2018-07-10

2018-06-13

Ronda-Ronda Jakarta

Assalammualaikum! 

Waduh-waduh lama sungguh tidak bersiaran ya ... udah ada yang lupa sama saya? asyikkk hahhaha feeling-feeling berbahasa Indonesia pulak kali ni. Setiap kali muncul entry baharu, setiap kali tu la kena mintak maaf sebab dah jadi pemalas tahap firaun, blog picisan semakin dilupakan. Ewah-ewah (terus nyanyi lagu Wany Hasrita).


Tapi sebelum tu dikesempatan ini aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI kepada semua pembaca setia blog Janggeltrekker's Life yang dari dulu tak jemu-jemu bagi semangat suruh update blog ;p. Semoga lebaran kali ini disambut dengan lebih meriah tetapi bersederhana. Ingat, pembaziran itu amalan syaiton! 

Ayuh ke Jakarta!

Sebenarnya plan ke Jakarta ni dah bertahun-tahun dulu, sejak zaman muda mudi lagi, tiap kali beli tiket terpaksa cancel, mujur tiket beli time promo, so harga pun tak sampai RM50 time tu. Seingat aku dah dua kali aku cancel trip ke Jakarta. Kali ketiga ni aku nekad, kalau xda sape nak ikut pun aku nak pegi sorang-sorang hahaha (semua gara-gara tak ada trip ke mana-mana tahun ni...sangap trip! ;p)

Kenapa Jakarta? Aku dengar banyak cerita pasal Jakarta. Paling popular dia puna macet (jem)! Dan orang cakap nothing much to see in Jakarta...betul ke? Aku tak kisah pun semua tu, yang penting aku nak tengok dan rasa sendiri. Paling tidak pun aku sampai sana, aku jalan-jalan shopping! Hahaha

Kami bertolak dari KLIA2 pada 1 Mac 2018, ha tak sangka aku ingat tarikh berlepas ni ;p. Masa tu tak ada tiket promo pun, so bayar la dalam RM 200++ return KL-Jakarta. Dan macam biasa, Air Asia kalau tak delay memang tak mencapai KPI mereka la (bercakap berdasarkan pengalaman menggunakan AA seperti bas ekspress balik kampung bebeapa tahun dahulu). Dipendekkan cerita kami sampai di Jakarta pun dah petang. Alhamdulillah setelah memasang impian sekian lama akhirnya jejak juga kaki ni di sana.

Dari airport, kami naik grab untuk check in hotel. Masa ni dah petang sangat dah, so memang jem gila bab% (seperti yang diperkatakan ramai orang, macet). Hotel yang kami booked adalah hotel Tator yang terletak di Jalan Jaksa. Kami pilih hotel Tator sebab murah dan lokasinya terletak berhampiran dengan banyak tempat yang kami rancang nak pergi. 
Pstt: Hotel ni banyak nyamuk! Gila tak boleh tido malam weh sebab nyamuk berlingkar-lingar di kaki. Sampai terpaksa beli ubat nyamuk la kat mini mart. haih.
Dipendekkan cerita:-

Di Jakarta, tempat-tempat yang sempat aku pergi adalah:-

  • Tugu MONAS (ala-ala Tugu Negara kat KL tu, bezanya dia ada menara tinggi yang kita boleh naik sampai atas dan tengok pemandangan sekitar Jakarta! Sebelum ni aku tak tahu pun Menara tu kita boleh naik, tapi sebab sempat la bertanya dengan pakcik Grab,  dia cerita semua tips dan trick kalau nak jalan-jalan kat sana. Harga tiket nak naik ke menara adalah 15,000 IDR.
  • Tamrin City - kat sini syurga shopping pada yang minat nak borong baju-baju batik Indonesia. Tak percaya pergilah, tempat ni di rekemen oleh kawan aku yang memang orang Jakarta, Ajeng. Kawan masa di Tsukuba dulu, haih lepas juga rindu nak ketemu dengan Ajeng ni ha, dah beranak pinak dah. Aku je yang still macam ni. 
  • Kota Tua Jakarta, lokasinya agak jauh dari Jakarta pusat. Kami ke sana menaiki train (LRT) dari Gondangdia Railway station dan turun di Jakarta Kota railway station. Perjalan mengambil masa lebih kurang 20 minit. Kira ok la, takda jauh sangat. Di Kota Tua ni ada banyak muzium, kami sempat masuk ke Muzium Kesejarahan Jakarta. Tiker berharga 5,000 IDR. Dalam ni ada la cerita macam-macam mengenai sejarah Jakarta. Sama macam di MONAS juga.  Menarik. Ada banyak juga bangunan-bangunan lama di sekitar Kota Tua ni, cuma larat dengan tak larat je nak berjalan sebab cuaca sangat panas ye! Berkicap ketiak.
  • Sambil-sambil tu boleh jugak la berlegar-legar di shopping mall yang bersepah-sepah sekitar Jakarta, antara yang aku pergi adalah Grand Indonesia, memang besar betul la mall ni.
Sebenarnya banyak lagi tempat yang kami singgah, cuma malas nak tulis panjang-panjang. Korang tengok je la video yang aku sempat buat ni. Gigih pulak kan buat video? Hahahaha. Aku harap bila baca ni korang dapat la sedikit-sebanyak idea nak buat apa dan ke mana di Jalarta. InsyaAllah selamat.



