2011-09-07

Jom Makan Pecal dan Sambal Taun (Tahun) : Selamat Hari Merdeka!

Assalamualaikum!!!

Tak habis-habis lagi kisah raya aku kan! Mesti dah ada yang termuntah nak baca. Ok la malas dah citer kisah perilaku sengal aku time-time raya. Aku terus cut the story je lah.

Hari Raya Kedua, semua dah tau yang kita juga menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke????

Kompom ramai yang tatau tu, semestinya yang ke-54 tahun! dah tua dah negara kita ni, tapi pemikiran rakyatnya masih ramai yang macam belum akil baligh...betul tak? Maksud aku, masih tak maju ke hadapan la, tak matang berfikir untuk menyaksikan negara kita lebih berdaya saing.

Dalam sebok-sebok beraya, sempat juga tembak pose-pose merdeka/patriotik/sengals! Hahahaaa.


Tu dia, kengkononnya TUGU NEGARA la tu!!!

Pemuda harapan bangsa, Pemudi TIANG negara...tu semua tiang tu pemudi la tu wakakakaka.
Oklah, entry kali ni aku nak cerita pasal juadah paling popular kat kampung aku bila tiba hari raya! (tak sah kalau takde entry makan!). Pepagi raya, menu wajib yang kena ada atas meja semestinya lemang, ketupat dan rendang! Tapi ada lagi masakan special masyarakat Jawa di kampung aku yang memang wajib ada di setiap rumah iaitu Pecal dan Sambal Ttaun! Korang pernah jumpe ke makanan-makan tu?

Untuk Kemang lemang, ketupat dan rendang tu aku rasa memang ramai yang dah tau, malahan ada yang sampai berlobang-lobang gigi makan rendang di hari raya!!! Betul tak Anash??? *ampunnnn hahaha. Tapi Pecal??? Sambal Taun??? mesti ada yang tak pernah jumpa.

Pecal ni makanan paling simple bagi aku dan sedap! Kekuatan utamanya adalah pada kuah kacangnya (kami panggil kuah pecal). Kalau orang yang pandai buat kuah pecal, pasti terangkat habis bila makan. Pecal merupakan gabungan beberapa sayuran seperti kacang panjang, kangkung, taugeh, tauhu, bihun, timun dan apa-apa saja jenis sayuran yang korang rasa nak makan, direbus dan kemudian dicampurkan dengan kuah pecal (kuah kacang yang dikisar dengan cili dan asam jawa). Memang sedap kalau dimakan begitu saja! Pernah try tak?

Sambal Taun pulak merupakan salah satu menu wajib keluarga kami. Ianya memang sangat pedas sebab masyarakat Jawa terkenal dengan masakan yang pedas-pedas. Kalau sekali tengok ia seakan-akan masak lemak cili padi, cuma kuahnya taklah sepekat masak lemak tu. Ingredients utama adalah daging, hati, limpa, perut, kacang tanah, lengkuas, cili padi dan santan. Sejarah nama sambal taun ni, masa aku tanya nenda aku, dia cakap sambal ni tahan lama, kalau orang makan bertahun-tahun pon tak jemu...sebab tu namanya dipanggil sambal taun (tahun). Best tak citer aku???

Selain makanan-makanan yang aku cerita kat atas, ada satu lagi menu yang sangatlah popular bila time raya iaitu Laksa Penang! Aku pergi rumah makcik aku time open house ada Laksa Penang, open house rumah mak aku hari tu pon ada Laksa Penang.Dah la aku ni memang giler hantu dengan Laksa Penang, pernah sekali tu aku seminggu berderet aku belasah Laksa Penang tanpa rasa jemu!!!

Sebenarnya, kalau nak sebut pasal menu hari raya memang tak tersebut kat sini. Macam-macam! Maklumlah Malaysia ni kan syurga makanan. Malaysia Truly Asia katanya kan! Tapi satu aku nak cerita, walaupon mak bapak aku ada bisnes biskut raya, sebenarnya aku langsung tak minat makan biskut raya, malahan kalau orang hidang biskut raya depan mata aku tak teringin langsung nak makan. Tataulah kenapa hehehe. Sebab tu bila time orang sibuk-sibuk ngidam nak makan biskut raya, aku pulak buat tak kisah je. Tapi kalau ada Laksa Penang, memang aku yang mula-mula beratur! Hahaha.

