2011-07-25

Perkara Paling Sadis


Assalamualaikum!!!

Apa perkara paling sadis yang pernah berlaku kepada seorang peloncong yang baru balik melancong? Macam-macam perkara kan...lain orang lainlah kisahnya. Tapi bagi aku ada beberapa perkara yang aku rasa terkilan kalau ianya berlaku.

Yang pertama:

Gambar-gambar yang aku ambil sewaktu travel, semua hilang! Aduh..memang ngeri kalau perkara ni berlaku!!! Memang tak dapat dimaafkan even kepada diri aku sendiri. Kenapa? Sebab semuanya di atas kecuaian diri sendiri. Tapi benda nak jadi kan....kita tak boleh memutarkan balik masa. Pengalaman paling ngeri aku berkaitan perkara ini adalah, sewaktu aku ke Korea Selatan 2 tahun lepas. Bukan main banyak gambar aku ambil, menggunakan kemera compact Canon ixus milik bapak aku dan juga kemera handpone Sony Ericsson C905 milik aku sendiri (sekarang dah jadi arwah di dasar laut Pulau Pangkor agaknya). Puasla posing sana sini..asal pergi site visit saja wajib ada gambar. Pada mulanya semua ok. Sehinggalah aku balik ke Malaysia, entah macamana satu hari tu, dengan gatal tangannya aku mengemas bilik aku yang macam tongkang pecah. Aku pulak gatal keluarkan memory card kemera hp aku sebab masa tu aku nak hp aku rosak dan nak hantar ke kedai untuk dibaiki. Dengan tak sengajanya aku terbuang memory card hp aku. Bila tersedar, aku pergi selongkar balik tong sampah dan malangnya lori sampah dah amek sampah-sampah aku!!!! Tidakkkk!!! Aku belom sempat transfer lagi gambar dalam memory card hp aku tu. Masa tu tuhan je lah yang tahu perasaan aku....dan sejak itu aku berjanji takkan kemas bilik lagi! 
Ni antara gambar yang sempat diselamatkan sebab gambar ni aku dah upload dalam FB.Gambar di Busan City. Mode tak mandi dan pakai baju smalam gara-gara luggage tertinggal di Seoul.

Yang kedua:

Sewaktu bercuti ke Phuket sekitar tahun 2009, dengan gembiranya aku dan kawan-kawan menjelajah Phuket. Pusing sana-sini. Macam-macam aktiviti yang kami lakukan dan tibalah hari terakhir kami di Phuket. Hari untuk pulang. Dengan konfidennya aku da kawan-kawan akan naik flight malam jam 10. Jadi bersenang -lenanglah dulu, siap-siap untuk breakfast dan sebagainya di sebelah pagi. Tapi bila aku cek balik tiket, rupa-rupanya waktu penerbangan aku pukul 8 pagi! Aduh seriau ok! Ngeri! dah la kat negara orang. Lagi best waktu penerbangan aku dan kawan-kawan tak sama. Diorang punya memang malam, aku punya pulak sesat ke pagi. Ini semua berpunca dari kesilapan aku sendiri sebab tersilap tekan waktu booking tiket dulu. Adoi, alamatnya kami terpaksa ke cybercafe berdekatan hotel untuk beli tiket lain. Alhamdulillah tiket waktu yang sama dengan kawan-kawan aku masih ada...tapi harga mahal nak mampos. Pasrah jelah...

Mode bersukaria walaupon duka : duit kopak sebab terpaksa beli tiket mahal. Salah sebuah shopping mall di Jungceilon (entah betol ke idak aku eja nama tempat ni) sementara menunggu waktu ke airport.

Hmm itu merupakan antara perkara sadis yang pernah berlaku kat aku sewaktu bercuti dan selepas bercuti. Ada macam-macam lagi tapi tak sesadis yang di atas. Kalau ada sesiapa yang mempunyai pengalaman sadis lagi sewaktu bercuti meh la kongsi dengan aku. Jangan segan jangan silu...tepek saja.

PEACE!






18 comments:

  1. pengalaman aku ngeri gak a..aku pi cucuk duit kat atm 100eu masa pergi paris, ingat nak shopping la kan, pastu tetiba duit tak kuar but dah kena tolak dr akaun.and bila call bank, diadiorang tak faham masalah aku, sbb cakap macam ayam ngan itik kan.rasa nak nangis time tu..dahla memang masa tu takde pakai kredit kad.nasib baik ada lagi duit dalam bank, tapi terpaksa jimat2..huhuhu

    ReplyDelete
  2. Fika79
    Ye ke. Ish mesti cuak gile kan? Pastu macamana ko dapat kan balik duit ko tu? Aku penah gak kuakan duit dr atm kat oberc tapi alhamdulillah selamat. Kalau jd kat aku meraung jugak la kot! Heehehe

    ReplyDelete
  3. yg sadis tu..bila kenang..kdg2 gelak jgk sudahnye..kan..hahaha..


    *pernah sekali camera jatuh tergolek bawah bas masa nak g cuti2 malaysia. nasib baik tak kena lenyek. huhuhu T.T*

    ReplyDelete
  4. Hanie:

    tu la, bile pikir2 balik kekadang tu sakit hati gak hehehe baik takyah pikir. Tapi sebangai peringatan kena la pikir jugak hahaha.

    Oiii jatuh bawah bas???? Ngeri tu. kalau kene lenyek lagi ngeri hahahhaa.

