2009-01-28

Cuti lagi??? Kemana kita?

Haluuuuuuuuu...Selamat Tahun Baru China.. Masih belum terlewat nak wish pada Ah Long, Say Chuan, Ling Chui...semoga tahun ini you all akan lebih kaya!!! Kehkehkeh boleh belanja aku... So sepanjang percutian yang panjang minggu lepas, cadangnya aku malas nak balik kampung, maklumlah baru saja balik dari Pulau Langkawi, bajet pon dah agak-agak terbabas jugak...tapi akhirnya aku 'terpulang' juga ke kampung halaman ku di Perak, mengadap ayahnda dan ibunda terchenta!! apa boleh buat, ikut naluri hati...kalau merancang-rancang ni kompom susah nak jadi punya! tapi sebelum tu ada dua kesah tragis aku nak tulis kat sini...

Nak dijadikan cerita, malam sebelum tu aku pegi menonton wayang dengan Deennasour kat port biasa la, Sunway...citer INKHEART. Hush best jugak citer tu. Memang sesuai dengan selera aku. Aku bukan nak buat review filem skarang tapi nak citer sikit tragedi yang berlaku selepas itu. Wayang tamat lebih kurang jam 11.30 malam. So we decided to have dinner la, nak senang terus ke KFC. Lepak punya lepak sampai pukul 12.30 pagi. On the way balik, tiba di sebuah trafik light yang sedang hijau. Aku pun memecut kenderaan takut tak sempat..jalan raya pulak masa tu agak lengang. Aku dan Deenasour pon dengan riangnya bersembang-sembang di dalam kereta. Dengan tak semena-mena, tetiba je ada sebuah kereta melintas di depan kereta aku.

ADUSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSShhhh mujur aku sempat brek.!!! kalau tak dah arwah dah kot aku ngan Deen. Syukur Alhamdulillah... terkesima sekejap aku dengan Deen dalam kereta.! Dan malam itu, aku kembali ke rumah dengan keadaan ketaq tahap maksima.....

Kisah kedua, pagi sewaktu dalam perjalanan pulang ke kampung halamanku yang terchenta, aku dengan riang-rianya di subuh hari [kengkonon nak mengelak jem Tahun Baru Cina tapi hampeh...sangkut jugak] memandu keretaku mengikut hadlaju maksima 70 km/jam. Kereta memang banyak walaupun dipagi-pagi hari..tak tau la diorang bangkit pukui berapa. Tetiba sebuah van memintas aku dari sebelah kiri lalu melantunlah seketul batu yang aku tak tau berapa diameternya ke arah kereta aku yang macho itu!!! Lalu ia meninggalkan rekahan kecil sepanjang 0.5cm di cermin hadapan kereta ku!!!! Bullllllll...SSSsshh.......t!!!!!!! Apalah malang nasibku, sepanjang perjalanan terpaksa memandang ke arah rekahan itu..... Sedeyyyyy keretaku terluka.... dah la bajet tengah takde nih.....

Keesokkan harinya, ada la rombongan PakLong dengan Makcik aku ke rumah mak bapak aku di kampung... Tujuannya nak pergi merisik..[ops bukan merisik aku la weii!!!], sepupu aku tu, dah berkenan dengan anak makcik Esah sebelah kampung aku...so diorang pun menjadikan rumah mak bapak aku sebagai tempat persinggahan la. Sementara makcik-makcik ngan pakcik-pakcik aku pegi merisik, kami [aku dan 3 orang lagi sepupu aku] pon mengatur rancangan baeeeeekkkk punya!!!. Apa lagi, pergi berendam la!!! Semua dah macam badak air dah!!! kehkehkeh.. Kami sempat pergi berkelah di Kuala Woh, Tapah, Perak!. Adoiaii lama sungguh aku tidak menjejakkan kaki ke situ, suasana masih sama dan agak sesak dengan orang yang bercuti. Ahhh peduli apa itu semua, plan tetap diteruskan. Kami pon mencari port untuk berendam...Ish sejuk giler air sungai itu!...Sangat segar dan nyaman..Bermandi-manda dalam keadaan harmoni bersama masyarakat berbilang bangsa dan agama! Kehkehkeh.. Sebelah malam pulak, aku dan parents aku pulang ke kampung di seblah ayah di Selangor. Katanya diorang di kampung ada buat majlis ...tak tau majlis apa..siap ada BBQ lagik!.. Harus la aku menghadirkan diri dengan segera!!.

Keesokan harinya, kami pulang semula ke Perak, sebab aku dah janji dengan beberapa orang sepupu aku di Ipoh untuk melaksnakan satu plan. Kehkehkeh Mak bapak aku terpaksa akur la dengan karenah anaknya yang cuti je tak reti duduk diam nih!..Biasa la kan, kalau dah dapat cuti tu, bercuti la sepuas-puasnya!! Rugilah kalau tidooqqqqqqqq je kat umah... hari-hari boleh tidoq.

