2012-11-30

MAHA International 2012 (Malaysia Agricultur, Horticulture & Agrotourism International ) Serdang

Assalammualaikum!!!

Iklan jap: Kat atas tu aku bubuh tab 'Guest Book' (alamak fefiling retis, padahal ..... ) Feel free to write something nice yer. INGAT, SOMETHING NICE! (peringatan berbaur ugutan).

Ok sebenarnya nak cite pasal MAHA. Ada ke sesiapa yang tak tahu MAHA tu apa? Secara panjangnya MAHA disebut sebagai Malaysia Agricultur, Horticulture & Agrotourism International (MAHA International) yang kini sedang rancak berlangsung di Malaysia Agro Exposition Park Serdang (MAEPS), Selangor. Adoi bebelit-belit lidah nak nyebut nama panjang-panjang tu kan. (maklumle I look stupid when I speak in english).

Sebenarnya bukan nak pegi sangat pon (huh walhal tetiap tahun ko gigih pegi kan walaupon sorang-sorang?) tapi memandangkan semalam opismate aku nan seorang tu beria-ia benar mengajak aku ke MAHA, maka aku pon umpama segan-segan ayam terus setuju je nak mengikut. Sebenarnya antara alasan sebab apa aku malas nak pergi ke MAHA tahun ni adalah:-
  1. Susah nak cari parking / kereta banyak . Aku lalu tepi MAEPS je dah nampak banyak kereta park tepi-tepi jalan sampailah ke tepi-tepi highway. Giler nak menapak ke dalam tu? 
  2. Panas. Korang tak tau ke Malaysia ni panas?
  3. Hujan. Korang tak tau jugak ke sekarang ni musim hujan
  4. Cuti sekolah. Kalau dah namapon cuti sekolah, dah kompom-kompom la celik mata pakgad kat MAEPS tu, dah ada orang menunggu nak masuk tengok pameran. Tak ke ramai orang, lepas tu terpaksa berlaga-laga dada, bontot, pipi semua bagai? Hilang keterunaan aku nanti.
Ok tak 4 alasan yang aku bagi tu?

Tapi semua alasan di atas aku nyahkan ketepikan dek kerna ajakan opismate aku dan dia pulak kata yang dia yang akan drive ke situ. Apa lagi, seperti orang mengantuk disorongkan bantal, aku bersetuju untuk mengikut. Tambahan pulak hari tu hari bekerja, dan aku yakin giler tak ramai orang yang akan berkunjung ke MAHA.

Tapi (lagi) tanggapan kami meleset, nak masuk parking je dah beratur berjela-jela. Tapi still boleh consider tak sesak la, dan kami tetap gigih memasuki kawasan MAEPS dengan bayaran tempat letak kereta sebanyak RM3. 


Dah dapat parking, dan keadaan yang panas terik, kami terus serbu ke kawasan expo yang terdekat iaitu kawasan expo AGROBAZAR. Yang ye nya sebab khemah tu ada aircond! Maka bermulalah acara menghabiskan duit kat situ. Macam-macam produk keluaran tempatan ada diletakkan di situ, daripada keropok lekor, sata, serunding segera, ubat 'kuat', kek durian sehinggalah ke kopi jantan semuanya ada di jual kat situ. Kami memang rambang mata la jugak, sempat jugak aku beli kek lapis serawak berperisa asam masin dan kek aiskrim durian yang memang best giler dan masih berbaki di dalam peti sejuk rumah aku.


Katanya 'Bunga Gunung Berapi" banyak khasiat.
Kek lapis Sarawak
Dah habis round dalam khemah ber-aircond, kami round pulak kat sbelah khemah beraircond, ada jual macam-macam jenis pokok antaranya pokok stevia (betol ke eja camtu?) khas untuk orang kencing manis katanya. Kawan aku kirim beli sepokok, dan diorang jual 3 anak pokok dengan harga RM 10 je. Murah giler.

