Wednesday, March 04, 2009

Permainan Tutup Botol!!

Hari ni aku dan beberapa orang rakan sekerja menggatal sikit pergi lunch kat tempat yang agak jauh dari opis. Bukan apa, sekali sekala nak ubah selera, cuba cari tempat makan yang berbeza. Asyik makan kat tempat yang sama pon bosan jugak!

Bab makan tu malas la nak citer kat sini...sebab bukan purpose aku kali nih. Ada satu benda yang menarik perhatian aku masa dok belek-belek kat satu kedai jual mainan lepas makan tadi. Kalau anda semua perasan benda yang tergantung dalam gambar tu, aku rasa macam nak tergelak pon ada. Sekali imbas, terus aku tekenang zaman masa kecik-kecik dulu. Bukan main suka main permainan nih! Korang mesti pernah main permainan tutup botol kan? Kalau dulu, bersepah-sepah tutup botol, boleh kutip je kat kedai-kedai runcit ker, tepi-tepi kantin sekolah ker...tapi la ni, cuba perhati, siap jual tutup botol untuk budak-budak main!!!! Ish aku rasa kesian pulak kat budak-budak zaman moden nih. Kalau nak diikutkan permainan tutup botol nih boleh dikira sebagai permainan tradisi jugak la kan?

Sedikit info mengenai Permainan Tutup Botol::
Sebab dah terlampau asyik tengok benda nih, terlupa pulak nak tengok berapa harga sepeket. Sepeket ada lima biji tutup botol.

Permainan yang memerlukan lima(5) biji tutup botol. Pemain perlu melambung dan menimbangkan tutup-tutup botol mengikut teknik dan gaya yang tertentu. Setiap tutup botol yang berjaya di sambut mempunyai markah-markah tertentu. Kemenangan dikira bagi pengumpul markah tertinggi.

Kekadang terpikir jugak, rugi jadi kanak-kanak zaman moden, sebab tak merasa apa yang kita pernah rasa dulu. Tapi kekadang rasa beruntung jugak jadi mereka, sebab serba-serbi canggih dan mudah! Terpulang kepada mereka yang merasakannya. Aku teringat kata Khalifah Islam yang kedua, Saidina Umar al-khattab:

"Didiklah anak-anakmu mengikut zaman di mana mereka hidup,".

Jadi, setiap zaman itu berbeza-beza cara dan kelebihannya, jadi kita kenalah menghargai setiap apa yang kita lalui agar bila ianya berlalu ia mampu menjadi memori terindah dalam hidup kita...


18 comments:

  1. salam..haiyooo..selalu la nampak org jual batu seremban tp tak pernah nmpak org jual tutup botol!! aler tak thrill la beli siap!!! untung budak2 sekarang...tutup botol pun org jualll!!!!aduhh..batu seremban pun takyah jahit sendiri..mind u aku rajin buat batu seremban okey(zaman kanak2). haaa..aku queen of tutup botol okey!!(member aku lain pun terer gak sebenonya..tp aku rasa aku lagi terer!) darjah 2..masa org gi recess aku gi main tutup botol ngan boys kat bawah tangga..me so boyish dulu..hahahaha

    ReplyDelete
  2. Beautifullife::

    Wah wah wah queen of tutup botol kah!!!! Terbaik la ko..kehkehkeh aku pon rajin gak main tutup botol dulu, tapi takda la sampai jadi queen...ops king!.

    Jahit batu seremban? Macamana nak jahit batu???? OOooo u mean yang pakai kain tu yer?? Ada jual jugak ker??? Mabeles!! Aku tak penah jumpa lagi...stakat ni baru tutup botol ni yang aku jumpa.

    Anyway, permainan ni memang popular sesangat masa zaman kita dulu kan! SUKA!

    ReplyDelete
  3. kalau dulu tutp botol ni saya panggil ceper.best giler kalau dapat lambung n tangkap kelima2 ceper tu..selalu je main sementara nk tunggu masuk sek. agama pada sesi petang..kalau pagi sek. rendah, time waktu rehat je la main..

    tak tau plak sampai tutup botol ni pon ada org jual untuk budak2 moden plak..

    ReplyDelete
  4. AIE::

    Tu la pasal Aie, terkesima sekejap bila tengok bungkusan tutup-tutup botol @ Ceper tu kat kedai tuh...

    Bestnya terkenang memori lama bermain ceper...

    ReplyDelete
  5. Deennasour::

    Sungguh bermakna dan mendalam makna ungkapan itu kan...

    ReplyDelete
  6. pehh..ini pn buat berniaga?
    dulu2 kutip jek kat kedai..
    free...
    hehehe

    [salam kenal :P]

    ReplyDelete
  7. misz.hanie::

    Salam kenal gak ..

    Yup kalo dulu kutip2 tepi jalan pun banyak sepah-sepah...

    heheheh...

    ReplyDelete
  8. bt maen dam haji pun boley gak kan

    ReplyDelete
  9. Khairil::

    Yup. Main dam haji pon boleh pakai tutup botol gak... nak pakai bijik getah pon boleh.
    tapi skg nak carik bijik getah pon dah susah.

    ReplyDelete
  10. uiksss korang g makan kat maner weh????
    dulu tutup botol nih, kita amek kat kedai jerrr.... sekarang cam dah kurang dah nak dapat kan?!!!!

    ReplyDelete
  11. masMZ::

    Kite pegi makan kat P16, ala belakang pasar tu...kat situ ada buat jualan apa ke benda ntah...

    Skang ni mana ada minuman dalam botol kaca dah, tak banyak dah...semua pakai plastik je skang.

    ReplyDelete
  12. hahaha..

    tak cayer pun iyer gak..tp da ada gmbr tu mmg klakar lar..boleh plk wat bisnes ngn bnda alah tuh..

    p.s: dlu men ngn geng kecik2..sanggup tak pegi pasar minggu semata2 nk celen kwn2 men bnda alah ni..

    ReplyDelete
  13. Tak lama lg kita boleh beli kat ebay atau lelong.com... cayalah...

    ReplyDelete
  14. Adam::

    Yup...percayalah kerana ianya benar!! heheheh

    ReplyDelete
  15. Naz::

    Hahahha sama- samalah kita tunggu yer...

    ReplyDelete
  16. Dah lame tak men game tu... Nak men la nanti...

    ReplyDelete
  17. Betol..betol..betol... nak join main tutup botol!!!

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...