Skip to main content

Posts

Showing posts from 2017

New Zealand: South Island - From Lake Tekapo To Wanaka (Part 3)

Assalammualaikum!!!

Kabare? Waras? Hahah ok ok aku tau apa korang nak cakap... dah diam! Tak payah nak kabo blog ni bersawang, siap ada penunggu bagai. Tau, memang aku malas nak update, sebab rajin buat benda lain je hahahha. Ok tetibe datang pulak kerajinan hari ni so aku decide nak sambung PART 3. Ayuh!

[ Sambungan dari Part 2 ]

Sebenarnya plan asal nak check in kat YHA Hostel di Lake Tekapo, tapi malangnya penuh. Demmit! Akhirnya kami check in di Lake Tekapo Village Motel.  Alhamdulillah bilik pun selesa. Sementara nak tunggu malam, kami lepak-lepak tepi tasik dan layan sunset. Ya Allah kenapalah cantik sangat ni! Tetibe rasa nak pindah duduk tepi Lake Tekapo lols.
Lepas dinner (masak kat dapur ramai-ramai) kami pun sembang-sembang dekat dapur tu sampai pukul berapa ntah. Lebih kurang pukul 12 malam semua dah masuk tido. Kengkonon nak pi tengok milkyway, tapi sebab keadaan langit berawan, macam mendung je terus batalkan niat, so memasing tido je lah.
Pukul 3 pagi, tetibe banyak mesej…

Ada Tips?

Assalammualaikum...

Hello readers! Ye ye tau blog ni sendu, tak aktif macam dulu-dulu dah...faham. Sekarang ni memang dah jarang travel, sejak-sejak dah bersara ni...nak update blog apatah lagi. So kalau ada yang boleh bagi tips untuk rajin menulis bolehlah bagitau aku ye. Tolong selamatkan blog ini!!! Hahahahaha.
OK sekian. ;p

WASSALAM.

Kalaulah.....Selamat Berpuas.....PUASA!

Assalammualaikum...

Selamat Berpuasa....





WASSALAM


Luang Prabang, Laos (4 Hari 3 Malam) | Apa Yang Kami Buat?

Assalammualaikum!!!
Baru-baru ni kami buat short trip ke Luang Prabang, Laos. Sebab apa nak sangat pergi ke Luang Prabang ni? Sebab nak dengar cerita banyak tempat menarik yang boleh dilawati dan tak pernah pergi Laos sebelum ini. Tinggal 1 negara to complete ASEAN after Laos! InsyaAllah.
Ok sebenarnya nak buat short entry je, just nak share itinerary memandangkan ramai yang bertanya. Untuk kisah drama berbabak-babak sepanjang 4 hari 3 malam tu nantilah bila aku rajin aku tulis entry lagi ;p.
So untuk trip 4 hari 3 malam ke Luang Prabang, apa yang kami buat adalah seperti berikut:-
HARGA TIKET KAPAL TERBANG : RM 160 / person (Tiket beli dengan KC Wonderlust Solutions, boleh check di FB untuk promo-promo kasih sayang beliau).
PENGINAPAN: Kami stay di Apple Guesthouse, Luang Prabang. Boleh check di Agoda atau website-website lain yang sama waktu dengannya. Boleh check juga di sini - http://www.appleguesthouselaos.com/Harga adalar RM 140/ person untuk 4 hari 3 malam. So basically dalam RM 4…

New Zealand : South Island - From Christchurch To Lake Tekapo (Part 2)

Assalammualaikum!!!
What's up? Jom sambung entry NZ dengan part dua. Eh jab, cecuti panjang ni kome tak travel ke mana-mana ke? Ke dah bersara macam aku? Hahaha kbai.
[ Sambungan dari Part 1 ]
OK malam pertama di Christchurch memang lena tido, tak ingat apa dah, maklumla memasing penat seharian bersengkang mata dari subuh ke malam. Alhamdulillah, dapat rest dengan baik malam tu.
Esok paginya, pepagi kaum wanita dah bertukang di dapur, menyediakan sarapan pagi, dan juga bekalan untuk makan tengahari. Senang masak sekaligus, tak payah nak beli-beli dah kat kedai untuk lunch nanti. Hari ni kami akan check out dari 219 Johns Motel & Holiday Parks. Ok untuk makluman, tempat ni takde WIFI free ye, semua kena bayar! So untuk tidak memutuskan hubungan dengan dunia sosial gigih beli wifi 100 gb dengan harga 5Dollar yer! Murah gila sampai 100 gb! Lols...ko rasa nak download movie ke tak? Hahaha. Ok berbalik kepada perihal breakfast.


Pagi tu kami breakfast di taman di tengah-tengah Motel. …