Memandangkan hari teramatlah panas, maklumla lunch hour, maka kami pon terus balik kereta dan balik semula ke opis. Mengalah katanya. Tak sanggup dah nak menerukan operasi.


Jadi siapa-siapa yang nak ke MAHA tu, sempat lagi kot. Bermula dari 23 November sehingga 2 Disember 2012. Maka, mai le ramai-ramai kan lagi (jadikan seperti ulat taik) MAHA International tu.

Untuk keterangan lanjut boleh rujuk SINI (http://www.maha.gov.my/2012/)

WASSALAM.

2012-11-27

Jogja, The Real Java (Part 3): Telaga Warna Dan Kawah Sikidang, Dieng (Wonosobo, Daerah Jawa Tengah)

Assalammualaikum!!!


Ok, takde sesiapa lagi ke nak ngajak makan durian kat rumah yang bukan rumahnya? #Selingan #sajejekecikkantulisan

Jom sambung kisah di tanah Jawa haritu. Lepas dah puas makan tengahari kat Restoran RM.Selera di Pekan Wonosobo dengan jumlah IRD 44,000, kami meneruskan perjalanan yang berbaki 30 minit kata pak supir. Perjalanan seterusnya adalah perjalanan mendaki bukit. Sekali lagi kami dibawa melalui jalan potong bagi menjimatkan masa katanya.  Kami melalui kawasan hutan berbukit, dan lama-kelamaan masuk ke kawasan perkampungan di tebing-tebing bukit, suasananya seakan-akan berada di pekan Tanah Rata atau Brinchang di Cameron Highland. Menurut pak supir, hasil pengeluaran utama di kawasan Dieng tu adalaah ubi kentang dan sayur-sayuran seperti kobis dan jagung juga.

Keadaan pemandangan di sepanjang jalan ke Dieng.
Banyak kebun sayur di lereng-lereng bukit.
Rumah pon kat lereng-lereng bukit macam kat Cameron Highlands.
Perkampungan di Dieng.

Setelah melalui jalan yang berliku-liku (naseb baik tak mabuk jalan), akhirnya kami tiba di sebuah kawasan yang dinamakan Telaga Warna. Apakah Telaga Warna?

#3 Telaga Warna dan Telaga Pengilon, Dieng (Wonosobo, Daerah Jawa Tengah)

Hampir dua jam setengah perjalanan, kami tiba di Telaga Warna, Dieng. Pak supir meletakkan kenderaan di kawasan letak kereta berhadapan dengan pintu masuk utama di Telaga Warna. Untuk masuk ke kawasan Dieng, kami dikenakan bayaran tiket sebanyak IDR 5,000 untuk sebuah kereta. Itu baru tiket melalui kawasan Dieng, kemudian bayaran untuk tempat letak kereta pula adalah IDR3,000.

