Assalammualaikum!!!
Sekarang ni dah masuk dalam 10 hari terakhir Ramadhan, amacam semua? Rasanya masing-masing dah tak sabo-sabo nak raya la tu... jangan dilupa, kejar juga pahala puasa di sepuluh malam terakhir ni yer. Zakat fitrah dah bayar ke? Kat Selangor ni masa aku bayar semalam harganya RM 7 sekepala. Bayarla zakat tu sebab ianya perkara wajib bagi yang mampu, untuk membantu pada yang memerlukan.
Ok nak cerita pasal berbuka puasa. Haritu, ada sorang member kat opis ni memperkenalkan satu restoran yang bagi aku sangat best untuk bersantap bersama keluarga dan kawan-kawan. Bagi sesiapa yang teringin nak merasa masakan Sunda (salah satu bangsa di bahagian Jawa Barat, Indonesia) boleh la cuba datang ke restoran ni. Nama restoran yang aku maksudkan ni adalah Rumah Makan Cibiuk! Dengan tag line "Rajanya sambal" memang sesuia la sangat sebab di rumah makan (restoran) ni disediakan pelbagai jenis sambal (sambal belacan, sambal halia, sambal mangga dan lain-lain) serta ulam-ulam kampung seperti peria rebus, kacang panjang dan lobak merah, air teh o tanpa gula dan air suam semuanya diberi percuma. Jadi untuk para penggemar sambal, aku sangat rekomen restoran ni.
Rumah Makan Cibiuk, Kajang |
Rumah Makan Cibiuk banyak terdapat di Bandung, Indonesia dan sebenarnya nama Cibiuk tu adalah nama salah satu bangsa / kaum yang terdapat di jawa Barat. So bila dah ada cawangannya di Malaysia ni, rasa macam best la jugak sebab dapat la merasa masakan yang dikatakan sedap tu.
SEJARAH SAMBEL CIBIUK: Sunan Haruman adalah sebutan atau gelar untuk Syekh Jafar Sidik, penyebar dan pengajar Islam di utara Garut, pada abad 18, disebut juga embah wali, karena kedudukannya sejajar dengan para wali penyebar agama Islam lainnya, baik di Jawa Barat maupun pulau Jawa. Disebut Sunan Haruman, karena makamnya terletak di sebuah bukit kecil di lembah Gunung Haruman. Masuk wilayah administratif Desa Cipareuan, Kecamatan Cibiuk, Kab. Garut. Embah Wali Jafar Sidik hidup sejaman dengan Syekh Abdul Muhyi, Pamijahan, Kab. Tasikmalaya. Bahkan konon “saguru saelmu”. Salah satu warisan paling Fenomenal dari Wali Jafar Sidik adalah “Sambel” (sambal).Pembuat pertama “Sambel Cibiuk” adalah salah seorang putri dari Wali Jafar Sidik yaitu Eyang Fatimah, resepnya dari dakwah agama Embah Wali, yang mengutip ayat Quran, S.Al-Maidah 2, berbunyi ta-awanu alal birri wat taqwa. yang artinya Bekerjasamalah dalam kebajikan dan taqwa. Oleh Eyang Fatimah diimplementasikan dalam wujud “sambel”. Sebab “sambel” merupkan salah satu kerja sama dalam kebajikan. Cabai rawit, terasi, bawang, tomat, gula, kemangi, dan bumbu lain, disatupadukan (kerjasama) hingga menimbulkan kenikmatan. Kenikmatan makan dengan “sambel” inilah yang berujung kepada taqwa. Sambel Cibiuk serupakan salah satu sambel Khas orang Cibiuk dan memiliki ciri yang unik dan sangat berbeda dari jenis sambel pada umumnya, baik warna, bahan baku, dan cara membuat maupun penyajiannya. Meskipun rasanya pedas tetapi tidak meninggalkan panas di mulut, semakin pedas rasanya semakin nikmat untuk dicoel”.Oleh sebab itu rasa Sambal Cibiuk-pun lain daripada yang lain. Kelezatan Sambel Cibiuk memang cukup legendaris. Karena itu, jika orang berkunjung ke Cibiuk, belum lengkap rasanya jika tak mencicipi sambalnya.- sumber Google.
So bulan-bulan puasa ni, memang fullhouse je tempat makan tu, sebab tu kami mengambil inisatif untuk booking awal, maksudnya melalui telefon. Dan pesanan makanan pulak dibuat sebelum jam 5.00 petang. Kalau nak order makanan tu boleh refer kat website RM Cibiuk ni di http://cibiukmalaysia.blogspot.com/. Lupe pulak nak bagitau lokasi RM Cibiuk ni, boleh rujuk alamat di bawah:-
No. 1-G, JLN PUTRA 6, TMN PUTRA KAJANG ,
43000 KAJANG, SELANGOR
(Berhampiran Seksyen 7, Bangi bersebelahan Lebuhraya SILK (lepas Tol Kajang)
Tel: 03-87415000 / HP: Pn Yasmin 012-4570061 atau 012-3617348
Ketik gambar untuk tumbesaran. |
Suasana dalam restoran waktu petang sebelum berbuka puasa. |
Menu pelbagai masakan Sunda. |
Aku dah pernah datang 2 kali kat RM Cibiuk ni, dan telah cuba dua jenis set makanan iaitu Nasi Paket Ayam Bakar Cobek dan Nasi Bakar Pulen Komplit. Seriously dua-dua memang TERBAIK bagi aku. Harga pon berpatutan sebab dalam satu set tu, macam-macam ada termasuklah ulam-ulaman, tempe goreng, ikan sepat masin, ayam bakar, tauhu goreng dan sayur lodeh. Ingat nanti kalau datang lagi nak cuba menu yang lain pulak.
