Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2008

::Melencong::

Alhamdulillah sepelas seminggu menghilangkan diri akhirnya kini gue telah kembali. Macam-macam hal sebenarnya berlaku sepanjang minggu lepas, tapi biarlah ia menjadi sebahagian dari lipatan memoriku.Hikhhikhik..

So..apa citer??? Sekarang ni musim cuti sekolah, memang macam-macam program yang berlangsung di seluruh Malaysia. Budak-budak sekolah memang seronok habis lah melepak kat umah tanpa perlu memikirkan masalah negara! Hari tu aku sempat la juga berjalan-jalan di Bandaraya Melaka!! Hahahhaa bile tu? Minggu lepas la jugak. Yang tak bestnya aku pegi jenjalan sorang-sorang kat Bandar Melaka! Boleh???

Agenda bermula di awal pagi, sebenarnya dah lama juga aku tak ke Melaka. Sebelum ke Melaka, aku dah contact dah memner-member dan juga sedara -mara yang dok kat Melaka... tapi, hampa.No reply!!! Terpaksalah aku membawa diri seorang diri. Walaupun Melaka dengan KL ni tak la jauh mana, cuma sekangkang Deennasour je, tapi memang kalau tak da hal, kakiku takkan dijejakkan ke situ. Tapi minggu…

::Road Tax dan Kerja~Shhh.....::

Haluuu.. ish..penat deh..dah dua hari pusing-pusing kawasan proses tanpa mengetahui kenapa aku perlu berada di sini..akhirnya hari ni segala persoalan terjawab juga. Memang ada sebab mengapa aku di sini.

Sejak hari pertama, sampai je di hotel, aku terus lepak...buka Labtop dan search kalau-kalau ada wifi. Yes!! Ada! Alhamdulillah ..tak la bosan sangat aku kat sini.

Tapi ada satu perkara yang memang sangat mengecutkan perut aku. huhuhu masa ku drive kereta haritu, dan setelah lebih separuh perjalanan, baru aku perasan yang road tax kereta aku dah MATI!!! Ayooooo cuak giler aku nih. Dengan perasaan cuak yang sangat membara, aku teruskan jugak perjalanan yang jauh nih dengan harapan takdelah pak-pak polis yang tetiba muncul buat roadblock huhuhuhu.

Sedikit pasal roadtax kereta aku::

Tarikh tamat tempoh roadtax aku sebenarnya pada 1 November 2008. Dan sepanjang tempoh tersebut sehingga ke hari ini, dah macam-macam tempat aku pergi! Balik kampung 2 kali, ulang-alik KL - Putrajaya- Rumah aku e…

::Award dari Enchek CAMERA::

Sob..sob... terharu nih sebb ada jugak tetiba dapat AWARD...terasa macam artis veteran yang baru menang Anugerah Khas Juri pulok hahahahhahahahaha...

Ni first time dapat award dari Enchek CAMERA yang baru je dikenali.. Thanks bro...walaupun rupamu tidak kukenal tetapi ................................... tatap menjadi pojaan hatiku..!! [ erk pepandailah isi yer]..

so..aku dah completekan rules nya itu...dan orang yang seterusnya akan diberikan award adalah....

Enchik AnapEnchik AdamEncik HiroshiCik SayaCik Yanie [si quater ponder] hehehe ** tetibe terlebih sorang
Sekian, terima kasih.....

::TAG dari Enchik ANAP::

Sorry la ye Anap..baru ni sempat nak siapkan Tag awak.. dan terpaksa langsaikan semua utang petang ni jugak sebab minggu depan Encik Janggel kena masuk JANGGEL Seminggu!!!! Wuuuuuhuuuuuu!!!!. I will miss u all!!! [erkk.....]

Oklah ni kembali kepada kisah Tag daripada seorang mahasiswa bernama Anap_Ilmi. Tag nya berbentuk begini..[agak pelik yer tag ini kerana gue perlu menggabungkan beberapa penggunaan teknologi canggih yang tak berapa canggih untuk menyettlekannya].