Untuk masuk ke dalam Telaga Warna, harga tiket adalah IDR 6,000. Kawasan Telaga Warna ini  amat luas di mana terdapat sebuah tasik berwarna biru turquoise yang menjadi daya penarik kepada kawasan ini. Dan apa yang penting, masuk-masuk je kawasan tu, hidung kami ditusuk dengan bau busuk seakan-akan telur busuk. Sebenarnya itu adalah bau daripada tasik berwarna turquoise tersebut yang merupakan kawah gunung berapi yang dipenuhi sulfur (belerang). Sebab itu warnaya kadang-kadang biru turquoise dan kadang-kadang bewarna kuning. Di sebelah tasik tersebut juga terdapat sebuah lagi tasik yang normal, yakni tasik yang airnya berwarna kehijau-hijauan,kadang-kadang coklat dipanggil Telaga Pengilon. Kalau dilihat dari satu sudut, kita akan dapat memerhatikan perbezaan air di kedua-dua tasik yang berbeza. 
NOTA: Mitos masyarakat tempatan mengenai Kawah Warna ini, satu sebab mengapa warna tasik itu sebegitu adalah kerana  kononnya dulu ada seorang bangsawan yang memiliki cincin bertuah, namun cincin tersebut terjatuh ke dalam tasik tersebut dan menjadikannya berwarna-warni sehingga kini. Manakala secara kajian saintifiknya, air tasik tersebut bewarna sebegitu adalah kerana kandungan sulfur daripada gunung berapi yang banyak terhasil di situ. 
NOTA: Bagi Kawah Pengilon pula, mitos masyarakat tempatan mengatakan bahawa, barang siapa yang melihat dirinya di dalam tasik tersebut dalam keadaan tampan dan cantik, maka orang itu berhati baik, tapi kalau dia nampak wajah hazab, buruk giler maka dia memiliki hati yang busuk. Kami tak pergi pun buat benda tu, sebab tak lalu pun kat tasik tu, jauh sikit. 
Di sekitar kawasan Telaga Warna ini terdapat juga beberapa buah gua yang digunakan sebagai tempat beribadat masayarakat di sini. Banyak patung-patung dan pekakas-pekakas untuk penyembahab terdapat di situ. Antara gua yang sempat kami tengok adalah Gua Semar, Gua Sumur dan Gua Pengantin. Tapi kami tak masuk pun dalam gua-gua tu, takut tersampuk kekeke.

Walaupun kedudukan Telaga Warna ni jauh dari bandar dan terletak 2000 meter dari aras laut, tapi memang ramai giler pelawat terutamanya daripada pelawat tempatan. Memang ramai giler orang Indonesia yang datang melawat ke wisata-wisata yang kami pergi. Ye la, rakyat diorang je pun dah berjuta-juta kan, memang tak habis la nak melawat sana-sini. 

Kat situ jugak ada la sekumpulan anak muda yang main muzik lagu-lagu Indonesia yang popular dengan menggunakan beberapa peralatan asas seperti guitar, baldi pon ada. Dan awas juga ya, kat situ ada orang yang akan ambil gambar kita dan siap di print pulak tu, lepas tu dia akan paksa kita beli gambar yang dia ambik. Ha nasib baik la kami dua orang bawak kemera gedabak sangkut kat leher, so dia tak ambik pon gambar kami. Tak tau la berapa ringgit dia jual sekeping gambar yang dah siap dicuci 

Kami berlegar-legar dalam Telaga Warna tu dekat sejam lebih juga la. Pusing-pusing sampai tak tau nak pegi mana dah, terus kami keluar balik ke kereta. Di kawasan tempat letak kereta tu ada banyak kedai menjual cenedramata, so sapa-sapa yang berminat boleh la beli kat situ. Kami tak beli apa-apa pon. Masa tu jenuh cari pak supir kat mana, rupa-rupanya dia duduk tidur dalam kereta. Kesian, penat le tu kan sebab seharian memandu, kami pulak boleh tidur-tidur dalam kereta kekeke.

Lepas habis di Telaga Warna, pak supir membawa kami ke Kawah Sikidang pula.

Pintu Gerbang sebelum masuk ke Dieng
Pondok bayar parking kereta.
Pintu masuk ke Telaga Warna
Tiket masuk adalah IDR 6,000
Ramai orang masa kami datang tu.
Tengok tu, kawasan kat sini sejuk juga.
Air tasik yang bewarna warni.
Banyak tarikan kat sini.
Antara gua dan patung-patung yang terdapat kat sini
Katanya siapa yang minum air di dalam gua ni akan jadi cantik.
Gua Pengantin
Oh aksi wajib.

#4 Kawah Sikidang, Dieng (Wonosobo, Daerah Jawa Tengah)

Lokasi di mana terletaknya Kawah Sikidang ni tidak berapa jauh daripada Telaga Warna. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 20 minit sahaja. Seperti biasa, nak masuk kenalah bayar tiket, tapi kali ni harga tiket disekalikan dengan tiket untuk masuk ke Candi Arjuna iaitu IDR 10,000. Dan harga untuk parking kereta pula adalah IDR 2,000. 

