Skip to main content

Award Kunun~

Dalam banyak-banyak mende, yang nilahhhhhhhh yang paling malas aku nak buat. Tag mengetag ni palin den tak gomar...[ececeh tetiba berdialek Nogori ...banyak pengaruh sejak akhir-akhir ini].

OK lah, tag ni diberi oleh seorang MINAH yang sangatlah kepohchi tetapi baik hati!!! [kutuk bersama pujian..pakej la tu kan???] sepupu aku daaaa...yang sejak akhir-akhir ni aku perasan macam dah mula gila blogging! Nana namanya. Banyak betol sepupu aku nama Nana kan? tak silap aku ada 3 orang.

Tanpa membuang masa, ini la dia tag beserta AWARD yang diterima olehku..Yeppy dapat award!!



Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini.

Hmmmmm 5 fakta menarik yer..apa yer?? kene bukak kamus jap.
Ok la secara membuta tulinya, aku menyifatkan sepupu aku ni sebagai:-

  1. Seorang yang cengei!! Wakakakaka suka sangat menyakat terutamanya adik beradik dia...kengkononnya brutal la, tapi hakikatnya berhati mulia...[kahkahkah aku gelak guling-guling buat ayat nih].

  2. Taat dan setia pada suami [kononnya taat setia la!!!]...ye la aku akui dia ni memang seorang isteri mithali dan ibu solehah. hehehe [tak boleh blah ayat aku..ko jangan kembang plak!!! aku saja je reka ayat ni menggunakan imaginasi aku].

  3. Pandai memasak....betol, sekali tu time bile ek, raya kot. Aku datang la beraya umah dia...Dengan sarat mengandung nya, dia gigih memasak bihun goreng. Sedap tu, siap semua makcik aku memuji masakan tersebut. [Buat ler lagi open house wakakaka- semestinya aku orang pertama yang akan datang!]

  4. Nak kata dia ni lemah lembut? hahahah tidak....Sangat lantang bersuara! Kalau meroyan sampai sebatu boleh dengar suara dia! kahkahkah...FAKTA!

  5. Akhir kata, dia ni boleh di harap la, kalo tetiba rasa nak mengumpat, bolehla ajak si Nana ni. Senang nak ngumpat ngan dia sebab kami satu kepala. kekekekek.

Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya

Adoi..perlu ker aku nyatakan hobi atau fakta aku????? Ok la, aku letak la yang ringan-ringan yer...

  1. Suka sangat dan teramatlah suka MELANCONG! Teringin nak pusing satu dunia, tetapi memandangkan keadaan kewangan yang ciput, maka hanya mampu bermimpi sahaja yer..[takde ker sapa2 nak sponsor aku????plzzzzzzzzzzzzz]

  2. Melepak pon hobi aku jugak sebenarnya, terutama sekali lepak tengok wayang! setiap minggu dah jadi aktiviti wajib aku untuk tengok wayang. Sebenarnya itu jelah cara aku nak keluar dari kepompong kehidupan harian yang BOSANNNNNNNNN bangat ini.

  3. Suka berkawan..kalu tak caya, cuba la kire kengkawan yang aku ada! huh boleh dibilang dengan jari kan? [mana ntah pergi semuanya...lenyap...something wrong disitu].

  4. Suka shopping merangkap 'window shopping'. Walaupon dalam keadaan kekeringan, aku akan tetap untuk berpeleseran di tempat-tempat shopping...supaya aku tak terkurung di rumah. kehkehekeh.

  5. Membaca! yup, MEMBACA JUGA ADALAH HOBI AKU...Sebenarnya ada kaitan dengan shopping tadi. Kalau pegi shooping kompleks, aku akan melepak di kedai buku seperti MPH, Kinokuniya, Popular, Minerva, Toko buku Saleem...dan banyak lagi...] Jenis bahan bacaan - pelbagai.

  6. Mengambil gambar. Ini adalah satu hobi aku yang dah lama aku kerjakan. Cuma sekarang ni, aktiviti tersebut agak terbantut sebab Kemera aku dah rosak dan sedang dalam pembaikpulihan. Aduh sedih. Kalaulah tetiba ada Nikkon D90 terjatuh di atas riba aku..alangkah indahnya dunia.
Adooiii tak larat nak pikir dah...cukup la..yang lain nanti akan develop sendiri.

