Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2014

Food Hunter: Nasi Ganja Yong Suan, Ipoh

Assalammualaikum!
Busy sikit minggu ni sebab kena outstation merata tempat. Demi mencari sesuap nasik la katakan. Amacam? Dah bulan lima ni berapa negara dah korang travel? Hahaha kot-kot la ada yang gigih travel tetiap bulan kan....aku tak mampu huhuhu.
Anyway, kali ni, nak cerita pasal makan. Pernah dengar pasal Nasi Ganja? Aku rasa ramai yang pernah try makan nasi ganja ni. Kalau ke Ipoh,Perak jangan lupa try ok! Katanya trademark di Ipoh, kalau tak pernah cuba adalah sangat merugikan.
So memandangkan aku ni nama je lahir dan pernah la duduk kat Ipoh tu, tapi aku sendiri baru first time try makan Nasi Ganja yang digembar-gemburkan tu. Hahaha lawak jugak bila pikir, orang lain dah lama kot sampai situ, aku ni baru 2-3hari lepas je jejak. Itu pun sebab bos aku yang ajak makan. Lols.
Ok apa sebenarnya nasi ganja?
Nasi Ganja ni sebenarnya nasi kadar je, ala nasi kandaq bak kata orang Penang. Tapi tatau la apa ke jadah nama dia boleh jadi nasi ganja. Mungkin sebab bila kita dah rasa, teringa…

Bangkok Shutdown (Part 5) : Damnoen Saduak Floating Market

Assalammualaikum!!! 
Setelah memberi laluan kepada entry-entry Royal Belum, ok kali ni kena jugak habiskan entry Bangkok yang tinggal sipi-sipi je nak habis. Sorry sebab mengambil masa yang lama untuk update sebab memang agak busy sekarang ni dengan kerja-kerja hakiki.OK ayuh sambung cerita di Bangkok.
[ Sambungan daripada Episode 4 ]
Hari terkahir di Bangkok, dan sementara menunggu flight balik ke Malaysia di sebelah petang, kami meneruskan misi terakhir yakni menerjah floating market yang agak popular di Bangkok iaitu Damnoen Saduak Floating Market yang terletak lebih kurang 2 jam perjalanan daripada Sentral Bangkok.  
Hari terakhir ni agak yakin dengan keadaan sekitar Bangkok, sebab tengok hari pertama Shutdown Bangkok macam selamat je kami nak berjalan-jalan. Setelah check out hostel dan tinggalkan barang di dalam store hostel, kami pun bergerak menuju ke stesen Victory Monument. Keadaan kat Victory Monument tu memang masih tegang dan memang ramai giler ummah manusia Thailand yang b…