Kawah Sikidang juga merupakan kawasan gunung berapi di mana terdapat banyak kelompok-kelompok asap yang keluar dari perut bumi. Sebenarnya ia merupakan air panas yang mengandungi belerang. Menurut masyarakat tempatan lagi, belerang ni bagus untuk menyembuhkan penyakit kulit. Entah le, tak tahu sejauh mana kebenarannya.

Dari jauh dah bau busuk macam di Telaga Warna tadi, dan kali ni, ada banyak rakyat tempatan yang akan menyapa sambil menyuruh kite membeli topeng muka / penutup hidung (mask) dengan harga IDR1,000. Kami tak beli pon, sebab yakin tak berapa busuk kalau lalu ikut arah berlainan dari arah angin. Kalau tak tahan, tutup je hidung dengan topi kekdahnya kekeke.

Kawah Sikidang.
Gelembung-gelembung sulfur
Nak amik gambo? Bayar la.
Ada pulak macam sungai kat sini.
Laluan menuju ke kawah.
Ha ni pon untuk tujuan bergambar je.
Ada 4 ekor semuanya

Di situ juga ada kelihatan sekumpulan anak muda yang berpakaian seperti Dewa Monyet! Dan ada juga kuda. Motif mereka sebegitu adalah supaya orang ramai yang mengunjungi kawasan tersebut boleh mengambil gambar bersama mereka dan bayarann sebanyak IDR1,000 akan dikenakan untuk sekeping gambar yang akan siap dicuci di situ juga. Seperti biasa, kami tak pun pegi ambik gambar dengan diorang, memandangkan kalau ambik gambar dari jauh pon dah cukup jelas, kekeke.

Di hujung kawasan tu dapat dilihat satu kawah yang di dalamnya terdapat air sulfur yang mengelegak dan mengeluarkan asap yang sangat tebal. Bau memang busuk yakmats tapi memandangkan memang tak pernah jumpa tempat-tempat macam ni kat Malaysia, so bertabah je la bergambar sambil posing-posing kat situ. Ada juga orang yang menjual ketulan-ketulan sulfur di situ untuk dijadikan sebagai ubat bagi merawat penyakit kulit.

Kawah yang tengah menggelegak
Memang ramai sentiasa kat mana-mana pun.
Kepingan-kepingan sulfur yang dijual.

Ok, di Kawah Sikidang pon tak berapa lama, tak sampai sejam pun. Lepas tu, kami pun balik ke kereta. Seperti biasa, pak supir dok tidur dalam kereta. Mesti tak puas tidor le tu kekeke. 

Ok nanti aku sambung pulak la cite seterusnya di Candi Arjuna, juga tak berapa jauh dari Kawah Sikidang. Tunggu ya.


JOM LAYAN VIDEO PENDEK LAGI! HEHEHE


WASSALAM.

2012-11-26

#Travelholicawesome: Laporan Kejadian Makan Durian Di Bukan Rumah TanSree Coco

Assalammualaikum!
NOTA: Mesti pening kan banyak citer sampingan-sampingan, kejap Jepun, kejap Jogja pastu tetibe citer durian? Ye aku menulis ikut MOOD kekeke.
FIRST skali nak wish HAPPY BIRTHDAY kepada mak saya yang tercinta. Semoga dikurniakan kesihatan berpanjangan dan ceria selalu!

Ya kali ni kisah makan deroyan (durian) pulak. Nak dijadikan cerita, haritu (entah bile tah) seorang TanSree telah mempelawa kami yakni #travelholicawesome  makan durian di rumah orang lain, yakni bukan rumah beliau. (Huh caner tu?) Ye bukan rumah beliau tapi rumah bekas-tuan-tanah-yang-dah-jadi-macam-sedara-mara beliau yang terletak di Bangi, lebih spesifik di Sungai Merab, Bangi.