1. Your name/username:


2. Left handed or Right handed:
3. Favorite letter to write:
4. Least favorite letter to write:

5. Write"The quick brown fox jumps over the lazy dog":

6. Tag 6 people:
Hmmm sorry la..malas nak Tag sesiapa kali nih... Bernasib Baik la yer... Dan kualiti gambar kureeeeeng memuaskan sebab CAMERA DSLR 90 aku tertinggal kat rumah,...hehehehe ..


:: Berakhirnya Kisah Si ~Bryde's Whale:: Tercekik Sampah Katanyer...::

Macam-macam kejadian pelik yang berlakulewat kebelakangan ini. Isu sana..isu sini.. dan yang penting dunia semakin meluahkan kemarahan terhadap perilaku khalifah yang tak sewajarnya dilakukan.Bercakap tentang khalifah, sebetulnya aku bukan yang terbaik dalam membicarakan perkara ini, tapi sebagai sebahagian daripada tanggungjawab yang aku rasa perlu untuk diketengahkan di sini, lalu aku lakukan juga. Sebetulnya dari segi definisi, Khalifah adalah "orang yang mewakili umat dalam urusan kekuasaan dan penerapan hukum-hukum syarak". Atau lebih senang aku huraikan sebagai pemimpin yang sedar akan tanggungjawabnya.

Sebagai seorang yang terlibat secara langsung dengan pengurusan ALAM SEKITAR di Malaysia, aku bukanlah paranoid atau terlalu taksub dengan apa yang aku lakukan, sebetulnya ia lahir dari naluri aku sendiri untuk terus berharmoni dengan persekitaran. Sebab itulah segala-gala yang aku lakukan, baik dari segi pelajaran mahupun pekerjaan semuanya bersangkut paut dengan "…

::Tag from Miss Pink_Butterfly::

Semakin hari makin banyak perkara yang menyelubungi akal fikiran aku nih sampai banyak juga benda-benda yang tertangguh. Tapi InsyaAllah selagi akal fikiran ini masih waras, aku akan ingat benda-benda itu dan cuba selesaikannya.

Salah satu yang dah tertangguh adalah melangsaikan tag dari kengkawan... actually takda la susah mana pon nak menyetelkan menda-menda nih cuma masa je yang tak berapa nak ada. Ok kali ni aku nak settlekan tag dari miss pink_butterfly katernyerrrrrrrr... kuikuikui:

Tag nyer berbunyik begini::


Rules & Regulations :
Each player of this game starts off with 10 weird things/habits/little known facts about yourself.People who get tagged need to write a blog of their own 10 weird things/habits/little known facts as well as state this rule clearly.At the end, you need to choose 10 people to be tagged and list their names.No tags back!So...these are exactly me:

S - strong [Yup I'm strong but not as strong as Superman, Batman or someone like them...just ordinary …

::Eh Comelnyer budak nih!!::

Malam tadi sewaktu aku bosan mengelamun di atas katil, aku sempat la meng"review " gambar-gambar yang pernah aku ambil sewaktu di tanah suci dulu. Ish rindu pulak rasanya dengan keadaan di sana. Sekarang ni dah dekat dengan musim haji, mesti keadaan kat sana semakin meriah!
Belek punya belek...tetiba aku terjumpa la video nih. Untuk info, budak kecik ni umur dia lebih kurang 4 atau lima tawun..aku tak berapa ingat ar [nama dia pun aku tak tau...sebab mak dia panggil adik jer dan aku pun tak tanya hahahaha..] keluarga dia sekali satu group dengan aku dan keluarga di sana. Betuah budak ni dan abng dia yang umur lebih kurang 9 tahun macam tuh, kecik-kecik dah dapat peluang pergi tanah suci. Tetiba rindu plak tengok telatah dia yang sentiasa mencuri perhatian sewaktu kami di sana.

Ha cuba tengok video nih..aku asyik senyum sensorang je bile tengok semula. Dah la slang abang dia pekat beno...Slang Ganu katanyerrrr.. heheheheh. Anyway aku pun dah lost contact dah dengan member-me…

::Review Filem: Madagascar 2: Escape to Africa::

Alex:: I like to move it..move it..