Oklah, nanti aku citer kisah orang datang beraya pulak yer.

PEACE!


Nasi Impit jugak boleh dimakan dengan pecal.

Bahan utama pecal!
Pecal yang sedia dimakan.

Inilah Sambal Taun.

Laksa Penang

Sedia untuk dimakan!
Kami gembira!



26 comments:

  1. kemang = lemang!
    haaa elok bebeno le tu :)

    aku tak penah lagi mkn sambal taun tu..tp pasni bleh la try. yg pecal tu aku baru tau ada jgk menu bihun dlm campuran dia..mmg pelik la weh...tp klu sedap apa salahnya

    bkn ko aje antu laksa sbnrnya, aku pun. penah sekali aku mkn laksa straight 1-2 minggu, sume kedai laksa aku pegi konon nak buat pencarian laksa terbaik la konon...dah jumpa la..yg penting laksa ni kuah kena pekat..klu ceroi mmg tak layan

    ReplyDelete
  2. Fatt:

    Kena kan kemang ngan lemang! Hahaha

    Sambal taun tu sedap weh...tambahan pulak kalo makan dengan nasik puteh panas pastu bubuh kicap! Fuh terbaik! Try la. Pecal kat kg aku mmg pesen dia makan dengan bihun. Tapi slalunya makan dengan nasik pon boleh.

    Ko pon hantu laksa jugak eh? Boleh geng! Yess! Aku pon pernah buat pencarian laksa terbaik weh! Hahaha aku rasa org2 hantu laksa semua pernah buat cenggitu la! Kat opis aku ni punya cafe ada laksa, kire ok la jugak kuah dia, pekat terbaik siap dengan hampas2 ikan semua ada! Memang aku sanggup makan tetiap hari kat opis...:)

    Pernah dengar tak orng giler nak untung beniaga laksa pastu dia campor tisu dalam kuah laksa nak bagi pekat??? keji kan org tu!

    ReplyDelete
  3. oit bro! berani ko strikethrough aku punye name yek?

    aku suka laksa penang! tapi aku tak penah try lg pecal tu..sedap ke wehhh??

    ReplyDelete
  4. kah kah.. fatt n janggel, kalo org tanye name aku kan, bile dieorg dengor je name tu mesti org akan kate "hah?" dulu..then bile aku bagitau skali lg, mesti dieorg rapat kan telinga dieorg kat mulut time aku bagitau tu..sebab dieorg rase name aku ni pelik...


    err pelik bebeno ke wehh?

    ReplyDelete
  5. Kemang:

    "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ ala takan guro sikit takbleh kot hehehe. Kan sama tu mang mang ujung nye? Heheh.

    Ko pon suka laksa eh? Boleh la kite buat geng hantu laksa ngan fatt nanti! Pastu kite jelajah laksa satu malaysia, cari laksa mana yg best! ;)

    ReplyDelete
  6. Kemang;

    Memula dulu aku dengo pon pelik, tapi aku rasa kalo org2 ganu dengo tak pelik kot. Tapi bile dah biasa dengo ok dah, takda la pelik sangat...

    ReplyDelete
  7. misi mencari laksa jangguih tu sampai sekrang tak berjaya lagi.. guane nih?? haduiii sedapnyerr laksa, sat lagi nk pi singgah paso malam le cari...

    apakah campuran sambal taun tu?? adakah kelihatan seperti kerang berkubang di dalam sambal itu??? rasa kuahnya seakan-akan lontongkah???

    ReplyDelete
  8. Kemang:

    Pecal tu bagi aku sedap la... Sebab aku suka makan sayur.

    ReplyDelete
  9. Masmz;

    Sedap sangat ke laksa jangguih tu, ntah² indah kabo dari rasa je....

    Sambal taun tu tak sama langsung dgan lontong. Dia punya rasa tersendiri. Sdap! Mmg kalau rajin tambah kerang pon bleh.. Tapi kerang je la, sotong, udang ngan ikan tak penah plak dijumpai, dan pasti akan sangat pelik.