Maka dengan keterujaan yang MAHA (silalah kunjungi expo MAHA yang sedang berlangsung di MAEPS Serdang dari 23 Nov hingga 4 Dis 2012) dahsyat, maka aku dan beberapa orang yang lain pon terkinja-kinje la buat plan nak ke situ. Memandangkan aku, dan Biqque ni duduk satu mukim, dan Fatt dan Chawana pulak terpaksa lalu mukim kami untuk sampai ke Bangi tu, akhirnya kami pon carpool la ke sana. 

Bukan kami saja, Maszuber dan Cinta Hatinya, Dan Ariff, pon datang dari mana pon tatau, mungkin baru lepas dating. Dan Byya serta MasMZ pon turut sama memeriahkan majelis. Yang takde adalah John! Hahaha dia takde ok, selamat deroyan-deroyan kami (kami?).

Kami disambut dengan penuh mesra oleh tuan tanah yang bukan Kak Tansree Coco, tapi lebih mesra dipanggil Pak Chor dan Mak chor (maklumla orang Perak!). Oh, tetibe baru kami perasan rupa-rupanya 6 daripada kami semuanya orang Perak! Ha tu dia, rakyat Perak memang suka travel dan berbelog gamaknya ye? kekeke.

Upacara menjamah (sopan sikit bunyinya) deroyan pon bermula, nak dijadikan cerita, katanya nak makan kat dusun, maka gigih la si Fatt bawak pinggan mangkuk dan siap tanak pulut dan bawak santan kotak serta sekilo gula untuk dimakan bersama deroyan. Sumpah kami tatau rupanya tempat makan deroyan tu kat rumah orang kekeke, malu betol part nak keluarkan pulut dalam periuk tu, tapi nasib baik PakChor tu sporting dan suka! kekek maka bermulalah upacara makan deroyan dengan pulut beserta santan. Sedap yakmats! MasZuber dan Chawana siap tambah 4 kali! Biqque pulak baru firstime makan camtu. Oh lupa, MasZuber juga sempat goreng ikan masin untuk dimakan bersama pulut! Ha caner tu?

Ini adalah durian D24 yang bersepah-sepah atas tanah ye.
Lihatlah kegigihan puan Biqque itu.
Makan sambil mengumpat memang best!
Aqilah juga hantu durian ye.
Nampak tak apa yang aku nampak?
Pulut + Durian + Santan Kotak + Gula = terbaik!
Dah berapa bijik dah ni...tatau le.

Sembang-punya-sembang, rupanya kecik je dunia, orang ni kenal jiran orang tu, orang tu sedara dengan orang ni balik-balik berpusing-pusing jugak la tahap perkenalan tu. Itulah uniknya Malaysia. Kami melantak Durian D24 berbijik-bijk secara PERCUMA okay! Sampai nak muntah-muntah makan  durian yang isinya tebal dan kuning. Sedap!

Ok la, dipahamkan keluarga bahagia ElyHasrul pon tiba selepas kami pulang. Wah gigih kan. Apa-apa pon kami seronok di sana.

Sekian, melaporkan.

WASSALAM.


Jogja, The Real Java (Part 2): Gunung Merapi dan Dieng Plateu di Daerah Jawa Tengah

Assalammualaikum!!!


Setelah puas berehat di POP! Hotel, kami bangun pagi dengan penuh ceria! Dah berjanji dengan pak supir supaya datang jemput kami jam 8.30 pagi, oleh yang demikian, kami siap awal pagi tu untuk breakfast. Kalau nak tau, matahari sangatlah awal muncul kat Jogja ni, pukul 5.30 dah terang! Haish.

Waktu breakfast di POP! Hotel bermula pada jam 7am sehihgga 10am. Alhamdulillah ada jugak la breakfast, kalau tak jenuh jugak nak cari kedai makan pepagi ni kan. Ada dua jenis nasi disediakan iaitu nasi pecal dan nasi lemak ayam (sebenarnya nama dia lain, aku lupa apakah namanya), dan minuman panas seperti kopi dan teh ada disediakan (free flow). Nak dijadikan cerita, aku boleh terjumpa pulak dengan kawan aku yang sama duduk kat hotel tu! Keciknya dunia kekeke.

