2010-05-26

Sungai Sarawak: Jangan Sangka Air Yang Tenang Tak Ada Buaya!

Sesuatu yang orang tau pasal Sarawak adalah mengenai sungainya yang terpanjang di Malaysia dan pelbagai agenda yang berlaku di dalamnya. Sungai Rajang (Batang Rajang kate orang Sarawak) walaupun nampak tenang tapi jangan disangka tiada buaya! Hmmm itulah keunikan Sungai Sarawak yang tidak pernah mati.

Sepanjang berada di Kuching, hampir setiap hari aku melalui persisir sungai itu (hanya di Water Front sahaja) dan ianya tidak pernah membuatkan aku jemu. Seumpama satu trend, plan perancangan bandar dunia memiliki "water front" atau "river view" nya yang tersendiri. Lihat sahaja contoh di Malaysia, Sungai Melaka dan Sungai Sarawak sendiri telah dibangunkan menjadi tempat rekreasi dan santai warga kota alaf baru. Contoh paling menarik adalah di Singapore River. Sepanjang sungai itu hidup dengan pelbagai aktiviti dan itu merupakan sesuatu yang sangat hebat! (nak tengok? sila ke entry sebelum ini)

Ok, kembali ke Sarawak, Water Front yang semakin hari semakin dicantikkan merupakan satu tarikan utama masa kini. Hotel tempat aku menginap di Kuching tu pon tak jauh dari Water Front. Kalau nak pergi pon hanya boleh berjalan kaki, tak samapi 10 minit pon! Sepanjang Water Front terdapat deretan kedai dalam wajah-wajah lama yang mencerminkan nostalgia bandaraya Kuching! Kahalu nak shopping kek lapis Sarawak, tikar, ikan masin dan cenderamata serta banyak lagi benda, tak perlu pergi jauh, semuanya ada di situ. Tapi harganya tidaklah semurah di Serikin atau di kawasan-kawasan pedalaman yang lain yer.

Di persisir tebing Sungai Sarawak juga terbinanya mercu tanda Kuching yang baru iaitu Bangunan Dewan Undangan Negeri yang berbentuk unik. Tapi apa yang lebih menarik adalah deretan kampung-kampung di sepanjang sungai itu yang gah terpelihara. Itulah keunikannya.

Aku jugak berkesempatan menaiki bot/ sampan penambang. Saja nak terai naik sampai, aku dan sepupu ke seberang dengan tambang 50 sen seorang. Murah kan! Itu merupakan satu pengalaman yang takkan dapat aku lupakan. Erk takde buaya kan? Hahaha mestilah takda, sebab buaya selalunya ada di lubuk-lubuk mereka sendiri. Tapi jangan sangka air yang tenang tiada buaya!(eh ulang balik statement tu hahahaha gasak!)

Ok jom layan gambar Sungai Sarawak.! Aku namakan ia Segmen Senja! (sebab aku amek waktu senja hehehe)

PEACE!


Brooke dock yard

























10 comments:

  1. memang senja yang mendamaikan Janggel!! I like!

    ReplyDelete
  2. CikMAs-

    Hahaha damai giler!!! I like~

    ReplyDelete
  3. wah! best giler aku tgk tenang je fikiran klu aku ade kat sana rasanya tiap2 hari aku update blog sbb aku klu tmpt2 tenang ni idea byk? hehe ape2pun thnkz! sudi berkongsi dengan kitorang! psstt.. ade lagi x gmbr? hehe

    ReplyDelete
  4. Nick!

    thanks for your support! nanti aku bubuh lg gambar2!

    ReplyDelete
  5. gambar tu yg tak tahan tuh..mcm MESTI ke Sarawak jer..hehehe..

    ReplyDelete
  6. Adam!

    Kehkehkeh apa lagi... cubeler terai test ke sarawak pulak!

    ReplyDelete
  7. ┌─┐ ─┐
    │▒│ /▒/
    │▒│/▒/
    │▒ /▒/─┬─┐
    │▒│▒|▒│▒│
    ┌┴─┴─┐-┘─┘
    │▒┌──┘▒▒▒│
    └┐▒▒▒▒▒▒
    └┐▒▒▒▒┌
    Peace no war...
    Selamatkan Palestin.. Tanggungjawab Yang Wajib Ditunaikan ... Selamatkan Gaza!
    Ratusan ribu rakyat Palestin berada di ambang kebuluran..

    Misi KeAmanan dari kami…
    http://firestartingautomobil.blogspot.com
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    Sorry bebanyak agak ketinggalan lah banyak entry kamu... coz banyak hal sibuk ngan bagai-bagai urusan lah... Sorry...

    ReplyDelete
  8. afzam-

    Thanks sebab meluangkan masa membaca entry2 di blog ini!

    ReplyDelete
  9. ┌─┐ ─┐
    │▒│ /▒/
    │▒│/▒/
    │▒ /▒/─┬─┐
    │▒│▒|▒│▒│
    ┌┴─┴─┐-┘─┘
    │▒┌──┘▒▒▒│
    └┐▒▒▒▒▒▒
    └┐▒▒▒▒┌
    Peace no war...
    Sama2 la bagi sokongan atas usaha bersama ini..
    Kami mengecam kezaliman ISRAEL terhadap saudara Gaza http://firestartingautomobil.blogspot.com
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    Sorry aku lambat balas... agak sibuk kebelakangan ni

    giler nampak memang cantik sekali tenang damai indah tak terungkap ngankekata

    ReplyDelete
  10. Afzanizam..

    Thanks..yup mmg best pemandangan kat sana.

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!