2009-01-21

Pulau Langkawi Trip

Alhamdulillah kami telah selamat pergi dan selamat kembali dari Pulau Langkawi! Percutian keluarga yang sangat menghiburkan. Kalau nak diikutkan sudah terlalu lama aku tidak menjejakkan kaki ke pulau lagenda Mahsuri itu. Kali terakhir mungkin 15 tahun lalu...macam-macam telah berlaku beb!!

Sejak hari Jumaat lagi [16 Januari 2009] aku dah tak sabar-sabar nak balik kampung di Perak. Makcik aku yang duduk kat Puchong tu pun join aku skali..senang katanyer.... Ok la tuh, takde la aku balik sensorang. Lepas kerja je, aku dan makcik aku bergerak ke Perak. Sampai jam 8 malam.. hehehe awal jugak.

Aku memang dah takde mood nak bermalam-malaman ni..sebab tak sabar tunggu esok. Kehkehkeh.. Jadi malam tu aku pon tidur awal..kenkononnya nak amek feel bercuti di awal pagi. Keesokkan harinya, Sabtu [17 Januari 2009] kami sekeluarga bertolak ke Pulau Pinang. Cadangnya nak bermalam di Penang sebelum ke Pulau Langkawi. Alhamdulillah, semua yang berkumpul di Ipoh telah sama-sama bergerak ke Pulau Pinang. 4 Buah kereta semuanya. Tiba di rumah pakcik aku di Penang, kami semua berkumpul dan berbincang untuk perjalanan ke Pulau Langkawi keesokan harinya. Kalau dah berkumpul tu, tau-tau aje lah yer...bergosip la!!! Sebelah malam pulak, aku dan 4 orang sepupu aku pergi meronda-ronda ke Night Market di Batu Ferringhi.Giler happening!!! Hmmm ada jugak la borong beberapa "benda alah" yang memang murah giler dan banyak kat sana. Then lepas habis meronda, sempat jugak lagi singgah ke sebuah lagi rumah baru makcik aku di Tanjong Bungah. Rumah makcik aku yang dulu dah habis ranap sebab Tsunami...yang ni rumah baru dia, rumah flat...

tak sampai 15 minit, jam pon dah pukul 11.30 malam, kami pun pulang semula ke rumah pakcik [aku tak ingat la nama tempat tu kat mana]. Balik-balik terus tidoq la...

Keesokan harinya, Ahad [18 Januari 2009], seawal pukul 7.15 pagi sebanyak 6 buah kereta bergerak menuju ke utara, Kuala Perlis. Hehehhe memang happening... semua sekali adalah dalam 23 orang peserta.[erk..peserta ker?]Sampai kat Jeti Kuala Perlis pukul 10 pagi. Setelah menyettlekan soal tiket ferry dan sebagainya..Akhirnya bertolaklah kami ke Pulau Langkawi tepat jam 11.30 pagi. Giler excited!!!

Perjalanan ke Pulau langkawi melalui Kuala Perlis mengambil masa selama 45 minit. Kami tiba di jeti Kuah pada jam 12.30 tengahari. Setelah menahan 2 buah van, kami pon bergerak ke hotel. Best jugak la hotel tu, dekat dengan pekan Kuah...nak shopping senang! [Itu yang ditunggu-tunggu oleh mak dan makcik-makcik aku!]. Aku dengan 3 orang sepupu aku awal-awal dah start planning...takkan le petang-petang tu nak join makcik-makcik shopping??? So dengan berbekalkan pengalaman salah sorang sepupu aku yang pernah bekerja di Langkawi, kami pun bercadang ke Pantai Chenang. Dengan menaiki teksi dari pekan kuah, dan tambang sebanyak RM 24, kami pon bergerak ke Pantai Chenang. Fuh...lawa giler pantai tu...putih bersih saja...Apa lagi kami pun mandi-manda la..Pantai Chenang hanya 25 km dari Pekan Kuah. Bukan setakat mandi, kami siap berkayak lagi... dah dekat nak maghrib baru bergerak pulang ke Hotel.

Sebelah malam pulak, ada majlis bersama ahli keluarga. Kami semua berkumpul dan berbual. Seronok sangat! Sambil menonton Anugerah Juara Lagu ke 23!!! yAHOOOO Faizal tahir bolot 3 Anugerah...Meet Uncle Hussien pon Best jugak!!!


Hari ke -2 [19 Januari 2009]

Seperti yang dah awal-awal dirancang, aku dan 6 orang sepupu aku akan pergi 'Island Hopping' manakala yang lain pulak akan pergi shopping lagi!!! [shopping maniac??] aku malas nak pegi shopping awal2.. biar last minit baru mencabar....lagipun bajet tak cukup nak shopping 3 hari berturut-turut kehkehkeh....

