Skip to main content

Contest From Khairil - Belasungkawa

TUJUAN:

Entry ini aku cipta khas untuk menyertai peraduan daripada Encik Khairil, teman se-Blog. Diharap dengan wujudnya entry ini, aku akan menang hadiah utama...[huuhuu penuh pengharapan....]

TEMA: PERSOALAN: APA ERTI SAHABAT?

TAJUK: BELASUNGKAWA

Persoalan 1: "Kenapa aku tak seindah engkau?"

Hatinya terdetik meluahkan unjuran ayat itu tepat ke telinga tak bercuping di hadapannya. Sayu seketika empunya telinga tidak bercuping mendengar luahan Sang Primat tegar yang dikenalinya sejak dia masuk ke dunia penuh khayalan itu.

Persoalan 2: "Kenapa kau berkata begitu? Bukankah kau lebih disayangi?"

Si Telinga Tidak Bercuping pula melontarkan persoalan hatinya kepada Sang Primat. Seringkali perhatiannya teralih, apabila lebih ramai yang menyanjung dan menilai peribadi Sang Primat. Tidak seperti dirinya yang hanya sekali sekala ditenung, namun selebihya tidak diendahkan kewujudannya.

Persoalan 3: "Kenapa kau kata aku lebih disayangi? Bukankah Kehidupanmu lebih indah?

Sang Primat kaget, persoalan daripada Si Telinga Tidak Bercuping yang telah dikenalinya berbulan yang lalu menambahkan lagi resah hatinya. Baginya, Si Telinga Tidak Bercuping lebih beruntung, tinggal di sangkar mewah, dijaga rapi bulu tersisir, bersih dan tidak perlu bersusah payah ke sana-kemari untuk terus hidup.

Persoalan 4: "Indah? Maksudmu terkurung begini adalah indah? Lontarkan buah kelapa itu kepadaku, biar terlerai segala kekusutan yang membelenggu diri ini."

Si Telinga Tidak Bercuping
merayu penuh pengharapan. Sang Primat gusar. Takut tindakannya itu akan mencederakan Si Telinga Tidak Bercuping...pincang hidupnya jika Si Telinga Tidak Bercuping hilang dari hidupnya.

Persoalan 5: "Tidak!!! Adakah engkau sudah hilang pertimbanganmu? Biarkan keindahan mu terus menjadi tatapan ku. Sebagai gantinya, aku sanggup melakukan apa sahaja untuk membahagiakanmu..."

Itu luahan kata Sang Primat. Daripada kehilangan apa yang sudah dimiliki, biar dia yang terluka, mengheret belenggu di kakinya ke sana ke mari demi memenuhi kehendak Si Telinga Tidak Bercuping.

"Belasungkawa pada ku, belasungkawa juga pada dirimu..."

Si Telinga Tidak Bercuping terus menitiskan air mata. Sesungguhnya, kehidupan mereka telah ditentukan. Hanya keajaiban yang mampu mengubah segala-galanya. Demi ikatan yang terbina sekian lama, masing-masing akur dengan nasib hidup sendiri, tetapi tetap cuba membahagiakan hati yang lain . Itu namanya SAHABAT...

~
PEACE!

Kenapa aku nak menang yer?

Sebab sepanjang hidup aku tidak pernah menang dalam apa-apa peraduan... Bohong??? Itu adalah Fakta! Alangkah indahnya kalau peraduan kali ini menjanjikan kemenangan. PASTI IA MENJADI SATU LAGI KENAGAN DALAM LIPATAN SEJARAH HIDUPKU...Bayangkan aku memiliki www.janggeltrekker.com!!! Huh PASTI nya akan merasa sangat bangga kerana 'padi' yang di tuai sekian lama kini menampakkan 'hasilnya'. Aduh aku butuh kemenangan itu!!!

p/s: Cerita hanya rekaan semata-mata, luahan hati, mainan perasaan. Tiada kena-mengena dengan yang hidup atau pun yang telah meninggal dunia.


