2008-08-20

::Kak Era's Wedding~Johor Here We Come!!::

Sejak akhir-akhir ni memang tak pernah terluang waktu hujung minggu gue. Mana tidaknya, ada je orang menikah, kawin, kenduri nyambut pose, kenduri naik buai dan macam-macam kenduri lagi lah.. Kalau sape-sape pernah terbaca entry-entry gue seblum ni, mesti ingat citer pasal Kak Era, my cousin. Ha, minggu lepas, bersamaan 16 Ogos 2008, kami semua (keluarga dari Perak) beramai-ramai berkonvoi ke Kota Tinggi, Johor. Seronok jugak bula dah ramai-ramai sekali bergerak. Macam-macam kerenah ada!
Kalau tak silap gue dulu pernah pergi ke Kota Tinggi, itu pun zaman pra remaja hehehe, dah lama jugak gue tak pegi ke sana. Jalan pun ingat-ingat lupa. Kalau dulu, gue ke Kota Tinggi, kerana bercuti dengan kengkawan. Tetiba teringat kat Herman, ngan Shah, anak jati Kota Tinggi. Kalau diorang tak bawak gue, idak ler gue merasa pergi ke Kota Tinggi dulu. Ok lupakan kisah dulu.
Kami ke Kota Tinggi dengan berkonvoi 5 biji buah kereta. Best kan! Bertolak dari KL jam 11.00 pagi. Sebenarnya dah berjanji nak bertolak pukul 8 pagi. Tapi dah masing-masing banyak beno halnya, tertolak le pukul 11.00 pagi. Itu adalah salah satu cabaran kalau berkonvoi beramai-ramai.
Di sepanjang perjalanan, banyak pulak tempat menyinggah, ada yang nak terbuang air la, kete problem lah (ha lein kali beli kete baru)... dan macam-macam lagi lah. akhir sekali setelah dicampur urusan menyinggah-nyinggah tersebut, akhirnya kami pun sampai la Ke Kota Tinggi pada jam 5 petang. Alhamdulillah,...semuanya selamat. Kami disambut oleh Kak Era dan Abang Azrul yang memang dah sedia ada kat sana sejak 2 hari lepas. Memang patut pon kami dijemput, sebab takde sorang pun di antara kami yang tahu jalan-jalan kat Kota Tinggi tu.. ngeeee..
Kami dibawa ke subah rumah, ala-ala homestay la. Nama tempat tu "Villa Stay" yang terletak di Kampung Makam. Tak jauh dari villa tu, terdapatnya Makan Sultan Mahmud. Kalau sape-sape pernah tengok citer Melayu, "Sultan Mahmud Mangkat Dijulang", ha kat situ lah Makamnya.
Malam tu, kami tak kemana-mana pun. masing-masing lepak kat umah je. Maklum lah letih seharian berjalan. Tapi aku sempat jugak keluar ke pekan Kota Tinggi, melawat shopping kompleks yang tak seberapa tu.heheheh . Di Shopping kompleks tu ada terpapar gambar-gambar tragedi banjir di Kota Tinggi pada Januari 2007 yang lalu. Ish memang dahsyat. Air sampai ke syiling stesen minyak!!!
Keesokan harinya pulak, sebelah pagi, selepas selesai bersarapan, gue dan beberapa orang dari family gue pergi melawat ke rumah saudara yang terletak di Pekan Tanjung Sedili. Gue pernah pergi sekali dulu, tapi masih ingat-ingat lupa jugak. Berpandukan alamat yang diberikan melalui sms akhirnya kami sampai juga. Dan sempat juga kami bersiar-siar di pantai Tanjung Sedili. Best!
Sebelah tengahari, semua telah bersiap sedia untuk ke rumah pengantin. Kak Era pun sudah siap disolek. Tapi malangnya tetiba pulak hujan lebat. Terpaksa lah kami menunggu sehingga jam 2.15 petang. Alhamdulillah, akhirnya hujan pun kian reda. Maka majlis petang itu pun berjalan dengan sempurna.
Selepas selesai majlis, kami pun pulang semula ke rumah tumpangan. Dan tetiba je ada la corat-coret menyuarakan cadangan untuk ke JB. Apa lagi dengan hanya 2 kereta, kami pun bergerak la ke JB. Sempat la shoping sebakul dua. Dari JB, kami singgah pulak ke rumah sorang lagi pakcik di Skudai.
Kami bertolak pulang ke KL, pada keesokkan harinya. Awal-awal pagi lagi dah gerak. Tapi dalam perjalanan sempat pulak tu singgah kat Tangkak!Shopping kain la pulok.... Dan destinasi terakhir kami adalah MAHA 2008 di Serdang. Itu pun tak sempat pusing habis sebab masing-masing akan berpecah untuk balik ke Perak dan Pulau Pinang. Tapi , apapun yang beralku sepanjang tiga hari tu memang seronok. Bukan senang nak berkumpul saudara-mara ramai-ramai macam tu. Dan semua kenangan itu akan kekal dalam ingatan kami. Selamat Pengantin Baru Kak Era dan Abang Azrul!!! PEACE!
Pantai Tanjung Sedili, Johor

Makam Sultan Mahmud, Kampung Makam, Johor.

It's Me!!

4 comments:

  1. uish incek janggel...makin HENCEM arr...

    ha ha ha ha.....

    puji ada makna nih (^_^)

    ReplyDelete
  2. bila lak nak dengar orang wish SELAMAT PENGANTI BARU INCEK JANGGEL....

    keh keh keh

    ReplyDelete
  3. amboi en janggel punye posing..fuhh mggoda!hahaha :D

    ReplyDelete
  4. Ala..sekali sekala memosing...huhuhuhuhu

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!