2012-06-03

Indian Women: From The Incredible India's Journey

Assalammualaikum!!!

When I was in India, I saw them... 

Gigih, pasrah, pasif, dan pemalu. In all different perspectives, they are bonded to the tradition and culture. 

This is the 'Indian Women Edition...'


Gambar ini diambil di stesen MRT New Delhi, sebelum gambar-gambar lain dipaksa 'delete' oleh polis. Sedih je aku tengok muka budak ni.

Tuk-tuk, the most popular ride in India. Kadangkala sebuah tuk-tuk boleh memuatkan sehingga sepuluh orang penumpang di dalamnya. Walaupun sesak tapi diorang seronok! :)
Entah nak ke manalah diorang ni kan...Maybe pelajar-pelajar universiti yang nak balik ke kampung halaman. India memang ramai dengan para intelektual, tapi malangnya bukan semua dikalangan mereka yang boleh bekerja.
Tahi lembu, dikumpul. Tak tahulah apa diorang buat dengan tahi lembu kering ni.
Walau bagaimanapun cara hidup mereka, mereka masih mampu tersenyum.

Teringat kisah sewaktu di Jaipur, ketika kami diajak untuk makan malam di rumah pemandu tuk-tuk kami iaitu Bhaijan. Bhaijan asyik bercerita perihal keluarganya, anak perempuan tunggalnya Aisyah dan juga adik beradiknya yang kebanyakannya wanita. Masa kami sampai di rumah Bhaijan, isterinya sedang sibuk memasak di dapur manakala adik-beradik perempuannya yang lain langsung tak nampak muka. Agaknya memang budaya dorang macam tu kot? Pemalu? Akhirnya sampai ke sudah kami tak dapat jumpa isteri Bhaijan. Nasib baik ibu Bhaijan keluar untuk beborak bersama-sama kami. 

Bersyukurlah, di Malaysia kita tak perlu berada dalam keadaan seperti mereka. Alhamdulillah.

WASSALAM.

24 comments:

  1. ni mesti xde ilham nk menaip...insaflah

    ReplyDelete
  2. Danny:

    Haah malas pulak nak menulis. Buat sementara waktu harap² ko bawak2 la bertaubat, jangan asyik nak mengeluh je.

    ReplyDelete
  3. bila masa pulak aku mengeluh? kbai. lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Danny:

      Ahaksssss takde ke? Lalalalalaalaaa

      Delete
  4. eh dah balik rupanya ko dari perth, aku ingtkan ko pegi bln 6. ni dalam ramai wanita yg ko amik gmbr ni mana satu yg ko berkenan??? hahahaha...*larikkkk*

    ps : aku tak bleh relate mksd quote dlm header ko tu...cer jelaskan

    ReplyDelete
  5. Fatt:

    Huh sorang pon tak menepati kriteria. Ada gak aku intai2 kot2 ada la muka macam Preity Zinta ke tapi langsung tak jumpe.

    Maksud quote tu: kalo nak dapat apa yg kite inginkan di tahap maksimum sila gigih dan tabah menghadapi apa² dugaan tau! Hahahaha

    ReplyDelete
  6. isk isk isk....amik gambar anak dara org..isk isk isk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zila:-

      Hobi baru ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮

      Delete
  7. ada yg bermata cekelat macam ko kan? kan?

    ReplyDelete
  8. Hi..minat lak nak komen dekat entry ni..

    penah baca ngan tengok amazing race, tahi lembu tu guna untuk tampal dekat dinding rumah diorang..

    Tapi tak pasti la kot2 ada kegunaan lain :-)

    ReplyDelete
  9. Sepanjang gue tengok tamil movie..taik lembu selalunya drg tempek kat dinding umah drg..yg kering2 plak bakar mayat..

    Lembu ni drg anggap tuhan drg..drg xmakan..air kencing tu drg suling ntah cmner ntah..then minum untuk kesihatan pastu guna untuk urut bagai.

    sekian...

    ReplyDelete
  10. Biqque:

    Ada! Aku ada nampak! Yang kaler hijau pon ada,.

    ReplyDelete
  11. dzuchan:

    O yer ke...untuk apa dia tepek2 kat dinding eh??? hmmmmmmm kene kaji ni

    ReplyDelete
  12. Zila:

    Rajin eh kaji muvie Tamil hehehe. Ok skg baru tau apa diorang buat ngan taik lembu tu. hehehe

    ReplyDelete
  13. tepek kat dinding kasi sejuk, tak yah ekon :)

    ReplyDelete
  14. kalau akak
    tahi lembu untuk dibuat baja
    banyak weh akak perlukan nih
    ...
    yg pasti bukan nak tepek kat rumah...ok?

    hehe
    (ish..pesal akak tak komen kat sini? lupa le tuh...)

    ReplyDelete
  15. Biqque:


    Oooo bleh cuba..maklumla skg musim panas kan....

    ReplyDelete
  16. Kak Anash:

    Saya pasti pokok-pokok akak berkembang subur dengan baja taik lembu tu? amacam? nak import ke dari India? suh minachee tu post!

    (Tanda faktor usia ke tu?)

    ReplyDelete
  17. salam sejahtera...marilah kita sama2 buat hashtag #ElySuhaili

    ReplyDelete
    Replies
    1. Danny:

      Hahahah siap hashtag #ElySuhaily lagi gitew!

      Delete
  18. tak tangkap satu bawak balik ke? mix and match.. kawin campur..

    ReplyDelete
  19. tahi lembu tu dikumpul utk jana tenaga biomass..jadi gas bleh la masakk

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!