2014-06-12

Back To Nature: Taman Negara Pahang With Friends (Part 2)

Assalammualaikum!

Memang mengambil masa jugak nak buat satu entry ke satu entry. Maaflah sebab aku ni jenis kalau nak menaip kene pikir lama dan buat rujukan sana-sini. Ada la jugak rujuk-rujuk pada GOOGLE, dan mana yang aku rujuk tu aku aku tulis sumbernya...so orang tau la itu sumber dari mana. Tapi kebanyakkan yang aku tulis ni memang berdasarkan pengalaman sendiri, jalan cerita dan pemerhatian sendiri. So, kalau ada yang elok tu cedok lah, tapi yang tak elok sila buang jauh-jauh.

Ok jom teruskan hari kedua di Taman Negara.


Hari kedua di Taman Negara, pagi-pagi dah bangun sebab dikejut berkali-kali  oleh whasapp daripada bos, tanya itu ini, walhal aku tengah cuti kot! Kalau ikutkan memang malas giler nak bangun pagi, tapi disebabkan ada beberapa aktiviti lagi yang kami nak buat hari ini maka digagahkan jugak la diri ini.

Lepas bersiap mandi dan mengenakan pakaian yang sesuai untuk masuk hutan, kami pun berjalan kaki ke sebuah restoran yang terletak ditepi simpang berdekatan dengan Jeti Kuala Tahan. Kat kedai tu ada jual macam-macam, roti canai, nasi berlauk pelbagai bungkusan dan kueh mueh. So pilih je la nak makan apa, tapi jangan datang lambat, sebab makanan kat situ cepat laku. Kalau lambat, alamatnya tengok bakul je la.

Sesambil layan roti telur sekeping juga.
Lepas bersarapan, Madi datang join kami. Katanya pagi ni dia akan bawa kami untuk aktiviti Canopy Walk. Ha inilah acara yang dinanti-nantikan, berjalan atas pkok. Selalu tu aku try kat FRIM, Kepong je, tu pun tak panjang dia punya laluan. Tapi yang kat Taman Negara ni memang panjang dan mencabar... ada pulak berlaku kejadian dramatik dan menayat hati, nanti aku cerita.

Ok kami berkumpul lagi kat Jeti Kuala Tahan untuk naik bot ke seberang. Untuk ke canopy walk, kita perlu melalui Mutiara Taman Negara Resort yang terletak di seberang sungai. Ala kalau taknak naik bot pon boleh nak menyeberang tu, korang berenang.

Keadaan di Jeti Kuala Tahan seawal pagi.
Ada bot yang ala-ala teksi air la untuk bawa penumpang ulang-alik menyeberangi Sungai Tembeling dari Mutiara Taman Negara ke Jeti Kuala Tahan. Bayaran aku tak sure pulak sebab semua dah masuk dalam pakej Madi.


Aqilah dah mula eksaited naik bot hikhik
Pakcik drebar bot.
Sampai di Mutiara Taman Negara Resort, terkagum kejap la tengok resort tu. Bukan apa, cantik weh! Tapi disebabkan kami ni bukan la kaya sangat nak menyewa kat situ, sekadar mampu sewa bilik RM15 semalam je, maka dapat tumpang lalu lalang kat situ pun jadilah. Kami dikehendaki register dekat pondok ranjer yang ada di dalam kawasan resort. Untuk permit masuk ke kawasan canopy walk, kena bayar RM 1 seorang. Manakala permit untuk bawa kamera adalah RM 5 seorang. So total kalau nak dua-dua tu kenelah bayar RM 6 seorang (sebab memasing bawak kemera).

Mutiara Taman Negara Resort.
Mendaki lah kita.
Aman damai je kat sini.
Pejabat Ranjer.
Pi settle hal permit dulu. Kene buat sendiri part ni, pakej Madi tak termasuk.
Harga boleh rujuk sini.
Permit Masuk Canopy Walk: RM 1.00 / person
Lesen Kemera : RM 5 / person
Permit Memancing : RM 10 / person

Bila dah settle pembayaran semua, barulah Madi bawak kami jalan kaki untuk ke kawasan canopy walk, agak terperuk jugak la nak sampai ke check point pertama, sebab kene merentas kawasan Mutiara Taman Negara dulu. Kat check point tu ada pegawai / ranjer dah tunggu dan minta resit dan permit yang kami dah bayar tadi. So tunjuk je la permit tu kat diorang then kita boleh proceed mendaki!

Ada aquarium ikan air tawar.
Ha cer tengok Tansree tu tengah buat apa, kumpul bahan bukti letew.
Jauh jugak kene jalan.
OK dah sampai pintu masuk, checkpoit 1.
Yang bestnya, kita tak perlu mendaki atau trekking atas tanah pon sebab ada platform dah tersedia sepanjang laluan kanopi! So tak payah la nak panik-panik sangat takut jumpa pacat ke apa ke, sebab memang takda pon! Bukan macam trekking kat Hutan Belum tu. So kami pun jalan la merentas platform tu sepanjang lebih kurang 1 atau 2 km macam tu la, jauh jugak sebenarnya. Sepanjang perjalanan tu Madi ada la explain tentang pokok-pokok dan serangga-serangga yang kami jumpa kat tepi-tepi laluan platform tu. Ilmiah sangat kan. Si Aqilah pulak bukan main eksaited berlari-lari tinggal kami semua kat belakang.

Macam ni la platform yang tersedia.
Memang fern leaves ni banyak kat sini, kaler terqois (camtu ke eja terkois???) lagi! 
Ha tu kemain memasing kan.
Bunga Halia Hutan. Tumbuh atas tanah je.
Kekulat.
Kemain Aqilah eksaited.
Bila dah sampai point yang seterusnya yakni untuk menaiki canopy walk, kene ambik satu lagi tiket. Harga tiket adalah RM 5 seorang. Tapi dah masuk dalam pakej Madi siap-siap so kami tak perlu bayar di tempat kejadian.

