Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2012

MAHA International 2012 (Malaysia Agricultur, Horticulture & Agrotourism International ) Serdang

Assalammualaikum!!!
Iklan jap: Kat atas tu aku bubuh tab 'Guest Book' (alamak fefiling retis, padahal ..... ) Feel free to write something nice yer.INGAT, SOMETHING NICE! (peringatan berbaur ugutan).

Ok sebenarnya nak cite pasal MAHA. Ada ke sesiapa yang tak tahu MAHA tu apa? Secara panjangnya MAHA disebut sebagai Malaysia Agricultur, Horticulture & Agrotourism International (MAHA International) yang kini sedang rancak berlangsung di Malaysia Agro Exposition Park Serdang (MAEPS), Selangor. Adoi bebelit-belit lidah nak nyebut nama panjang-panjang tu kan. (maklumle I look stupid when I speak in english).

Sebenarnya bukan nak pegi sangat pon (huh walhal tetiap tahun ko gigih pegi kan walaupon sorang-sorang?) tapi memandangkan semalam opismate aku nan seorang tu beria-ia benar mengajak aku ke MAHA, maka aku pon umpama segan-segan ayam terus setuju je nak mengikut. Sebenarnya antara alasan sebab apa aku malas nak pergi ke MAHA tahun ni adalah:-
Susah nak cari parking / kereta ban…

Jogja, The Real Java (Part 3): Telaga Warna Dan Kawah Sikidang, Dieng (Wonosobo, Daerah Jawa Tengah)

Assalammualaikum!!!
[ Sambungan daripada PART 2 ]
Ok, takde sesiapa lagi ke nak ngajak makan durian kat rumah yang bukan rumahnya? #Selingan #sajejekecikkantulisan
Jom sambung kisah di tanah Jawa haritu. Lepas dah puas makan tengahari kat Restoran RM.Selera di Pekan Wonosobo dengan jumlah IRD 44,000, kami meneruskan perjalanan yang berbaki 30 minit kata pak supir. Perjalanan seterusnya adalah perjalanan mendaki bukit. Sekali lagi kami dibawa melalui jalan potong bagi menjimatkan masa katanya.  Kami melalui kawasan hutan berbukit, dan lama-kelamaan masuk ke kawasan perkampungan di tebing-tebing bukit, suasananya seakan-akan berada di pekan Tanah Rata atau Brinchang di Cameron Highland. Menurut pak supir, hasil pengeluaran utama di kawasan Dieng tu adalaah ubi kentang dan sayur-sayuran seperti kobis dan jagung juga.


Setelah melalui jalan yang berliku-liku (naseb baik tak mabuk jalan), akhirnya kami tiba di sebuah kawasan yang dinamakan Telaga Warna. Apakah Telaga Warna?
#3 Telaga Warna dan…

#Travelholicawesome: Laporan Kejadian Makan Durian Di Bukan Rumah TanSree Coco

Assalammualaikum! NOTA: Mesti pening kan banyak citer sampingan-sampingan, kejap Jepun, kejap Jogja pastu tetibe citer durian? Ye aku menulis ikut MOOD kekeke.FIRSTskali nak wish HAPPY BIRTHDAY kepada mak saya yang tercinta. Semoga dikurniakan kesihatan berpanjangan dan ceria selalu!

Ya kali ni kisah makan deroyan (durian) pulak. Nak dijadikan cerita, haritu (entah bile tah) seorang TanSree telah mempelawa kami yakni #travelholicawesome  makan durian di rumah orang lain, yakni bukan rumah beliau. (Huh caner tu?) Ye bukan rumah beliau tapi rumah bekas-tuan-tanah-yang-dah-jadi-macam-sedara-mara beliau yang terletak di Bangi, lebih spesifik di Sungai Merab, Bangi.
Maka dengan keterujaan yang MAHA (silalah kunjungi expo MAHA yang sedang berlangsung di MAEPS Serdang dari 23 Nov hingga 4 Dis 2012) dahsyat, maka aku dan beberapa orang yang lain pon terkinja-kinje la buat plan nak ke situ. Memandangkan aku, danBiqqueni duduk satu mukim, dan Fatt danChawanapulak terpaksa lalu mukim kami untuk s…

Jogja, The Real Java (Part 2): Gunung Merapi dan Dieng Plateu di Daerah Jawa Tengah

Assalammualaikum!!!
[ Sambungan daripada part 1 ]
Setelah puas berehat di POP! Hotel, kami bangun pagi dengan penuh ceria! Dah berjanji dengan pak supir supaya datang jemput kami jam 8.30 pagi, oleh yang demikian, kami siap awal pagi tu untuk breakfast. Kalau nak tau, matahari sangatlah awal muncul kat Jogja ni, pukul 5.30 dah terang! Haish.
Waktu breakfast di POP!Hotel bermula pada jam 7am sehihgga 10am. Alhamdulillah ada jugak la breakfast, kalau tak jenuh jugak nak cari kedai makan pepagi ni kan. Ada dua jenis nasi disediakan iaitu nasi pecal dan nasi lemak ayam (sebenarnya nama dia lain, aku lupa apakah namanya), dan minuman panas seperti kopi dan teh ada disediakan (free flow). Nak dijadikan cerita, aku boleh terjumpa pulak dengan kawan aku yang sama duduk kat hotel tu! Keciknya dunia kekeke.


Dah settle sarapan pagi, kami bersiap-siap untuk check out dan settlekan juga hal bayaran semua. Pak supir dari Lestary Car Rent jugak dah datang on time. bagus pak supir ni. Kami pun bergera…