Skip to main content

Cebu, Pertama Kali Bertemu Whale Shark Di Lautan

Assalammualaikum!!!


Permulaan tahun yang baharu kita jejaki ke pualau Cebu, Philippines dengan Amier dan Nas (Ye kami bertiga) tanpa Pingu. Sebenarnya dah lama plan nak berenang-renang bersama whale shark sebab asyik dok tengok orang lain pi sana macam best je, macam syok je. Last-last aku dengan Amier nekad nak pi jugak. So kami pun beli je tiket AirAsia dengan harga RM 659/pax. Agak mahal gila tapi apa boleh buat sebab nak pegi jugak pada tarikh yang kami dah deciede so teruskan je lah. Nas pulak beli tiket kendian, tak tau la harga tiket dia berapa...hahaha. By the way, aku beli tiket guna Trip.com sebab harga tiket dia murah sikit dari web AA. 

Jadi pada 24 Januari 2020 kami pun memulakan perjalanan ke Cebu City. Part kelakar nya masing-masing tak tau sebutan yang betul macamana nak sebut Cebu tu. Adakah Cebu, atau Cebu? Bila dengan pengumuman dari stewardess AA tu dia kata Cebu (ce seperti cerita) tapi setelah disemak-semak dan hasil perrtanyaan dengan orang Philippines senidiri, sebutan yang betul adalah Cebu (ce as SEbu - se as seronok). So ayuh kita ke Cebu!

Kita breakfast dulu kat gerai nasi lemak Abang Jo Dengkil yang fames tu.
Seperti biasa pose wajib KLIA2. Heks
Kami bertolak dari KLIA2 pada jam 12:45 tengahari dan tiba di Mactan - Cebu International  Airport pada jam 4:45 petang. Penerbangan mengambil masa lebih kurang 4 jam 30 minit. Sampai airport kena pulak beratur kat imigresen dua jam!!! Punya lah lama dan ranmai orang yang sampai masa tu. Kaunter yang ada pun tak mampu nak menampung keramaian orang kat airport Cebu hari tu. Kami syak sebab cuti CNY so ramai yang balik kampung atau holiday ke Cebu termasuklah kami. Hek hek.

AirAsia Philippines to go!
Selesai urusan imigresen, kami pun berjaya keluar dari airport...alhamdulillah, airport Cebu ni cantik juga maybe sebab baru sempena Sukan Sea tempoh hari. Malagnya nak cari teksi atau Grab car sangat susah ye di sini. Rata-rata lebih suka naik van yang berharga 1000 peso sekepala. Mahal nak mampppppus. So nak tak nak kena la jugak beratur tunggu teksi kat luar airport. (Pelik jugak ye di airport tak de teksi berebut-rebut ambik penumpang, kalau kat MALAYSIA tu, jangankan teksi, pemandu Grab pun tak cukup-cukup, siap bergaduh-gaduh nak rebut penumpang!). Di sini ada dua jenis teksi, iaitu Teksi Kuning dan Teksi Putih. Untuk makluman, teksi kuning ni jenis teksi mahal sikit tapi kalau ada apa-apa masalah senang untuk kita buat report pada company dia. Manakala teksi putih agak murah macam teksi biasa, cumanya diorang boleh letak harga tak ikut meter, so kena pandai ejas la. Kami naik teksi kuning je untuk ke hotel. Sebab tengok kat situ macam teksi kuning yang cepat dan kerap sampai. Teksi putih macam lambat sangat, kekerapan dalam 10 minit sekali satu teksi....huhuh banyak buang masa macam tu je.

Tambang teksi dari airport ke hotel kami yang terletak di Southpole Central Hotel berdekatan dengan Central Plaza. Jaraknya lebih kurang 13 km tapi sebab jem nak mati sejam setengah baru kami sampai hotel hahahaha. Pokoknya memang malam la kami sampai. Selesai urusan check in kami letak barang di bilik dan turun semula untuk cari makan. lapar ye, seharian dalam perjalanan. Mujur beli makanan dalam flight tadi. Memandangkan hari pun dah malam, so kami decided untuk order makanan melalui Grabfood saja. Senang jugak cari kedai makanan halal dalam apps tu, so hasilnya kami makan nasik goreng malam tu hahahaha. Puas! Kami tak ke mana-mana pun sebab esok seawal jam 3 pagi kami kena bangun dan bertolak ke Oslob untuk aktiviti berenang bersama whale shark!

Dinner kami malam tu.
Kami beli pakej Oslob Whale Shark Watching melalui web KLOOK.com dengan harga RM 177/pax untuk non Philippines. Beli siap-siap dari Malaysia dan pihak KLOOK akan bagi kita contact number agent yang telah dilantik. So pagi tu agent kami akan tunggu dan ambil kami di lobi hotel jam 4 pagi.