Gloria:: He like to move it..move it

Marty:: She like to move it..move it

Melman:: We like to move it..move it
Itulah antara lirik lagu yang mampu memecahkan panggung!!! Dengan aksi chomel dan bergaya dari ke-empat-empat ekor haiwan iaitu Alex si singa, Gloria seekor badak air, Marty seekor kuda belang dan Melman seekor zirafah!Keempat-empat haiwan ini mempunyai watak-watak yang berbeza dan menghiburkan!

Khamis lepas, aku berpeluang sekali lagi menonton filem yang hebat tahun ini heheheh Madagascar 2! Dah lama merancang nak tengok dan akhirnya menjadi kenyataan.


Madagascar 2: Escape to Africa adalah sambungan daripada filem tahun lalu Madagascar di mana setelah sekumpulan haiwan daripada salah sebuah zoo di New York melarikan diri kini merka bercadang untuk pulang semula ke New York. [Pelik bunyinya kan?] Tapi itulah kelainan yang ditonjolkan oleh filem animasi ini. Ketepikan segala logik akal dan fikiran.

Sepanjang perjalanan menaiki kapal terbang yang di…

::Eco-Quest - Treasure Hunt::

Tetiba hari ni aku nak abadikan kisah penglibatan aku dalam aktiviti-aktiviti sosial yang sememangnya aku suka kat dalam blog nih. Actually this is a classic memory but stil fresh dalam kepala otak aku.

Aku tak berapa ingat tarikh sebenar program ni berlangsung tapi agak advanture jugak sebenarnya. Aku dan 4 orang member [Acid, Zeema, Sha dan Burn] telah menyertai satu pertandingan mencari harta karun "Eco-Quest" anjuran UiTM di Taman Pertanian Bukit Cahaya Sri Alam, Shah Alam. Sebenarnya ini semua idea Acid, sebab dia yang dapat info event ni dari salah seorang kawan dia. Jadi setelah berfikir panjang dan bertungkus-lumus mencari orang untuk mencukupkan jumlah ahli kumpulan, akhirnya kami pun meneruskan niat suci-murni tersebut.Dalam hati memang dah berkobar-kobar dah nak menang dan yang paling penting nak enjoy bersiar-siar di sekitar Taman Pertanian Bukit Cahaya Sri Alam itu.

Aku punyalah excited bersiap, awal-awal pagi lagi aku dah sedia nak pegi jemput kawan-kawan aku kat…

::GUSAR::[Flashback]

"Jangan tinggalkan orang yang kita SAYANG untuk orang yang kita SUKA, kerana orang yang kita SUKA akan tinggalkan kita untuk orang yang mereka SAYANG,
Jangan cuba dapatkan apa yang kita SUKA,
tapi SAYANGlah dengan apa yang kita ada..........."





::Bandaraya Bunga Kertas @ Bourgainvilla City::

Bukan main rancak lagi aktiviti Balik Kampung minggu ni. Baru minggu lepas balik, minggu ni balik lagi! Semuanya gara-gara menghadiri macam-macam program yang kalau tak join akan di "banned" seumur hidup..wakakakakaa...

Dah alang-alang balik, aku pon menghabiskan masa terluang bersama-teman sekampung merayau-rayau di sekitar Bandaraya Ipoh-ku yang terchenta. Ceh apa yang best sangat meraya-rayau tuh? Dah lama sebenarnya aku tak merayau-rayau di Ipoh...sesekali balik pun dok lepak kat rumah, tak keluar-keluar [mengalahkan anak dara!..hahah]. Tapi kali ni, since member aku yang dari Telok Anson [Dean] tu dah bagi signal, so aku pun berbesar hatilah mengikotnya...janji di jemput di depan pintu rumah ku syurga ku itu.

