2014-02-25

Bangkok Shutdown (Part 1) : First Day In Bangkok City - Chatucak Weekend Market

Assalammualaikum!!!

Dah tiba masanya untuk tulis pasal trip singkat dan tergesa-gesa aku ke Bangkok, awal tahun haritu. Kiranya macam trip pembukaan untuk tahun 2014 la (Pembukaan la sangat macamla banyak sangat trip ko tahun ni hahaha). Biar aku ceritakan sejarah trip ke Bangkok ni.

Sebenarnya dah lama plan nak pergi ke Bangkok, sejak tahun 2012 lagi, tapi disebabkan beberapa faktor yang tak dapat dielakkan, maka banyak tiket kapal terobang ke Bangkok yang terpaksa dibakar. Tapi nasib baik la beli tiket-tiket sebelum ni pon masa promo, Ada yang promo Zero Fare la, promo itu la, promo ini la... so takde la ralat sangat nak membakar tiket-tiket tu.

Jadi, disebabkan plan nak ke Bangkok ni asyik terbantut je, kali ni untuk tahun 2014 aku nekad nak pergi jugak. Tak kisah la walau terpaksa pergi sorang pun. Tapi memula tu aku ajak le geng travel aku yakni MasMZ, John dan Kak Coco. Alhamdulillah masing-masing setuju dan proceed dengan beli tiket. Kebetulan pulak masa tu Lion Air tengah buat promo, dapat harga KL-BKK-KL dengan harga RM 220/pax. So kami pun beli la untuk tarikh 11 hingga 14 Januari 2014. Masa tu ada cuti Maulidul Rasul pada 14 Januari 2014 so kami hanya perlu ambik cuti pada hari Isnin yakni 13 Januari 2014 saja... jimat cuti. Hehehe.

Tunggu-punya tunggu akhirnya hari yang dinanti hampir tiba (belom la tiba lagi), tapi ada la beberapa kejadian berlaku yang aku rasa ada jugak antara korang yang dah tau. Kak Coco dan John tak dapat join sebab masing-masing ada perkara lebih penting yang tak dapat dielakkan. Makanya, terbanglah aku dan MasMZ berdua ke Bangkok, Ibu negara Gajah Putih tu.

Wah panjang pulak intro kan.

Memandangkan ini firstime kami akan naik penerbangan Lion Air, terasa agak eksaited dan tertanya-tanya jugak la. Apa yang bestnya, Lion Air akan berlepas dari KLIA bukannya dari LCCT. So memandangkan flight kami akan berlepas pada jam 7.50 pagi, maka aku dan MasMZ dah ke KLIA sejak malam sebelum tu lagi, siap tido kat KLIA lagi tu sebab takde sapa yang boleh menganto kami pagi-pagi buta tu ke KLIA. Tak kisah la, bukan lama sangat nak tunggu pun dan senang jugak sebab naik ERL terus dari Putrajaya Sentral ke KLIA dengan tambang RM 6.20 sehala.

Dapat amik gambar sunrise kat airport!
First time try Lion Air.
Dipendekkan cerita, masa nak berlepas pun tiba. Sekarang ni pemeriksaan Imigresen kat KLIA dah ketat ye, agak leceh jugak la. Tapi alhamdulillah tak ada masalah pada kami, beg pun dah siap check in kat dalam kapal terobang siap-siap. Oh satu lagi yang aku suka adalah, beli tiket Lion Air dah dapat free luggage 20 kg per person! So tak payah pening-pening nak buang duit beli extra luggage lagi! 

Masuk je dalam kabin, keadaan sama la macam dalam Air Asia, sempit. Cuma Lion Air ni lagi sempit dari Air Asia, bila duduk kat kerusi tu memang muat-muat bontot je, dan lutut aku memang dah tersekat kat kerusi depan. Bayangkan betapa sempitnya! Dalam Lion Air jugak ada jual makanan, tapi jenis makanannya tak banyak dan seingat aku diorang tak jual pulak makanan masa flight dari KL ke Bangkok hari tu.

Bangkok Metropolitan dah nampak kat bawah tu!
Penerbangan dari KL ke Lapangan Terbang Antarabangsa Donmueang mengambil masa lebih kurang 2 jam dan kami tiba di Bangkok pada pukul 9.05 minit pagi waktu tempatan. Kalau ikut waktu Malaysia masa tu dah pukul 10.05 minit.

