2011-09-25

Eksplorasi Stong Part 5: The Sunrise

Assalamualaikum!!!

Bersiaran dari seberang tambak! Gigih tau aku pepagi buta pukul 5 pagi naik bas join para Bangladeshi dan Pinoy masuk tambak hahaha.

Ok sambung semula kisah Stong dan Jelawang. Sambungan dari SINI.

Pagi pagi buta, seawal jam enam pagi kami dah set jam nak bangun. Kali ni dengan misi penting untuk melihat matahari terbit di puncak Jelawang! Setelah bersiap-siap ala kadar akhirnya jam 6.30 kami bergerak ke tebing batu iaitu puncak air terjun Jelawang. Memang scary kalau sekali tengok tapi bila dah ada ramai orang dari kemah lain pon dah selamber je lepak-lepak kat tebing tu sambil minum kopi dan masak megi, rasa takut aku terus hilang.

Apa yang boleh aku katakan, SUBHANALLAH!!! Sungguh indah bumi ciptaan Allah! Tak terkata keindahannya bila aku lihat kepulan-kepulan awan menutup pemandangan kampung-kampung di bawah sana seolah-olah aku berada di Kayangan! Wah! Kalau ada sesape teringin nak merasa berada di atas awan, memang di situlah tempat dan masanya.

Kami semua pon cari satu port yang masih kosong dan duduk senyap melihat sayup ke hujung atmosfera cebisan-cebisan cahaya matahari mula keluar mewarnai kegelapan malam. Terbaik! Tambahan pulak dengan hembusan angin yang agak kuat memandangkan kami berada betul-betul di hujung tebing laluan sungai Jelawang sebelum airnya jatuh beratus-ratus meter terus ke bawah (tak ada tingkat-tingkat yer). Kalaulah orang yang jatuh, kompom meninggal.

Lama jugak kami melepak kat tebing tu, tak silap aku sampai jam dekat pukul 9.00 pagi kot. Lepas tu kami semua pulang ke banglo kami sebab perut masing-masing dah meronta-ronta minta diisi. Sebenarnya aku terlupa pagi tu kami makan apa hahaha, rasanya megi kot.:P

Tengah lepak-lepak makan, tetibe kami ternampak satu pemandangan yang sangat indah. Fuh bile ada kabus tetibe menyelubungi kemah kami, pastu ada pulak cahaya mentari menari-nari di celah batang pokok, terbaik weh! Hanya gambar je yang mampu menerangkan segala-galanya. Ok tak dapat nak update pepanjang ni, sebab F1 tengah berlangsung kat seberang tambak...agak bingit. Nanti aku sambung lagi kisah air terjun bercabang dua ya.

PEACE!

Let's Pictures do the talk.... 

The Stong 1
The Stong 2
Me and The Stong
Me and The Stong 2
Our memories

 Cakkk!!! Selamat pagi!
Pagi yang hening
Cahaya
Sungai dan cahaya




15 comments:

  1. sannnteeeekkknyeeeeeeeeee


    ok tgk bawah mmg ngeri tapi mmg santekkk subhanallahh tak sesia usaha ko memanjat smpai ketaq lutut...

    aku penah tgk documentary la dolu2 before ade astro, sorg prof american nih kawin dgn org asli yg mmg tgh2 hutan gila yg jenis pompan tak pakai baju. dia buat research kt situ bertahun n dikahwinkn dgn org asli situ then dia bwk blk bini dia ke city. dh dpt anak 2 org beso budak sekolah rendah dia mmg pasan bini dia xbleh adapt dgn city n rindu kampung so dia pon mmg saja la nk bwk blk. redah hutan sebulan lebeh tau baru jumpak tmpt bini dia tuh.. tu pon sesat 100 kali. patu end up bini dia yg bertahun duk city terus bukak baju & hepi gile lepak dgn kaum kerabat n xnk ikut dia blk. so prof nih blk sdr la bwk anak2 dorg. memula aku sungguh xpaham napa pompan asli tu xnk duk selesa kt city tp bila kenang2 kembali mmg dorg tunjuk la time dorg smpai bini dia terus cam lepak kt sungai pi ikut petik buah etc kire cam menikmati kehidupan dlm hutan tuh..

    kat kite xbleh hidup tanpa teknologi tapi tu lah kalu xikut ekpedisi atau baca entry pengalaman org mmg xtau yg kite terlepas bende2 magik macam nih..


    suka suka suka

    buat ape kt seberang? tgk F1? sila smbung lagik cpt2..

    ReplyDelete
  2. Ely Hasrul:

    Kannnnn santek kan. Aku memang terpegun tengok ..Susah nak dapat tengok keadaan macam tu. Tu la, rasa berbaloi sangat manjat ketaq2 lutut.

    Wah aku rasa macam pernah dgar citer tu tapi mmg citer tu kisah benar kan. Mmg susah nak adapt sesuatu yg baru kalau kita dah biasa dengan kehidupan skg, sama la macam bini laki tu...bayang kan boleh bogel2 tetiber kene pakai baju, rimas, panas, sape yg nak kan hahahha.

    ReplyDelete
  3. comel....................




    scenery tu!

    bukan ko yek ! hahahaah

    bile solo travel pi seberang ko tu nak abeh?