    ReplyDelete
  10. janggel,
    aku penah gak dgr cerita org buh tisu tu tapi blum penah terkena lagi la. kalau terkena mau aku tekap mangkuk laksa tu kat muka dia...hahaha

    ko tau, aku penah jumpa org jual laksa buh daun kari? ape bingai sgt buh daun kari dlm laksa. mmg melanggar norma2 laksa la kan? tp yg buat tu pun bkn org utara, jenis peniaga yg nak untung, dia main sumbat je sume ramuan...walhal rasa cam stokin rendam...haih!

    esok kan...aku kan...nak buat lakse!!! kah kah kah *saje kasik panas* lalalala~



    kemang lemang,
    ni honest ek aku ckp ko jgn merajuk duk belakang pintu plak tau.

    memula ko drop komen kat aku, aku dah pelik...eh, nama apakah ini? mcm musang...ekekeke...wlpun jauh perkataan musang dan kemang tp bila aku baca nama ko aku terbayang musang. aku takleh relate camne tp mmg aku pikir musang waktu tu. sori aaa kemang :P

    ni nama timang2an ko kat umah ke sbnrnya?

    ReplyDelete
  11. Fatt:

    Hah daun kari dalam laksa???? memang sengal giler! Kalau aku dah takleh telan dah laksa cenggitu! Alamak ko nak buat laksa ke sok???? emel kat aku weh! Aku nak rasa.
    Tapi yg tisu tu mmg jahat! Mudah2han tuhan membalasnyaa. Cash!

    Kemang = Musang? haish dimana kesinambungannya? tetibe je musang eh? aku memula dulu ingatkan kemang tu nama org dulu2 macam si pekan, seri mersing, kemang...

    *jangan marah eh kemang kami tak berniat nak mengutuk ko.

    aku tau mesti kemang tu nama timangan kat rumah.

    ReplyDelete
  12. sebeno nyer ingat memang nama Kemang tu Kemang.... ala2 betul larr kata Janggel, macam nama Pekan, Tuah dan semua yang seangkatan dengan nyer.... EHehehehe manje yerr namer diyerr.... alolololo

    ReplyDelete
  13. Masmz:

    Kan... hehehe
    lelama dengo nama kemang macam berada di tepian pantai pulak...Teluk Kemang...

    ohhh apakah????? Teluk kemang???

    ReplyDelete
  14. oi oi oi!!!

    @fatt

    jauh beno ko pikir, kemang = musang

    hihih... aku pon camane la ko leh relate ngan musang tu..ekekek

    silappp... name timangan aku kat umah lain beb.. kemang tu name kat skolah aku.. lekat smpai skrg..


    haaaa! sape tau name timangan aku kat umah??

    ce cari ce cari ;)

    @janggel

    aku tak marah pon.,cume kena bg return flight tix as a reward, okay?

    kih kih

    tetttttt! salahhhh!! name timangan aku kt umah lain...ce teka ape die?

    @masMZ

    manje?? keh keh keh.. ganas tuh :p

    ReplyDelete
  15. janggel!!!
    hamboiiiiiiii.......
    sempat lagi???
    (terus tak jadi nak bagi duwet raya....) heheheh....

    ReplyDelete
  16. Anash:

    Hahahhaa apooooon!!!! Ala takde ke duiet raya????? open house raya pon jadi lah....:)

    ReplyDelete
  17. Kemang:

    OOO nama timangan ko kat umah lain eh..aku teka - Anje? betol tak???? :)
    Nak retun tix eh? aku nak bawak ko g mana eh? nanti aku try emel kalo ada yg aku dah print skrin dulu-dulu punya tiket eh? bleh?

    ReplyDelete
  18. anje? ishh teruk beno name tu.. salah2

    aah nak! kalo ko x bg yg real punye aku fatt ngan mas shoot ko punye n**e nanti.. jgn main3...wakaka

    ReplyDelete
  19. Kemang:

    Wah wah...ada hati nak komplot! takpe, aku dah spare cawat besi dah..kompom tak rasa apa2 kalo kena wakakakaka!

    anje anje... hehehe.