Anda perlu memberi kepada 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka

MALASSSSSSSSSSS!

Peace!

Comments

  1. ada D90 jgn lupe singgat TTDI..
    ma0 jadi artis!

    ReplyDelete
  2. @hf

    Hahaha tunggu dulu...tngah tunggu duit jatuh dr langit..kehkehkeh

    ReplyDelete
  3. bagus la tu ade tagkan..barulah dapat buang sawang kat blog..ye x?hehe

    tp xtahan ade soklan tye tntg pemberi award tu..hehe

    ReplyDelete
  4. @hIrOsHiNaRi

    hahahahah amboi Hiroshi ..perli nampak..
    yer memang bagus gak, kalo tak ..takder la entry baru ye tak..

    Tu arr, ada gak segmen puji pujian kan..keh keh keh

    ReplyDelete
  5. janggel..kita ada persamaan hobi la..sukenyer aku!!..

    lagi2 bab2 melancong ni..[alangkah indahnya kalo ada org support aku g melancong!]

    ;p

    ReplyDelete
  6. @:: Alif :: Dal :: Mim ::
    Dam tu la..best kan..heheheh nanti leh la kiter g melancong sesama ek..

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!

POPULAR POSTS

Padang Besar, Perlis : Syurga Membeli-Belah di Utara Tanahair ?

Assalammualaikum!!!
Selamat Hari Raya Aidil Adha! Atau orang-orang kampung aku cakap Hari Raya Haji! Macam biasa, bila tiba hari raya maka acara wajib adalah menziarah sanak saudara dan MAKAN! Ya, acara makan memang tak dapat dielakkan, tak kire la start je subuh sampai ke subuh tak berhenti-henti mengunyah! Ya Allah, tak dapat nak dibendung! Tambahan pulak bile dah ada lemang, ketupat dan rendang depan mata. Rosak diet (kata orang tu).
Ok berbalik kepada cerita utama, di hari raya kedua aku dan keluarga telah berangkat ke utara tanahair... ke mana? Kedah? Perlis? Yup, pergi merisik katanya. Bukan merisik untuk aku la, merisik untuk sepupu aku. Jauh sampai ke Perlis jodohnya... insyaAllah semoga jodohnya kekal abadi. Jodoh aku? Mungkin di Europe nanti akan ketemu? Wahhh berangan. OK cukup melalut.


Sebanarnya aku nak cerita pasal Padang Besar! Siapa pernah pergi Padang Besar? Dah berzaman aku dengar pasal Padang Besar ni, sejak kecik kot. Dan aku pon tak ingat samada aku pernah jejakkan…

Food Hunter: Nasi Ganja Yong Suan, Ipoh

Assalammualaikum!
Busy sikit minggu ni sebab kena outstation merata tempat. Demi mencari sesuap nasik la katakan. Amacam? Dah bulan lima ni berapa negara dah korang travel? Hahaha kot-kot la ada yang gigih travel tetiap bulan kan....aku tak mampu huhuhu.
Anyway, kali ni, nak cerita pasal makan. Pernah dengar pasal Nasi Ganja? Aku rasa ramai yang pernah try makan nasi ganja ni. Kalau ke Ipoh,Perak jangan lupa try ok! Katanya trademark di Ipoh, kalau tak pernah cuba adalah sangat merugikan.
So memandangkan aku ni nama je lahir dan pernah la duduk kat Ipoh tu, tapi aku sendiri baru first time try makan Nasi Ganja yang digembar-gemburkan tu. Hahaha lawak jugak bila pikir, orang lain dah lama kot sampai situ, aku ni baru 2-3hari lepas je jejak. Itu pun sebab bos aku yang ajak makan. Lols.
Ok apa sebenarnya nasi ganja?
Nasi Ganja ni sebenarnya nasi kadar je, ala nasi kandaq bak kata orang Penang. Tapi tatau la apa ke jadah nama dia boleh jadi nasi ganja. Mungkin sebab bila kita dah rasa, teringa…

ERL Dan Bas (Putrajaya ke LCCT)

Assalamualaikum...