Alhamdulillah perjalanan dan urusan imigresen sangat lancar. Usai mengambil beg kami terus keluar dan menuju ke ruangan penerbangan domestik di mana kat situ terdapat kaunter teksi bandar. Kena beratur pulak beli tiket teksi memandangkan ramai pulak orang Thailand yang balik ke Bangkok, atau masuk ke Bangkok sebab nak buat demonstrasi / protest terhadap Kerajaan sediada.

Oh harus diingat, waktu kami ke Bangkok ni adalah waktu puncak permulaan protest jalanan oleh pejuang anti Kerajaan di Thailand. Dan pada 13 Januari 2014 merupakan hari pertama mereka akan mengadakan Bangkok Shutdown. So memang cuak jugak sebenarnya kami nak meneruskan hajat ke Bangkok pada mulanya, tapi nekad kami pergi jugak dan tawakal je serta yakin tak ada perkara buruk berlaku.

Beratur nak beli tiket teksi.
Kami naik teksi kaler Pink. Perbezaan warna adalah hanya dari segi syarikat teksi sahaja.
Alhamdulillah sepanjang berada di Bangkok cuaca sangat elok tapi panas!
Masa beratur nak beli tiket teksi tu pun ragu-ragu jugak sebab takut salah kaunter. Bila tanya dengan orang kaunter, diorang kata itu kaunter yang betul kalau nak naik teksi ke bandar. So kami pun ambik la satu teksi untuk terus ke Hostel yang telah di booking siap-siap di Booking.com yakni HQ Hostel. Kami dapat hostel ni pun sebab merujuk kepada Blog Dr. Shahrul yang katanya dah jadi duta Hostel tu. Hah amekaw, nanti aku ulas kau-kau pasal hostel tu.

HQ Hostel, Bangkok
5/3-4, Silom Soi 3, Silom Road, Bangrak, Bang Rak, 10500 Bangkok
Tel: +6622331598
Emel: team@hqhostel.com

Ruangan bilik /dorm

Ha, kalau korang nak try duduk hostel ni, boleh la rujuk alamat di atas, atau guna je Booking.com lebih mudah dan tak perlu bayar deposit awal masa booking. Itu yang aku suka pasal Booking.com. TAPI, aku tak rekomen untuk stay di hostel ni, kalau boleh silalah cari hostel lain yang bersepah-sepah di Daerah Silom tu. (Sebenarnya Silom ni adalah kawasan pelacuran yang terkenal di Bangkok, dan ramai giler pelancong asing yang stay kat kawasan Silom ni). Tapi bagi kami, sebab utama pilih hostel ni adalah kerana lokasinya berdekatan dengan Stesen Bangkok Sky Train (BTS) Sala Daeng. So nanti mudah la nak ke mana-mana.

Tambang teksi daripada airport ke HQ Hostel adalah 280 Baht (termasuk tol 60 Baht) sebab pakcik teksi tu kata guna highway lagi cepat sampai, which is true, memang jalan sangat lancar dan tak jem. Sempat jugak la kami tanya-tanya kat pakcik teksi tu tempat-tempat menarik sekitar Bangkok, dan dia pon ada la cerita kat kami, siap bagi katalog lagi tempat-tempat menarik macam floating market , weekend market dan sebagainya. Dia siap offer jugak kalau nak ambil perkhidmatan teksinya untuk ke floating market. Tapi dia charge mahal yakni 1500 baht untu sewa teksi selama satu hari. MAHAL. So kami cakap nanti kami pikir dulu.

Kami jugak ada tanya pasal Bangkok Shutdown tu nanti, pakcik teksi tu cakap tak da apa lah benda tu, cuma ada beberapa jalan utama je yang akan di tutup dan kalau boleh pergilah kat kawasan di luar Bangkok.

Kami sampai ke HQ Hostel setengah jam kemudian, terus check in dan bayar deposit kunci yakni 500 baht. Duit tu akan dipulangkan balik bila check out nanti. Kami jugak dah bayar terus harga penginapan yakni RM 64 / night. untuk bilik hostel. Alhamdulillah bilik semua selesa, tapi pengurusan hostel ni agak hampeh. Bila tanya apa-apa je kat petugas kaunter tu, semua diorang tak tahu! Mana tak hangin kan, sepatutnya diorang mestilah tahu basic pasal info-info tempat-tempat pelancongan kan, dah la kami pon satu hal tak buat research hahaha amekaw!. Lagi satu, hostel ni tak ada pantry dan air panas tidak disediakan yer! 

