2011-09-06

Hari Raya Pertama (1 Syawal) Semakin Menjadi-Jadi

Assalamualaikum!!!

Sambungan dari SINI

Kalau diikutkan memang penat bila sehari suntuk beraya, manakan nak pergi beraya rumah orang, lepastu melayan orang beraya kat rumah nenda lagi. Kalau dulu masa kecik-kecik bolehlah buat hal sendiri, main tepi longkang, main mercun, meriam semua...tapi sekarang dah officially kena jadi penyambut tetamu pulak, sebab mak bapak pergi beraya, kita tinggal rumah..*hehe alasan malas nak jadi driver.

Raya tahun ni pon dah tak banyak rumah yang kami ziarah. Selalunya kami sekeluarga akan beraya di rumah yang mana orang-orang tuanya (adik-beradik nenda aku) masih ada. Mana yang dah meninggal tu kami tak pergi dah sebab kebiasaannya rumah tu pon dah tak ada orang, anak-anak mereka pon mungkin tak balik beraya. Jadi tahun-demi tahun menyaksikan penurunan jumlah rumah beraya. Tak kisah la janji rumah nenda aku meriah.

OK, sebelah petang tu, lepas dah bosan asyik pergi beraya rumah orang je, aku dan kazen-mazen aku pakat ramai-ramai nak buat photo shoot! Hahaha itulah yang bestnya tengtang kazen-mazen aku, bab-bab berposing memang cukup professional! Mengalahkan artis mee segera! Sebenarnya aku dah plan awal-awal dengan salah sorang kazen aku, nak mintak dia tolong tembak gambar aku dengan sepuluh cabaran (kengkonon nak masuk contest Bibique) tapi apakan daya, lain yang dirancang lain yang jadi...adoi melepas aku hadiah lumayan...rasanya tak sempat dah kot aku nak join sebab manakan nak cari lemang ketupat pastu berposing dengan abang/akak polis, naik beskal??? mana nak cari beskal kat tengak kota ni, pastu nak cari rumah lama yang usang sambil makan kuih raya??? adoi semua tu tinggal kenangan je lah nampak gayanya. Pasrah...

Akhirnya benda lain yang kami buat, pergi bendang arwah atok dan tembak gambar-gambar sengal. Ni nak cerita ni, saban tahun (cewah ayat aku bukan main kan) kami ada album raya bertajuk Sengal-Sengal Aidil Fitri! Cuma tambah tahun je kat belakang tajuk tu, so tajuk album tahun ni adalah Sengal-Sengal Aidil Fitri 2011. Masa ni la kami nak buat kerja gila, merayau keliling kampung, lompat sana-lompat sini, buang tebiat bersama-sama...tak kira lah yang dah kawin ke, yang bujang ke, yang budak ke semua akan join. Masa ni sajalah yang ada untuk kami semua berkumpul beramai-ramai mengeratkan silaturrahim. Maklumlah setahun sekali je jumpa, masing-masing duduk jauh.

Bila dah depan kemera, apa lagi masing-masing tunjuk bakat la! Dari bendang sampai ke tengah pekan semua kami ronda. Tu baru namanya rombongan Ck Kiah! Paling best bila kami terserempak dengan sekumpulan Bangladeshi yang rasa-rasanya bercuti sempena hari raya! Boleh pulak bercuti beramai-ramai kat kampung aku?? Kalau bercuti kat KL ke, pantai-pantai peranginan ke lainla hahaha...lawak pulak bila tengok diorang pon sebok-sebok posing seolah-olah nak bertanding dengan kami! Heheheh.

Habis kisah Album Sengal-Sengal Raya 2011. Sebelah malam pulak, kami serbu rumah aunty aku yang terletak berhampiran dengan rumah nenda. Memang biasa dia buat open house pada malam raya sebabnya semua sedara-mara masih ada di kampung. Ye jugak kan, kalau buat open house tapi takde orang datang serupa macam tak payah buat open house kan.

