2008-11-14

::Eco-Quest - Treasure Hunt::

Tetiba hari ni aku nak abadikan kisah penglibatan aku dalam aktiviti-aktiviti sosial yang sememangnya aku suka kat dalam blog nih. Actually this is a classic memory but stil fresh dalam kepala otak aku.

Aku tak berapa ingat tarikh sebenar program ni berlangsung tapi agak advanture jugak sebenarnya. Aku dan 4 orang member [Acid, Zeema, Sha dan Burn] telah menyertai satu pertandingan mencari harta karun "Eco-Quest" anjuran UiTM di Taman Pertanian Bukit Cahaya Sri Alam, Shah Alam. Sebenarnya ini semua idea Acid, sebab dia yang dapat info event ni dari salah seorang kawan dia. Jadi setelah berfikir panjang dan bertungkus-lumus mencari orang untuk mencukupkan jumlah ahli kumpulan, akhirnya kami pun meneruskan niat suci-murni tersebut.Dalam hati memang dah berkobar-kobar dah nak menang dan yang paling penting nak enjoy bersiar-siar di sekitar Taman Pertanian Bukit Cahaya Sri Alam itu.

Aku punyalah excited bersiap, awal-awal pagi lagi aku dah sedia nak pegi jemput kawan-kawan aku kat umah diorang. Aku betolak dari rumah aku kul 7.00 am, then terus drive ke Bangi untuk ambik Burn, member sekerja aku, pastu aku pergi la pulak ke UPM untuk ambik 2 orang lagi kawan aku Acid n Sha, dah elok-elok nak betolak tu (sebab program start pukul 10.30 pagi sebenarnya), si ACid ni sibuk pulak nak uruskan kes dia dekat HEM. Dia kata 5 minit je, kami bertiga pun tunggulah dia dalam kete. Tunggu punya tunggu hal dia tak settle-settle lagi.! Aku pun dah naik bengang le last-last sampai 40 minit kami tunggu dia.. mood aku nak ber"treasure Hunt" pun dan semakin pudar ni.. Jam dah pukul 9.45 am dan kami masih kat UPM! Ish aku memang bengang giler ngan mamat tu. Aku bawak kete pun dah macam lipas kudung dah. Main redah je ikut Federal Highway sebab nak pergi ambik kawan sorang lagi kat PJ pulak [Zeema]. Dia pun dah tunggu kat luar umah dia 2 jam dah sebab kami janji nak amik dia kul 8.00am. Ish2 memang kelam kabut waktu tu. Kami pun teruskanlah perjalanan ke Shah Alam, dengan tak tau jalan sebenarnya nak pegi ke Bukit Cahaya tu, Si Acid ni pun konon nak cover la kesalahan... dia call member dia yang jadi urusetia kat sana. Kami sampai ke lokasi pukul 10.45am. Kami rasa orang semua dah start dah. So bila sampai je kat car park memebr si ACid dah tunggu untuk bawak kami masuk. Dia kata game tak start lagi sbb ada masalah teknikal! Alhamdulillah! Syukur! Sempat jugak kami nak bertreasure Hunt! Kami berlima dibawa menaiki kete kancil kawan Acid tu masuk ke dalam. Jauh gile nak ke Kampung Budaya. kalau jalan kaki sure semput punye! So dalam kete kancil tu ada 6 orang la semuanya! sampai je kat Kampung Budaya, kami terus daftar pengesahan kehadiran, kami orang paling last hehehehe.

Kami tengok budak-budak group lain (UiTM, MIIM, UTAR, KYM, dll) sebok gak tengah sarapan pagi, dok lepak-lepak dan etc. so kami pun disuruh sarapan dulu.