Pukul 4 pagi kami bertolak ke Oslob

Nama pemandu yang akan bawa kami ke Oslob adalah Tonton, so pagi tu kami dijemput naik van dengan 7 orang pelancong yang lain, semua foreigners. Kira macam rombongan van sekolah la ke Oslob. Seronok jugak sebab bercampur dengan orang lain, sebab masing-masing sporting dan menghiburkan hahaha. Perjalanan dari Cebu City ke Oslob mengambil masa lebih kurang 3 -4 jam tergantung keadaan perjalanan. Awal pagi memang tak jem la so cepat sikit la sampainya. Cumanya keadaan jalan agak melambung-lambung ye dan si Tonton tu pulak bawak macam pecut F1. Aku pulak duduk atas tayar van, memang melambung-lambung setinggi alam la, mujur tak mabuk je.

Kami tiba di Oslob Whale Shark Watching Centre pada jam 6 pagi. Masa tu dapat la tengok sunrise sekejap tapi yang lebih mengejutkan adalah punyalah RAMAI UMMAH MANUSIA pagi tu dah siap beratur ambik nombor kat situ! Ye sistem kat sini kena beratur ambil nombor giliran untuk naik bot. Mujur juga agent kami dah tolong ambilkan nombor so kami tak perlu beratur, kami dapat nombor 56. Jam menunjukkan pukul 7 pagi ye dan kami bernombor 56! Hahahah bertabahlah demi keriangan berganda!


Tudia pepagi dah meriah
Sunrise sambil bertemankan jutaan ummah.
Jutaan ummah memenuhi kawasan.

Kat situ bolehla kalau nak pi beli sarapan ke apa ke, sebab ada kedai-kedai tepi tu cumanya kami dah siap bawak bekal roti, maka makan roti je la. Tengok dari jauh bot-bot yang ke tengah laut tu macam dah boleh agak apa bakal berlaku kepada aku. Hahaha teringat peristiwa di Pantao Lovina Bali, masa pi tengok dolphin dulu.....aku pitam tahap dewa sampai tak boleh bangun ye hahahaha. Mabuk laut!

Takpe kita tunggu sampai no 56 dipanggil. Dekat situ juga ada tempat simpan beg dan tandas disediakan percuma. So kalau nak tinggalkan beg pun boleh. Ye la ko nak naik bot pi berenang takkan nak bawak beg kan.

Kasi wefie satu kali.
Jam demi jam akhirnya selepas 2 jam 30 minit menunggu maka tibalah giliran kami sepuluh orang untuk naik bot menuju ke whale shark! Hahahah eksaited gila lah, sebab dah lama mengidam nak pi tempat ni. Satu bot boleh muat dalam 10 orang penumpang bersama 4 orang pengemudi bot. Bot pakai kayuh tangan ye bukan pakai enjin. Memang gagah la diorang ni ulang-alik meredah ombak untuk bawak pelancong. Respect. Sebelun naik bot kami diberi taklimat ringkas oleh pengurusan centre tersebut mengenai tatacara dan pantang-larang semasa berada di laut bagi melindungi spesis whale shark tersebut.

Dengar taklimat dulu.
Keadaan sebelum berlayar
Ramai yang masih menunggu giliran.
Suasana pagi yang meriah.

Kami dibawa ke kawasan lebih kurang 500 meter dari pantai di mana terdapatnya ikan-ikan whale shark sedang sebok membuat aksi pertunjukan bersama pelancong. Huhuhu memula tu memang neves weh! Ko bayangkan ikan tu punyalah besau! Sekali dia ngap baru tau, tapi sebenarnya ikan-ikan whale shark ni hanya makan plankton dan microorganisma kecil sahaja. Mereka tak makan daging-daging besar, so jangan takut lah. Nama je jerung tapi sangat baik tingkah lakunya.

Akhirnya sampailah giliran kami!

Berdebar jugak la sikit sikit.
Sampai di tempat yang ditetapkan, kami dibenarkan terjun ke dalam laut. Memula tu cari-cari la jugak kat mana ikannya, tak nampak sekor pun. TAPIIIIIIIIIIII sekali tu dua ekor ikan lalu bawah aku weh! Berdebar aku terjerit-jerit dalam hati hahahaha takut campur eksaited. Aku on je camera video untuk rekod apa yang berlaku. Subhanallah besar betul ikan tu, bukan sekor, berekor-ekor ye muncul. Sebab ada petugas yang lepar udang kat kawasan kami so ikan tu pun macam beramai-ramai datang situ sebab nak makan udang. Hahahaha. Pengalaman yang memang seronok dan tak dapat dilupakan. Lama jugak kami dalam air tu lebih kurang 30 minit. Masa ujung-ujung aku dah mula mabuk laut,....tahan je nak muntah ni. kepala pun dah rasa tak sedap. Dalam hati berzikir cepatlah bot sampai ke pantai.... alhamdulillah selamat sampai tanpa muntah.