Lepas habis join open house rumah auntie aku, kami semua decide nak pergi countdown Hari Merdeka! Ye tak ye jugak kan, malam ni malam Merdeka. Menurut info, ada satu rumah orang kaya kat Pekan Sungai Besar ni yang akan bakar mercun KLCC 12 bijik. Fuh berapa riban agaknya dia habis bakar duit tu, tapi lantak dia lah, dah nama pon orang kaya kan. Yang dapat jamu mata kami-kami ni jugak. Best jugak bila tengok bunga api memalam raya ni. Persembahan bunga api agak panjang, dalam 30 minit jugak la. Yang berhenti tepi-tepi jalan pon ramai. Semangat hari merdeka la katakan.

Bagi yang tak tahu, kita sambut Hari Merdeka yang ke 54 tahun ni dan sambutan hari merdeka peringkat Kebangsaan akan diadakan pada 16 September 2011 sempena Hari Malaysia.

Lepas habis pertunjukan bunga api, kami ramai-ramai lepak di gerai steambot milik salah sorang kazen aku yang beroperasi malam tu. Katanya untung bersih malam tu saja lebih RM 2000!!! Giler ko, gigih berniaga hari-hari raya! Rezeki la kan. Kami lepak-lepak sampai pagi...esok nak sambung raya lagi.

Nanti aku sambung lagi...

PEACE!
Kampungku yang permai...lalalala~
Tiga budak sengals.
Aksi mengendap kerbau berkubang.
Tak betol sket perangai bebudak nih hahahaha.


PERHATIAN: GAMBAR-GAMBAR SELEPAS INI AGAK MERNGERIKAN...SILA TABAH UNTUK MELIHAT

Aksu Tapak Sulaiman!!! Ko Ada?
Gaya chomel!

Gambo sengal pertama.
Hadoiiii dah dah..tak larat dah aku nak melayan aksi-aksi spastik kome...:)
Orang ramai menyaksikan pertunjukan bunga api.





31 comments:

  1. aduiii...elok2 gigi kurang sakit...berdenyut balik bila nengok gambar entry nih...
    ooo...baru tau tapak sulaiman rupanya pandai jelirkan lidah...
    ...adoiii..kelakar gambar ...adoii
    sakit gigi wehh...

    ReplyDelete
  2. Anash:

    Hahahah sakit lagi kah? Dasat toi makan rendang bleh patah gigi naaaaa hehehe. Semoga lekaih semboh.

    Macam tu le gayanya tapak seleman.. Hahahaha. Amacam mau amek jadi model cite spongebob tak?

    ReplyDelete
  3. gambo 5 dari bwh...

    lawak ler ko!

    :D

    aneway mesti ko close gila kan ngan kazen-mazen ko tu..uhuk uhuk

    ReplyDelete
  4. Kemang;

    Hahahha lawak ke? Ingatkan comel hahahahhaa!

    Memang aku ngan diorang rapat sebb kami membesar bersama2. Hehee

    ReplyDelete
  5. hahaha...ko ni bleh tahan sengal gak ek..baru aku tau. aku suke gmbr & cerita raya ko..jeles la..dulu aku bleh la nak wat kerja gile dgn kzen2 aku sbb aku chief nye..tp skrg assistant kanan aku dah retired sbb dah jadi bini org so tahun ni sume ahli2 kumpulan bengang dgn aku sbb aku tak organize apa2 utk dorg mlm raya. klu tak tu mmg kitaorg akan ronda smpai 4 bijik keta pusing pekan batu pahat, tgk movie, main bowling, lepak makan, lepak pantai..mmg aku la kepala dia..tp tahun ni spirit aku down sbb assistant aku takde...huwaaaa T___T

    eh jao, gmbr no. 5 dari bawah tu sensored ok...takut nate dlm suar terbang ke? HAHAHAHA! ops terlebih sudah :P

    ampun!

    ReplyDelete
  6. hahahhaa!! janggel dah pakai metal punye spender , tak kan terlepas punye.. kah kah kah

    janggel, guro2 je tau.. adik nk guro2 ngan abg.. kah kah kah

    amboi fatt, gatal ye ko ..mesti janggel malu tersipu2..

