2015-04-27

Kembara Selatan Australia: Its Finale!!!

Assalammualaikum!!! 

OK sementara tengah rajin ni baik aku update cepat-cepat hahaha. Sebelum tu nak ucapkan TERIMA KASIH kepada semua yang telah mengundi blog Janggeltrekker's Life untuk kategori Best Travel Blog di MSMW haritu. Alhamdulillah walaupun tak menang tapi sekurang-kurangnya aku tahu aku ada penyokong jugak hiks. Thanks a lot!


Setelah sampai di Adelaide pukul 3 pagi, apa lagi tido la sementara tunggu siang. Memang flat habis la masa tu, alhamdulillah bila dah dapat tido kat katil dan tilam empuk tambahan pulak cuaca sejuk huish memang lena habis la.

Pepagi tu kami breakfast di Subuh Cafe (haha dapur rumah Abu ni dia gelar Subuh Cafe) dapat la makan cucur kodok dengan apa lagi makanan tah Abu masak. Untuk pengetahuan, Abu ni chef tetap kat Subuh Cafe ye, bertuah sungguh bini dia tu hahaha.

Tudiaaaa Subuh Cafe bersama Chef nya.
Ok aktiviti untuk hari terakhir di Adelaide adalah meronda-ronda bandar sampai pengsan. So pepagi tu kami semua naik kereta dan pergi singgah kat beberapa garage sale di sekitar taman perumahan tempat Abu dan Is tinggal. Yang bestnya, bile owner garage sale bubuh signboard kecik kat tepi-tepi jalan bagitau ada garage sale kat rumah diorang hehehe comel je.

OK jumpa satu, ayuh terjah!
Rumah makcik ni banyak jual barang.
Antara barang-barang yang dijual.
Kami singgah la kat dua buah rumah, dan ada la yang sempat membeli, frame gambar la, jaket la.... hahaha aku beli seketul buku novel. Tapi entah mana aku letak buku tu skarang pun aku tatau hukhuk Murah je kot AUD 1 makcik tu jual kekeke.

Buku-buku terpakai. Keh keh keh
Ha tu berlonggok-longgok tu.
Abu tengah belek-belek apa tah tu.
Kat luar pun ada lagi.
Seronok pulak bila ronda-ronda kat garage sale ni, bagi sesiapa yang bajet tak cukup duit dan nak cari barang-barang terpakai boleh la pegi. Kekadang tu barang-barang yang depa jual tu baru-baru jugak. Dah habis ronda-ronda kat garage sale rumah orang, kami meneruskan perjalanan menuju ke pasar karat, entah celah mana entah depa bawak aku. Pasar ni ada hari minggu je, dan kebanyakannya orang jual barangan terpakai kat sana. YaAulloh memang menarik la pada sesiapa yang gemarkan barang-barang antik, banyak gila jual kat situ. Aku ni sabit tak cukup muatan je nak bawak balik, ditambah pulak dengan ongkos yang dah kekeringan, kalau tak memang dah beli macam-macam dah. Harga pun murah semua bawah AUD 10 dah boleh dapat macam-macam barang.

Pasar karat hahaha.
Penuh padang ni dengan orang berniaga.
Macam-macam ada!

Gorge Wildlife Park.

Balik dari pasar karat tu, kami singgah di Gorge Wildlife Park. 

Opening Hours
We are open daily from 9am – 5pm (Except Christmas Day) 

Admission Prices 
Adults $15
Children (3-15 years) $9-00
Student & Senior Concession* $12
Family Passes start at $42 (2 Adults & 2 Children)

Ayuh main kanggaroo.
Entrance fee AUD15/orang.
Ok konsep Gorge Wildlife Park ni sama macam Caversham Wildlife Park kat Perth yang aku pernah pergi dulu. Ala-ala petting zoo la kita boleh main-main dengan kangaroo/wallaby, peluk koala dan semua binatang yang ada kat dalam tu la. Binatang yang ada pun bukan jenis yang ganas-ganas boleh makan orang punya, banyak binatang yang sopan-sopan je.

Eh ada sedara kat sini.
Itu je la keje deme...tido.
Tak tido, deme makan.
Jinak-jinak wallaby kat sini.
Yang Albino pon ada!
Comel!
Ha gasak, berebut la korang nak peluk koala!
Keh keh keh kita selfie dulu!

So kat situ kami pun main kejar-kejar dengan kangaroo, peluk-peluk koala dan bagi makan burung semua lah. Bila lagi nak merasa ye dak. Orang kata kalau pegi Australia, tak peluk koala maka tak lengkap la trip Aussie korang tu hiks.

Lepas melawat Gorge Wildlife Park kami singgah makan tengahari kat sebuah taman permainan depan park tu. Nasib baik dah bawak bekal siap-siap so makan je la kat bawah-bawah pokok ala-ala piknik. Sesambil tu buat surprise birthday untuk MasMZ hahaha. Sempat lagi si Is beli kek dan pasang lilin bagai dalam kereta, lepastu aku pulak kena umpan si MasMZ pegi jauh-jauh sikit dari kereta kengkonon ajak amik gambo kat tiang bendera hahaha.