Bermulalah pengembaraan yang mencabar... dengan hanya RM 29, kami menaiki bot dari Jeti Kuah menuju ke Pulau Beras Basah.. Best giler!! Pantai yang cantik dan bersih...Mandi-manda kat situ memang menyegarkan.. Lepas sejam di Pulau Beras Basah, kami dibawa pula menyaksikan beratus-ratus @ beribu-ribu burung helang di sebuah pulau..Aku tak ingat la pulak apa nama pulau tu. Tapi memang best giler!!! Bile campak je ikan kat laut, beratus-ratus burung helang menyerbu ntah dari mana ntah datangnya!!!! Menakjubkan!!!

Selepas menyaksikan burung-burung helang yang chomel, kami dibawa pula ke Pulau Dayang Bunting. Di Pulau Dayang Bunting, ada sebuah tasik air tawar yang sungguh nyaman dan segar.Kami tak melepaskan peluang untuk bermain solar car di sana. Best.

Kami bergerak pulang semula ke jeti Kuah pada jam 12.30 tengahari. Huh penat giler, tapi puas!. Selepas makan tengahari dan mandi, sebelah petangnya pulak kami bertolak ke Gunung Mat Cincang, tempat Cable Car. Wah tak sabar nak naik nih, Cable Car di Pulau langkawi adalah yang terpanjang di dunia!. Golongan mak-mak ngan bapak-bapak tak ikut...diorang menyambung shopping lagi! Adoyaiiiiii....

Dari Cable Car kami ke Underwater World pulak. Not bad la tempat tu, lebih kurang macam kat Aquaria KLCC. Bertolak pulang ke hotel jam 7 malam. Mak-mak dan bapak-bapak masih belum balik shopping???? ekstrim sungguh penyopingan mereka!!!

Sebelah malam nya pula, aku dan 3 orang sepupu aku pergi melantak seafood di Pantai Chenang...Hahahha memang teringin nak pegi situ makan seafood. Yang lain tak nak ikut sebab dah penat. So dengan membawa sebuah van yang disewa, kami berempat memecut ke Pantai Chenang....

Hari ke-3 [20 Januari 2009]

Pagi -pagi lagi dah bangun, hari ni baru aku nak pegi shopping! Dengan berjalan kaki tak sampai 10 minit dah sampai ke pekan Kuah.. ada la shopping cekelat sikit-sikit nak bagi kengkawan... bukan beli banyak pon. Aku banyak beli keychain dan Fridge Magnet je masa kat Pantai Chenang semalam. Saja buat koleksi...dah beribu-ribu dah keychain aku!!! Yeeyeyeyeyyyy...

Aku sempat juga ke sebuah shopping complex, namanya Idaman Suri. Makkkkkkk aiiii sempat lagi mak-mak dan bapak-bapak shopping last minute! Aku pon join sekaki, beli beberapa pinggan mangkuk untuk rumah aku kat KL. Hehehhe baru la ada rupa rumah sikit...

Kami bergerak pulang ke Jeti jam 1 tengahari. Masa pergi haritu naik 2 van, tapi masa balik nih dah jadi 3 van pulak! Satu van penuh isi barang. Ferry ke Kuala Perlis akan bertolak pada jam 2.30 petang. Tiba di Jeti Kuala Perlis jam 3.30 petang... Susun-punya-susun...sampai tak muat kereta dah barang-barang semua... sumbat jugak lah!!!Dipendekkan cerita, kami sampai di Perak jam 11 malam... tido dan esok pagi nak balik KL.... Penat tapi PUAS!!! Kali ni memang bercuti bersungguh-sungguh! Tahun depan akan lebih happening lagi!!!! Dimana tu??? Tunggu....Harap-harap aku masih ada di sini...PEACE!

Night Market & Jeti Kuala Perlis

Jeti Kuah, Pulau Langkawi

Pantai Chenang

Jeti Kuah to Island Hopping!


Pulau Beras Basah


Tasik Dayang Bunting



Cable Car, Gunung Mat Cincang


Underwater World, Pantai Chenang

Beras Terbakar


Goodbye Langkawi!!

Janggeltrekker


31 comments:

  1. huhu..jelesnye tgk janggel bcuti ngn kluarga..best eh p langkawi...

    *ish bl lak zura nk plan cuti2 m'sia lak nih?? :)

    ReplyDelete
  2. Hehehhe ala bukan selalu dapat p bercuti cik zura ooiiii..

    Ish cik zura p la bercuti kat Langkawi..best tau..

    ReplyDelete
  3. aku kutuntut barangku esok!!!! jangan luper bawak erk!!!!

    ReplyDelete
  4. fuhh..tgk pon dah happening giller..ptt la asyik menghitung hari je.kih3

    ReplyDelete
  5. CikMASMZ:: Ada ..barang anda itu ada ku belikan...cuma harganya akan ku markup 2 x ganda!!! hahahahahahhaha!!!!!