Silap kami jugak la sebab tak buat research awal-awal pasal hostel ni. Main ikut je kekeke. Bertabahjelah. OK lepas dah check in hostel, kami pun keluar semula untuk meneruskan misi hari pertama yakni menuju ke weekend market atau lebih gah dikenali sebagai Chatuchak Market.!!! (Apa hari pertama dah nak pergi shopping???) HAHAH itulah yang kami buat, sebab kami hanya ada dua hari saja untuk ke Chatuchak dan 2 hari lagi kami akan ke luar dari Bangkok.

Chatucak Market

Untuk ke Chatucak Market, kami kena menaiki BTS di Sala Daeng Station, tak jauh pun ..jalan kaki dalam 10 minit dah sampai station Sala Daeng. Di station kami beli Day Pass dengan harga 130 Baht dan boleh dipakai ke mana-mana saja dalam masa satu hari. So memang berguna la Day Pass ni untuk berjalan-jalan menaiki BTS di sekitar bandar Bangkok. 



Stesen Sala Daeng
Tu dia dah nampak ...
Follow je signboard
Ok untuk ke Chatuchack Weekend market, dari Sala Daeng (Silom Line) dan akan tukar train di Siam Station (Shukunvit Line) menuju ke Mo Chit yang merupakan station terakhir bagi Shukunvit line. Kat situlah letaknya pasar Chattuchak!

Sala Daeng Station ---> Siam Station (tukar train) ---> Mo Chit Station( Chatuchak Market)


Mula-mula sampai tu kagum jugak la tengok lokasi pasar Chatuchak ni. Untuk makluman, pasar ni merupakan pasar yang sangat besar dan ada jual macam-macam kat dalam tu. Ia  terbahagi kepada beberpa bahagian mengikut barangan yang diniagakan. Kalau agak-agak takut nak sesat, boleh ambik map untuk keseluruhan kawasan Chatuchak tu kat Balai Polis di tepi jalan sebelum masuk ke pintu utama Chatuchac Market. Harus di ingat juga, pasar ni hanya meriah pada hujung minggu sahaja. Hari-hari lain aku tak pasti la pulak, sebab tak pernah try pergi.

Chatucak Market Map.
So petang tu kami menghabiskan masa servey-servey barang dan ada jugak la terbeli beberapa barang. Yang menariknya harga kat situ murah-murah dan banyak pakaian yang up to date ada jual kat situ. Tapi Awas ye, kalau beli baju tu check la dulu saiz nya, sebab banyak saiz yang tak sama dengan saiz sebenar...macam menipu di situ.


Kami berlegar-legar kat area Chatuchak tu lebih kurang dua jam jugak la. Lepas dah puas pusing, kami seterusnya balik semula ke Mo Chit Station untuk ke destinasi seterusnya yakni menaiki Chao Praya River Cruise.

Ok nanti la aku sambung pasal Chao Praya River Cruise ni ye.

... bersambung.

WASSALAM.

42 comments:

  1. Magaddddddddddd..lagi! lagi! suspen pulak nk tungu pasal river cruise ko nih muahahaha

    ReplyDelete
  2. kat sana ko sokong parti mana? hahaha!

    ReplyDelete
  3. shopping dak? sesat dak? panas nak mampus dak?

    ReplyDelete
  4. Wah...rein nak ulas kau- kau tentang hostel yang Dr Shahrul jadi duta ye...Kakitravel tunggu...

    ReplyDelete
  5. yeahh aku mmg tggu entry psl bangkok...cpt2 abes cerita b4 jun ye...hahaha

    ReplyDelete
  6. orang sibuk protes kerajaan ko sibuk protes hostel yer! haha

    btw hostel tu xde dapur tp dekat dgn kfc, ari2 aku makan kfc! haha

    ak suke teksi kat bangkok. tak mahal! kan kan~

    ReplyDelete
  7. Market kegemaran saya. Dua kali Bangkok, dua kali saya pergi market ini. Boleh berjam-jam di sana walaupun panas. xP

    ReplyDelete
  8. mesti food kat market tu meriah kan? *fikir makan je!!

    ReplyDelete
  9. Aha..byk tiket burn eh..biasalah kan..beli tiket one year before..yer lah AA pun pandai..mcm2 leh jadi ye dak..JM pun dh lama aim nk ke sana tapi tak sampai2..hanya tggal mimpi je..

    Murah tu RM122 ngan Lion Air..tgk AA yg sale baru2 ni paling busuk pun RM167..tapi tak beli still rasa mahal...boleh giteww..