Aku sampai kat Ipoh dalam pukul 2 petang. Plan asal, sepupu aku nak ajak main boling 7 sebelah.. kehkehkeh tetapi tetiba berubah plan di saat-saat akhir. Memandangkan salah seorang sepupu aku ni tak puas lagi jadi badak air semalam, so hari ni dia ajak pulak kami bermandi-manda di LOST WORLD OF TAMBUN. Ala yang macam Sunway Lagoon kat Bandar Sunway tu. Hahahaha idea yang menarik!. Dengan sepantas kilat, pemanduan kami berubah arah!. Dengan berbekalkan tiket masuk sebanyak RM 25, kami pon memulakan sesi berendam sekali lagi. Wush sesak betol keadaan di dalam sana. Ini kali pertama aku masuk ke situ, not bad la...Masa tengah mandi, tetiba aku tengok semu orang mendongak ke langit.Ish apa hal pulak kan?? Takkan buat eksesais leher beramai-ramai kan??? Siap ada yang menuding-nuding jari lagi ke arah langit. Rupa-rupanya satu fenomena alam sedang berlaku!

Subhanallah...baru aku teringat yang petang ni sebenarnya adalah waktu gerhana matahari!. Aku dah tau dah benda ni masa mak aku cakap haritu, boleh buat solat sunat gerhana matahari...Tapi apakan daya, keadaan aku yang pada ketika itu hampir separuh bogel membantutkan semuanya. Semapat jugak la aku snapy-snapy beberapa gambar sebagai kenangan... kekekeke.. Apa lagi lepas tu sambung mandi lagi la!!!.

Last day bercuti, hari selasa..aku di rumah saja.... kali ni memang betol-betol menghargai katil di bilikku...tido kehkehkeh lama giler aku tido ...start dari lepas subuh saku dah bangun dah lepastu berlegar2 di ruang tamu lepastu tidor balik...sampai ke tengahari...[motif berlegar-legar? nak cari port lain yang boleh dijadikan tempat tidor]. Jam 2 petang aku dah bersiap-siap nak balik semula ke KL. Tetiba ada sedara aku yang baru balik dari menghantar anaknya pulang ke salah sebuah universiti di KL singgah ke rumah aku..Katanya jalan menghala ke KL jem giler!!! ... Aku pon dah mula rasa nak tido balik...

Mak aku suruh balik malam sikit...mungkin jem dah reda... aku akur dengan arahan ibuku... Akhirnya lepas maghrib aku bertolak semula ke KL. Alhamdulillah, jalan tak jem sangat...sempat la aku sampai KL sebelum jam 10 malam. Ha tulah kisah cutiku yang panjang. Kengkononnya taknak balik kampung, bajet takder, malas..tapi lu tengok apa dah jadi?????

Minggu ni cuti panjang lagi..Isnin hari Wilayah, KL, Putrajaya, Labuan cuti!..Adakah aku akan pulang ke kampung lagi????? Atau mengatur plan-plan baek di sini????hehehehehheheh Tunggu................



Janggeltrekker

14 comments:

  1. wahhh mmg cuti sakan nih..
    sonok..sonok..

    ReplyDelete
  2. Cikzura:: Hehehe memang kena bercuti sakan cikzura!

    Selagi ada masa dan tenaga...kalau dah tak da tenaga nanti tak best pulak ye dak??/

    Masa lapangku hanya untuk berjalan2... relationship??? not yet... kekekeke.

    ReplyDelete
  3. Gades Merah Jambu:: Wahai adek... abg memang suka berjalan-jalan sakan kehkehkeh...luas perjalanan jaun pemandangannya..

    ReplyDelete
  4. seronoknye die..asyik berjalan je..xpenat ke?hehe

    ReplyDelete
  5. Hiroshi:: Penat tu memmg ler penat..tapi enjoy!!!

    Sebb penat la terbongkang tidoq tak ingat dunia kehkehkeh

    ReplyDelete
  6. wahh..
    enjoy sakan yaa
    jelesss lg mcm ni
    hehe

    ReplyDelete
  7. Khairils:: Kehkehkeh saja bagi org jeles...

    ReplyDelete
  8. waaaaaaaaaaaaaaa
    best nye

    balik gk penuh xtvt ~

    ReplyDelete
  9. aaaaaa bawak lagi kete laju2....

    ReplyDelete
  10. EnchekCAMERA:: Kehkehkeh aktiviti-aktiviti tak dirancang semua tu...

    ReplyDelete
  11. CikMASMZ:: Tak bawak laju pon....sedang2 elok je mengikuti peraturan jalanraya...hehehehe

    ReplyDelete
  12. waktu tu, hanya Tuhan yg tahu debaran jantung aku 50 degup sesaat.

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!