    ReplyDelete
  6. Aie:: Memang tersangat la
    happeningnya!!!
    Ni dah tolong promote Pulau
    Langkawi skali ni...
    Meh reramai melawat ke
    Pulau Langkawi!!!
    Dah tak menghitung hari lagi...
    Menghitung benda lain plak...

    Next time punya menghitung hari,
    coming soon!!!..

    ReplyDelete
  7. wahhh besh ar dpt gi b'cuti
    ni yg jelessss ni

    ReplyDelete
  8. aik..cm nk merase salji je?meh la sini..hehe

    ReplyDelete
  9. Wah meriahnye... 1 kapal haaa.

    ReplyDelete
  10. Dapat jugak aku sikit gambaran aktiviti ke Pulau Langkawi. Raya Cina ni mau pergi. Huhu

    TQ.


    .

    ReplyDelete
  11. KRIL:: Heheheh sekali sekala bercuti la bro... mesti buat habis-habisan punya!'

    ReplyDelete
  12. Hiroshi:: Kehkhekeh...terpaksa la pegi sana yer Hiroshi kalau nak merasa salji... nanti aku kisar ais banyak2 macam ais kacang tu ...pastu kumpul dalam baldi... merasa jugak la salji...[apa yang aku merepek ni???]

    ReplyDelete
  13. Inertz:: Bukan sekapal la..se feri jer..

    belum cukup sekapal lagi...

    kalau dok seminggu baru boleh cukup sekapal kot???

    ReplyDelete
  14. ah tok:: Tu je la yang mampu aku gambarkan pada mu wahai ah tok... banyak lagi tempat yang aku tak sempat pergi sebenarnya,..... hang p la cari kat sana...senang jer..tak susah..

    ramai betol orang nak g langkawi raya2 cine nih...

    mesti full Pulau Langkawi.

    ReplyDelete
  15. alo en janggel..
    name tmpt yg en jnggel tdo kt png 2 BUKIT GELUGOR la!! ape la en janggel ni, org yg x join trip ni pn leh taw :p..
    hmm (wat2) X JELEZnya tgk en jggel cti rmai2 kt sna...

    ReplyDelete
  16. Nazenut:: OOOO yer ke namanya Bukit Gelugur!!! Mule2 rasa macm ye dah nama tu tapi tak sure...maklum la...tempat terpencil hahahahahha...

    Elehhh kami tahu hang akan jeles tengok itu gambar2 yang menarikk..ada banyak lagi dalam koleksi...gambar2 censored pon banyak jugak!!!

    adoiii tak sabar tunggu next trip.

    ReplyDelete
  17. waaaaaaaaaaa
    best nye
    lame x g langkawi

    * jom hangout

    NAK CHOC

    x kire xkire ~

    ReplyDelete
  18. vah vah vah..coti2 di pulau mahsuri
    ada ole2 kah utk diri ku?
    geggegge

    (^_^)

    ♥Yanie Putrajaya♥
    *********************************

    ReplyDelete
  19. tgk gmbr je da taw mmg happening..best nyer jenjalan dgn family reramai..

    jeles ar...

    ReplyDelete
  20. waaaaaaaaaaaaaa

    best nye
    lame x g langkawi

    nak choc
    nak choc !!

    ReplyDelete
  21. eNCHEKcamera::
    Memng best wahai enchek... Rasa tak puas kalo pegi just 3 hari...nak dok lelama lagi kat sana...

    Nak hang out boleh....nyatakan saja dimana...

    Choc??? jap tengok dalam peti ais ada lagi ke tak...sebb smalam makan tak hengat .....kehkehkeh.

    ReplyDelete
  22. CikYanie!!!! Lama tak dengar habaq noooooo....

    Ole-ole ada.... nah amek..... virtual punyer..kehkehkeh...

    Bile nak hangout???

    ReplyDelete
  23. Adam:: Sekali sekala berjanlan-jalan ngan keluarga... Eloklah dipraktikkan selalu supaya hubungan kekeluargaan itu kekal sejahtera...Chewahhhhhhh....

    ReplyDelete
  24. eceli lame x g langkawi
    jom2 g lagi
    ( sambil bilang duit syiling..HAHA)

    tp xder trsport laaa

    hahaha
    kalo habis
    g beli baru
    xkire2
    :D

    ReplyDelete
  25. EnchekCamera:: Wah menarik jugak cadangan tuh!!!
    Moh kiter g langkawi skali lagi!

    ReplyDelete
  26. Hahahha bulan 3 la bro... kan ker time cuti tu??? ala ko kan slalu cuti -cutian sendiri??? kehkehkeh....

    ReplyDelete
  27. ENCHEKCAMERA:: OO ic tak cuti lagi ker??

    Ala cuti sendir apa salah nyer kehkehekh

    Lagipon pgm weekend heheh.

    ReplyDelete
  28. cuti laa
    skg dh kat hostel
    *pg td bru smpai kol 6pg~jmaat

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!