    ReplyDelete
  5. gua tertinggal flight..haha.. terkejut gila mase receptionist AA kate name gua not in list... gilaaaaa ! cek punye cek rupenye flight gua dah 2 ari lepas.. so nak x nak kena repurchase tix on da spot...mahal gilaaaa !

    ReplyDelete
  6. kemang:-

    Uish tu lebih kurang macam kes aku kat Phuket la tu. Memang sadis kan. Tambah pulak kene purchase ticket lain on d spot. Kalau tak naya tak boleh balik. Kalau kat negara sendiri bleh gak try balik naik bas ke kan, tapi kat oberc berjanggut la kalau nak naik bas sebb cuti dah abes huhuhuhu.

    ReplyDelete
  7. tau xpe..haha, plan lepas balik tu nak pegi hatyai, tp sebab duit abis gara2 repurchase tiket, trip to hatyai postponed..kalo lah boleh naik bas from country to country rela naik bas dari flight..hhuhu..kopak duit bulan tu :(

    ReplyDelete
  8. kemang:

    abistu skg dah sampai hatnyai ke blom? hatnyai leh g naik train je. save sket blanje. aku pon tak pnah sampai lg..tapi mmg akan pg jugak satu hari nanti.

    ReplyDelete
  9. blom,,plan pegi dec ni kot, nek train kl-hatyai-bangkok-penang..then naik bas blik kl.. hihi

    ReplyDelete
  10. Kemang

    Ooo ok..bestla. Nanti balik story kat aku eh.

    ReplyDelete
  11. nmpknya tertinggal flight benda common yg korg penah kena ek..mmg sng je kn nk jd klo x cek btol2

    tp da dpt xperience ok la kn, lenkali msti da bhati-hati...

    ReplyDelete
  12. Al

    yup nampk gayanya mcm tu la..tp aku rasa ada lagi yg common cume blom pnah jd kat aku. ;p

    ReplyDelete
  13. hahahaha...bila bc ni aku rasa kita ni senasib la..yg gambar hilang tu, penat aku posing2 dengan unta..masa cuti sem dlu aku g Mesir, tngkap gmbr naik unta, posing mcm2 dengan piramid la..last2 bila smpai Jordan, aku cek satu pun takde gmbr masa lawatan ke Giza Piramid tuh..haremm btol!

    yg pasal tiket plk..isu dia sama, salah klik!..aku punya careless laaa salah tekan 9.30 pagi..aku tak perasan..aku ingtkan 9.30 malam..dah lah time 9.30 pagi tu aku mengajar..zaman aku praktikum dlu mana boleh amik cuti kecuali MC kerajaan..tepuk dahi aku! dan paling sadis itu tiket kedua aku selepas tiket pertama tpaksa di burn mcm tu je sbb aku salah tgk hari! double sadis~

    ReplyDelete
  14. pengalaman sadis TERPAKSA menumpang rumah orang yang langsung tidak dikenali sebab x cukup duit utk dok hotel(even hotel bajet) mase kt singapore dulu. Sumer backpacking lodge penuh. sumer hotel bajet letak peak season rate.

    naseb baik jumpe org yang baik lg budiman utk menolong! :)

    ReplyDelete
  15. Adam;

    Tu la kan...mmang menagis x berlagu la masa tu. Dah la nak pergi sana pon susah pastu moment pon hilang begitu saja. InsyaAllah kalo ada rezeki nak repeat balik ..hehe

    Pasal tiket tu, aku rasa mmg ramai yang pernah mengalaminya..tambah2 pulak pasal salah klik tarikh atau waktu kan...haish semoga tak berlaku lg lepas ni. Amin..

    Selamat Berpuasa!

    ReplyDelete
  16. MasZuber

    Ohhh yer ker?mujur ada org yang baik hati bagi tumpang tidur kan..Kalau saya ...tatau la mungkin akan tidor kat stesen bas saja kot hehhee. Tapi itulah namanya pengalaman kan..sampai bila2 akan dikenang.

    ReplyDelete
  17. fuiyoo mmg sadis sungguh!! kalau la sume traveler kumpul perkara sadis sure byk yg xbleh diterima akal.

    aku pon ade gak. perkara sadis pertama aku & papi ttinggal flight AA (bese la dorg xkan tunggu kann). lmbt 5min kaunter dh tutup thn 2007. aku ingt lagik sbb tu kitorg punye 1st trip hanimunn kahkahkahkah.. bese la bli blk tiket mahal nk mampos! dh la kitorg nye hanimun ade 4trips! nk bli teket time MAS sama harga tp time lmbt plak.. haruu

    keduanye.. time kt Krabi. Sami boy tetiba demam panas & ubat dia bleh ttinggal!! panas smpai 40 tau!! seb beik tak sawan! hadoii horror okehhh


    penah gak ttingal camera dlm cabin, time tu dh turun dh tgh jln .. papi lari blk naik carik kt seat seb beik jumpak hahaha


    tu je la yg major.. yg lain minor tu buat2 la cam bese hihihihi

    ReplyDelete
  18. Ely Hasrul:

    Tu la, memasing ada pengalaman sadis sendiri masa travel kan.. Wooo ko tertinggal ubat anak ko? abestu macamana? pegi sepital kat sana ker? mesti cuak giler kan sampai 40degree C.

    Kalo boleh buat buku pasal semua pengalaman sadis ketika mengembara kan best..kompolkan dari semua orang hehehhe.

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!