Skip to main content

Thailand - Trip To Phuket (Part 3)

Imbau kembali hari ke-2:


Island Hopping to Phi Phi Island - Bang La Road - Shopping

Hari ketiga merupakan hari untuk pulun habis bagi aku. Memandangkan kami semua akan berlepas pulang ke Malaysia pada hari ini, maka dari awal pagi kami telah merancang untuk menjelajah sekali lagi di seluruh Patong.

Pagi lagi kami terus serbu ke sebuah kedai yang telah kami survey semalam. Harga barang-barang kat situ memang sangat murah berbanding kedai-kedai jiran dia. keji kan? Sebenarnya, diorang saja markup harga tinggi-tinggi. Siapa yang tak pandai tawar menawar tu kira rugi la. Tapi diorang punya markup bukan sikit-sikit! Melampaui batas semuanya. Bayangkan ada harga sebuah beg diorang letak 450 Bath [RM 45] tapi kat kedai makcik yang kami servey tu hanya 150 [RM15] Bath saja!!!! Mujurlah ada kedai Makcik nih.. Kami pon borong sakan la kat kedai dia, macam-macam benda kami beli dan kelihatan masing-masing membawa 3-4 bungkus plastik yang besar! Wakakaka. Dah habis shopping kat kedai makcik tu, kami saja buat-buat lalu kat depan semua kedai yang mahal tadi. Biar diorang rasa menyesal sebab letak harga tinggi kat kami! Padan muka korang, tak dapat pelanggan macam kami.!

Lepas lunch di KFC [sekali lagi] kami bercadang untuk menaiki 'Tuk Tuk' salah satu kenderaan rasmi di Thailand. Rugi siapa yang datang ke Thailand tetapi tidak menaiki 'tuk tuk'. Mula-mula tanya dengan pakcik tuk tuk tepi Jungceylon, harga untuk pusing-pusing Patong dia charge sampai 500 Bath [RM50] Giler Mahal!!! Cekik darah tol. Kami terus blah nak cari orang lain. Dah agak jauh berjalan, tetiba pakcik tadi panggil kami semula, dia offer 300 bath [RM30]. Pikir-punya pikir, memandangkan kami tiga orang jer, yang sorang lagi sedang enak diurut di spa, maka kami pon setuju je lah. Sorang sepuluh ringgit la kiranya. Mahal jugak!

Kami di bawa mengelilingi Patong. Kalau nak jalan kaki memang jauh jugak. Kami juga di bawa ke tempat "Elephant Ride". Bukan dapat naik gajah pon, tengok dari dalam tuk tuk saja. Then kami di bawa menyelusuri persisir pantai Patong. Giler ramai "daging salai" kat situ! Dalam kepala otak aku jenuh pikir, tak sakit ke kulit diorang kalau dah sun burn???

Pusing punya pusing kat tempat-tempat yang tak seberapa, lastly pakcik tu hantar balik kami ke tempat mula. Ceh sekejap giler naik tuk tuk! tak puas langsung.

Memandangkan kami berjanji dengan member yang berurut di spa tu untuk berjumpa sekitar jam 5 petang, masa pon baru pukul 4 petang, jadi kami bertiga pon bercadang untuk lepak kat pantai Patong saja. Hmmm walau pon panas, tapi pemandangannya sangat indah!!! Wakakaka.

Pukul lima petang, kami semua berkumpul semula di Jungceylon. Sempat juga snap gambar terakhir di Patong sebelum naik teksi ke airport. Sampai di airport dalam pukul 7.00 malam. Selesai urusan check in, kami diberitahu flight yang sepatutnya berlepas jam 9.30 malam, ditunda ke jam 10.00 malam. Adoiai... punyala lama nak tunggu... Then, sekali lagi tunda... sampai pukul 10.50 malam baru kami berlepas dari Phuket International Airport ke Kuala Lumpur! Masa tu tuhan saja yang tahu betapa laparnya aku! Dah la kat airport tu takda makanan HALAL. Masa dalam flight apa lagi, masing-masing order makanan, Nasi lemak pak Abu la..Nasi Goreng Kampung la...macam-macam lagi!

Kami tiba di LCCT jam 12.00 malam. Selesai urusan imigresen dan mengambil bagasi, kami pon naik teksi pulang ke Putrajaya. Hmmm lega bila dah sampai Malaysia. Banyak makanan dan selesa! I Love Malaysia!!! muah, muah,muah....

Apa-apa pon Phuket memang satu tempat percutian yang menarik. Satu hari nanti mungkin aku akan kembali ke sana...

PEACE!


Bang La Road - Day time
 
Bang La Road - Day time

Patong Beach

Patong Beach

Patong Beach



Patong Beach

Patong Beach, boat

Again, Patong-day time

Elephant Ride

Last pose at Patong

In front of Jungceylon, Patong

Good Bye Patong....