    ReplyDelete
  20. napa xbuat punten?! aku suka.

    tahun nih takde sambal taun. mak xsihat tp aku pon xmo request kang aku yg meleleh sbb skang xbleh mkn pedas2. time bulan pose aritu makcik buat tgk dari dekat aje (dari dekat tuh) lahabau tul.

    version Mak aku plak dia ckp, smbal taun ni kan org dok ulang patu panaskan patu bile kering tambah santan, patu tambah segala isi so keep recycle. aku amazed gak sbb dia santan tp xbasi. hebak tul tukang masak. so pasai tu la bertahun2 xabis. patu version lain plak ckp sambal taun tu dari tawon (tebuan) so kire mkn pedasnye tu cam kena sengat tebuan ah hahaha..

    ada kejadian yg xbleh lupe, time abg aku kawin. kat kampung aku kalu kenduri kawin jarang jumpak nasik minyak nasik tomato ayam masak merah ke ape. (ke family aku aje yg lain). parents aku buat la lauk kampung. siap ulam2 ikan masin. tapi ade sambal taun. adik ipar kakak aku dtg sedap aje amik nasik siram sambal cam kuah masak lemak hahaha berpeluh2 mkn, last2 kitorg suh amik lain. tp kawan2 aku yg penah rasa mmg suka. addictive. dulu mak tiap tahun buat utk besan dia haha


    aku pon hantu laksa. apesal la selera sume lebeh kurg sama. aku dh tingat2 laksa Mak Jah sblh umah sekinchan. raya aritu xsempat nk mkn cis..

    utk pecal pula, bese la bila org jawa buat aje yg spt dlm gambo janggel. tp kalu kt KL nih kat psr melawati tu aku penah jumpa smpai ke jantung pisang pon nk diletak, tempe la ape. improvise la kan.. tp mmg sume tu tpulang kat kuah pecal nye. kalu kuah tak se, cemana penuh bahan pon sure poton..


    dh aku nk buat blog ko cm umah sdr plak..

    ReplyDelete
  21. Ely Hasrul:

    Owh akhirnya ko mencemar duli ke blog aku yg tak semenggah ni yer hahahaha. Ekceli Punten tu apa? alamak sah aku ni Jawa murtad tatau..huhuhuh..

    Haah sebenarnya sambal tawon ni banyak version sejarahnye.. tataula mana yg betol..yang masak berulangkali tu pon aku tau gak. Kagum kan!

    Tapi masa kat kg mmg selalunya masyarakat jawa kureng ngan nasik2 minyak ni, diorang akan buat lauk pauk kg dan ada sambal tawun atau sambal goreng! fuh melelh dah air liur aku nih!.

    Wah ko pon hantu laksa gak ke?? ramai dah ahli Kelab Laksa kiter ni! Lunch tengahari td baru je aku pekena Laksa! hahahaha.

    Pecal mmg ada mcm2 pesen kan skg ni. Tapi aku suka gak yg ada jantung pisang tu! tempe semua sedapnya. Tapi kalo kuah pecalnya tak sedap, maka tak sedaplah semuanya..

    hahaha bertambah sorg lagi yg nak adopt blog aku hahahaha.

    ReplyDelete
  22. punten tuh cam nasik impit. tp masaknye cam bubur nasik, letak santan ntah ape lagik la tp xdek le byk sgt ramuannye. so masak lembut pejal gitu patu letak dlm talam lenyek2 kasik rata & tunggu sejuk. so potong2 jadik cam nasik impit aje dr jauh. mkn dgn sambal hijau ikan bilis perghhh dap nyehhh..

    aritu Chawanna dtg partey umah aku, anak dorg Aqilah suka gile. hehe

    aku pon murtad gak tp kalu psl mkn terbaek.. hahhahaa

    ReplyDelete
  23. OOO mende alah tu ke??? aku tau aku tau..tapi aku tatau nama sebeno dia...rupanya punten! hahahaha... memang sedap kalo makan ngan sambal hijo!

    ReplyDelete
  24. haaa aku cam pelik ar kalu ko xtau.. 90% murtad tuh. aku atleast org ckp jawa aku paham 99% hahaha

    ReplyDelete
  25. Ely Hasrul:

    Weh betol weh kalo org cakap Jawa 90% mmg aku tak paham! Hahaha sebb mak aku bukan org Jawa, mak aku melayu-bugis. So mmg murtad habis la. Hahahahaha.

    ReplyDelete
  26. dh agak dh.. ko mmg sama dgn kezen ko tuh hihihi

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!