2013-05-27

Yangshuo (China): Impression - Yangshuo Light Show And West Street (Part 5)

Assalammualaikum!!!

Ish sibuk benar la sekarang ni, macam-macam kerja nak kena buat. Takpe jangan risau, belog ni akan sentiasa berapdet walau sebusy mana sekali pon ye. Hehehehe.


Bile dah penat berakit -rakit kehulu, berenang-renang ketepian, di Yulong River, dan seluar pon ada la separa basah, kami pon balik semula ke Bamboo House Hotel, tempat kami akan bermalam malam ini. Tapi sebelum sempat sampai di hotel, kami sempat lagi merayau-rayau di sekitar West Street walaupun tak banyak masa, bak kata orang nak buat servey dulu la, apa yang ada kat situ. Kami kene cepat balik ke hotel dan bersiap-siap sebab sebelah malamnya pula kami akan menonton The Impression Show, sebuah tayangan pementasan air yang telah mendapat pengiktirafan dunia dan telah memenangi beberapa award (katanya la, aku tak tau diorang ni menang award apa, sila google sendiri ye). Maka kami pon bersiap la ala kadar sahaja memandangkan tempat yang kami nak pergi ni agak open air dan malam pon panas je, so pakai pon santai-santai je la, takde beria sangat.

Sempat lalu kat West Street sambil jenguk-jenguk apa yang ada dijual kat situ.
Yangshuo sebuah bandar lama yang cantik.
Van menunggu kami dalam jam 7.30 malam. Kami dibawa menuju ke tempat persembahan dan kami lihat ramai giler orang kat luar sedang beratur membeli tiket. Menurut petugas hotel kami, kami diarahkan untuk tunggu sebentar di hadapan kawasan membeli tiket, sementara ada seorang agen tiket yang akan menguruskan perihal tiket kami. Sebenarnya, mereka ada kuota-kuota tersendiri bagi agen-agen tiket ni. So disebabkan kami dah booking under hotel kami menginap, jadi semuanya diorang uruskan. Tak perlulah nak beratur sepanjang malam tu untuk beli tiket. Mudah bukan?

Ramai betul manusia malam tu...entah dari mana la datangnya.
Harga tiket adalah berbeda-beda mengikut zon kawasan tempat duduk. Makin tinggi kita duduk, makin mahal pulak harganya. Kami pilih untuk duduk di zon tengah yakni dengan harga tiket 180 Yuan (RM 90) / seorang. Agak mahal sebenarnya, tapi disebabkan kami taknak melepaskan peluang menyaksikan persembahan teater terbesar di dunia, yang dipentaskan secara terbuka di atas air, maka kami pasrah dan redho je beli tiket tu. Mudah-mudahan menghiburkan. 

Kawasan pintu masuk ke Impression Night Show.
Sambil tunggu depan kawasan beli tiket tu, kami dapat tengok macam-macam karenah manusia. Ada yang datang berkumpulan, entah dari ceruk kampung mana tah. Siap pandang-pandang kami berlapan ni atas bawah banyak kali. Gamaknya diorang pelik kot tengok kami semua ni, tambahan pulak yang perempuan semua pakai tudung litup, ayu gitewww. Pelik lagamaknya kan, tak pernah jumpa. Tapi serius, agak merimaskan jugakla bile dah asyik kena tenung, nasib baik dah terbiasa ditenung (retis katanya) hahahhaa.

Ni la orang yang tolong uruskan pembelian tiket kami.
Beberapa minit menunggu akhirnya isyarat untuk membenarkan penonton masuk dibunyikan. Sebenarnya untuk show ni ada 2 waktu sehari, kami memilih untuk pergi pada waktu tayangan yang kedua memandangkan tak sempat untuk ke waktu tayangan yang pertama. Nak masuk pon satu hal, bukan main berebut-rebut, kami diminta untuk ikut nombor kumpulan masing-masing. Ha siap ada banyak kumpulan lagi tu, ibarat kambing masuk kandang kekdahnya. Macamla berebut-rebut tu korang boleh duduk mana korang suka kan!!! Walhal dah terang-terang ada nombor seat kat situ... ceit!