Cari port makan tengahari.
Tu dia sempat sambut besday!
Mount Lofty Summit

Lepas makan, kami pergi naik Mount Lofty Summit. Tinggi bukit ni dan ada satu mercu tanda macam rumah api tapi bukan rumah api kat situ. Tugu lebih tepat. Dari atas bukit tu boleh nampak hampir keseluruhan bandar Adelaide. Lawa! Dan hari pun dah nak malam, so tak boleh lama-lama atas tu, sebab diorang nak tutup dah.

Dah nak tutup...
Capture sunset kononnya.
Mercu Tanda.
Bandar Adelaide.
Suasana petang di Mt. Lofty
Keesokan harinya kami berkesempatan menyertai Nusantara Open Day yang dianjurkan oleh bebudak University of Adelaide, so banyaklah booth kebudayaan dan makanan depa bukak kat tengah padang tu. Dan banyak jugak la student Malaysia yang berkompol kat situ, so aku dengan MasMZ pun fefiling la student kan. Hahaha, merasa la makan ayam penyet, laksa segala bagai. Rajin pulak deme masak makanan tu semua. Di samping tu ada jugak persembahan kebudayaan, main kawin-kawin, silat segala bagai dipersembahkan kat situ. Seronok la jugak.

Bandar Adelaide
Anak Mat Salleh tengah melukis batik. Khusyuk.

Ni pulak tengah mengaler batik jugak.
Malaysian Carnival La!
Tu bebudak tengah bersilat.
Lepas dah kenyang makan, kami berlegar-legar sekejap kat area town tu, amik la beberapa gambar kat tempat-tempat popular dan settlekan last minute shopping sebelum nak balik esok. Lebih kurang kami buat aktiviti santai je la hari ni. Penat dah berjalan sakan seminggu kan, balik rumah kami peking semua barang dan siap sedia nak balik esok.

Budak ni menyanyi dengan penuh konfiden sambil mintak derma. Mujur suara sedap!
Jalan-jalan tengah pekan.
Fresh Flowers...bestnya.

Bergambar dengan babi, mercu tanda Adelaide. Hahaha
Lawa bangunan cokelat ni.
Bergambar kat University of Adelaide.
OK lah bye!!!!
Sedih pulak nak meninggalkan Aussie sebab pengalaman dan keseronokan yang diperolehi sangat best. Rasa nak duduk terus kat situ tapi....Malaysia tetap di hati! HAHAHAH. Oklah, terima kasih kepada Abu, Is, Adam dan Adib sebab melayan karenah kami dan sanggup meredah beratus-ratus kilometer untuk memenuhi hajat kami ni ha.

InsyaAllah next trip kita jumpa lagi! Fuh habis jugak kisah Kembara Selatan Australia ni setelah beberapa bulan tergendala. Syukurrr.... (cium skrin komputer).

WASSALAM.

22 comments:

  1. kemain kome emphasize dlm entry kali ni ye yg i ni bini si Abu.
    muehehehe.

    kome dah buleh cium skrin komputer. i ni, lps submit tesis, baru buat entry kot. wakakakaka.

    wei, jom GC jom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Is

      hahaha kemain kan. Bertabahlah tunggu entry kome. Gold Coast???? #Pitam.

      Delete
  2. alahai, cite ausie dah abes....
    but is interesting journey....
    hmph, bila la aku nak sambung entry travel aku...
    rase ye nk dekat setahun kot terperam dalam nota aku tu....
    huhuhuhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takky:

      Apa peram peram ni? Cepat la sambung hahahaha! Best kan Aussie.

      Delete
  3. alahai, cite ausie dah abes....
    but is interesting journey....
    hmph, bila la aku nak sambung entry travel aku...
    rase ye nk dekat setahun kot terperam dalam nota aku tu....
    huhuhuhuhuhu

    *sori law terdouble triple komen, line tenet slow dekat asama...x taw komen nie dh anta ke lum...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takky

      hahaha boleh la diterima alasan tu.

      Delete
  4. Untunglaaa pgg babi xpyh samak....eh.

    ReplyDelete
  5. Rupanya banyak juga tempat menarik kat Adelaide ni...

    ReplyDelete
  6. Cantik juga Adelaide ini. Konsep garage sales dia menarik, boleh sesuka je singgah memana rumah dan shopping, ibarat kawasan perumahan dah macam kiosk pula. Ren, sila lap skrin komputer anda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Radin Fadli

      hahahha ye macamtu lah,. Lap skrin komputer? Nape hahaha?

      Delete
  7. Cium screen pc tu tak nak selfie ke....hehehehe...tahniah catatan perjalanan yg best....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muhammad Haswandeen

      Hahahah tu sebab terharu berjaya habiskan entry lols
      thanks sebab baca.

      Delete
  8. Terima kasih berkingsi catatan ...

    Macam dah tak sabar lak nak tunggu catatan perjalanan yang seterusnya ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ghazz

      Sabar sabar....tengah cari mood

      Delete
  9. tq for sharing dan tahniah gigih menulis! Keepidat

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!