Pelbagai Sambal Cibiuk yang disediakan percuma |
Antara ulam dan kurma yang disediakan percuma. |
Sambal-sambal percuma pelbagai jenis |
Jus Alpukat (Avocado) terbaik |
Nasi Bakar Pulen Komplit |
Nasi Bakar Cibiuk |
Nasi Paket Ayam Bakar Cobek |
Alhamdulillah, surau pon ada disediakan di tingkat atas bangunan kedai ini. So tak susah la kalau nak beribadah terutamanya solat maghrib selepas berbuka puasa. Cuma apa yang terkilan sikit, sambal-sambal free yang dia bagi tu tak di top-up, maksudnya kalau dah habis, kira tak merasa la. Harap-harap lepas ni pihak restoran ni boleh la pertimbangkan untuk bubuh banyak sikit sambal-sambal free tu yer. Overall, aku bagi 4 bintang untuk RM Cibiuk!
Menu yang ada:
Harap-harap lepas ni ada la orang bawak aku datang sini lagi! hehehe.
WASSALAM.
Hi,
ReplyDeleteDah rasa pisang keju??? Nyum nyum...
Syieda:
DeletePisang keju? Wah ada ke? Tak perasan pulak! Terpaksa cuba after this!
ekekekeke..... sempat dak kauk sambal pelam kali nih???
ReplyDeleteSedap... sedap... satu peket nasi kenyang yakmats...mewah lauknya... erkpppppp... eh?! alamak! posa! Hahahaa
Masmz;
DeleteHamboih! Nak kene azan ke? Kali ni pon gagal dapatkan sambal pelam sbb dtg lambat!
wah..aku baru draft entry pasal ni. padahal da 3 kali aku p makan ehehe..
ReplyDeletememang sedap..babai wong solo
eh, try pisang cheese dia..terbaik dari ladang pisang indonesia
Dzuchan:
DeleteWah nak draf entry cibiuk jugak ye! Best kan. Aku pun dah addicted dah ni!
Ok dah 2 org cakap pasal pisang cheese! Mmg wajib cuba la ni kannnn
Wooow menu sihat ada ulam ulaman tp x best klau g mkn sensorang
ReplyDeleteJus avocado tu tgk pun dh sedap
JM;
DeleteYe mmg ulam adalah makanan fav saya! Eh xkan la makan sensorang, ajak la sidia kan b kekekeke
Haah jus avocado tu sedap!
ini adalah restoren faveret aku.. sangat suka makan kat sini sebab aku ni penggemar masakan sunda =)
ReplyDeletethanks Janggel sebab bercadang nak belanja akak di sini
ReplyDeleteyeayyyy....
bila tu ek????
*gigil tunggu*
yeah aku pun pnah makan sini...nasi paket dia ok la...tp plg suka masa pi tu adalah nasi grg kambing...sedapppp....hehehe =D
ReplyDeleteaku rasa ko lah yang kene bawa aku datang hahahaa.. :P
ReplyDeleteaduss..pagi2 dah tersesat kt sini..aritu mkn mknn sunda kt Indonesia mcm tak berkenan, lbh suka nasi padang, tp nmpk cm menyelerakan pulak tgk kt sini...(ke mmg cenggini bulan2 puasa ni?takleh tgk makanan..huhu)
ReplyDeleteLavender:
ReplyDeleteHaaa terpaksa fav jugak lah kalau macam ni hehe.
Kak Anash:
ReplyDeleteBelanja?
Tak koser.
Kbai.
DJ:
ReplyDeleteNasi Goreng Kambeng tu sedap???? Terpaksa cuba next time!
TTB:
ReplyDeleteYe nak bawa anda datang ke situ boleh dengan bersyarat hhahaha.
Yayan:
ReplyDeleteMestila ada bezanya kalau dah masak kat Indonesi dan masak kat Malaysia... masakan sunda mmg best.
kajang??dekat je ni...nak terjah time posa macam dah tak sempat sebab hujung minggu mau balik kampung.mungkin lepas raya kot baru terjah, giler best!
ReplyDeleteMau dong jus alpukatnya! haha. ok rindu dengan Indonesia.
ReplyDeleteWaduh...kelihatan makanannya enak-enak ya Mas. Gue pengen jus alpokatnya!!!
ReplyDeleteOrga:
ReplyDeleteHaah dekat je dengan sugai ramal kajang tu... sebelah SILK je.
Nina Hamdan:
ReplyDeleteJus alpukat tu memang sedap! Hehehe
Kak NA:
ReplyDeleteHahaha enak bangetttt, silalah menjamu jus alpukat di pagi raya ya Kak NA.