Skip to main content

Posts

Showing posts from 2018

Pray For Tham Luang Cave

#PrayForThamLuangCaveRescue Semoga semuanya selamat. InsyaAllah





Ronda-Ronda Jakarta

Assalammualaikum! 

Waduh-waduh lama sungguh tidak bersiaran ya ... udah ada yang lupa sama saya? asyikkk hahhaha feeling-feeling berbahasa Indonesia pulak kali ni. Setiap kali muncul entry baharu, setiap kali tu la kena mintak maaf sebab dah jadi pemalas tahap firaun, blog picisan semakin dilupakan. Ewah-ewah (terus nyanyi lagu Wany Hasrita).

Tapi sebelum tu dikesempatan ini aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI kepada semua pembaca setia blog Janggeltrekker's Life yang dari dulu tak jemu-jemu bagi semangat suruh update blog ;p. Semoga lebaran kali ini disambut dengan lebih meriah tetapi bersederhana. Ingat, pembaziran itu amalan syaiton! 
Ayuh ke Jakarta!
Sebenarnya plan ke Jakarta ni dah bertahun-tahun dulu, sejak zaman muda mudi lagi, tiap kali beli tiket terpaksa cancel, mujur tiket beli time promo, so harga pun tak sampai RM50 time tu. Seingat aku dah dua kali aku cancel trip ke Jakarta. Kali ketiga ni aku nekad, kalau xda sape nak ikut pun aku nak pegi sorang-sorang h…

New Zealand : South Island - Wanaka dan Queenstown (Part 4)

Assalammualaikum!
Kabare? Haha ok jangan panic, memang aku update blog sebab kesian tengok sawang bersepah-sepah di sana-sini. Masuk tahun 2018 ni memang awal-awal dah mencabar, tapi relax chill je lah, semua benda boleh settle kan. Ayuh teruskan pengembaraan di bumi NZ.
[ Sambungan dari Part 3 ]
Usai lintas Lindis Pass, kami teruskan perjalanan ke Wanaka, sebuah lagi kawasan yang terletak di tengah-tengah South Islands. Wanaka ni terkenal dengan jolokan 'Resort Town' dan terkenal dengan tasik Wanaka yang ada pokok sebatang kat dalam tasik tu. Lokasi popualr untuk para photographer mamandangkan scenic view di kawasan tersebut yang sungguh menakjubkan.
Tapi memandangkan hari pun dah petang, kami sampai pun dah lewat, maka kami terus check in hostel dulu. Kami bermalam di Matterhorn South Lodge and Backpacker Accommodation. bilik dia semua ok, selesa la bagi aku, dan dapur pun best sebab senang nak masak. ;p Kami sampai di Wanaka je keadaan hujan dan suram. Nampak mendung je...ais…

Hello 2018!

Assalammualaikum!!!
Eh masih ingat saya? Hahaha tak sangka aku punya malas nak update blog sampai tahap lupa nak buat entry penutup 2017!  Sengal. Selepas 5 hari di tahun 2018 akhirnya aku terbuat tanpa sengaja entry untuk penutup 2017.
Apa yang berlaku di tahun 2017?
Tak banyak yang menarik berlaku, ofkos yang paling besar adalah sekali lagi cabaran bertugas di tempat baharu yang lebih mencabar! Tapi yang bestnya tempat baharu yang dekat dengan kampung, so sekarang ni bila dah duduk ngan mak ayah, kira lega la... tak payah nak pikir balik rumah nak makan apa! (Itu yang paling penting! Dan hari-hari bawak bekal pi kerja! You have?) :p.
Ok cukup pasal kerjaya. Pasal dunia travel pulak, tahun 2017 memang sangat sendu guys! Takde ke mana sangat pun, setakat pi Brunei, Jogja, Luang Prabang, Ho Chi Minh, Singapore... tu je kot. Hahahha apa tah. Bukan apa sebab fokus pada kerjaya (konon) dan banyak komitmen lain yang diutamakan. InsyaAllah satu hari nanti di tahun 2018 boleh buat comeback! (…