2010-04-27

Hot Spot! Edisi Rayau

Seperti yang dijanjikan, kali ni aku akan kongsikan beberapa tempat menarik yang aku lawati di Singapore. Walaupon tak banyak tempat yang aku pergi, tapi dalam masa 14 hari, cukup untuk aku menyesuaikan diri dengan keadaan di Kota Singa itu. Untuk pengetahuan, kelas aku bermula jam 9 pagi setiap hari sampailah ke pukul 5 petang. Bukan sepanjang masa aku di kelas, kadangkala ada hari hari kami di bawa melawat ke kilang-kilang dan kawasan-kawasan yang related dengan tugas aku. Yang paling menarik sewaktu kami dibawa ke Semakau Landfill. Apa landfill?? Yup satu-satunya landfill yang ada di Singapura. Yang uniknya, Singapura, sebuah negara yang langsung tidak mempunyai sumber alam, dan hanya bergantung kepada aktiviti ekonomi, namun ia menghasilkan sampah yang banyak setiap hari. Sebahagian besarnya dilupuskan melalui pembakaran di Insinerator dan cuma sebahagian kecil sahaja yang dilupuskan di tapak pelupusan di Pulau Semakau. Kalau aku sebut tapak pelupusan sampah, mesti korang terbayang tempat yang busuk, banyak sampah sarap dan kotor kan??? Tapi tidak di Semakau Landfill!!! Ia merupakan satu-satunya off-shore landfill di dunia dasumpah, ianya sangat cantik dan bersih! Kalau koang tak percaya cuba tengok gambar-gambar nanti. Semakau Landfill bukan sahaja merupakan tempat pelupusan sampah tapi juga dijadikan pusat rekreasi dan pembelajaran kepada masyarakat umum! Kagum aku!. Ok cukup pasal Semakau Landfill (nak pergi Pulau Semakau kena naik bot dari Tuas South)

Ok, hari Sabtu dan Ahad merupkan hari bebas, tak ada kelas dan kami boleh merayau-rayau sesuka-suki hati. Kebanyakan daripada peserta bersepakat ke Sentosa Island dan Universal Studio. Aku dan F tak join ke Universal Studio sebab tiket mahal...SD72! Mungkin next time kot kami pergi. Lagipon Singapore ni bukanya jauh sangat. Tapi untuk yang lain aku beriya-iya menyarankan supaya pergi. Hahah sebab aku tau diorang susah nak datang ke Singapore lagi.

So, Sabtu dan ahad, aku dibawa oleh Adie (kawan aku yang tinggal di Singapore) pusing-pusing satu Singapore! Akhirnya dapat jugak aku merasa masakan Melayu. Adie bawa aku dan F ke Geylang Serai, kawasan Melayu di Singapore. Dan kami singgah makan di Restoran Hajah Maimunah. Agak popular sebenarnya restoran ni sebab aku tengok time aku datang tu beratur orang nak ambil makanan. Harga makanan pon boleh tahan la, tapi still lebih mahal dari Malaysia !! Ahaks...

Lepas makan Adie membawa aku dan F ke Marina Barrage. Satu lagi tempat tarikan pelancong yang baru dibuka di Singapore. Untuk pengetahuan semua, sumber bekalan air minuman di Singapore ada 4, iaitu dari water catchment nya sendiri, dari Johore (Malaysia), NEWater (air kumbahan yang dia recycle jadi air minum tu...wek wek!!!) dan air suling dari air laut. Dengar-dengar cerita sumber dari Malaysia dah nak habis kontrak, maka sebab itulah dibinanya Marina Barrage sebagai menampung keperluan air di Singapore. Dahsyat sungguh pembinaan Marina Barrage ni, kalau di Malaysia, air sungai mengalir dari hulu ke hilur dan sampai ke muara sebelum ke laut kan? Di Singapore, Muara sungai itu disekat, dijadikan empangan sebelum sampai ke laut. Itu kali pertama aku tengok empangan macam tu. Kagum lagi!

