2008-10-20

::Paya Indah Wetlands::

Pernah dengar pasal Paya Indah Wetlands? Ia merupakan satu kawasan bencah yang terletak di dalam Daerah Kuala Langat iaitu kira-kira 60 km dari Kuala Lumpur. Kenapa tiba-tiba saja aku isukan perihal Paya Indah Wetland ni? Ada ceritanya.
Semalam, 20 Oktober 2008 telah berlangsungnya 3 acara paling penting dalam sejarah pemuliharaan dan pemeliharaan alam sekitar di Malaysia. Yang pertama, tanggal 20 Oktober 2008 telah berlangsungnya pelancara Minggu Alam Seitar Malaysia Peringkat Kebangsaan, yang kedua, sekaligus merupakan tarikh perasmian Pembukaan Semula Paya Indah Wetlands dan juga yang ketiga Kesinambungan Kempen Kesedaran Alam Sekitar dengan tema pada tahun ini adalah “PEMULIHARAAN ALAM SEKITAR, TANGGUNGJAWAB BERSAMA”.
Aku secara peribadinya berpeluang turut serta meraikan hari yang penuh bersejarah tersebut. Bertempat di Paya Indah Wetlands, Dengkil, sejumlah lebih kurang 500 orang tetamu hadir yang terdiri daripada pelajar-pelajar sekolah sekitar negeri Selangor, wakil-wakil agensi kerajaan di bawah naungan Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar (NRE), wakil-wakil media dan juga Pertubuhan-Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) memeriahkan program tersebut.
Pelancaran ketiga-tiga peristiwa peting itu dilaksanakan oleh Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar iaitu Y.B. Datuk Dauglas Unggah Embas.
Apa yang menariknya?
Tahun 2008 ini merupakan tahun ke 17 sambutan Minggu Alam Sekitar Malaysia (MASM) sejak penganjurannya pada tahun 1991. Tarikh 21 Oktober menjadi tarikh keramat setiap tahun berikutan pengishtiharan oleh DYMM Seri Paduka Baginda Yandg Di Pertuan Agong sebagai Minggu Alam Sekitar Malaysia bersempena Deklarasi Langkawi yang ditandatangani pada than 1989 di dalam Persidangan Ketua-Ketua Kerajaan Komanwel (CHOGM).
Paya Indah Wetlands mempunyai keluasan 3100 hektar tetapi sehingga kini hanya 450.76 hektar sahaja yang telah diwartakan sebagai Rizab Tanah Lembap (Wetlands) di bawah Kanun Tanah Negara Sub-Seksyen 62(1)(No. 175 Akta 56 1965). Pada asalnya, Paya Indah Wetlands merupakan bekas lombong bijih timah, tasik air tawar dan hutan paya gambut dan mula dibaik pulih serta dirawat sejak tahun 1991. Ia dibuka secara rasmi oleh YAB Tun Mahathir Mohamad pada 13 Oktober 2001 dan telah diuruskan oleh Malaysian Wetlands Foundation sehingga Mac 2005.
Sehingga itu, Paya Indah Wetlands diambilalih oleh PERHILITAN sehinggalah pembukaan semula kawasan ini pada 20 Oktober 2008.
Catatan Peribadi:
Pelbagai tanggapan dang gambaran bermain di fikiran aku sebelum memasuki gerbang Paya Indah Wetlands ini. Tempat ini secara jujurnya masih belum pernah aku jejajki dan semalam merupakan kali pertama aku memasuki kawasan yang kaya dengan anugerah alam semulajadi itu. Terus aku teringat kepada sebuah lagi kawasan yang pernah aku kunjungi sebelum ini iaitu Taman Alam Kuala Selangor [pernah dimuatkan dalam entri terdahulu]. Walaupun jenis hutannya tidak sama namun kepelbagaian biologinya amat membanggakan.
Seawal jam 7.30 pagi kami telah bergerak daripada Putrajaya [sebenarnya aku dah ketinggalan bas…nasib baik ada Fendi, teruslah aku jadi penumpang] dan tiba di Paya Indah Wetlands jam 7.50 pagi. Di dataran telah tersedia khemah-khemah untu para tetamu, dan kelihatan pelajar-pelajar dari pelbagai sekolah telah berkumpul dengan mengenakan t-shirt jingga. Hush seragam semuanya. Aku dan beberapa orang rakan sekerja lagi terus menuju ke khemah yang terletak di hujung bangunan pentadbiran untuk bersarapan pagi. Majlis bermula lebih kurang jam 8.45 pagi dengan ketibaan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar. Mungkin semua boleh bayangkan bagaimana majlis berlangsung, jadi tidak perlulah diceritakan di sini.
Kemuncak kepada program perasmian adalah upacara melepaskan sepsis –spesis burung bencah ke kawasan Paya Indah Wetlands! Memang satu kelainan.
Seterusnya, para hadirin dibawa ke dua kawasan utama di mana acara mananam pokok akan dilaksanakan. Masa nil ah nak tengok menteri dan artis yang hadir [wah ada artis???] menanam pokok. Para pelajar juga diberi kesempatan menanam pokok bagi mewakili sekolah mereka. Memang menarik!!! Keadaan paya indah wetland yang sudah berwajah baru [katanya…] kembali ceri dengan kehadiran poko-pokok yang baru ditanam.
Aku dan beberapa orang rakan sekerja tidak melepaskan peluang meronda-ronda di dalam kawasan Paya Indah Wetlands ini. Peluang jangan dilepaskan, dah alang-alang datang kat sini, redah je la. Macam-macam daya tarikan boleh didapati di sini, yang paling best bagi aku ialah sekeluarga Badak Air yang terdiri daripada 3 ekor badak air cukup menggamit perhatian pengunjung. Salah seekor yang aku ingat bernama Kundra!
Di samping itu, terdapat juga kolam buaya, kolam itik, Ladang kuda dan berbagai-bagai lagi tarikan yang mampu membuatkan pengunjung begitu menghayati keindahan ciptaan tuhan. Di samping itu pengunjung juga boleh beridah dengan meniki basikal mengelilingi kawasan Paya Indah Wetlands ini.
Ada juga chalet-chalet yang didirikan di sekitar kawasan Paya Indah Wetlands ini bagi sesiapa yang gemar menikmati keadaan di waktu malam di sini.
Memang best lah pengalaman yang aku lalui hari tu. InsyaAllah aku akan datang lagi ke sini. Jom sapa nak ikut???
Untuk keterangan lanjut mengenai Paya Indah Wetlands, sila hubungi:
Penguasa
Paya Indah Wetlands
Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara
(PERHILITAN)
Km. 4, Jalan Dengkil-Banting
43800 Dengkil, Selangor
Tel: 03-87687616 /8726