Rupanya bila dah masuk dalam tu, kami kene menapak jauh jugak la untuk sampai ke dalam kawasan show. Ingatkan masuk-masuk je boleh terus cari tempat duduk, rupanya tidak. Maka menapak la kami secara berjemaah umpama perarakan hari merdeka. Dah sampai ke kawasan show, maka kena la pulak cari tempat duduk. Alhamdulillah tak susah nak cari tempat duduk kami. Ikut je warna zon yang telah disediakan.Memang malam tu ramai giler manusia yang datang nak tengok show. Adakah setiap malam penuh macam tu??? Wallahualam. 

Orang ramai mula berpusu-pusu ke tempat duduk masing-masing.
Landscape semulajadi sebagai backdrop persembahan yang memukau.

Sedikit Video persembahan malam tu.


 NOTA: The premiere of the Yangshuo Light Show was on March 20th, 2004 at the Sanjie Liu Sing fair, about a mile from West Street . The performance utilizes the natural surroundings to create a spectacular outdoor theater which is the largest of its kind. The Li River itself is the stage and twelve mountains serve as the backdrop. The performance is divided into seven chapters including the preface and epilogue. At the beginning, the lights are all turned off and the image of Sanjie appears indistinctly in the sky with beautiful songs 'Sing the folk songs, here I am singing and there you are echoing...'. As the lights come up, the twelve hills appear in front of the audients; and a small fishing boat is rowed from the hills. This is the Preface - the Legend of Hills and Rivers.- sumber Google.

Bila isyarat dibunyikan tanda show nak mula, kami pon mula fokus kat kawasan tasik (tasik ke sungai ntah) kat depan kami yang dijadikan sebagai stage. Kagum gila masa tu sebab latar belakang gunung-ganang di Yangshuo tu dijadikan sebagai latar belakang persembahan dengan suluhan lampu-lampu spotlight ke arah gunung-gunung tu. Ish memang lawa gile, kagum aku. Maka persembahan pon bermula. Difahamkan bahawa persembahan Impression ni terbahagi kepada 7 segmen dan setiap segmen ada cerita tersendiri. Hummmm susah nak faham sebab persembahan adalah dalam bahasa ibunda. So layan je la tengok apa yang diorang persembahan.


Apa yang paling aku kagum adalah penglibatan beratus-ratus pelakon dalam satu-satu masa. Mungkin itu lah sumber pendapatan kebanyakan daripada penduduk setempat kot? Giler ramai weh dia punya pelakon dan sudah pasti diorang kene buat persembahan hampirr setiap malam ye tak? Ish jom layan je gambar-gambar yang sempat aku snap sepanjang persembahan berlangsung. Video pon aku ada ambik sikit-sikit, khas untuk anda semua...kekeke.



Lagi Video Persembahan yang menakjubkan!

OK la, persembahan tamat lebih kurang jam 10 malam. Lepas je persembahan habis, kami balik semula ka van yang membawa kami tadi dan kami dibawa pulang ke Hotel. Sebelum sampai hotel, kami sempat jalan-jalan kat West Street dan sempat jugak la shopping! hahah apa yang aku shopping? Ada la aku beli handbag untuk mak aku, untuk kakak aku dan anak buah. Yang lain tu sempat tengok-tengok je dulu, kengkononnya buat survey la, sebab esok kami akan shopping pagi-pagi buta hehhee.


Keesokan paginya, hujan pulak agak lebat. Entah le sebab memang kami pergi ni pon time hujan kot, sebab tu hujan memanjang. Tapi alhamdulillah tak lama, dekat-dekat jam 9 pagi tu lepas breakfast (hasil belian nasi goreng di kedai muslim oleh Dan Arif).