Bukan sahaja jadi empangan, Marina Barrage juga dijadikan kawasan rekreasi untuk penduduk Kota Singa!..Keesokan harinya, Adie membawa aku dan F ke Henderson Bridge. jambatan ni sangat unik, sebab bentuknya beralun-alun. Satu lagi yang menarik di Singapore ni, kebanyakan tama-taman awamnya dihubungkan di antara satu sama lain. Maka kita boleh berjogging dan berbasikal di sepanjang taman awam seluruh Singapore! Dan salah satu jambatan yang menghubungkan taman-taman awam ini adalah Henderson Bridge. Sebenarnya ia lebih kepada jejantas @ jejambat setinggi 70 meter dari aras tanah. Tinggi woo!. Lepas puas melepak atas jejantas tu, kami ke Singapore Flyer pulak. Kalu kat Malaysia kita ada Eye On Malaysia kan di Melaka, di Singapore diorang ada Singapore Flyer. Singapore Flyer ni pulak merupakan yang terbesar di dunia! Aku tak naik pon menatang alah tu, mahal dowh...SD30 sekepala!.

Oh ya, hari Sabtu tu juga, Ministry of Foreign Affair Singapore telah mensponsor kami ke Night Safari, yang merupakan Night Safari yang pertama di dunia!! (lagi yang pertama kan...) Memang best la bila kami berrombongan Cik Kiah beramai ramai. Bukan senang nak dapat peluang macam tu, tiket ke Night Safari pulak adalah SD20 seorang. Tak kisah la sebab ada orang sponsor!.

Hmmm banyak lagi yang aku nak cerita nih! Excited tak habis! Ok next entry aku sambung lagi. Mungkin pengalaman ke hotspot-hotspot makcik-makcik pulak! Tunggu yer!

PEACE!




Kenderaan ke Pulau Semakau


Pemandangan dari Semakau Landfill


Laluan jungletrekking di Pulau Semakau
Pemandangan dari Pulau Semakau




Posing jugak!!!






Pasar Geylang Serai


Restoran Hajah Maimunah




Night Safari @ Jurong





@Night Safari


Henderson Bridge





@Singapore Flyer






With Adie @Marina Barrage




Sebelah kiri air tawar - Sebelah kanan laut (air masin)

@Marina Barrage




@Marina Barrage

@Marina Barrage

17 comments:

  1. encik janggel, anda telah membuat saya kecur dgn tahu grg wan maimunah..dah lama tak makan...uhuhuhu....

    ReplyDelete
  2. Fika -

    Hahaha sedap kan tauhu telur tu!!! yum yum sampai skg masih terasa!

    ReplyDelete
  3. ala...
    tak dapat poskad pun...
    huhu..
    hehe..
    last pic sangatlah chantek ...

    ReplyDelete
  4. Anash-

    Hahaha tak sempat bli poskad la...
    Yup saya pon suka gambar last itu...cantek.
    Thanks.

    ReplyDelete
  5. ni ke singapore!!!!!!!!!!! wah! mcm negeri omputih dh aku tgk.. wah! klu aku jutawan la sah aku pegi singapore ni... best giler! yg jambatan tu yg best tu unik! ape2pun mmg lain dgn malaysia! singapore nmpk bersih sikit... hehe


    p/s=ha! ni gmbr ko ke bro? sory2 dulu ko letak gmbr masa petandingan mkn limau aku trlupa plak? aku knal ko yg entry dulu x pasan sbb mata ko macam kaler koko? hehe

    ReplyDelete
  6. Nick-

    yer tu la singapore. negara diorg kecik so nak manage jg kebersihan tak sesukar malaysia.

    hhahaha aku ler tu. mmg mata aku kaler koko.

    ReplyDelete
  7. singapore ni aku rasa kira2 besar mcm penang gak ape? eh! nak tnye ko asal org mane??? KL ke?