Pstt: Gambar-gambar aku banyak upload kat Instagram sahaja. (@itsrenjer)

So tu je kot aku nak tulis, sebab tengah rajin dan mood raya sudah mari. Sehingga ke temu lagi di lain entry. Daaaaaaa~

WASSALAM.

2018-01-16

New Zealand : South Island - Wanaka dan Queenstown (Part 4)

Assalammualaikum!
Kabare? Haha ok jangan panic, memang aku update blog sebab kesian tengok sawang bersepah-sepah di sana-sini. Masuk tahun 2018 ni memang awal-awal dah mencabar, tapi relax chill je lah, semua benda boleh settle kan. Ayuh teruskan pengembaraan di bumi NZ.


Usai lintas Lindis Pass, kami teruskan perjalanan ke Wanaka, sebuah lagi kawasan yang terletak di tengah-tengah South Islands. Wanaka ni terkenal dengan jolokan 'Resort Town' dan terkenal dengan tasik Wanaka yang ada pokok sebatang kat dalam tasik tu. Lokasi popualr untuk para photographer mamandangkan scenic view di kawasan tersebut yang sungguh menakjubkan.

Tapi memandangkan hari pun dah petang, kami sampai pun dah lewat, maka kami terus check in hostel dulu. Kami bermalam di Matterhorn South Lodge and Backpacker Accommodation. bilik dia semua ok, selesa la bagi aku, dan dapur pun best sebab senang nak masak. ;p Kami sampai di Wanaka je keadaan hujan dan suram. Nampak mendung je...aiseh, harap-harap esoknya ada langit biru untuk merakam gambar. Stress ooo dua tiga hari ni asyik mendung je. Huhuh.

Pekan Wanaka
Malam tu kami makan special sikit, yakni salmon grill yang dibeli dari salmon farm. Sekali-sekala nak merasa ikan salmon fresh kan, lagipun dah dua tiga hari makan benda yang sama je. Chef utama yang masak, untung ada chef hehehe. Malam tu kami tak pegi mana-mana pun, just relax chill di hostel. Nak keluar pun hujan, so kita mereput duduk kat hostel sambil layan internet dan sebang-sembang.

Makan malam kami.
Esok pagi, sebelum keluar kami bersarapan dulu hasil air tangan Auntie Som dan Auntie Zu pagi tu. Hehehe kira kenyang jugak la perut pekena saik goreng dan french toast. Siap disulam buah kiwi lagi. Hahaha . Perjalanan dimulakan dengan menuju ke Wanaka Lake. Eksaited nak bergambar, sebab tengok gambar dalam IG semua tahap-tahap 20K. Kite pun rasa-rasa macam nak bergambar hasil 20K jugak la, sekali 2 hengget pun tak laku agaknya Lols.

Breakfast dah siap.
Oh lupa, kami terus check out dari hostel di Wanaka sebab kami akan terus menuju ke Queenstown lepas ni. Kami sampai di Glendhu Bay Track yang terletak lebih kurang 12 km dari pekan Wanaka. Kat situlah terletaknya lonely tree yang popular tu. Sampai saja di situ, dah nampak segerombolan bebudak tadika buat lawatan kat situ, comel gila melintas alur air walhal ada je jambatan kat tepi tu. Itulah namanya explorer muda. hehe.

Bebudak melintas anak sungai.
So jalan la ikut track yang disediakan, dalam beberapa minit berjalan akhirnya nampakla the lonely tree tu, elok je duduk sensorang dalam tasik. Sayangnya awan banyak gila time ni dan cuaca agak gloomy. So gambar 20K memang ke laut lah. Kita tengok je dalam hati dan komen sendiri-sendiri. Jenuh jugak la posing kat situ, demi keriangan berganda. Bila lagi entah nak sampai...anggap je semua kunjungan adalah kunjungan terakhir. InsyaAllah kalau panjang umur dan ada rezeki kita sampai lagi.

The lonely tree...
Pemandangan yang super indah.
Acah-acah gembira.
Air tasik tak payah cakap la, jernih amat! Dengan pemandangan berlatarbelakangkan snow cap mountain lagi, terbaik sungguh pemandangan. Bak orang kata, pejam mata pun nampak cantik. 

Dah puas bergambar kami pun meneruskan perjalanan ke selatan yakni menuju ke Queenstown! Ya, satu bandar yang terletak di selatan South Island. Bandar besar dan moden juga. Perjalanan dari Wanaka ke Queenstown mengambil masa lebih kurang 1 jam (62 km) sahaja. Tak jauh pun. 

Tapi sebelum tu kita singgah kat Puzzling World dulu! Kami tak masuk dalam ruang pameran pun, just bergambar di luar saja. Tapi cukupla sekadar nak buat kenangan. Menarik jugak la aksi-aksi yang boleh dirakamkan. Snap...snap...snap lepastu blah, terus ke destinasi seterusnya...(banyak betul menyinggah!)

