Skip to main content

::Kak Era's Wedding~Johor Here We Come!!::

Sejak akhir-akhir ni memang tak pernah terluang waktu hujung minggu gue. Mana tidaknya, ada je orang menikah, kawin, kenduri nyambut pose, kenduri naik buai dan macam-macam kenduri lagi lah.. Kalau sape-sape pernah terbaca entry-entry gue seblum ni, mesti ingat citer pasal Kak Era, my cousin. Ha, minggu lepas, bersamaan 16 Ogos 2008, kami semua (keluarga dari Perak) beramai-ramai berkonvoi ke Kota Tinggi, Johor. Seronok jugak bula dah ramai-ramai sekali bergerak. Macam-macam kerenah ada!
Kalau tak silap gue dulu pernah pergi ke Kota Tinggi, itu pun zaman pra remaja hehehe, dah lama jugak gue tak pegi ke sana. Jalan pun ingat-ingat lupa. Kalau dulu, gue ke Kota Tinggi, kerana bercuti dengan kengkawan. Tetiba teringat kat Herman, ngan Shah, anak jati Kota Tinggi. Kalau diorang tak bawak gue, idak ler gue merasa pergi ke Kota Tinggi dulu. Ok lupakan kisah dulu.
Kami ke Kota Tinggi dengan berkonvoi 5 biji buah kereta. Best kan! Bertolak dari KL jam 11.00 pagi. Sebenarnya dah berjanji nak bertolak pukul 8 pagi. Tapi dah masing-masing banyak beno halnya, tertolak le pukul 11.00 pagi. Itu adalah salah satu cabaran kalau berkonvoi beramai-ramai.
Di sepanjang perjalanan, banyak pulak tempat menyinggah, ada yang nak terbuang air la, kete problem lah (ha lein kali beli kete baru)... dan macam-macam lagi lah. akhir sekali setelah dicampur urusan menyinggah-nyinggah tersebut, akhirnya kami pun sampai la Ke Kota Tinggi pada jam 5 petang. Alhamdulillah,...semuanya selamat. Kami disambut oleh Kak Era dan Abang Azrul yang memang dah sedia ada kat sana sejak 2 hari lepas. Memang patut pon kami dijemput, sebab takde sorang pun di antara kami yang tahu jalan-jalan kat Kota Tinggi tu.. ngeeee..
Kami dibawa ke subah rumah, ala-ala homestay la. Nama tempat tu "Villa Stay" yang terletak di Kampung Makam. Tak jauh dari villa tu, terdapatnya Makan Sultan Mahmud. Kalau sape-sape pernah tengok citer Melayu, "Sultan Mahmud Mangkat Dijulang", ha kat situ lah Makamnya.
Malam tu, kami tak kemana-mana pun. masing-masing lepak kat umah je. Maklum lah letih seharian berjalan. Tapi aku sempat jugak keluar ke pekan Kota Tinggi, melawat shopping kompleks yang tak seberapa tu.heheheh . Di Shopping kompleks tu ada terpapar gambar-gambar tragedi banjir di Kota Tinggi pada Januari 2007 yang lalu. Ish memang dahsyat. Air sampai ke syiling stesen minyak!!!
Keesokan harinya pulak, sebelah pagi, selepas selesai bersarapan, gue dan beberapa orang dari family gue pergi melawat ke rumah saudara yang terletak di Pekan Tanjung Sedili. Gue pernah pergi sekali dulu, tapi masih ingat-ingat lupa jugak. Berpandukan alamat yang diberikan melalui sms akhirnya kami sampai juga. Dan sempat juga kami bersiar-siar di pantai Tanjung Sedili. Best!
Sebelah tengahari, semua telah bersiap sedia untuk ke rumah pengantin. Kak Era pun sudah siap disolek. Tapi malangnya tetiba pulak hujan lebat. Terpaksa lah kami menunggu sehingga jam 2.15 petang. Alhamdulillah, akhirnya hujan pun kian reda. Maka majlis petang itu pun berjalan dengan sempurna.
Selepas selesai majlis, kami pun pulang semula ke rumah tumpangan. Dan tetiba je ada la corat-coret menyuarakan cadangan untuk ke JB. Apa lagi dengan hanya 2 kereta, kami pun bergerak la ke JB. Sempat la shoping sebakul dua. Dari JB, kami singgah pulak ke rumah sorang lagi pakcik di Skudai.
Kami bertolak pulang ke KL, pada keesokkan harinya. Awal-awal pagi lagi dah gerak. Tapi dalam perjalanan sempat pulak tu singgah kat Tangkak!Shopping kain la pulok.... Dan destinasi terakhir kami adalah MAHA 2008 di Serdang. Itu pun tak sempat pusing habis sebab masing-masing akan berpecah untuk balik ke Perak dan Pulau Pinang. Tapi , apapun yang beralku sepanjang tiga hari tu memang seronok. Bukan senang nak berkumpul saudara-mara ramai-ramai macam tu. Dan semua kenangan itu akan kekal dalam ingatan kami. Selamat Pengantin Baru Kak Era dan Abang Azrul!!! PEACE!
Pantai Tanjung Sedili, Johor

Makam Sultan Mahmud, Kampung Makam, Johor.

