2011-10-26

Mencanting Batik

Assalamualaikum!!!

Lega dah lepas buat presentesyen tadi dalam keadaan suara serak-serak basah *fefiling Ella sambil menggoyang-goyangkan kan kepala. Tapi rambut aku pendek! Ok dah melalut.

Dua tiga menjak ni asyikla aku baca cerita pasal obersi, sana-sini ramai yang nak mengembara keliling dunia...pitam dah ni sebab sampai terngigau-ngigau naik bas senget! Pastu macam-macam cerita dan pengalaman blogger yang jalan sana-sini. Alhamdulillah ye, selagi ada rezeki jangan lepaskan peluang nak kemana-mana.

Disebabkan aku macam dah terlupa dengan kewujudan negara sendiri (MALAYSIA) kali ni nak cerita sikit la pasal trip aku beberapa minggu yang lalu ke Terengganu (Negeri si Kemang katanya).Tujuan asal adalah bawak keluarga aku pegi kenduri kawin salah seorang sedara kat sana. Lagipon, nak bawak anak buah aku jenjalan sebab dia tak pernah pegi Terengganu.

Sebenarnya aku pon baru 2 kali kot jejak Kuala Terengganu (KT) tu, jadi merasa la jugak pegi Pasar Payang, makan kat Restoran Air Buah Gelas Besar (seriously kau pegi restoran ni memang air buah dia boleh disaji dengan gelas pelbagai saiz!!! tapi sorry to say, restoran ni dapat bad review dari aku!)

Ok ni part yang paling best, bila aku sempat tengok orang mencanting batik! rasanya berapa ramai yang pernah tengok orang mencanting batik? Aku rasa budak zaman sekarang ni ramai yang tak pernah tengok kot! Hahahaa

Lokasi tempat mencanting ni aku tak berapa ingat. Tapi dekat betul-betul tepi pantai jalan nak ke Kuantan. Benda-benda asas untuk mencanting batik adalah kain terutamanya sutera la kan, dan semestinnya kain puteh. Lepastu mesti ada benda paling utama, canting (alat melukis corak batik) dan lilin...jangan dilupa pewarna.

Ha cam ginilah rupanya studio batik yang aku terjah haritu... hasilnya memang menawan!Abang tu kata yang dia tengah lukis tu ada orang order. Wahhh handmade tau, bukan cop cop!.

Ok lah mood Deepavali...main mercun ngan anak jiran sebelah sambil baling mercun ke anjingnya. Hahahah sadis tak?

Pssttt:- aku memang berdendam dengan anjing tu walaupon dia cuba berbaik2 dengan aku.

Psttt- anjing yang aku maksudkan tu adalah betul-betul anjing yer bukan ada maksud tersirat! harharhar!

WASSALAM!

Sempat jugak aku melawat Masjid Kristal..pestaim tau.
Pelbagai jenis gelas untuk dihirup
Inilah Restoran Air Buah Gelas Besar tu


Best banyak angin.
Pantai apa tah aku tak ingat...hehehe
Ini lah rupa bangsal mencanting batik tu.

Peralatan mencanting batik





Mode Deepavali main belon...lalalalaa muka inesen tak?

31 comments:

  1. motip tutup muka????? hahhaa

    okey, ko anon no 4.. hihi

    eh restoran gelas besor tu mmg best ! ekceli ade 2 restoran, adik beradik... tp aku lupe dah, sbb dah bertahun x gi..maybe last 5 years kot aku gi sane..mebi la , kot? aku lupe..

    ReplyDelete
  2. Kemang;-

    Aku pobn fefiling anon gak cam korang. Mana leh ketinggalan. Hehehe.

    Memang, memula memang kami nak pegi restoran yang satu tu agak glamer abang aku cakap, tapi tutup pulak, so kami pegi kat kedai yg ni, adik dia kot. Tapi hangin tol, kat menu tulis macam² tapi bile mintak semua takda. Ada nasik lemak je. Dah la tengah lapo! Ahahahaa.