Tadaaaaaaa saksikanlahhhhhh.
berenang-renang
Tudiaaaaa
Hang nak pi mana tu?
OK mai sini.
Kita selfie dulu na...
Sampai pantai, kami terus bilas badan dan salin baju. Dan kami balik ke van untuk ke lokasi seterusnya. Kalau ikut pakej kami akan dibawa ke air terjun Tumalog. Tapi Tonton cakap air terjun tu takde air masa tu, musim kemarau so dia ganti dengan visit ke kawasan lain....which is aku taknak amik tahu lah sebab kepala tengah mabuk. Aku tidor je dalam van smentelaah orang lain pi keluar amik gambar kat Immaculate Concepcion Church (ye kat Philippines memang banyak church je), sebuah bangunan gereja lama yang cantik. Aku malas turun sebab mabuk so aku amik gambar dari dalam van je. Hahahahaha (sebab hajat nak berenang dengan whale shark dah kesampaian so why bother nak pi tempat lain lols).

Saksikanlah... melambung-lambung

Immaculate Concepcion Church
Usai melawat church (hahaha) kami pun bertolak balik semula ke Cebu. Perjalanan balik sama lah macam tadi 4 jam! Kali ni lebih teruk sebab jem dan melambung-lambung. Tapi yang peliknya dalam keadaan melambung-lambung pun kami boleh tido hahahahahahaha.

Jalan-jalan pasar malam.

Sampai di hotel, kami bersiap-siap dan keluar semula untuk cari lunch+dinner. Gila kot lapar seharian tak makan, cuma beralaskan roti je pagi tadi. Kami pi la cari makan kat kedai-kedai yang dikatakan halal melalui penyemakan di dalam web. Yang penting singgah Starbuks Cebu kengkonon nak beli tumbler Cebu, hampeh rupanya tumbler yang slalu aku collect tu dah tak dikeluarkan...baru tau. So takde la beli apa-apa. Lepak-lepak kejap minu kopi dan berjalan di pasar malam dalam perjalanan ke hotel. Kami jalan kaki je sebab loaksinya dekat-dekat.

Red Velvet Snowy apa tah
Yang ni blue velvet la kot?
OK dah habis seharian.
OKlah nanti aku sambung balik part 2, meronda-ronda sekitar Cebu City.

WASSALAM.


Comments

  1. Seronok ler berenang renang ngan whale .... itulah dari dulu dah kawan kawan Pinoy ajak ke Cebu nih ... tak jua lepas lepas !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah memang seronok tapi tamau pi dah sebab mabok ;p
      Apa tunggu lagu silalah pegi .

      Delete

Post a Comment

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!

POPULAR POSTS

Padang Besar, Perlis : Syurga Membeli-Belah di Utara Tanahair ?

Assalammualaikum!!!
Selamat Hari Raya Aidil Adha! Atau orang-orang kampung aku cakap Hari Raya Haji! Macam biasa, bila tiba hari raya maka acara wajib adalah menziarah sanak saudara dan MAKAN! Ya, acara makan memang tak dapat dielakkan, tak kire la start je subuh sampai ke subuh tak berhenti-henti mengunyah! Ya Allah, tak dapat nak dibendung! Tambahan pulak bile dah ada lemang, ketupat dan rendang depan mata. Rosak diet (kata orang tu).
Ok berbalik kepada cerita utama, di hari raya kedua aku dan keluarga telah berangkat ke utara tanahair... ke mana? Kedah? Perlis? Yup, pergi merisik katanya. Bukan merisik untuk aku la, merisik untuk sepupu aku. Jauh sampai ke Perlis jodohnya... insyaAllah semoga jodohnya kekal abadi. Jodoh aku? Mungkin di Europe nanti akan ketemu? Wahhh berangan. OK cukup melalut.


Sebanarnya aku nak cerita pasal Padang Besar! Siapa pernah pergi Padang Besar? Dah berzaman aku dengar pasal Padang Besar ni, sejak kecik kot. Dan aku pon tak ingat samada aku pernah jejakkan…