Sarapan pagi yang dibungkus daun pisang! 
Tu dia, memang Embah aku kat Kampung salu masak macam ni dulu.

Dah settle sarapan pagi, kami bersiap-siap untuk check out dan settlekan juga hal bayaran semua. Pak supir dari Lestary Car Rent jugak dah datang on time. bagus pak supir ni. Kami pun bergerak menuju ke Gunung Merapi yang terletak di Daerah Jawa Tengah, keluar dari Daerah Jogjakarta. Secara purata perjalanan daripada bandar Jogja ke Gunung Merapi ni mengambil masa lebih kurang 30 hingga 40 minit bergantung kepada keadaan jalanraya. Selalunya kalau bergerak awal pagi keadaan jalanraya tak berapa jem (macet) jadi perjalanan kami ke Gunung Merapi agak singkat iaitu lebih kurang 30 minit.

Memasuki Daerah Jawa Tengah
Waktu pagi, keadaan jalan raya agak ok.
Dah mula masuk kawasan kampung, tenang je.
Laluan ke Kampung Kinahrejo di kaki Gunung Merapi.

#1. Gunung Merapi 

Gunung Merapi ni merupakan sebuah gunung berapi yang masih aktif. Kali terakhir ia memuntahkan laharnya adalah pada 25 Oktober 2010. Asap yang keluar daripada Gunung Merapi ini dapat dilihat keluar sepanjang masa (dalam 300 hari setahun secara purata). Alhamdulillah, sepanjang perjalanan, keadaan jalan raya sangat tenang dan lancar. Kami dibawa melalui jalan-jalan potong (bukan jalan utama) oleh pak supir bagi memendekkan masa perjalanan. Ha kalau drive sendiri mampu ke nak ikut jalan-jalan potong tu? kompom la tak.

Sebenarnya, secara jujur aku takde rasa takut langsung nak ke Gunung Merapi ni, bukannya nak cakap takbur atau riak ke apa... entah memang takde rasa apa, cuma eksaited je. Ada la orang tanya tak takut ke kalau gunung tu meletup tiba-tiba? Sebenarnya, kalau gunung berapi nak meletup, ia akan mengeluarkan tanda-tanda awal seperti gegaran dan asap hitam yang tebal. Itu adalah indicator kepada letusan gunung berapi dan selalunya juga ia berlaku awal sebelum kejadian berlaku. Dan Jabatan Meteorologi jugak mestila bagi amaran kalau gunung tu nak meletup, memang itu kerja diorang dan penduduk berdekatan dalam radius 25 km akan diarah pindah. Jadi disebabkan tanda-tanda tu semua tak berlaku, maka yakin je la kita akan selamat. InsyaAllah, Allah melindungi para musafir seperti kita ni. Doa orang musafir tu adalah mustajab ye.

Untuk masuk ke kawasan Gunung Merapi, pelancong (wah pelancong sangat kan) akan dikenakan bayaran masuk dengan harga tiket IDR 3000 (RM 1) murah je dan pak supir meletakkan kenderaan kami di kawasan letak kereta khas yang luas di bahagian bawah sebelum mendaki naik ke Gunung Merapi. Harga tiket letak kereta pula adalah IDR 5000 (RM 1.50). Aku tak tau adakah ini harga untuk pelancong asing sahaja atau terpakai juga untuk rakyat Indonesia sendiri. Wallahualam.


Bayar tiket dulu sebelum masuk ke kawasan Kampung Kinahrejo.
Rakyat Indonesia dari daerah-daerah lain pon ramai yang datang melawat. 
Antara gerai jualan yang terdapat di kaki gunung.
Dulu kawasan ni dilimpahi larva gunung Merapi.