Tolong Promote nih!!!PEACE!


6 comments:

  1. haarggggghhh..jelesnyer tak dapek pegi!!!aku kat hotel melantakkkk jer..tp aku dpt mkn satu benda yg sgt2 aku nak makan,,hehehe..adelaa...hahhaha tu yg En. Das ckp pasal nasib baik hippo tu tak ngaappp kepala ko!!huhuh..they are sooo adorable..hhhmmm...again i'm so..jeles..awie ker artis nyer ek?maya karin?zainal abidin??

    ReplyDelete
  2. Hahahah keseronokannya memang tak dapat digambarkan dengan kata-kata...hanya gmabar-gambar ini sahaja yang membuktikannya.. Yup yang datang hanya Awie dan kumpulan Search sahajok..artis lain spt Zainal Abidin, Maya Karin, Poetic Ammo, ntah sape-sape lagi ntah tak dapat datang sebab cancel saat-saat akhir...

    Tapi bergambo ngan badak-badak hyppo to memang best!!!! Rugi sape tak g semalam,!! Ahaks.

    Ko melantak apa yang best sangat tu beautifullife????

    ReplyDelete
  3. nk ikut en janggel pegi lg bleh?ehehe

    ReplyDelete
  4. hYe ciTtttttt!!!!
    TaK JeLeS! TaK JeLeS!

    ReplyDelete
  5. CikZura:: boleh..heheh kita buat rombongan nanti.

    ReplyDelete
  6. Cik MAS:: Hek eleeeeeeehhhh tak jeles konon!! Gaya penulisan macam jeles ya amat!! hahahahha best wooo ko tak tengok ke gambo2 tuh!! hahahahhaha!!!

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!