Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2008

::Cancel semuanya!::

Hujung minggu lepas, macam-macam plan dah sebenarnya yang aku buat tapi semuanya hampeh..tak jadi semuanya! Semuanya gara-gara housemate aku yang memperkenalkan awek terbarunya kepada aku!!!! Apa lagi kami pun belasah arrr ramai -ramai! Sehari suntuk awek Nyelkene main! Hahahaha don't get me wrong...awek siDhaniel tu adalah game PS2 yang baru di 'songlap' daripada abangnya! Ish barulah aku tau nikmatnya main PS2. Sebelum ni aku hanya siap mengutuk-ngutuk bekas -bekas housemate aku masa stady dulu sebab tak ghenti-ghenti main PS2 sampai ke pagi!...rupanya memang candu!!!
Yang paling hampeh, bila plan aku nak ke MAHA 2008 untuk kali ke dua pon ter'Cancel'! Nasib bek dah pegi sebelum tu. Ish-ish-ish apa nak jadi muda-mudi zaman sekarang... kuikuikui let's play!!!! -ish game apa plak nak maen yerk...??

::Kak Era's Wedding~Johor Here We Come!!::

Sejak akhir-akhir ni memang tak pernah terluang waktu hujung minggu gue. Mana tidaknya, ada je orang menikah, kawin, kenduri nyambut pose, kenduri naik buai dan macam-macam kenduri lagi lah.. Kalau sape-sape pernah terbaca entry-entry gue seblum ni, mesti ingat citer pasal Kak Era, my cousin. Ha, minggu lepas, bersamaan 16 Ogos 2008, kami semua (keluarga dari Perak) beramai-ramai berkonvoi ke Kota Tinggi, Johor. Seronok jugak bula dah ramai-ramai sekali bergerak. Macam-macam kerenah ada! Kalau tak silap gue dulu pernah pergi ke Kota Tinggi, itu pun zaman pra remaja hehehe, dah lama jugak gue tak pegi ke sana. Jalan pun ingat-ingat lupa. Kalau dulu, gue ke Kota Tinggi, kerana bercuti dengan kengkawan. Tetiba teringat kat Herman, ngan Shah, anak jati Kota Tinggi. Kalau diorang tak bawak gue, idak ler gue merasa pergi ke Kota Tinggi dulu. Ok lupakan kisah dulu. Kami ke Kota Tinggi dengan berkonvoi 5 biji buah kereta. Best kan! Bertolak dari KL jam 11.00 pagi. Sebenarnya dah berjanji nak b…

::Congratulation Lee!::

I want to grab this opportunity to wish CONGRATULATION to Mr. Lee ChongWei for the single Silver Medal from Olympic Beijing. You did a good job bro! Bravo! Although he failed to win a much-hoped-for Olympic gold medal for Malaysia, badminton idol Lee Chong Wei has done Malaysia proud by securing a silver in the Olympic badminton men’s singles in Beijing.

::Masa itu Emas::

Salamz,

(Apa kene mengena tajuk entry aku arini?huhuh) Dah beberapa hari aku takde mood nak update blog. Rasa malas ni makin menjadi-jadi plak, padahal banyak benda yang berlaku kat keliling aku dan bahan-bahannya semua dah ada...cuma malas nak menaip je hahhahahaa. Takpelah kalau bebila aku rajin nanti aku updatelah yer... huhuhu aku tau mesti, Okid Hutan, CikYanie, Encik Deenasoursemua tak sabo2 nak tau kan??? sabo ek hahahaha tetiba je aku teringat kat diorang.
Yang pastinya hujung minggu ni dan akan berlarutan sehingga ke minggu-minggu akan datang pastinya ada banyak jemputan Kenduri Kahwin, tak kira da daripada sedara-mara ke, kawan-kawan ke ataupun daripada orang yang tak dikenali pun ada gak! Sebenarnya aku bukannya suka sangat pegi kenduri-kenduri kawein ni, almaklumlah,nanti banyak sangat soklan-soklan cepu emas yang terpaksa aku jawab. Huh tak koser!. Kuang..kuang..kuang...(paham-paham je lah). Tapi memang tahun ni memang ramai di kalangan member aku yang menamatkan zaman buja…

::Boling la pulok::

Dalam dua hari ni keje aku asyik berulang alik ke Alamanda je. Ish buat apa yer pg Alamanda? Bukan best sangat pun. Hmmm sebenarnarnya aku dan opismate sibok pegi beli barang-barang hadiah untuk Pertandingan Boling peringkat Bahagian tempat aku keje. Huhuhuh aku pulak dilantik menjadi bendahari tak bertauliah. Hampeh.

Tapi malangnya tahun ni aku tak dapat nak join pertandingan boling tu, sebab kena balik kampung. Almaklumlah cuti-cuti sekolah ni semuanya sebok nak buat kenduri. Jadi buat peserta-peserta boling, tahun ni aku kasi can la kat korang jadi juara hahahahahah!!! (dengan nada riak teramat!) Astagafirullahalazim...