Pak supir bagitau kami yang dia akan tunggu di bawah, dia tak akan ikut kami naik ke atas. Ok no problem, masa tu ada lah beberapa orang pemandu pelancong yang sapa kami untuk ambil perkhidmatan diorang. Aku tak sure berapa pulak nak kena bayar diorang tu, sebab kami tak ambik tour guide pon. Untuk naik ke kawasan Mbah Maridjan (sape pulak Mbah Maridjan ni kan? Sila rujuk NOTA), kite ada beberapa pilihan samada menaiki motorsikal berkuasa tinggi, motorsikal biasa bercc rendah dan juga kenderaan pacuan 4 roda. Memandangkan kami dua orang ni tak reti nak bawak motorsikal yang ada clutch, maka kami decided untuk ambil motorsikal biasa je dengan harga IDR 30,000, itu pun kena pandu sendiri. Kalau diorang yang jadi juru pandu harga yang dikenakan adalah IDR 25,000, tapi terpaksa la ambik 2 motorsikal kan? Memang tak le. Harga bagi motorsikal berkuasa tinggi pulak, harga sewaan adalah IDR 50,000. Untuk sewa kereta pacuan 4 roda tu aku tak sure pulak, lupa nak tanya berapa harga sewaannya. Ada banyak tour pakej kat area parking kereta tu, pepandailah korang pilih (kalau nak naik sampai ke kawah Gunung Merapi la yang katanya lebih kurang 4 jam perjalanan). Memandangkan kami ni tak nak la naik sampai atas kawah tu, dan keadaan cuaca yang agak mendung dan berawan, maka kami membuat keputusan hanya akan pergi ke kampung Mbah Maridjan yang terletak lebih kurang 1 km sahaja daripada tempat letak kereta dengan menaiki motorsikal.

Kereta Pacuan Empat Roda yang disediakan
Kawasan sewaan motorsikal

Pintu gerbang di Kampung Kinahrejo
Motorsikal sewaan kami.

NOTA:
Mbah Maridjan merupakan keturunan kepada penjaga (pemegang kunci) kepada Gunung Merapi. Peranan penjaga kunci ini adalah turun-temurun dari satu generasi ke satu generasi. Antara tugas penjaga Gunung Merapi ini adalah menjalankan upacara LABUHAN yakni upacara korban saban tahun, supaya Gunung Merapi tu tak meletus dan beliau menerima gaji daripada Kraton (Istana) dengan jumlah $1 sebulan. Nak dijadikan cerita, rumah Mbah Maridjan terletak dalam 5 km daripada puncak Gunung Merapi, yakni di kampung yang bernama Kinahrejo. Pada tahun 2010, Mbah Maridjan enggan meninggalkan kampungnya walaupun kerajaan pemerintah mengeluarkan amaran yang Gunung Merapi akan meletus. Ramai yang telah memujuk beliau supaya meninggalkan kampung tersebut, tapi beliau menolak untuk pergi kerana katanya masanya telah sampai untuk pergi meninggalkan dunia. Akhirnya Mbah Maridjan ditemui mati dalam keadaan sedang bersujud di dalam rumahnya. Beberapa orang penduduk kampung juga terkorban sewaktu Gunung Merapi tersebut meletus. Hanya bangunan masjid sahaja yang terselamat di kampung tersebut. Keberanian Mbah Maridjan dijadikan contoh oleh masyarakat dan beliau dianggap hero sehingga kini. 

Sekarang ni, jawatan / peranan pemegang kunci Gunung Merapi telah diambil alih oleh anak Mbah Maridjan iaitu Mas Bekel Anom Suraksosihono atau lebih dikenali sebagai Asih yang merupakan anak ke 3 kepada Mbah Maridjan. Dia tak mahu dipanggil Mbah Asih tapi hanya panggil dia Mas, katanya dia masih mude kekeke.