Lepas makan tu walau hujan masih renyai, kami semua keluar ke West Street untuk membeli belah. Wahhh bunyiknya macam banyak duit je kan, mana tak nya, ada yang dah bengkrap bagai terpaksa mencucuk duit dari bank dan ada yang terpaksa jadi ah long bagi pinjam duit kat kengkawan kekekke. Pasrah je la kan, tu la gunanya keluar mengembara secara berjemaah. Betul tak?

Penggunaan kalkulator sebagai bahasa utama tatkala membeli belah di sini.
Makcik-makcik yang gigih menggubah bunga untuk dijual.
Keadaan sekitar West Street, Yangshuo.
Sepanjang West Street ni memang macam-macam benda ada dijual. Bak kata pepatah, kami ni pergi pecah telur kat kedai la, sebagai orang pertama yang membeli di pagi hari. Aku sempat borong beg tangan (70 yuan) untuk mak, akak dan anak buah, sarung kusyen sulaman pon sempat jugak beli untuk dipakai di hari raya (60 yuan 3 helai tapi semalam aku nampak mak aku dah pakai buat bubuh dalam kereta!), beli jugak sarung henpon (ala yang sulam-sulam tu buat letak henpon walhal henpon zaman sekarang dah besar gedabak tak muat nak letak dalam tu) harganya 10 yuan dapat la 5 helai. Kalau nak tengok gambar ada kat entry Tansree Coco, sebab aku taksempat nak mengambik gambar barang tuaian.

Itu adalah tempat letak henpon yang aku maksudkan, sila abaikan pembelinya. Hehehhe
Yang belakang tu pulak sedang masuk ke dalam Bank.
Kawan masZuber tengah pose kat sign board West Street
Dalam jam 12 macam tu kot, kami balik semula ke hotel sebab kami nak balik semula ke Guilin. Masa tu dah siap-siap tempah van mini daripada hotel. Sebab kami pakai van mini berbanding bas biasa, kerana harganya tak jauh beza sangat dengan naik bas ekspress dan kami boleh singgah banyak tempat lain lagi. Harga sewa van mini tu adalah 57 yuan untuk seorang / 1 kepala.

Ok, sampai sini je la entry kali ni, pendek je. Malas sungguh nak menaip sekarang ni. Nanti aku sambung lagi ye.

Bersambung....

WASSALAM.

10 comments:

  1. Hi! Nama aku Henry Fox. Salah singgah... Hahaha gitewww busy ke? Almaklumlah dapat bos baru

    ReplyDelete
  2. dlm bz tu sempat siapkan satu entri khas utk peminat..oklah tue

    baca blog kak Anash..ada gambar janggel..buka blog janggel ada muka kak anash..baru fair n lovely..hihih..eh silap..fain n square :-)

    ReplyDelete
  3. Janggel,

    motif tepek muka akak sebagai model ?????
    cer tepek muka john tuh bebanyak...

    untung la ade bedeo...
    untung la ade keek...

    ReplyDelete
  4. pendek jer? panjang la ni janggel, syok baca, ahaha...kalau nak bershopping memang di west street ke? biasalah, kalau tak cukup bajet, memang orang sebelah yang kena pau, hehe...

    ReplyDelete
  5. motif kata entry kali ni pendek tp sebenarnya panjang?hahaha..wahh..glemer la pasni sebab jadi model dlm entry en janggel..:P

    ReplyDelete
  6. Henry Fox:

    Ya Ampun ko dah kenapa ni John? Tebiats?

    ReplyDelete
  7. JM:

    Demi kepuasan berganda, kene la apdet belok. hehehe

    ReplyDelete
  8. Kak Anash:

    Klaaa lepas ni nak tepek gambo Ana ngan Sweetpea je la.

    ReplyDelete
  9. Orga..


    Hahah Panjang ek? tah le tak pasan pulak.

    JKalau kat yangshuo tu aku rasa situ je la kot yang heppening nak shopping.

    ReplyDelete
  10. Sweetpea:

    Untungla diglamerkan kekeke

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!