Overall
pertandingan start pukul 11.30 am sebenarnya!Memang best kami kena berjalan dari satu check point ke satu check point. Semuanya ada 9 check point yang ditetapkan. Penat giler berjalan kaki dalam Kawasan seluas 6km tu! Soalan-soalannye pun boleh tahan la mencabar EQ kiteorang. so Kami berjaya menamatkan pertandingan jam 2.00 pm. Peluh ..jangan cerita dah..ibarat bermandi-manda di bawah sinaran sang mentari gituuuuuh...Huh lari punya lari dapatlah kiteorang team no 14 daripada 31 team. Kire boleh tahan jugak la sebab kami bukan buat bersungguh-sungh...sibok berposing bergambar segala hahahahahha. Aku salute juga la dengan cara penganjuran Eco-Quest ni walaupun ada sedikit masalah yang tak dapat dielakkan. Tapi memang Best la. Syabas kepada pihak Penganjur! (hehe marah aku ngan Acid pun dah hilang sebabb banyak dapat hadiah! Tapi lain kali kalau dia buat camtu lagi, aku penggal kepala dia! Lagipun..dia dah selamat belajar kat Jepon pun pasal hal yang dia settlekan itu)...PEACE!!!


Gambar ni masuk paper The Star [ada story pasal Treasure Hunt tersebut]- macam tak percaya plak..sebab kami tak tau pun mamat yang ambik gambar nih adalah reporter dan kami disuruh posing sambil baca peta. Heheheh rupanya ada makna..See sempat lagi posing-posing kan!!! patutlah kalah.

14 comments:

  1. wahh..seronoknya buat aktiviti mcm tu ye... teringin pulak rasanya..

    ReplyDelete
  2. tahniah.anda telah di'tag..sila ke blog sy untuk melihat arahan selanjutnya...trima la kasehku...hak3...

    ReplyDelete
  3. saya:: yup memang best, len kali kalau ada aktiviti2 camtu join la..tak rugi pon..boleh menambahkan kenalan dan pengalaman some more!!!

    ReplyDelete
  4. Misspink:: ayooooo tetibe kene tag nih...takpe nanti-nanti saya buat k.. kene cari mood dulu..

    ReplyDelete
  5. seriesli..aku jeles tgk ko!

    bnyk2 program..program mcm ni la yg aku nk join sekali..arghh..jeles nyer..teringin sgt nk join..

    p/s : teringin sgt nk jd salah sorang peserta The Amazing Race..hahaha..pergi sana, pergi cni..buat itu, buat ini..

    ReplyDelete
  6. Adam:: Takpe..banyak lagi program akan datng ko bleh join...

    Idak pon kalo ko rajin ko daftar la kat MNS ker..lagi macam2 program ada..

    Aku pun teringin masuk Amazing Race Asia.. jeles tengok Ida Nerina dapat masuk Final 3 semalam!!!!

    ReplyDelete
  7. haah..

    aku meremang bulu roma aku tgk diaorg dpt masuk Final 3 smlm..da tuh 1st couple yg smpai dlu..

    tp aku bdget mesti Ida Nerina tak dpt hadiah utama..samada mamat hong kong tuh atau Philipine couple tuh..[still berharap team msia dpt hadiah utama]

    hehehe..jgn lupa mggu depan!

    ReplyDelete
  8. aDAM:: Yup..memang berdebar2 jugak la..

    Anyway team Ad and Fuzzy tu sebenarnya boleh beat team hong kong tu tapi silap percaturan la..dah tau gemok nak memanjat2 benda tu plak.. memang lack of strategy betol..

    tapi aku still yakin tem Ida boleh menang ..kalau game final minggu depan tak sehampih game haritu la...

    heheh yup lets tengok minggu depan!!!

    ReplyDelete
  9. hidup ida nerina!!!btw, masuk treasure hunt best ooo..lain kali kalu ko tak cukup org,cuba ko tepon laki aku,dia suka masuk2 treasure hunt nih,...hehehe..dulu ofis dia buat t.h kat putrajaya..penat oo round satu ptjy..

    ReplyDelete
  10. Yessssssss jom ramai2 ikuti final last episode minggu nih!!!!!

    Tapi aku harap sangat jangan ler team Hongkong tu buat sial...

    Anyway kalau tak cukup org nanti aku ajak laki ko join skali heheheh ..

    tapi pastikan boleh menang kali nih..hahahhaha

    ReplyDelete
  11. windu kat incek janggel gak..

    huhuhuhu...

    uish...siap masuk paper tu..
    gelemer...gelemer..

    he he he

    ReplyDelete
  12. CikYanie:: sekali sekala masuk paper...nak jugak galmer hikhikhik

    ReplyDelete
  13. kalau aktiviti cam nie memang seronok walaupun penat

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!