Comments

  1. aduhhh..nampak macam menarik juga ye. heheh..saya doa janggel menang besarrrrrrr!!!!

    ReplyDelete
  2. penggunaan ayat yg power
    ok set, entri ni diterima
    tggu peserta yg lain plk

    ReplyDelete
  3. @saya
    Uish saya..trhanks atas doa itu...terharu seyhhhh..
    hehehheeh

    ReplyDelete
  4. @KhairiL's

    huh lega diterima..

    Thanks yer!

    ReplyDelete
  5. @joegrimjow

    join ler..heheh yambah pesaing...

    ReplyDelete
  6. Wah, berbunga ni...ades...boleh ke aku lawan ni...huh

    ReplyDelete
  7. @mohdisa

    Boleh..Fikirkan boleh!

    ReplyDelete
  8. wah. menarik cuz ayat bapak ar superb. nape aku nyer tak camtu?kikiki*sedey sambil guling2 gelak.

    ReplyDelete
  9. @lizz
    Nak menang punya pasal..hehehe tu pon tak tau ler apa nasibku...

    ReplyDelete
  10. adoi,, nanti aku tadak harapan la beb

    ReplyDelete
  11. @Luth Textile

    its for fun bro..chill~

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!

POPULAR POSTS

Padang Besar, Perlis : Syurga Membeli-Belah di Utara Tanahair ?

Assalammualaikum!!!
Selamat Hari Raya Aidil Adha! Atau orang-orang kampung aku cakap Hari Raya Haji! Macam biasa, bila tiba hari raya maka acara wajib adalah menziarah sanak saudara dan MAKAN! Ya, acara makan memang tak dapat dielakkan, tak kire la start je subuh sampai ke subuh tak berhenti-henti mengunyah! Ya Allah, tak dapat nak dibendung! Tambahan pulak bile dah ada lemang, ketupat dan rendang depan mata. Rosak diet (kata orang tu).
Ok berbalik kepada cerita utama, di hari raya kedua aku dan keluarga telah berangkat ke utara tanahair... ke mana? Kedah? Perlis? Yup, pergi merisik katanya. Bukan merisik untuk aku la, merisik untuk sepupu aku. Jauh sampai ke Perlis jodohnya... insyaAllah semoga jodohnya kekal abadi. Jodoh aku? Mungkin di Europe nanti akan ketemu? Wahhh berangan. OK cukup melalut.


Sebanarnya aku nak cerita pasal Padang Besar! Siapa pernah pergi Padang Besar? Dah berzaman aku dengar pasal Padang Besar ni, sejak kecik kot. Dan aku pon tak ingat samada aku pernah jejakkan…

Food Hunter: Nasi Ganja Yong Suan, Ipoh

Assalammualaikum!
Busy sikit minggu ni sebab kena outstation merata tempat. Demi mencari sesuap nasik la katakan. Amacam? Dah bulan lima ni berapa negara dah korang travel? Hahaha kot-kot la ada yang gigih travel tetiap bulan kan....aku tak mampu huhuhu.
Anyway, kali ni, nak cerita pasal makan. Pernah dengar pasal Nasi Ganja? Aku rasa ramai yang pernah try makan nasi ganja ni. Kalau ke Ipoh,Perak jangan lupa try ok! Katanya trademark di Ipoh, kalau tak pernah cuba adalah sangat merugikan.
So memandangkan aku ni nama je lahir dan pernah la duduk kat Ipoh tu, tapi aku sendiri baru first time try makan Nasi Ganja yang digembar-gemburkan tu. Hahaha lawak jugak bila pikir, orang lain dah lama kot sampai situ, aku ni baru 2-3hari lepas je jejak. Itu pun sebab bos aku yang ajak makan. Lols.
Ok apa sebenarnya nasi ganja?
Nasi Ganja ni sebenarnya nasi kadar je, ala nasi kandaq bak kata orang Penang. Tapi tatau la apa ke jadah nama dia boleh jadi nasi ganja. Mungkin sebab bila kita dah rasa, teringa…

ERL Dan Bas (Putrajaya ke LCCT)

Assalamualaikum...