    ReplyDelete
  7. ehh aku silap tgok.. org sebelah janggel yg takut nate terbang tu...

    ReplyDelete
  8. Fatt:

    Hahahaha..aku ni kategori sengal-sengal ubi la kalau ko nak tau, kekadang org kata sombong tapi hakikatnya ko tengok la macam dalam gambo tu, ada nampak macam sombong tak? :)

    Kalo ko nak tau, aku lah mastermind di sebalik semua kegilaan tu. Assistant aku yg budak pompuan over pakai tudung kaler pink...kami ni kalo dah kawin pon still sengal, kalo ko tak caya ko tengok gambo lompat tu, salah dua dari ramai2 tu dah kawin tau hahahahaha *bukan aku la.

    haah la aku baru pasan gambo tu agak sensored kuikuikui....akhirnya ada gak entry sensored kat blog aku kan...yeay!

    ReplyDelete
  9. Kemang:

    Uish kemang, aku rasa yg Fatt maksudkan tu gambo mamat ujung skali yg pegang nate tu la hahahahaha!
    Bukan aku.

    *adoi aku nak gelak guling2 sat...

    Aku tak kisah nak guro2, dah besar beb...apadehal.

    ReplyDelete
  10. amboi suke ko yek ada entry X-rated dlm blog. aku punye blog tu dah jadi blog porn dah sejak biqque & ely buat sambungan cerita sendiri...hahaha...tapi takpe, layan...sbb cerita dorg reka mmg kelakar :)

    sama la janggel, org yg tak kenal aku pun mmg slalu ckp aku ni sombong, mgkin sbb muka aku serius. tp kalau org tu masuk dgn aku, baru dia tau aku ni sape, kdg2 aku ckp takleh stop klu dah jumpa geng sekepala. tp for sure la klu korg jumpa aku first time nti korg akan ckp aku eksen+garang+pendiam..

    tapi apapun, tahniah kerana ada entry hok nate dlm belog..wakakaka~

    ReplyDelete
  11. Fatt:

    Hahaha korang memang sengals la, tambah-tambah si Ely tu, kanmain lagi buat citer ala-ala porn gitue! Hahaha
    *naseb bek dia tak masuk blog aku so bleh mengumpat sesuka hati! Hahah

    Biasala org2 macam kita mmg slalu dipandang serong! *tetibe. Dah ditakdirkan kelihatan garang dan sombong, nak buat cane kan, tapi hakikatnya hati kita suci dan bersih kan? hahaha.

    Aku rasa perkataan paling popular minggu ni adalah NATE! hahaha.

    ReplyDelete
  12. perkataan nate tu kemang yg mula dulu. selamba je dia..ekekeke..

    takpelah weh, kdg2 bila muka garang ni org cuak skit nak buat sebarang sbb takut kena hentak. hahaha

    sbnrnya aku dah pening dah dgn entry tu sbb makin lama makin lorat...tu pasal aku malas nak sambung. satgi aku nak kuar citer umrah skit biar dorg insaf...hahaha...

    ReplyDelete
  13. Fatt:

    Tu la pasal, si kemang tu suka sangat ngan perkataan nate tu hahah.
    Ye la kan, muka garang ngan lorat selamatr kalo nak g travel sensorang kan! Bayangkan kalo muka sehalus gebu dato siti, mesti ramai org aim bile g travel sensorang hahaha.

    Aku setuju ko selitkan cite umrah tu...kasi sejuk balik ko punya blog yg tengah panas membahang tu hehehe.

    ReplyDelete
  14. takde takde, tumpang lalu.... saya baik... posa... <--- komen untuk fatt nyer cerita

    ReplyDelete
  15. Masmz:

    Amboihhh sampai ke sini balas komen fatt eh!!!! Haip!