Menulis untuk:




Comments

  1. huh~
    perghh cntik gile pantai nie
    best nyeee

    ReplyDelete
  2. @e n c h e k || CAMERA™

    EnchekCAMERA::

    Memang tersangat cantik...Pasir dia memang halus giler...tak macam pasir tempat hang selalu lepak tu, PD.

    Heheheh..

    ReplyDelete
  3. sangat cantik dan MEANRIK!!! oopppsss... tp kan kena ko nampaka gak gemuk yer... *lariiiikkkkk

    ReplyDelete
  4. @Ecah

    ko memang dengki kan ecah...mmg gemok pon,...tapi gemuk chomel wakakaka...matila perasan...

    ghhahahahahahah!!!

    ReplyDelete
  5. br buleh view blog ni..:P
    hahahaha
    lawa la view dier..
    pehh..part daging salai x tahan tu
    wakakakakaka
    mesti clear jek pandangan pastu kn..
    br pas cuci mata..
    hahahaahah XD

    ReplyDelete
  6. ermmmmm..... nak jeles ke tidak?!!! har har harrrrrrrrr :p

    pssst: masa melompat cover sket p@#*% wehhhhh *larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  7. amboi..

    org cbuk mengajar..dia cbuk g bercuti sana sini..hehehe

    p.s: tertunggu souvenir dr sana..ahakz!! ;p

    ReplyDelete
  8. @miSz.haNie

    Hmmm agakkkkkk la best nya..
    tapi ramai yang tua-tua ler..wakakakaka..belum tergugat lagi iman nih

    View yang lawa yer....memang sangat lawa! Thanks 4 comment.

    ReplyDelete
  9. @masMZ

    Ish aku tau ko tengah jeles tahap gaban kan????cikmas??? kan..baik ko ngaku jer lah....

    Tu la pasal...susah gak nak cover ...takperlah yang penting happening..dan ada org jeles! wakaka!

    ReplyDelete
  10. @:: Alif :: Dal :: Mim ::

    ADAM:

    Ala bukan selalu pon dapat g bercuti... itu pon sekejap jer...

    Nak survenir ker? alamak..dah nak habis dah nih...nanti aku email..nasib bek ko mintak cepat!
    :P

    ReplyDelete
  11. hehehe
    tu la
    air biru je
    geram je rse
    *pdhal berenang xreti pn
    HAHAHAH


    PD?
    ouh lame xg since byk keje nie

    ReplyDelete
  12. @e n c h e k || CAMERA™
    EnchekCAMERA::

    Huhuhuh siyes tak reti benang??? tipu arrr..tak caya....

    PD?? Lama tak pegi??? Leh caya ker? bukan ke macam baru je tengok dlm blog ada?
    huhuhuhu...

    ReplyDelete
  13. cantik pic pantai tu..

    argh..nk bercuti gak dr kesibukan..ni yg jeles ni abg janggel dh cuti sakan..

    ReplyDelete
  14. @AiE bAhRi

    Takda la cuti sakan bro...ala kadar jer wakakak..sekali sekala kena la bercuti..hilangkan serabut otak

    ReplyDelete
  15. perghhhhhhhhh
    best nyer jalan2.....
    tempat yg MENARIK ..

    a ah la....budak tu sudah gemok skang....~~ bak kata ec@h....

    (^_^)

    ♥Yanie Putrajaya♥

    *********************************

    ReplyDelete
  16. @[yAN!e][pUTraJAya]

    hmmm....memng menark!!!

    **aku kompius...bile masa aku kurus???

    ReplyDelete
  17. tak abes2 lagik ke cerita phuket ni.
    gajah tu kat kuala gandah pon ada lah.tak eran.
    eekekekek,

    ReplyDelete
  18. @deennasour

    Biasa arrr banyak menda nak citer... Hmm sebab ada kat Kuala Gandah la gue tak heran nak naik gajah kat Patong tuh...heheheh snapy-snapy atas tuk tuk jer..

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!

POPULAR POSTS

Padang Besar, Perlis : Syurga Membeli-Belah di Utara Tanahair ?

Assalammualaikum!!!
Selamat Hari Raya Aidil Adha! Atau orang-orang kampung aku cakap Hari Raya Haji! Macam biasa, bila tiba hari raya maka acara wajib adalah menziarah sanak saudara dan MAKAN! Ya, acara makan memang tak dapat dielakkan, tak kire la start je subuh sampai ke subuh tak berhenti-henti mengunyah! Ya Allah, tak dapat nak dibendung! Tambahan pulak bile dah ada lemang, ketupat dan rendang depan mata. Rosak diet (kata orang tu).
Ok berbalik kepada cerita utama, di hari raya kedua aku dan keluarga telah berangkat ke utara tanahair... ke mana? Kedah? Perlis? Yup, pergi merisik katanya. Bukan merisik untuk aku la, merisik untuk sepupu aku. Jauh sampai ke Perlis jodohnya... insyaAllah semoga jodohnya kekal abadi. Jodoh aku? Mungkin di Europe nanti akan ketemu? Wahhh berangan. OK cukup melalut.