Sebenarnya, plan minggu ni nak pergi picnic bersama member-member [x-schoolmates aku] dan plan itu telah dirancang seminggu yang lau. TAPI...apabila seorang participant tergendala, tak jadi lah pulak program tuh lalu agenda terus di tukar kepada tajuk berikut:

"B…

::Review Filem:: Quantum of Solace::

Dah tiga hari aku termimpi-mimpi menjadi seorang agen perisikan menjalankan misi keamanan dunia [erk....boleh ker?]. Tapi hakikatnya aku hanyalah seorang Janggeltrekker yang kerdil dan tak ada kebolehan pon untuk jadi perisik sebab selalu terkantoi kalau buat kerja-kerja ngintip nih!! [hahahahha...pernah..banyak kali].

Sebenarnya aku memang dah set target nak tengok citer James Bond [atau lebih senang aku panggil Jebon] ni sejak pertama kali melihat trailernya di pawagam satu ketika dahulu..akhirnya ia menjadi kenyataan. Awal-awal lagi jugak aku dah book tiket hahahah ..bukan mein banyak tiket yang aku book tapi hampeh, semua yang kata-beria-ia nak join tuh cancel last minute. Dan akhirnya tertengok la aku filem ini bersama "kawan-kawan yang janggel ada"...


Review::

Jebond [Erk...] "Quantum of Solace" satu watak yang cukup mantap yang dilakonkan oleh pelakon sensasi Daniel Craig meneruskan misi pemburuannya pada musim ini. Segala-galanya berkisar tentang agen perisika…

::Mexico City's 'Water Monster' Nears Extinction::

"And the two seas (kinds of water) are not alike: this is palatable, sweet and pleasant to drink, and that is salt and bitter. And from them both you eat fresh tender meat(fish), and derive ornaments that you wear. And you see ships cleaving (the sea-water as they sail through it), that you may seek of His Bounty, and that you may give thanks" (Al-Fathir:12)
Aku terjumpa lagi satu artikel yang menarik yang boleh aku kongsikan bersama di sini. Tak sangka pulak ada binatang camtuh dan masih wujud lagi tika dan saat ini. Tetiba pulak aku rasa kagum. Jom baca::

Sumber:Yahoo! News

MEXICO CITY – Beneath the tourist gondolas in the remains of a great Aztec lake lives a creature that resembles a monster — and a Muppet — with its slimy tail, plumage-like gills and mouth that curls into an odd smile. The axolotl, also known as the "water monster" and the "Mexican walking fish," was a key part of Aztec legend and diet. Against all odds, it survived until now amid Mexic…

::Review Filem:: High School Musical 3::

Minggu lalu aku berkesempatan menonton filem muzikal yang dikatakan hebat tahun ini. Betul ker? Setahu aku ramai jugak yang meng"kontroversi"kan filem ni. Filem High School Musical 3 [HSM3] dikatakan antara produksi terbaik daripada Disney Picture yang juga kesinambungan daripada siri HSM1 dan HSM 2 sejak 2006 yang lalu.

Mungkin ramai yang masih tak faham konsep dan jalan cerita sebenar filem HSM3 ini. Sebenarnya HSM secara umumnya mengisahkan budaya dan cara hidup golongan pelajar sekolah tinggi di Amerika Syarikat. Ia sememangnya berbeza daripada apa yang kita alami di sini.

Pengarah filem ini dikatakan berjaya menarik minat golongan pelajar sekolah tinggi untuk mendalami ilmu persembahan teater dan muzik. Kalau betol begitu, baguslah...sekurang-kurangnya ada juga dikalangan mereka yang tidak menghabiskan masa dengan benda-benda mengarut yang banyak berlaku di sana.

Aku bukan prejudis atau pun taksub terhadap budaya tersebut, tetapi sekiranya ada yang dirasakan positif dan m…

::Hari Raya~Pose till the End::

Yup, this is the reason why I love to celebrate Hari Raya. Photo shoot!!! Kuang..kuang..kuang.. instead of being a model for myself, me also become a photographer in collaboration with my cousin's effort as well.
Located at some beautiful, sweet place in Selangor, Malaysia, we dedicate these photos to our beloved "granny" for the sake of memorable, happiness and family matters. Just enjoy it... We love u "Embah!".

P/S: Arip..."Rumah Embah Production tu active lagi ke???