Rumah Mbah Maridjan 1.2km je dari bawah ni.
Ramai juga yang berjalan kaki naik ke atas. Gigih.
Simpang ke rumah Mbah Maridjan

Memang menarik sebenarnya kisah Mbah Maridjan ni, masa kami ke Kampung Kinahrejo ni kami data melihat bekas tapak rumah Mbah Maridjan dan masjid yang masih teguh berdiri di kampung itu. Kami juga melawat kawasan lapang yang difahamkan kawasan kampung yang binasa dilanggar larva Gunung Merapi.

Aku rasa bersyukur sebenarnya sebab dapat menjenguk tempat ni, secara tak langsung ia dapat memuhasabah diri sendiri dan menyedarkan kita tentang kebesaran Allah. Yala kan, ia selari dengan matlamat hidup aku untuk meneroka bumi Allah yang luas terbentang ni. Alhamdulillah.

Kat atas tu jugak ada dijual pelbagai cenderamata, antaranya T-Shirt dan bahan kraftangan. Sempat jugak la kami sebat 6 helai T-shirt dengan harga IDR 225,000. (IDR 40,00 sehelai katanya)

Antara kedai cenderamata yang terdapat di sini.
Van yang musnah akibat terkena larva Gunung Merapi
Tapak rumah Mbah Maridjan. Disinilah mayat Mbah Maridjan ditemui dalam keadaan bersujud.
Kawasan perkampungan yang musnah.
Ramai juga pelancong tempatan.
Gunung Merapi yang malu-malu nak timbul.
Cak!
Masjid yang masih teguh hingga kini.
Nak beli T-Shirt pon ok kat sini. Mahal sikit la dari di Jogja, tapi yang ni ada tulis MERAPI.


JOM LAYAN VIDEO PENDEK DULU KEKEKE!

#2. Dieng Plateau

Pengembaraaan kami diteruskan ke satu lokasi yang lebih jauh. Perjalanan kami ke Dieng Plateau mengambil masa lebih kurang 2 jam 30 minit di mana lokasinya terletak di Daerah Jawa Tengah dan kawasan bertanah tinggi. Kami juga sempat melalui Borobudur, intai-intai dulu sebelum ke sana kelak. keadaan jalan raya agak lancar dan seperti biasa pak supir membawa kami melaluin jalan potong. Katanya, kalau lalu ikut jalan biasa, perjalanan akan lebih lama. Sepanjang perjalanan, kami tak banyak sembang pon dengan pak supir tu, aku dah berapa kali tidur dah sebab aku duduk kat belakang tapi sekali sekala aku sembang jugak dengan pak supir, tanya dia pasal isu semasa dan keadaan tempat-tempat menarik yang akan kami lawati. Pak supir jugak banyak tanya pasal Malaysia, katanya tak pernah sampai ke Malaysia lagi.

Kota Muntilan
Pak supir kata, jambatan ni dulu musnah dilanggar larva Gunung Merapi

Perjalanan ke Dieng Plateau melalui Kota Muntilan yang agak besar juga dan kami singgah makan tengahari di Pekan Wonosobo di sebuah restoran bernama RM.Selera. Kira ok la makan kat sini, menurut Pak Supir, makan kat situ sedap dan murah, ok aku setuju memang murah dan aku suka makanan kat situ. Jumlah harga makan tengahari kami untuk 3 orang adalah IDR 44,000. Lokasi Pekan Wonosobo ini adalah 30 minit daripada Dieng, tempat kami tuju. Apa yang menarik kat Dieng ni? Antara yang akan kami terjah adalah Telaga Warna!

Restoran RM.Selera.
Makanan, OK lazart.

Ok nanti aku sambung lagi. Penat dah menaip ni ha! Orang lain malam minggu pegi berjimba-jimba, aku sibuk taip entry...loser sangat hahaha. Ok lah. Bye.

Psttt: Jom singgah sini untuk versi Kaki Berangan.

WASSALAM.