    Wah...cerita makin menarik seh..baru tahu kenapa Bangkok Shutdown..ok2..sambung..CANTIK lah..boleh refer sini nanti..tapi tak nk stay kat hostel tu :-)

    ReplyDelete
  10. mcm dh lama je rasa CN tak singgah sini. hehe...

    besar dan luas yer kwsan chatucak market tu :D

    ReplyDelete
  11. eh ada day pass eh utk BTS.. satu info yang bagus.. =)

    ReplyDelete
  12. Hostel tu nampak bersih dan cantik. Passport Rain kaunter hotel pegang, tak?
    Ada masalah tak masa check out?

    Saya pernah naik Lion Air masa di Indonesia, tapi lupa Jogja-Bali ke apa?

    Jumpa tak makanan Siam yang digemari? Pulut mangga suka tak?

    ReplyDelete
  13. Karate je tengkuk staff hostel tu. First day keja kot..hehe

    Terbaek la pergi time Bangkok Shutdown. Kenangan berharga..

    ReplyDelete
  14. wah janggel ke bangkok plak. selamat ke kalau trip ke sana sekarang? x sabar nak baca next entry...

    ReplyDelete
  15. xpernah sampai kat sini... kena try nih :D

    ReplyDelete
  16. Kakitangan kerajaan x lepas ke Thailand skrg ni...huhuhu..so, dok diam dulu la kot coz mmg ada plan bln 6 nak p...huhuhu...teros reroute ke destinasi lain... Eh, janngel bukan kerja dngn govnmnt gak ker..? kikiki.... Dulu p, x da lak try LRT mika.. cuma dok naik tuk tuk.. tawar gila2 punya sampai dapat harga rm3 ke rm2 ke..gitu la..untk 2 org...

    ReplyDelete
  17. best la pergi trip tanpa akak dengan John, kan..kan..kannn????


    (genggam list 'tiket to buy' erat2)

    ReplyDelete
  18. Dulu anda telah memberi info kepada saya untuk tinggal di Saphai Pei Hostel.. 5 minit berjalan dari station Surasak .. memang strategic place jugak :D

    ReplyDelete
  19. Chawanna:

    Hahahha suspen la sangat!

    ReplyDelete
  20. Biqque:

    Aku sokong party buih! Hikssss

    ReplyDelete
  21. Lily:

    Ofkos la sopping, sesat takde..panas iye.

    ReplyDelete
  22. MKL:

    Hahahah takde la ulas kau kau mana pun, propa je lebih.

    ReplyDelete
  23. DJ:

    Bangkok kalu, insyaAllah akan diteruskan hehehe

    ReplyDelete
  24. Shahrule:

    Hahahah ni semua ko punya pasal kekekeke.

    ReplyDelete
  25. DT:

    market kegemaran saya juga!

    ReplyDelete
  26. Nanatron:

    Haah mmg best dan meriah! Makan itu pasti hehehe

    ReplyDelete
  27. JM:

    Ye Bangkok ni mmg banyak cabarannya. Alhamdulillah dapat la jugak tiket murah.

    Nanti pg la Bangkok.

    ReplyDelete
  28. Cik Nufa:

    Halu cik Nufa..selamat kembali.
    Haah Chatucak tu mmg besar.

    ReplyDelete
  29. Kak NA

    Ye hostel tu bersih. Pasport kami pegang sendiri, hostel hanya amik masa register je.

    Pulut mangga! Sedap!

    ReplyDelete
  30. Jea:

    Hahaha saya tak pandai karate.Alhamdulillah ada le sikit kenangan :)

    ReplyDelete
  31. Farel:

    Alhamdulillah Farel...selamat balik dah pon hehehe.

    ReplyDelete
  32. Hafiz Azmi:

    Apa lagi pi la terai.

    ReplyDelete
  33. Farikica:

    Nasib badan,.... nanti dah reda tu boleh la pegi.

    Ye saya juga Gomen serv.

    ReplyDelete
  34. Kak Anash:

    Huh motif?????? KBAI

    ReplyDelete
  35. TT

    Ye baru saya ingat ... masa tu siap google lagi. Tapi untuk diri sendiri tak buat pulak huhuhu

    ReplyDelete
  36. kitorg dulu stay kt take a nap..jauh la sikit dr BTS station tu..tp jauhla dr tmpt pelacuran..haha..tp kt Bangkok benda2 tu sume dh jd common, sampai kitorg yg rasa nak nangis jln kt night market situ..dorg letak cenggitu je benda2 tak senonoh tu kan..isk3..hilang ayat hafazan aku..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yayan;

      Hahah habis ayat hafazan ye? Mmg la Bangkok ni banyak bende2 begitu. Hiburan deme tu dan itu dah jadi budaya kot. Bertabah je la. ;)

      Delete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!