Manjat lagi.
Ambil tiket sebelum masuk ke kawasan canopy walk.
So nak dijadikan cerita, masa panjat tangga nak mula canopy walk tu kemera aku pun rebah dan terjelepuk kat bucu tangga! Nanges weh, cover lens pecah!!! Nasib baik cover je yang pecah, kalau dengan lens-lens pecah, time tu jugak aku balik KL! Drama sangat. huhuhu tak sedap hati dah aku nak bercanopy walk. Nasib baik la ada camera henpon dan compact yang memang aku selalu bawak untuk kes-kes kecemasan. huhuhu.

*bertafakur kejap sebab kejadian malang menimpa kemera*

.
.
.
.
.
.
Ok jom sambung balik. Perjalanan tetap diteruskan, perasaan eksaited naik titian kanopi ni memang lain, nak naik tu tak boleh sekali reramai naik, kene jalan sorang dulu....sampai 10 meter baru lagi sorang boleh jalan. Tu semua untuk tujuan keselamatan.

Ayuh!
Kat atas tu memang boleh nampak pemandangan hutan je la, yang sangat menghijau dan merimbun. Tak sangka akhirnya dapat jugak jalan kat canopy walk ni setelah sekian lama mendambakannya.

10 meter baru boleh lepas sorang.
Awas.
Keseluruhan perjalanan kat atas canopy walk tu mengambil masa lebih kurang 1 jam lebih la. Mana tak nya, jalan sikit berenti amik gambo...jalan lagi, amik gambo...sampai mat saleh kat belakang-blakang kite orang pasrah je la tunggu hahaha. Tapi memang penat gile weh, sebab tak fit hahaa.

Jalan lagi dan lagi dan lagi....
Asyik muka Tansre je penuh.
Lepas dah habis bercanopy walk, kami pun balik semula ke Jeti Kuala Tahan. Tekak masing-masing mintak ais krim, nasib baik Aqilah belanja ais krim satu Malaysia kat jeti tu. Thanks ye heheh.

Jom balik.
Ada kawan nak ngikut.
Pemandangan di sekitar jeti Kuala Tahan.
Tengahari tu kami makan kat salah satu restoran kat berdekatan dengan jeti Kuala Tahan. Makan ikan Patin masak tempoyak weh!!! Special order daripada Madi, katanya kalau kat tempat lain harga ikan patin boleh mencecah puluhan dan ratusan ringgit! Tapi kat kedai tu sebab dah kautim baik punya, murah je kami makan, tak sampai 50 ringgit pon siap dengan nasik air dan lauk-pauk lain. Bertambah-tambah pulak tu.

Ok la nanti aku citer kisah sebelah petang pulak. Penat nak menaip (hahah paduhal alasan malas nak menaip!) InsyaAllah aku akan cepat habiskan entry Taman Negara ni sebab banyak lagi entry tertangguh. Doakan aku punya masa untuk kongsi pengalaman kat sini ye!

... bersambung.

Psstt: Eh dalam beberapa hari je dah nak start puasa kan, maknanya dah masuk setahun jugak la aku duduk kat rumah baru. Cepat betul masa berlalu. 

WASSALAM.

19 comments:

  1. pakai henpon pon bokeh ke main..... hohohohohehehehohebat

    ReplyDelete
  2. waaaa!!! tak gayat ke?? seram plak nk naik platform tu..tpi view sgt ohsem!

    ReplyDelete
  3. part jembatan gantung tu mcm seram gak hahahah :D

    ReplyDelete
  4. salam tuan, madi nama watak dlm story tuan ni tourist guide kt sane erk? blh tak nak contact number dia, plan nk g taman negara jugak.

    ReplyDelete
  5. bersepah nyer muka akak!!!!
    padan la..lately ada sahaja
    org tegur..kata macam pernah nampak
    muka akak...


    errr...femes rupanya blog nih


    *pitam*

    ReplyDelete
  6. Titi Gantung tu nampak sempit, panjang dan gayat...

    Menarik trip ni.

    Saya belum sampai lagi ke sini.

    ReplyDelete
  7. harap2 kamera ko selamat. awas~ BOOM!

    ReplyDelete
  8. Ko dan kamera ko tu, dah jatuh hukum wajib mandi bunga bawah jambatan hahaha..tiap kali trip ke mana2..sure ada mala petaka kt camera ko tu kekeke..

    Aku rasa saka kat camera ko tu dah hint suh upgrade camera 10k la tu..keh keh keh

    ReplyDelete
  9. macam menarik aja taman negara ni! harus try gak ni

    ReplyDelete
  10. Kopilimauaice

    Ish tak gayat lah, insyaAllah seronok hehehe.

    ReplyDelete
  11. TT:

    Apa yang nak diseramkan, sedangkan gunung kat SA tu boleh didaki kan hehehe.

    ReplyDelete
  12. SH Arts

    Yup Madi tu Tourguide kami. Nama dan no contact dah ada saya tulis dalam entry tu.

    ReplyDelete
  13. Kaka Anash

    Gitew...Retis katanya.

    ReplyDelete
  14. Naramas Aman:

    Heheh insyaAllah kak NA boleh la cuba ke sini nanti :)

    ReplyDelete
  15. John

    Dah selamat dah pun. BOOM

    ReplyDelete
  16. Chawanna

    Gitew.... nak mandi bunga pun tak mampu weh.
    Terpaksa la upgred yang 10 k jugak.

    ReplyDelete
  17. Farra Da Smiley

    InsyaAllah menari. Try la :)

    ReplyDelete
  18. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!