acara wajib adalah menziarah sanak saudara dan MAKAN! Ya, acara makan memang tak dapat dielakkan, tak kire la start je subuh sampai ke subuh tak berhenti-henti mengunyah! Ya Allah, tak dapat nak dibendung! Tambahan pulak bile dah ada lemang, ketupat dan rendang depan mata. Rosak diet (kata orang tu).
Ok berbalik kepada cerita utama, di hari raya kedua aku dan keluarga telah berangkat ke utara tanahair... ke mana? Kedah? Perlis? Yup, pergi merisik katanya. Bukan merisik untuk aku la, merisik untuk sepupu aku. Jauh sampai ke Perlis jodohnya... insyaAllah semoga jodohnya kekal abadi. Jodoh aku? Mungkin di Europe nanti akan ketemu? Wahhh berangan. OK cukup melalut.


Sebanarnya aku nak cerita pasal Padang Besar! Siapa pernah pergi Padang Besar? Dah berzaman aku dengar pasal Padang Besar ni, sejak kecik kot. Dan aku pon tak ingat samada aku pernah jejakkan…

Food Hunter: Nasi Ganja Yong Suan, Ipoh

Assalammualaikum!
Busy sikit minggu ni sebab kena outstation merata tempat. Demi mencari sesuap nasik la katakan. Amacam? Dah bulan lima ni berapa negara dah korang travel? Hahaha kot-kot la ada yang gigih travel tetiap bulan kan....aku tak mampu huhuhu.
Anyway, kali ni, nak cerita pasal makan. Pernah dengar pasal Nasi Ganja? Aku rasa ramai yang pernah try makan nasi ganja ni. Kalau ke Ipoh,Perak jangan lupa try ok! Katanya trademark di Ipoh, kalau tak pernah cuba adalah sangat merugikan.
So memandangkan aku ni nama je lahir dan pernah la duduk kat Ipoh tu, tapi aku sendiri baru first time try makan Nasi Ganja yang digembar-gemburkan tu. Hahaha lawak jugak bila pikir, orang lain dah lama kot sampai situ, aku ni baru 2-3hari lepas je jejak. Itu pun sebab bos aku yang ajak makan. Lols.
Ok apa sebenarnya nasi ganja?
Nasi Ganja ni sebenarnya nasi kadar je, ala nasi kandaq bak kata orang Penang. Tapi tatau la apa ke jadah nama dia boleh jadi nasi ganja. Mungkin sebab bila kita dah rasa, teringa…

ERL Dan Bas (Putrajaya ke LCCT)

Assalamualaikum...

Dikemaskini pada 31 Mei 2013

Masuk bulan lima ni keadaan cuaca jadi semakin tak menentu, panas...hujan...panas. Nak tidur malam pon tak tenang. Maklumlah bagi orang-orang tak berada macam aku ni, yang tak mampu nak beli aircond mesti tak senang nak tidur malam. Terpaksa berlengging kalo nak tidor huhuhu...
Sebenarnya aku nak share sikit mengenai satu perkara yang aku baru tau..Haish apa lah aku ni kan..ketinggalan zaman betol. Namanya rajin merayau tapi benda-benda basic percutian pon aku tatau. Haish!!!
Ok aku nak cerita cara mudah ke LCCT menaiki ERL dan Bas (ni bagi orang-orang yang tak ada sesiapa nak hantar naik kereta ke LCCT la). Selalu terjadi pada aku, maklumla aku ni rajin le sesangat ke sana ke mari dan kapal terbang jenama Air Asia juga merupakan salah satu pengangkutan yang sering aku gunakan untuk merealisasikan impian percutian aku selain menaiki Al-Faris, kereta aku yang sering bermasalah dalaman tu!

CARA JAUH (PUTRAJAYA - KLIA- LCCT)
Selalu yang aku …

Lombok (Part 1): Welcome to Lombok!

Assalammualaikum!!!

Seperti yang dijanjikan, dan dikala kerajinan menguasai diri, maka terhasillah entry pertama pasal Lombok.InsyaAllah mana yang baik tu, boleh la dijadikan rujukan, tapi kalau ada yang tak elok tu harap jangan diikut...mudah-mudahan kita semua terpelihara dari segala kemungkaran. Amin. Ayuh kita mulakan!

Perancangan Awal.

So macamana boleh timbul idea nak ke Lombok ni? Bila cakap kat kengkawan, yang kata nak ke Lombok, macam-macam reaksi diorang. Macam la Lombok tu tak ada apa-apa kan. Padahal Lombok tu cantik kot! Hahah tetibe emo. Eh belum start lagi rupanya, sebenarnya team asal ke Lombok (hasil perbincangan meja bulat di kedai kopi di Johor Bahru beberapa bulan yang lalu) adalah aku, Dr. Shahrule dan Pae Kpop. Masing-masing beli tiket asing dari JB ke Lombok masa tu. (Motif aku nak gerak dari JB kan? Padahal kat KLIA2 tu macam-macam ada, dekat pulak tu dengan rumah aku). Sebenarnya memang tiket dari JB ke Lombok tu murah, di samping tu aku memang nak beraya sekali…

Kisah Sarapan Roti Bakar Telur Goyang di Transfer Road Dan Berjumpa Blogger Ceria

Assalammualaikum!
Ok ni sebenarnya entry zaman purba, sejak awal tahun dulu aku peram tak post-post dan akhirnya sebab dah takde modal nak tulis blog maka entry ni pon keluar lah ye. OK sebelum tu nak wishSelamat Hari Raya Aidil Fitri lagi kepada semua muslimin dan muslimat, hari raya masih berbaki beberapa hari (kalau beraya sebulan la) hiks. So banyak lagi ke open house mengkome semua? Tahun ni alhamdulillah syukur ada yang sudi menjemput aku pegi open house raya, ke Kelang, ke Damansara, ke Bangi.... orang Putrajaya je takde nak jemput... kfine.
Ok  kembali kepada niat asal.
Suatu ketika dulu (wah macam lama sangat dah ni) aku, John, Chawana, Byya, MasMZ dan Icam, telah (sepatutnya Kak Coco join sekali tapi disebabkan kesihatan ibunya amat kritikal jadi beliau terpaksa tarik diri) mengaturkan satu trip singkat ke Pualau Pinang. Sebenarnya sebab masing-masing dah gigil-gigil nak buat road trip kan, maka setelah ditolak, dihitung akhirnya kami berjaya sampai di Pulau Pinangdengan jay…