Dikemaskini pada 31 Mei 2013

Masuk bulan lima ni keadaan cuaca jadi semakin tak menentu, panas...hujan...panas. Nak tidur malam pon tak tenang. Maklumlah bagi orang-orang tak berada macam aku ni, yang tak mampu nak beli aircond mesti tak senang nak tidur malam. Terpaksa berlengging kalo nak tidor huhuhu...
Sebenarnya aku nak share sikit mengenai satu perkara yang aku baru tau..Haish apa lah aku ni kan..ketinggalan zaman betol. Namanya rajin merayau tapi benda-benda basic percutian pon aku tatau. Haish!!!
Ok aku nak cerita cara mudah ke LCCT menaiki ERL dan Bas (ni bagi orang-orang yang tak ada sesiapa nak hantar naik kereta ke LCCT la). Selalu terjadi pada aku, maklumla aku ni rajin le sesangat ke sana ke mari dan kapal terbang jenama Air Asia juga merupakan salah satu pengangkutan yang sering aku gunakan untuk merealisasikan impian percutian aku selain menaiki Al-Faris, kereta aku yang sering bermasalah dalaman tu!

CARA JAUH (PUTRAJAYA - KLIA- LCCT)
Selalu yang aku …

Lombok (Part 1): Welcome to Lombok!

Assalammualaikum!!!

Seperti yang dijanjikan, dan dikala kerajinan menguasai diri, maka terhasillah entry pertama pasal Lombok.InsyaAllah mana yang baik tu, boleh la dijadikan rujukan, tapi kalau ada yang tak elok tu harap jangan diikut...mudah-mudahan kita semua terpelihara dari segala kemungkaran. Amin. Ayuh kita mulakan!

Perancangan Awal.

So macamana boleh timbul idea nak ke Lombok ni? Bila cakap kat kengkawan, yang kata nak ke Lombok, macam-macam reaksi diorang. Macam la Lombok tu tak ada apa-apa kan. Padahal Lombok tu cantik kot! Hahah tetibe emo. Eh belum start lagi rupanya, sebenarnya team asal ke Lombok (hasil perbincangan meja bulat di kedai kopi di Johor Bahru beberapa bulan yang lalu) adalah aku, Dr. Shahrule dan Pae Kpop. Masing-masing beli tiket asing dari JB ke Lombok masa tu. (Motif aku nak gerak dari JB kan? Padahal kat KLIA2 tu macam-macam ada, dekat pulak tu dengan rumah aku). Sebenarnya memang tiket dari JB ke Lombok tu murah, di samping tu aku memang nak beraya sekali…

Kisah Sarapan Roti Bakar Telur Goyang di Transfer Road Dan Berjumpa Blogger Ceria

Assalammualaikum!
Ok ni sebenarnya entry zaman purba, sejak awal tahun dulu aku peram tak post-post dan akhirnya sebab dah takde modal nak tulis blog maka entry ni pon keluar lah ye. OK sebelum tu nak wishSelamat Hari Raya Aidil Fitri lagi kepada semua muslimin dan muslimat, hari raya masih berbaki beberapa hari (kalau beraya sebulan la) hiks. So banyak lagi ke open house mengkome semua? Tahun ni alhamdulillah syukur ada yang sudi menjemput aku pegi open house raya, ke Kelang, ke Damansara, ke Bangi.... orang Putrajaya je takde nak jemput... kfine.
Ok  kembali kepada niat asal.
Suatu ketika dulu (wah macam lama sangat dah ni) aku, John, Chawana, Byya, MasMZ dan Icam, telah (sepatutnya Kak Coco join sekali tapi disebabkan kesihatan ibunya amat kritikal jadi beliau terpaksa tarik diri) mengaturkan satu trip singkat ke Pualau Pinang. Sebenarnya sebab masing-masing dah gigil-gigil nak buat road trip kan, maka setelah ditolak, dihitung akhirnya kami berjaya sampai di Pulau Pinangdengan jay…