2010-11-26

Food Hunter: Laksa Pulau Pinang (Laksa Penang - Cek Suka!)

Assalamualaikum...

Nak dijadikan cerita, minggu lepas masa Hari Raya Aidil Adha, aku request kat Mami aku untuk masakkan aku Laksa Penang (ni kes ngidam tak dapat makan Laksa Penang superb masa kat Penang hari tu). Dengan relanya mami aku pon memasakkan aku Laksa Penang yang sangat sedap. Aku cakap kat Mami nak bawak balik KL sebab ada kengkawan nak rasa (ni pulak kes aku dah promote kesedapan Laksa Penang mak aku kat diorang).

So, petang tu aku balik ke KL berbekalkan Laksa Penang buatan Mami. Sepanjang jalan tu semerbak ajelah bau kuah laksa dalam kereta aku, terus mata tak mengantuk. Bila dah dekat nak sampai KL aku pon meng'roger' HD dan KM untuk memberitahu lokasi memperabih laksa. Banyak jugak tempat yang dicadangkan akhirnya KM suruh aku tunggu di Tasik Titiwangsa, boleh berkelah katanya!

Bila dah sampai KL, aku pon menjemput HD kat opis dia sebab hari tu dia kerja. Jadi kami berdua pon bergegas la ke Taman Tasik Titiwangsa. Alangkah malangnya, sampai je kat Taman Tasik Titiwangsa, hujan lebat turun dengan mencurah-curah membasahi bumi. Alamakkk!! Program berkelah di Taman Tasik Titiwangsa nampak gayanya cancel! KM mencadangkan Plan B, dengan keadaan hujan yang masih lebat, KM gigih merempit ke Taman Tasik Titiwangsa. Plan B kami adalah ke sebuah food court yang terletak di hadapan Jusco Alpha Angle, Setiawangsa. KM kata, malam-malam food court tu tutup, so bolehlah kami lepak makan laksa kat situ.

OK, rancangan diteruskan. Kereta aku pon meredah hujan lebat menuju ke Setiawangsa. Semuanya demi Laksa Penang! hehhe. Fuh lega, memang tempat tu kosong dan yang paling best semua fasiliti ada, lampu, kipas, paip air lengkap! Hahaha apa lagi, kami pon buat macam food court sendiri la!

Nak menjadikan program perkelahan kami makin best, KM ada bawak seplastik mangga. Dan di samping itu jugak Mami aku membekalkan sebekas Kek Coklat dan Puding Kastard. Alhamdulillah program makan-makan aku berjaya, niat nak bagi kengkawan makan pon tercapai.

InsyaAllah lain kali boleh buat camtu lagi. Mungkin kali ni kita pilih destinasi yang lebih mencabar yer kengkawan!

PEACE!
Fuh depa ni makan tak toleh kiri kanan dah!
Tu dia Cik KM dah tambah 2 kali!
Lepas makan Laksa pi makan Kek cekelat pulak






6 comments:

  1. pehh..lama tak makan laksa. ni ade jgk yg weekend ni masak laksa ni..hahaha
    =P~

    ReplyDelete
  2. woooo..terliurnya tengok kek coklet tu..glurpp glurrp

    laksa peneng x sgt..sbb sy mmg dok peneng.. :)

    ReplyDelete
  3. hahahahahha...bulat2 muke sekor2 kuar...amik ko muke pelahap! kenon2! hahahah

    ReplyDelete
  4. Hanie -

    Hahah jadi tak masak laksa weekend tu???

    ReplyDelete
  5. Missdicup -

    Hahaha kek cekelat tu memang sedap!!!!

    ReplyDelete
  6. HD-

    Takabaik tau. ko pon apa kurangnyer.

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!