Dikemaskini pada 31 Mei 2013

Masuk bulan lima ni keadaan cuaca jadi semakin tak menentu, panas...hujan...panas. Nak tidur malam pon tak tenang. Maklumlah bagi orang-orang tak berada macam aku ni, yang tak mampu nak beli aircond mesti tak senang nak tidur malam. Terpaksa berlengging kalo nak tidor huhuhu...
Sebenarnya aku nak share sikit mengenai satu perkara yang aku baru tau..Haish apa lah aku ni kan..ketinggalan zaman betol. Namanya rajin merayau tapi benda-benda basic percutian pon aku tatau. Haish!!!
Ok aku nak cerita cara mudah ke LCCT menaiki ERL dan Bas (ni bagi orang-orang yang tak ada sesiapa nak hantar naik kereta ke LCCT la). Selalu terjadi pada aku, maklumla aku ni rajin le sesangat ke sana ke mari dan kapal terbang jenama Air Asia juga merupakan salah satu pengangkutan yang sering aku gunakan untuk merealisasikan impian percutian aku selain menaiki Al-Faris, kereta aku yang sering bermasalah dalaman tu!

CARA JAUH (PUTRAJAYA - KLIA- LCCT)
Selalu yang aku …

Lombok (Part 1): Welcome to Lombok!

Assalammualaikum!!!

Seperti yang dijanjikan, dan dikala kerajinan menguasai diri, maka terhasillah entry pertama pasal Lombok.InsyaAllah mana yang baik tu, boleh la dijadikan rujukan, tapi kalau ada yang tak elok tu harap jangan diikut...mudah-mudahan kita semua terpelihara dari segala kemungkaran. Amin. Ayuh kita mulakan!

Perancangan Awal.

So macamana boleh timbul idea nak ke Lombok ni? Bila cakap kat kengkawan, yang kata nak ke Lombok, macam-macam reaksi diorang. Macam la Lombok tu tak ada apa-apa kan. Padahal Lombok tu cantik kot! Hahah tetibe emo. Eh belum start lagi rupanya, sebenarnya team asal ke Lombok (hasil perbincangan meja bulat di kedai kopi di Johor Bahru beberapa bulan yang lalu) adalah aku, Dr. Shahrule dan Pae Kpop. Masing-masing beli tiket asing dari JB ke Lombok masa tu. (Motif aku nak gerak dari JB kan? Padahal kat KLIA2 tu macam-macam ada, dekat pulak tu dengan rumah aku). Sebenarnya memang tiket dari JB ke Lombok tu murah, di samping tu aku memang nak beraya sekali…

Kisah Sarapan Roti Bakar Telur Goyang di Transfer Road Dan Berjumpa Blogger Ceria

Assalammualaikum!
Ok ni sebenarnya entry zaman purba, sejak awal tahun dulu aku peram tak post-post dan akhirnya sebab dah takde modal nak tulis blog maka entry ni pon keluar lah ye. OK sebelum tu nak wishSelamat Hari Raya Aidil Fitri lagi kepada semua muslimin dan muslimat, hari raya masih berbaki beberapa hari (kalau beraya sebulan la) hiks. So banyak lagi ke open house mengkome semua? Tahun ni alhamdulillah syukur ada yang sudi menjemput aku pegi open house raya, ke Kelang, ke Damansara, ke Bangi.... orang Putrajaya je takde nak jemput... kfine.
Ok  kembali kepada niat asal.
Suatu ketika dulu (wah macam lama sangat dah ni) aku, John, Chawana, Byya, MasMZ dan Icam, telah (sepatutnya Kak Coco join sekali tapi disebabkan kesihatan ibunya amat kritikal jadi beliau terpaksa tarik diri) mengaturkan satu trip singkat ke Pualau Pinang. Sebenarnya sebab masing-masing dah gigil-gigil nak buat road trip kan, maka setelah ditolak, dihitung akhirnya kami berjaya sampai di Pulau Pinangdengan jay…