Puzzling World
Sally dan posingnya.
Cak. Eh.
Kami ke Kawarau Bridge Bungy Centre. Apa yang ada kat situ? Haaa kat sinilah tempat popular orang buat terjunan bungy! Ko nak try? Memang tak la, kecut telur perut weh! Harga pun boleh tahan mahalnya. Dah la kena bergolok bergadai pulak nanti kalau bayar buat bungy jumping ni. So kesimpulannya kita tengok je orang lain terjun. Fuh.

Usai menempel tengok orang buat bungy jumping, kita teruskan perjalanan ke Queenstown! Alhamdulillah sampai juga kami, dari jauh dah nampak Lake Wakatipu yang terbentang indah di depan mata. Serius lawa! Kami singgah tepi tasik dan makan lagi, bawak bekal la...sempat la chef masak nasik lemak dan sambal tumis udang! Hahaha kemain kan makanan kiteorang! Makan pulak tepi tasik dalam keadaan sejuk geletor. 

Kawarau Bridge.
Ketor kalau aku kat situ.
Dah ada bot tunggu kat bawah.
Ruangan souvenir
Bukti dah sampai.
Bergambar dengan roda.
Kita lunch dulu tepi tasik Wakatipu.
Lepas makan, kami terus menuju ke Queenstown Cable Car. Naik atas bukit sambil tengok pemandangan seluruh bandar Queenstown! SubhanAllah lawa gila! Kite lepak-lepak je atas tu sesambil tengok Sally, Diod, Kak Aizan dan Feris main sliding. Kemain ha deme turun naik bukit demi keriangan berganda. Kami yang lain duduk melepak je tengok pemandangan dan gelagat manusia....sesambil update SoMe mana yang patut hiks.... ada pulak kejadian yang tak diingini berlaku, Sally hilang handphone dia masa tengah galak bersliding. Huuhuhuhuh kesian Sally murung je lepas tu. Lepas balik tu kami terus ke Balai Polis untuk buat report. Malangnya balai polis pun dah tutup sebab malam...eh balai polis boleh tutup eh??? hahaha entahla labu.


PemandanganBandar Queenstown dari atas Skyline.
Tempat lepak kami sambil menunggu dan memerhati.

Sesambil dengan mereka bergosip. Eh ada orang Melayu.

Kak Aizan dan Diod gigih turun naik slide.
Diikuti Sally dan Feris di belakang.
OK tu je nak kabo.
OK nanti aku sambung balik kisah Sally, kami seterusnya check in kat mana? tunggu.... kalau rajin aku sambung lagi. ;p

WASSALAM.


2018-01-06

Hello 2018!

Assalammualaikum!!!

Eh masih ingat saya? Hahaha tak sangka aku punya malas nak update blog sampai tahap lupa nak buat entry penutup 2017!  Sengal. Selepas 5 hari di tahun 2018 akhirnya aku terbuat tanpa sengaja entry untuk penutup 2017.

Apa yang berlaku di tahun 2017?

Tak banyak yang menarik berlaku, ofkos yang paling besar adalah sekali lagi cabaran bertugas di tempat baharu yang lebih mencabar! Tapi yang bestnya tempat baharu yang dekat dengan kampung, so sekarang ni bila dah duduk ngan mak ayah, kira lega la... tak payah nak pikir balik rumah nak makan apa! (Itu yang paling penting! Dan hari-hari bawak bekal pi kerja! You have?) :p.

Ok cukup pasal kerjaya. Pasal dunia travel pulak, tahun 2017 memang sangat sendu guys! Takde ke mana sangat pun, setakat pi Brunei, Jogja, Luang Prabang, Ho Chi Minh, Singapore... tu je kot. Hahahha apa tah. Bukan apa sebab fokus pada kerjaya (konon) dan banyak komitmen lain yang diutamakan. InsyaAllah satu hari nanti di tahun 2018 boleh buat comeback! (Harapan :p)

Anyway, pasal blog....usah ditanya. Sorry memang kurang update. Nak habiskan entry New Zealand pun merangkak rangkak! Haish tolong hembus kerajinan sikit kat aku ni ha! Tapi aku janji InsyaAllah aku akan habis kan juga entry NZ ni. Tolong ingatkan ye. Aku sebenarnya lebih aktif di IG. Pi la follow kalau IG aku ada lagi 😂. 

Apa pun, doakan yang terbaik untuk aku sempena tahun baharu 2018 ni ya. Tengok orang lain travel sana sini kita nganga je la. Sedar diri tak mampu ( dari segi masa dan kuderat). Semoga semua kembali seperti sediakala. Pada yang sudi singgah blog ni untuk dapatkan apa-apa info, aku ucapkan terima kasih. Tapi ingat ler, kekadang info tu dah tak valid, so pepandai la buat research! Kalau info blog aku tahun 2007 tu ko masih nak tanya itu, ini aku ignore je la. Zaman dah berubah kot, macam-macam benda boleh berubah dalam sekelip mata. So pepandailah. 

Akhir kata, majulah blog untuk negara! 

WASSALAM.

Salam Perantau! Buat yang merindu... :p