So memang sibuk la jugak diorang-diorang tu semua membungkus hadiah dan hamper untuk semua peserta. Aku?? tolong tengok dan menyebok-nyebok je. Semoga pertandingan boling tahun ni semeriah tahun-tahun sebelumnya. Syabas kepada Encik Amir selaku pengerusi kelab di atas kejayaan menganjurkan pertandingan ini walaupun sungguh banyak rintangan yang dihadapi. SYABAS!!!

::Durian oh Durian::

Hmmm dah lama tak makan buah berduri ni. Durian la, raja segala buah. Time-time camni memang tengah berlambak-lambak buah durian di pasaran, almaklumlah, musim buah-buahan telah kembali di Malaysia!. Semalam, opis aku menganjurkan pesta makan durian di lobi tingkat bawah. Wush tersangatlah best dan nikmanya memandangkan dah lama gak aku ngidam nak makan durian sejak peristiwa tu....... huuhuhuhuh.


Kami segerombolan pun turun sekitar jam 12 tengahari, makkkkkkkkk ai dah ramai rupanya yang melantak durian berbakul-bakul. Aku dan opismate yang lain pon apa lagi, serbu la. Yang paling best, semua durian yang disediakan memang dari jenis yang baik, D24 beb!!! Isi bukan main tebal, satu pangsa tu ada seulas je!!! Bayangkan!!! Banyak jugak la kami melantak semalam. Hmmmm puas! Tak pernah aku makan durian sesedap itu, almaklumlah ...free... hehehehe. PEACE!

::Review Filem~ SUSUK::

SUSUK... Barangkali ramai yang sudah biasa mendengar perkataan tersebut. Tapi tidak dinafikan juga ada yang janggal mendengarnya, malahan ia tidak sepopular Botox. Tapi tujuan penggunaannya lebih kurang sama, untuk kecantikan, untuk ke"popular"an dan macam-macam lagi yang berkaitan dengan perasaan ingin mencari keyakinan diri dengan cara yang "pelik". Setuju?? Aku berkesempatan menonton filem SUSUk di Sunway TGV minggu lepas. Actually aku lupe hari apa aku pegi tengok filem tu sebab agak sibok dengan pelbagai urusan yang memerlukan pemerhatian yang lebih! Wah... Review:

Terus terang aku katakan yang aku tak faham langsung jalan cerita filem ni. Tarikan utama aku menonton filem ni adalah kerana barisan pelakonnya yang memang aku minat habis! :: Sofea Jane (aku memang kagum giler dengan kejelitaannya), Ida Neria (pelakon Idola aku sejak kecik lagi), dan Aleeza Kasim (aku kagum dengan keseksiannya~ ngeee.) Ketiga-tiga pelakon tersebut memang ada daya tarikan yang terse…

Projek Teater: Teater Musikal Patriot

Assalammualaikum!

Khamis (31 Julai 2008), haritu aku berkesempatan menonton sebuah teater yang digembar-gemburkan mampu menggegarkan panggung. Yup, aku menonton teater Patriot, di Istana Budaya bersama teman sekerja. Hmmm memang teruja pada mulanya untuk menonton teater tersebut memandangkan sudah agak lama aku tidak menonton teater!
Teater Patriot dipentaskan sempena menyambut bulan kemerdekaan Malaysia. Memang ianya mendapat liputan yang meluas di dada-dada akhbar dan di kaca televisyen, tapi seumpama ada sesuatu yang tidak kena. Bagi aku teater ini tidak segah namanya!. .. Mengapa?
Sinopsis:
Patriot mengisahkan perjalanan kisah cinta dan pengorbanan seorang tentera bernama Yusof (lakonan Ashraf Muslim) yang begitu bersemangat tinggi. Cinta hatinya pula adalah gadis sekampungnya bernama Safura (lakonan Raja Farah) yang menjadi kegilaan ramai pemuda kampung.
Cinta mereka sudah bukan rahsia lagi. Segenap pelusuk kampung merestui kiasah cinta mereka sehinggalah satu babak yang telah men…

Diari Umrah (Part 3): Kota Makkah

Bahagian Akhir.

Sambungan daripada SINI (Part 1) dan SINI (Part 2)


Terlalu banyak perkara indah yang berlaku sepanjang berada di Madinah dan banyak juga tempat-tempat bersejarah yang mengaitkan Rasul junjungan dan syiar Islam serta kehidupan sehariannya. Lawatan ke ladang unta di Madinah memang best! First time tengok unta macam-macam jenis dan warna depan mata! Aku diberitahu bahawa susu unta adalah susu yang paling berkhasiat di dunia dan mampu menghindarkan pelbagai penyakit. Tapi sayang ianya hanya mampu bertahan 4 jam sahaja. Dan susu unta tidak dikomersil kan, hanya boleh didapai di ladang unta sahaja.


Secara ringkas aku rumuskan lawatan di Madinah amat bermakna dan amat berbeza dengan lawatan-lawatan yang pernah aku sertai sebelum ini. Kami juga berpeluang menziarah Muzeum Kaabah, dimana terdapat sejarah pembinaan kaabah dan kota Mekah dari mula hingga kini. Banyak yang aku pelajari di sina.
Setelah berada selama 4 hari di Madinah, kini tiba masanya kami berangkat ke Mekah. Berd…