    ReplyDelete
  8. Nick -

    Hmm leih kurang la kot macam Penang. Tapi besar sket.
    Aku asal Scotland! skolah menengah kat Seychelles tapi kerje kat Putrajaya....wakakaka mesti ko ingat aku berangan berangan kan~

    ReplyDelete
  9. eh! biar btol scotland???? ko mlawak kan??? tp bila aku tgk muka ko ade gak mcm omputih? ape2pun btol ke ni? eh! ko ade adik pmpuan x? wakakakakaka gatal tol aku ni...

    ReplyDelete
  10. fulamak ! best nya
    survinior mana ?
    HAHA

    ReplyDelete
  11. Nick-

    Hahahah ko agak betol ker tipu hehehe. Biarpon scottland ataupun london tapi Malaysia tetap dihati

    ReplyDelete
  12. Fikry -

    hahaha nak cenderamata? Hahah jumpa pon tak mau macaman nak bagi!

    ReplyDelete
  13. aku rasa entah la tp muka ko mmg ade mcm org dok negeri omputih,aku wlpn x brpa nk pcya tp pcya jgk la... dr kecik ke ko dok omputih?

    ReplyDelete
  14. ~~Selamat hari ibu~~

    ..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥
    ♥..♥  ╔══╦══╗╔╦══╗  ♥..♥
    ♥..♥  ╚═╗║╔╗║║║╔╗║  ♥..♥
    ♥..♥  ╔═╝║║║║║║║║║  ♥..♥
    ♥..♥  ║╔═╣║║║║║║║║  ♥..♥
    ♥..♥  ║╚═╣╚╝║║║╚╝║  ♥..♥
    ♥..♥  ╚══╩══╝╚╩══╝  ♥..♥
    ..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥

    Ibu..
    Di saat ku melihat dunia,
    Kau tersenyum menangis gembirra,
    Tatkala ku dibesarkan,
    kau berikan segunung kasih sayang,
    Selaut belaian..
    Ibu..
    Pengorbananmu akan ku balas,
    Pengajaranmu sentiasa jadi pegangan,
    Biarpun ombak merobek dunia,
    Kau tetap ibuku yang satu.
    Sorry lama sungguh tak ziarah blog kamu maaf ye kerana kesibukan bekerja membataskan masa untuk berblog namun kita tetap kawan di alam maya..…

    Salam ziarah salam muhibbah dari
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. ~~Selamat hari ibu~~

    ..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥
    ♥..♥  ╔══╦══╗╔╦══╗  ♥..♥
    ♥..♥  ╚═╗║╔╗║║║╔╗║  ♥..♥
    ♥..♥  ╔═╝║║║║║║║║║  ♥..♥
    ♥..♥  ║╔═╣║║║║║║║║  ♥..♥
    ♥..♥  ║╚═╣╚╝║║║╚╝║  ♥..♥
    ♥..♥  ╚══╩══╝╚╩══╝  ♥..♥
    ..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥

    Ibu..
    Di saat ku melihat dunia,
    Kau tersenyum menangis gembirra,
    Tatkala ku dibesarkan,
    kau berikan segunung kasih sayang,
    Selaut belaian..
    Ibu..
    Pengorbananmu akan ku balas,
    Pengajaranmu sentiasa jadi pegangan,
    Biarpun ombak merobek dunia,
    Kau tetap ibuku yang satu.
    Sorry lama sungguh tak ziarah blog kamu maaf ye kerana kesibukan bekerja membataskan masa untuk berblog namun kita tetap kawan di alam maya..…

    Salam ziarah salam muhibbah dari
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. thanks for share

    salam kenal dari http://aby-umy.blogspot.com/

    kalau ada waktu singgahlah ke blog saya :)

    ReplyDelete
  17. thanks for share

    salam kenal dari http://aby-umy.blogspot.com/

    kalau ada waktu singgahlah ke blog saya :)

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!