    ReplyDelete
  4. gambar 2,3,4 dari bwh tu santek!!

    ni klu romantika de'amor mmg terbaik lah...

    ReplyDelete
  5. ely,
    citer ko ni gile ngeri kot..err mksd aku ngeri dr pandangan mata..bleh buta bijik mata pastu..hahaha...aku rasa bini prof ni mmg stok tak semenggah suke bugil sana sini..iskk...patot dia keje ka strip club jek..*pening pale aku cuba bygkan scene ko cerita ni*

    apapun, dia tayang ke pompuan tu bugil? *buta bijik mata ku, jadi kasim selamat*

    ReplyDelete
  6. Kemang:

    Ye la aku paham.....

    Aku dah ada kat JB dah, ada job kat opis JB. Hari rabu aku kembali ke KL huhuhu.

    ReplyDelete
  7. Fatt:

    Memang best kalo tengok live fatt. Rasa nyaman je. Lupa segala kerunsingan. Hahha..

    Tu la part yang bugil2 tu cane la agaknya masa mat saleh tu mula2 jupe kan. Pastu mesti anak diorang tu lawa kan sebab mix mat saleh. Yg penting bapak dia bawak balik anak anak dia tak tinggal dgan mak dia dalam hutan. Ok la dapat la pelajaran. Kalo tak anak2 dia pon bugil2 jugak la kot "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮.

    Nanti dah beso bolehla anak2 dia majukan kampong halaman mak dia tu eh kan.

    ReplyDelete
  8. haiya...
    lawa giler gambar n permandangan itu
    seolah-olah di 'alam lain'..atas awan...Tak sia-sia bawak & makan popodom..
    pasti saat ni nengok F1 pun tengah senyum2 ingatkan Stong...

    (pss...ps...nak poskad obe-c tak? bak mai alamat...)

    ReplyDelete
  9. Anash;

    Semestinya sangat bebaloi kak oi.*sambil kunyah roti bun ikan bilis dalam kete kat paking lot opis JB.

    Omaigah!!!! Nak nak poskad obesi!!!! Nak nak!!!*nampak besungguh tak?

    Macamana nak bg alamat ni? Saya emel eh hahaha

    ReplyDelete
  10. janggel


    alah tacing plak.. kihkih

    tanjung pandan jom !

    geram pulak aku tgok pulau die tu..

    ReplyDelete
  11. Kemang;

    Hahahah memain.

    Weh tanjung pandan? Kat mana tu? Indonesia ke? JOM!!!!!

    ReplyDelete
  12. fatt, nk ngeri ape jadah nye hahahah.. time tu sama cam skang dorg tutup la part boobies tu.. dorg topless jek.. yg pompan stil pakai kain, yg laki aku rasa cm bese la kot tutup anu aje. prof tu mmg buat research ape aku xtau tp dia fasih la berbahasa kaum tu. pompan tu kena kawin dgn prof tu time dia umur belasan aku rasa bwh 15thn kot. prof tu dh 40s kot time dorg dikahwinkan. mmg memula dorg tunjuk tau rumah dorg kt city pompan tu walaupon dh bertahun still xselesa.. lucu smpai aje kt tmpt dia tu bukak baju terus duk kt buaian smbil tgn rest kt kepala hahahhahaha

    and satu anak dorg mmg somel2... fatt aku penah masuk strip club dgn papi time kt melben dulu. aku mmg amazed la pompan leh melentik kt pole tu.. fuyuhh.. patu yg xbape paham tu tmpt tu bleh cam free show tp bleh nk request lap dance. dtg minah dancer nih bukan tnya papi tp tnya aku nk tak dia lap dance kat aku.. hallamakkk offer kat aku plakkk hihihi

    ReplyDelete
  13. janggel,
    aku rasa mat saleh tu dah tak heran sbb depan lagi dasat kot. tp klu aku mau jalan dah tutup mata. langgar pokok pun takpelah janji tak muntah



    ely,
    ler, aku ingt dia tak tutup kat situ. kompem melayut cam hape kan? ish...tak paham aku. tp nape dia kena paksa kawin? ko ckp dia kna paksa...for what reason?

    oit! minah stripper tu lesbo ke hape? tp aku penah tgk org pole dance kat phuket. aku pulak rasa segan sbb malu la tgk kaum sendiri menari separuh bogel meliuk2 kat tiang. aku rasa itu mcm takde moral. hah, aku teringt perbualan ant aku dgn mat german tu..dia ckp kat sana ada la kelab2 gitu, tp dia tak rasa amuse pun tgk..tp rasa kesian kat pompuan2 tu...see, i told u my scandal kan baik...lol! tah2 gayah...ops! :P

    eh tak, dia tulen :D

    ReplyDelete
  14. Ely Hasrul:

    Fuyooooooooooo! Lap dance? Mabeles ko Jah...*improvise iklan rebina.

    Aku rasa ni ala2 kisah Tarzan la ni tapi versi terbalik.

    ReplyDelete
  15. Fatt:

    Hahahah bilelah ko nak kenaklan kami dengan scandal ko tu..rindu pulak rasanya dengan petirrrr~!

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!