    ReplyDelete
  3. haha..gud2 ! okey fatt leader..john bwh fatt..

    ko secretary..

    eh nanti gi india ko jgn post gambo aku pulak...tutup muke aku tau..kehkeh

    oh baru aku prasan bad review ko tu..

    ReplyDelete
  4. Kemang,
    opssss chops..... muka aku dah biru dulu.... hahahaha sila ke blog aku.

    Janggel,
    mana batik pasang nih???? hahahahah takkan tayang gambo je =p

    ReplyDelete
  5. Kemang;-

    Haha aku sekreteri eh? Ok ok bisa bisa . Don't wory kalo ko nak gambo dikatunkan, akan kuturuti "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮.

    Yup bad review about that restaurant, tapi mungkin aku pegi x kena masa kot. Huuhu

    ReplyDelete
  6. MaSmz:-

    Lalalala muka biru xleh join hahahaha.

    Batek pasang? Apa tu? Tatau tatau. Lalalalaaaa

    ReplyDelete
  7. hahaha...welcome to the club! actually, psl nk jadik anon secara tak sengaja. segan nk post gmbr muka sendiri yang tak brape nak kacak ni. *ehem*

    btw, psl trip ko g gelas besar tu. aku penah dgr. tp tak penah pun sampai...hukhukhuk....cantik batik pn tak penah. hahaha...budak2 jaman sekarang ni. haishhh...

    ReplyDelete
  8. John:

    Hahahha masih boleh menerima kemasukan ahli baru eh? Ok thanks! Hahaaa ye muka aku tak kacak tu kena tutup! **ehem*

    "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ memang popular kot kedai tu sebb penah masuk rancangan JJCM.

    Bukan cantik batik la John tapi canting batik hehehe.

    ReplyDelete
  9. janggel!!! ko tokleh anon!! aku frust sungguh masa last tgk gambo sbb xsabo nk tgk trademark babyface pegang kamera sdr tuhhh!!! tp kalu nk buat muka anon sila pakai kain pelikat yeee hahahhaa

    santek batik yg abang tu tgh lukis. kebiasaan batik nih dorg guna kain jenis crepe atau sutera crepe (aku xpasti ejaan crepe tu betoi ka dak), tp bese baju utk laki kain satin atau cotton lah. personally aku tgh org mcanting nih kt tv aje hihi

    aku penah smpai ganu tp xingat bile haha

    ReplyDelete
  10. Ely Hasrul;

    Hehee skali skala annon la, maklumla kene ngikut sifu2 kat atas tu .

    Nak annon kene pakai kain eh? Alamak tepaksa pakai kain batik lepas la lepas ni hahahaa.

    Boleh gak buat trademak pegang kemera tu (muka maco) tapi annon la :)

    Haah masa mak aku nak beli batik pon dia ada tanya kat kedai tu kain crepe ke apa ntah ada satu lagi, 2 jenis kalo x silap.

    ReplyDelete
  11. air 'buah' apa yg kome minum tu, rin?
    muehehehe >:)

    *lariiik

    ReplyDelete
  12. terengganu??
    alaaa..teringat masa squid jigging dulu..
    bila lagi lah nak repeat! T.T

    ReplyDelete
  13. dah sorang lagi plak main tutup2 mukaaaa hahaha!

    ReplyDelete
  14. Isabelle;-

    "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ air buah apa ye? Hahahah *sambil mata memandang ke siling dan tangan di 'dada'.

    Jangan nak lari, kang gempa bumi plak

    ReplyDelete
  15. Hanie:

    Wah mencandat sotong??? Macam best tu, tapi aku ni ada provlem sket kalo dok atas bot lelama, mau pitam sari semalam. "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ nanti bleh la suh Kemang jadi hos buat aktiviti mencandat sotong! Hehehe

    ReplyDelete
  16. Biqque:-

    "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ pengaruh rakan sebaya. Amacam inesen tak muka aku? Harharhar!

