Skip to main content

WISHLISTS

Kalaulah dipanjangkan umur dan dimurahkan rejeki, aku KEPINGIN bener mahu menjejakkan kaki ke tempat-tempat di bawah ini...tak kisahlah samada dengan duit sendiri atau disponsor oleh Kerajaan ataupun badan-badan NGO, hehehe (Bolehke? Kalau boleh InsyaAllah aku boleh buat liputan super duper hot punyer!):-


1.  Europe (Tak kisahla mana-mana negara kat Europe tu memang aku nak jejak)
2. New Zealand (mana-mana part pon boleh, dapat jejak kaki seminit pastu balik pon takpe) (done)
3.  Bali, (Indonesia)  (done)
4.  Phuket (Thailand)    (done)
5.  Bangkok (Thailand)  (done)
6.  Ho Chi Mihn (Vietnam) (done)
7.  Jepun (done)
8.  India (Agra, Jaipur, Delhi)     (done)
9.  India (other part selain Agra, Jaipur, Delhi))
10.Bandung, Indonesia (done)
11.Jakarta, Indonesia (done)
12.Australia (Tak kisah mana-mana, Sydney? Melbourne? Perth) (done) Tazmania (belum lagi)
13. South Korea (Soeul)    (done)
14. Moscow (Russia) (Nak tengok bangunan yang ada kubah macam lolipop tu)
15. Filipina (Manila, Pulau Boracay) (done)
16. South Africa (Nak tengok Table Mountain)
17. Beijing (China)
18.USA (Haha yang ni tatau mimpi kali keberapa kalau dapat pergi)
19. Singapore    (done)
20. Nepal - Kathmandu 

Rasanya ni Top 20 dalam lists aku. Alangkah bestnya kalau berangan kan! Takpelah, janji dah sampai Mekah pon aku bersyukur, yang lain mana datang kemudian adalah bonus bagi aku.

Yang takde dalam wishlist tapi dah terjah pon boleh? Hahaha

1. Krabi (Thailand) - Aku buat overland trip but not backpacking (done)
2. Hat Yai (Thailand) - Aku buat overland trip but not backpacking (done)
3. Makkah dan Madinah (Arab Saudi) - Aku buat Umrah.(done)
4. Jogjakarta (Indonesia) - Berduet dengan John (done)
5. Surabaya (Indonesia) - Panjat Bromo dan Ijen (done)
6. Hanoi, Halong (Vietnam) - Overland trip (done)
7. Guilin, Yangshuo, Nanning (China) - Overland trip (done)
8. Adelaide, Canberra, Sydney, Melbourne (Australia) - Overland trip (done)
9. Macau - (done)

WASSALAM.

Comments

  1. Yg no 2 tu betol ke nak jejak kaki seminit aje..? kang kok menangis x berlagu kalu betol seminit aja jejak, pas tu balik... bak kata pepatah near but yet so far...

    ReplyDelete
  2. Farikica:

    Hahahah kalo le tercampak kat situ tetibe ..tu dah dikira bertuah dah tu. :)

    ReplyDelete
  3. yang jepun tu dah boleh strike-off dah kot. kekeke

    ya allah!!! susahnya verification words ko nih! ni kali ke sepuluh tauuuuu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. John:

      Hahaa ye la, lupe plak. Kekkeke
      Ntah le verifikasi tu bukan aku yg buat kekekeke

      Delete
  4. selalu berangan nak round europe..hmm bila la agaknya kan..kena gigih cari duit lagi nih...

    ReplyDelete
  5. Nurizyan:

    InsyaAllah satu hari nanti.

    ReplyDelete
  6. hi!
    Im new here
    .
    .
    .
    .
    nak berkenalan leh?
    (larikkkk...)

    ReplyDelete
  7. Anash :

    Motifffffff sangat akak ni!!!!!

    ReplyDelete
  8. Just saw your wishlist no 20. If found out earlier memang dah ajak pegi last year. At that time we really need a guy to join us. Only 2 girls going to Nepal sound pretty dangerous to our parents but alhamdulillah everything turn out well and we came home in one piece. Nepal always hold a special place in my heart and highly recommended to a nature lover like u. Mengarut ape panjang sangat ni tapi pape pon Nepal memang ohsem.

    ReplyDelete
  9. Zai:

    Ala takde rezeki kan nak bertravel ke Nepal bersama2. InsyaAllah kalau ada rezeki nanti ada la... thanks for ur recommendation.

    ReplyDelete
  10. InsyaAllah.. Kalau ada rezeki ke Nepal nanti roger2 la kami. Boleh kami follow trekking route lain pulak.

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!

POPULAR POSTS

Padang Besar, Perlis : Syurga Membeli-Belah di Utara Tanahair ?

Assalammualaikum!!!
Selamat Hari Raya Aidil Adha! Atau orang-orang kampung aku cakap Hari Raya Haji! Macam biasa, bila tiba hari raya maka acara wajib adalah menziarah sanak saudara dan MAKAN! Ya, acara makan memang tak dapat dielakkan, tak kire la start je subuh sampai ke subuh tak berhenti-henti mengunyah! Ya Allah, tak dapat nak dibendung! Tambahan pulak bile dah ada lemang, ketupat dan rendang depan mata. Rosak diet (kata orang tu).
Ok berbalik kepada cerita utama, di hari raya kedua aku dan keluarga telah berangkat ke utara tanahair... ke mana? Kedah? Perlis? Yup, pergi merisik katanya. Bukan merisik untuk aku la, merisik untuk sepupu aku. Jauh sampai ke Perlis jodohnya... insyaAllah semoga jodohnya kekal abadi. Jodoh aku? Mungkin di Europe nanti akan ketemu? Wahhh berangan. OK cukup melalut.