Food Hunter: Nasi Ganja Yong Suan, Ipoh

Assalammualaikum!
Busy sikit minggu ni sebab kena outstation merata tempat. Demi mencari sesuap nasik la katakan. Amacam? Dah bulan lima ni berapa negara dah korang travel? Hahaha kot-kot la ada yang gigih travel tetiap bulan kan....aku tak mampu huhuhu.
Anyway, kali ni, nak cerita pasal makan. Pernah dengar pasal Nasi Ganja? Aku rasa ramai yang pernah try makan nasi ganja ni. Kalau ke Ipoh,Perak jangan lupa try ok! Katanya trademark di Ipoh, kalau tak pernah cuba adalah sangat merugikan.
So memandangkan aku ni nama je lahir dan pernah la duduk kat Ipoh tu, tapi aku sendiri baru first time try makan Nasi Ganja yang digembar-gemburkan tu. Hahaha lawak jugak bila pikir, orang lain dah lama kot sampai situ, aku ni baru 2-3hari lepas je jejak. Itu pun sebab bos aku yang ajak makan. Lols.
Ok apa sebenarnya nasi ganja?
Nasi Ganja ni sebenarnya nasi kadar je, ala nasi kandaq bak kata orang Penang. Tapi tatau la apa ke jadah nama dia boleh jadi nasi ganja. Mungkin sebab bila kita dah rasa, teringa…

ERL Dan Bas (Putrajaya ke LCCT)

Assalamualaikum...

Dikemaskini pada 31 Mei 2013

Masuk bulan lima ni keadaan cuaca jadi semakin tak menentu, panas...hujan...panas. Nak tidur malam pon tak tenang. Maklumlah bagi orang-orang tak berada macam aku ni, yang tak mampu nak beli aircond mesti tak senang nak tidur malam. Terpaksa berlengging kalo nak tidor huhuhu...
Sebenarnya aku nak share sikit mengenai satu perkara yang aku baru tau..Haish apa lah aku ni kan..ketinggalan zaman betol. Namanya rajin merayau tapi benda-benda basic percutian pon aku tatau. Haish!!!
Ok aku nak cerita cara mudah ke LCCT menaiki ERL dan Bas (ni bagi orang-orang yang tak ada sesiapa nak hantar naik kereta ke LCCT la). Selalu terjadi pada aku, maklumla aku ni rajin le sesangat ke sana ke mari dan kapal terbang jenama Air Asia juga merupakan salah satu pengangkutan yang sering aku gunakan untuk merealisasikan impian percutian aku selain menaiki Al-Faris, kereta aku yang sering bermasalah dalaman tu!

CARA JAUH (PUTRAJAYA - KLIA- LCCT)
Selalu yang aku …

Lombok (Part 1): Welcome to Lombok!

Assalammualaikum!!!

Seperti yang dijanjikan, dan dikala kerajinan menguasai diri, maka terhasillah entry pertama pasal Lombok.InsyaAllah mana yang baik tu, boleh la dijadikan rujukan, tapi kalau ada yang tak elok tu harap jangan diikut...mudah-mudahan kita semua terpelihara dari segala kemungkaran. Amin. Ayuh kita mulakan!

Perancangan Awal.

So macamana boleh timbul idea nak ke Lombok ni? Bila cakap kat kengkawan, yang kata nak ke Lombok, macam-macam reaksi diorang. Macam la Lombok tu tak ada apa-apa kan. Padahal Lombok tu cantik kot! Hahah tetibe emo. Eh belum start lagi rupanya, sebenarnya team asal ke Lombok (hasil perbincangan meja bulat di kedai kopi di Johor Bahru beberapa bulan yang lalu) adalah aku, Dr. Shahrule dan Pae Kpop. Masing-masing beli tiket asing dari JB ke Lombok masa tu. (Motif aku nak gerak dari JB kan? Padahal kat KLIA2 tu macam-macam ada, dekat pulak tu dengan rumah aku). Sebenarnya memang tiket dari JB ke Lombok tu murah, di samping tu aku memang nak beraya sekali…

Kisah Sarapan Roti Bakar Telur Goyang di Transfer Road Dan Berjumpa Blogger Ceria

Assalammualaikum!
Ok ni sebenarnya entry zaman purba, sejak awal tahun dulu aku peram tak post-post dan akhirnya sebab dah takde modal nak tulis blog maka entry ni pon keluar lah ye. OK sebelum tu nak wishSelamat Hari Raya Aidil Fitri lagi kepada semua muslimin dan muslimat, hari raya masih berbaki beberapa hari (kalau beraya sebulan la) hiks. So banyak lagi ke open house mengkome semua? Tahun ni alhamdulillah syukur ada yang sudi menjemput aku pegi open house raya, ke Kelang, ke Damansara, ke Bangi.... orang Putrajaya je takde nak jemput... kfine.
Ok  kembali kepada niat asal.
Suatu ketika dulu (wah macam lama sangat dah ni) aku, John, Chawana, Byya, MasMZ dan Icam, telah (sepatutnya Kak Coco join sekali tapi disebabkan kesihatan ibunya amat kritikal jadi beliau terpaksa tarik diri) mengaturkan satu trip singkat ke Pualau Pinang. Sebenarnya sebab masing-masing dah gigil-gigil nak buat road trip kan, maka setelah ditolak, dihitung akhirnya kami berjaya sampai di Pulau Pinangdengan jay…