    ReplyDelete
  16. Ha larrrr tukar topik sat.... citer panjang tu bikin sedey jer.... sila balik lagi minggu nih.... nak laksaaaa.... hurmmmmm sob sob

    *bila tengok2 muka D, macam ada ikut iras muka embah... betul tak???

    ReplyDelete
  17. janggel,
    kannn...tp klu nak bukak cerita lama2 zmn aku jadi pencinta dulu...sume ex aku pun ckp gitu. sume ckp aku cam singa...yela kot. tp aku mmg bukan pompuan ayu ye...aku ganas punye, garang..itula kata depa..aku garang...sedih ko tau. siap ada sekali tu ex aku kasik gmbr kucing tgk cermin tp dlm tu ada gmbr singa..sentap mak! sob sob sob...cilakak tul. hahaha...tp tu sume citer lama la..ex aku sume dah kawin...tinggal la aku loser camni..nak wat camne...layan jela...dok solo ni ok jgk..hati pun tak sakit, bleh enjoy sana sini...free la sng cite :)

    aku rasa nak slow down la citer tu..dorg tu kena tarbiah skit...kang jadi gile tak terkawal...hahaha...nasib baik dorg tak meronda blog ko, klu tak mati kita kena ketuk dgn btg lemang..hehehe



    masMZ,
    oi mana ada org posa waktu mlm?

    ReplyDelete
  18. fATT:

    betol3x. hahaha sampai ati ex ko bagi gambo kucing berbayang singa kat ko eh! ...takpe la ada hikmah disebalik semua tu hehehe. solo pon ok ape, janji tak kacao orang. Tapi kalau bagus biarlah berteman, ada jugak tempat meluahkan prasaan. kan kan kan? takpe aku doakan ko dan Abng G kekal ke akhir hayat! Cyaok!


    sambung la citer umrah ko tu...nak tau sangat perkembangan terkini kat Mekah dan madinah tu.

    Masmz: Sengal ek?

    ReplyDelete
  19. Fatt,

    Kalo nak abeskan ganti posa cepat sambung lar posa sampai malam (ahahahaha mahzab mana daa ko pakai nih????).... Aku kalau posa memalam tu posa makan 'kacang putih' :p

    Sambung citer atas, aku pun setuju ko buka citer umrah, rindu pulak aku nak tengok gambar2 baru kat sana. Masa pegi dulu pantang keluar kamera, polis sudah panggil... Dah balik sini baru diorang bagi lampu hijau ambil gambar kat sana... [ko pun Siti Rahmah tak??]

    *takrifan makan kacang putih - berimaginasi jauh-jauh sebab sedap sangat citer, hehehe

    ReplyDelete
  20. mcm bese tgk gadis yg pakai baju kurung putih tudung pelangi tuh. siapa kah?

    ReplyDelete
  21. Ely Hasrul:

    Jeng jeng jeng!!! adakah? itu kazen saya. !

    ReplyDelete
  22. salam bro. yang pakai tudung pelangi tu name ape..? NINA ke..?

    ReplyDelete
  23. Marya Hana:

    Ye Ina nama dia, kenal jugak ke??? Hahah entry ni macam entry jejak kasih dah pulak.

    ReplyDelete
  24. yes! betol.. die ex-teknik klang kan..? die senior saya dulu. exco asrama.. + dia sekolah kat lembah keramat.. same2 org keramat..

    ReplyDelete
  25. Marya Hana:

    Ya tepat sekali! "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ ! :)

    ReplyDelete
  26. wah mata ni malam2 BERGUNA jugak.. :)
    okeh kirim salam kalau jmpe dia lagi..

    ReplyDelete
  27. Marya Hana:

    Hahaha mata mmg berguna, terutama kalo tenung betol2. Ok InsyaAllah akan disampaikan. Minggu dpan jupe kot masa dia nak betunang. :)

    ReplyDelete
  28. patutla tempat macam kenal je..rupanya kat sungai besar.

    ReplyDelete
  29. Mak ngah:-

    Ye mak ngah, mmg kat sungai beso! Heheheheh

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!