    ReplyDelete
  17. janggel,
    nih hape eja salah ker? bangsa or bangsal?
    (sila nengok kembali gambar tuh..)
    ala..tunggu aje le korang punya trip to perth...pasti best bangat...
    akak sokong ko jadi seksitariat...

    ReplyDelete
  18. Anash:-

    Hahahha akak , Bangsal la silap eja tu naseb bek bgtau, dah betolkan dah hehehe.

    Perth tu lambat lagi weiiiiihhhh, jenuh nak nunggu tu. Sempat lagi lajak ke tempat lain hahahaha'

    Seksiteriat??? hahahaha i like!

    ReplyDelete
  19. alah pakcik..kan ade ubat untuk mabuk laut. makan jek la. siyes.. best gileeeee... and jgn pakai baju itam. suwey! org lain dah penuh baldi..sendiri baru 3 ekor. hahaha *pengalaman sendrik*

    ReplyDelete
  20. kt KT nie ada satu kedai jual char keuh tiaw..memang sedap. tah ape tah nama kedai tue...

    ReplyDelete
  21. pasnih aku nk letak gambo tutup muka plak tp muka sami la aku tutup hahaha xtentu hala rasenye hahahaha

    ReplyDelete
  22. Hanie:-

    Ade eh ubat mabuk laut??? kene suh kemang seludup nih kat sepital dia! yer ke pakei baju itam suwei kalo mencandat sotong??? tak penah plak aku dengo. hehehhe

    ReplyDelete
  23. Ely Hasrul:-

    Motep ko tutup muka sami je??? hahahaha

    ReplyDelete
  24. MasZuber:-

    OOO kat KT pon ada Char Kuewtiow sedap eh? next time la kalo sesat g KT leh cuba.

    ReplyDelete
  25. nyaris aku nk bertanya "obersi" tu istilah apa...hahaha

    mcm menarik je mencanting batik tuh...kalau buat sendiri ada kene bayaran tak??..

    ReplyDelete
  26. Adam;

    Hahah oversea la tu hihihi.

    Aku tak sure la kene bayau ke tak kalao nak buat sendiri. Rasanya ada kot tempat yg boleh canting sendiri.

    ReplyDelete
  27. janggel, ade ubat mabuk...kot?

    time tu ko mmg x sedor la..pengsan..haha

    midazolam kot? ntoh la weh...aku lupe..harhar

    ReplyDelete
  28. cer bagitau nape restoran tu dpt bad review..

    1. servis lembap?
    2. oder lain dpt lain?
    3. pelayan kuangajau?
    4. takde tmpt duduk?
    5. overrated. walhal air cair cam air paip?


    mana 1? cer citer...

    aku skrol gmbr smpai habis tetiba terkejut oke...hahaha....wei muka korg sume aku dah tgkla...takyahla sorok. kah kah kah~

    ReplyDelete
  29. Kemang:-

    O ubat mabuk tu nama dia midazolam eh? sedap bunyik dia macam midah naik kapal selam jer... hahaha kalo dah pengsan baik takyah g naik bot terus, tido kat bilik hahahaha.

    ReplyDelete
  30. Fatt:

    Hmmm aku tak puas hati sebab kat menu tulis gah macam-macam makanan ada, tapi bila mintak semua takde, pastu yg ada cuma nasik lemak bungkus je??? ko bayangkan kami sekeluarga datang sebab nak makan malam, nak makan besar tetibe makan nasik lemak bungkus je? hahahhaa. Napelah abang aku bawak gi situ....

    Hehehe terkejut kan gambar tu? aku pon tamau la ketinggalan menyorokkan muka yg tak seberapa tu... ikut John ngan Kemang la ni, siap si MasMZ pon terpengaruh skali hahahaha,

    ReplyDelete
  31. Assalam, blh tahu x tmpt mencantibg batik 2 are mana?

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!