It's Me!!

Comments

  1. uish incek janggel...makin HENCEM arr...

    ha ha ha ha.....

    puji ada makna nih (^_^)

    ReplyDelete
  2. bila lak nak dengar orang wish SELAMAT PENGANTI BARU INCEK JANGGEL....

    keh keh keh

    ReplyDelete
  3. amboi en janggel punye posing..fuhh mggoda!hahaha :D

    ReplyDelete
  4. Ala..sekali sekala memosing...huhuhuhuhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!

POPULAR POSTS

Padang Besar, Perlis : Syurga Membeli-Belah di Utara Tanahair ?

Assalammualaikum!!!
Selamat Hari Raya Aidil Adha! Atau orang-orang kampung aku cakap Hari Raya Haji! Macam biasa, bila tiba hari raya maka acara wajib adalah menziarah sanak saudara dan MAKAN! Ya, acara makan memang tak dapat dielakkan, tak kire la start je subuh sampai ke subuh tak berhenti-henti mengunyah! Ya Allah, tak dapat nak dibendung! Tambahan pulak bile dah ada lemang, ketupat dan rendang depan mata. Rosak diet (kata orang tu).
Ok berbalik kepada cerita utama, di hari raya kedua aku dan keluarga telah berangkat ke utara tanahair... ke mana? Kedah? Perlis? Yup, pergi merisik katanya. Bukan merisik untuk aku la, merisik untuk sepupu aku. Jauh sampai ke Perlis jodohnya... insyaAllah semoga jodohnya kekal abadi. Jodoh aku? Mungkin di Europe nanti akan ketemu? Wahhh berangan. OK cukup melalut.


Sebanarnya aku nak cerita pasal Padang Besar! Siapa pernah pergi Padang Besar? Dah berzaman aku dengar pasal Padang Besar ni, sejak kecik kot. Dan aku pon tak ingat samada aku pernah jejakkan…

Sehari Di Bohey Dulang Dan Sibuan Island, Semporna

Assalammualaikum!!!
Seperti yang dijanjikan, aku nak cerita sedikit tentang trip aku ke dua buah pulau yang terletak di dalam Daerah Semporna, Sabah. Sebelum tu moleklah kiranya aku cerita dulu macaman aku boleh ke sana.
Kisahnya, aku telah join satu group Instagrammers di Tawau ni (@Towautown) yang telah menganjurkan satu aktiviti meet up dengan followers IG mereka ke Pulau Bohey Dulang dan Pulau Sibuan. Memandangkan aku memang 'mereput' habis kat Tawau ni, makanya aku dengan pantas send whatsapp kat Qimayra (admin @tawautown) bagitau nak join trip tu. Alhamdulillah dengan pantasnya aku terus bayar duit trip yakni RM 87 (termasuk makan/ duit bot/ duit bas) dari bandar Tawau! Fuh start hari pertama bayar tu dah tak sabar-sabar dah aku menghitung hari.
Tiba hari yang dinanti, kami berkumpul di hadapan Dewan Masyarakat Tawau seawal jam 7.00 pagi. Dari situ kami menaiki dua buah bas yang disewa khas (aku tak tau berapa harga sewa bas tu sebab dah termasuk sekali dalam harga pakej…

Food Hunter: Rumah Makan Cibiuk, Kajang - Selera Masakan Sunda

Assalammualaikum!!!
Sekarang ni dah masuk dalam 10 hari terakhir Ramadhan, amacam semua? Rasanya masing-masing dah tak sabo-sabo nak raya la tu... jangan dilupa, kejar juga pahala puasa di sepuluh malam terakhir ni yer. Zakat  fitrah dah bayar ke? Kat Selangor ni masa aku bayar semalam harganya RM 7 sekepala. Bayarla zakat tu sebab ianya perkara wajib bagi yang mampu, untuk membantu pada yang memerlukan.
Ok nak cerita pasal berbuka puasa. Haritu, ada sorang member kat opis ni memperkenalkan satu restoran yang bagi aku sangat best untuk bersantap bersama keluarga dan kawan-kawan. Bagi sesiapa yang teringin nak merasa masakan Sunda (salah satu bangsa di bahagian Jawa Barat, Indonesia) boleh la cuba datang ke restoran ni. Nama restoran yang aku maksudkan ni adalah Rumah Makan Cibiuk! Dengan tag line "Rajanya sambal" memang sesuia la sangat sebab di rumah makan (restoran) ni disediakan pelbagai jenis sambal (sambal belacan, sambal halia, sambal mangga dan lain-lain) serta ulam-u…