Sebanarnya aku nak cerita pasal Padang Besar! Siapa pernah pergi Padang Besar? Dah berzaman aku dengar pasal Padang Besar ni, sejak kecik kot. Dan aku pon tak ingat samada aku pernah jejakkan…

Food Hunter: Nasi Ganja Yong Suan, Ipoh

Assalammualaikum!
Busy sikit minggu ni sebab kena outstation merata tempat. Demi mencari sesuap nasik la katakan. Amacam? Dah bulan lima ni berapa negara dah korang travel? Hahaha kot-kot la ada yang gigih travel tetiap bulan kan....aku tak mampu huhuhu.
Anyway, kali ni, nak cerita pasal makan. Pernah dengar pasal Nasi Ganja? Aku rasa ramai yang pernah try makan nasi ganja ni. Kalau ke Ipoh,Perak jangan lupa try ok! Katanya trademark di Ipoh, kalau tak pernah cuba adalah sangat merugikan.
So memandangkan aku ni nama je lahir dan pernah la duduk kat Ipoh tu, tapi aku sendiri baru first time try makan Nasi Ganja yang digembar-gemburkan tu. Hahaha lawak jugak bila pikir, orang lain dah lama kot sampai situ, aku ni baru 2-3hari lepas je jejak. Itu pun sebab bos aku yang ajak makan. Lols.
Ok apa sebenarnya nasi ganja?
Nasi Ganja ni sebenarnya nasi kadar je, ala nasi kandaq bak kata orang Penang. Tapi tatau la apa ke jadah nama dia boleh jadi nasi ganja. Mungkin sebab bila kita dah rasa, teringa…

ERL Dan Bas (Putrajaya ke LCCT)

Assalamualaikum...

Dikemaskini pada 31 Mei 2013

Masuk bulan lima ni keadaan cuaca jadi semakin tak menentu, panas...hujan...panas. Nak tidur malam pon tak tenang. Maklumlah bagi orang-orang tak berada macam aku ni, yang tak mampu nak beli aircond mesti tak senang nak tidur malam. Terpaksa berlengging kalo nak tidor huhuhu...
Sebenarnya aku nak share sikit mengenai satu perkara yang aku baru tau..Haish apa lah aku ni kan..ketinggalan zaman betol. Namanya rajin merayau tapi benda-benda basic percutian pon aku tatau. Haish!!!
Ok aku nak cerita cara mudah ke LCCT menaiki ERL dan Bas (ni bagi orang-orang yang tak ada sesiapa nak hantar naik kereta ke LCCT la). Selalu terjadi pada aku, maklumla aku ni rajin le sesangat ke sana ke mari dan kapal terbang jenama Air Asia juga merupakan salah satu pengangkutan yang sering aku gunakan untuk merealisasikan impian percutian aku selain menaiki Al-Faris, kereta aku yang sering bermasalah dalaman tu!

CARA JAUH (PUTRAJAYA - KLIA- LCCT)
Selalu yang aku …

Lombok (Part 1): Welcome to Lombok!

Assalammualaikum!!!

Seperti yang dijanjikan, dan dikala kerajinan menguasai diri, maka terhasillah entry pertama pasal Lombok.InsyaAllah mana yang baik tu, boleh la dijadikan rujukan, tapi kalau ada yang tak elok tu harap jangan diikut...mudah-mudahan kita semua terpelihara dari segala kemungkaran. Amin. Ayuh kita mulakan!

Perancangan Awal.

So macamana boleh timbul idea nak ke Lombok ni? Bila cakap kat kengkawan, yang kata nak ke Lombok, macam-macam reaksi diorang. Macam la Lombok tu tak ada apa-apa kan. Padahal Lombok tu cantik kot! Hahah tetibe emo. Eh belum start lagi rupanya, sebenarnya team asal ke Lombok (hasil perbincangan meja bulat di kedai kopi di Johor Bahru beberapa bulan yang lalu) adalah aku, Dr. Shahrule dan Pae Kpop. Masing-masing beli tiket asing dari JB ke Lombok masa tu. (Motif aku nak gerak dari JB kan? Padahal kat KLIA2 tu macam-macam ada, dekat pulak tu dengan rumah aku). Sebenarnya memang tiket dari JB ke Lombok tu murah, di samping tu aku memang nak beraya sekali…

Kisah Sarapan Roti Bakar Telur Goyang di Transfer Road Dan Berjumpa Blogger Ceria

Assalammualaikum!
Ok ni sebenarnya entry zaman purba, sejak awal tahun dulu aku peram tak post-post dan akhirnya sebab dah takde modal nak tulis blog maka entry ni pon keluar lah ye. OK sebelum tu nak wishSelamat Hari Raya Aidil Fitri lagi kepada semua muslimin dan muslimat, hari raya masih berbaki beberapa hari (kalau beraya sebulan la) hiks. So banyak lagi ke open house mengkome semua? Tahun ni alhamdulillah syukur ada yang sudi menjemput aku pegi open house raya, ke Kelang, ke Damansara, ke Bangi.... orang Putrajaya je takde nak jemput... kfine.
Ok  kembali kepada niat asal.
Suatu ketika dulu (wah macam lama sangat dah ni) aku, John, Chawana, Byya, MasMZ dan Icam, telah (sepatutnya Kak Coco join sekali tapi disebabkan kesihatan ibunya amat kritikal jadi beliau terpaksa tarik diri) mengaturkan satu trip singkat ke Pualau Pinang. Sebenarnya sebab masing-masing dah gigil-gigil nak buat road trip kan, maka setelah ditolak, dihitung akhirnya kami berjaya sampai di Pulau Pinangdengan jay…