Sebanarnya aku nak cerita pasal Padang Besar! Siapa pernah pergi Padang Besar? Dah berzaman aku dengar pasal Padang Besar ni, sejak kecik kot. Dan aku pon tak ingat samada aku pernah jejakkan…

Food Hunter: Nasi Ganja Yong Suan, Ipoh

Assalammualaikum!
Busy sikit minggu ni sebab kena outstation merata tempat. Demi mencari sesuap nasik la katakan. Amacam? Dah bulan lima ni berapa negara dah korang travel? Hahaha kot-kot la ada yang gigih travel tetiap bulan kan....aku tak mampu huhuhu.
Anyway, kali ni, nak cerita pasal makan. Pernah dengar pasal Nasi Ganja? Aku rasa ramai yang pernah try makan nasi ganja ni. Kalau ke Ipoh,Perak jangan lupa try ok! Katanya trademark di Ipoh, kalau tak pernah cuba adalah sangat merugikan.
So memandangkan aku ni nama je lahir dan pernah la duduk kat Ipoh tu, tapi aku sendiri baru first time try makan Nasi Ganja yang digembar-gemburkan tu. Hahaha lawak jugak bila pikir, orang lain dah lama kot sampai situ, aku ni baru 2-3hari lepas je jejak. Itu pun sebab bos aku yang ajak makan. Lols.
Ok apa sebenarnya nasi ganja?
Nasi Ganja ni sebenarnya nasi kadar je, ala nasi kandaq bak kata orang Penang. Tapi tatau la apa ke jadah nama dia boleh jadi nasi ganja. Mungkin sebab bila kita dah rasa, teringa…

ERL Dan Bas (Putrajaya ke LCCT)

Assalamualaikum...

Dikemaskini pada 31 Mei 2013

Masuk bulan lima ni keadaan cuaca jadi semakin tak menentu, panas...hujan...panas. Nak tidur malam pon tak tenang. Maklumlah bagi orang-orang tak berada macam aku ni, yang tak mampu nak beli aircond mesti tak senang nak tidur malam. Terpaksa berlengging kalo nak tidor huhuhu...
Sebenarnya aku nak share sikit mengenai satu perkara yang aku baru tau..Haish apa lah aku ni kan..ketinggalan zaman betol. Namanya rajin merayau tapi benda-benda basic percutian pon aku tatau. Haish!!!
Ok aku nak cerita cara mudah ke LCCT menaiki ERL dan Bas (ni bagi orang-orang yang tak ada sesiapa nak hantar naik kereta ke LCCT la). Selalu terjadi pada aku, maklumla aku ni rajin le sesangat ke sana ke mari dan kapal terbang jenama Air Asia juga merupakan salah satu pengangkutan yang sering aku gunakan untuk merealisasikan impian percutian aku selain menaiki Al-Faris, kereta aku yang sering bermasalah dalaman tu!

CARA JAUH (PUTRAJAYA - KLIA- LCCT)
Selalu yang aku …

Lombok (Part 1): Welcome to Lombok!

Assalammualaikum!!!

Seperti yang dijanjikan, dan dikala kerajinan menguasai diri, maka terhasillah entry pertama pasal Lombok.InsyaAllah mana yang baik tu, boleh la dijadikan rujukan, tapi kalau ada yang tak elok tu harap jangan diikut...mudah-mudahan kita semua terpelihara dari segala kemungkaran. Amin. Ayuh kita mulakan!

Perancangan Awal.

So macamana boleh timbul idea nak ke Lombok ni? Bila cakap kat kengkawan, yang kata nak ke Lombok, macam-macam reaksi diorang. Macam la Lombok tu tak ada apa-apa kan. Padahal Lombok tu cantik kot! Hahah tetibe emo. Eh belum start lagi rupanya, sebenarnya team asal ke Lombok (hasil perbincangan meja bulat di kedai kopi di Johor Bahru beberapa bulan yang lalu) adalah aku, Dr. Shahrule dan Pae Kpop. Masing-masing beli tiket asing dari JB ke Lombok masa tu. (Motif aku nak gerak dari JB kan? Padahal kat KLIA2 tu macam-macam ada, dekat pulak tu dengan rumah aku). Sebenarnya memang tiket dari JB ke Lombok tu murah, di samping tu aku memang nak beraya sekali…

Kisah Sarapan Roti Bakar Telur Goyang di Transfer Road Dan Berjumpa Blogger Ceria

Assalammualaikum!
Ok ni sebenarnya entry zaman purba, sejak awal tahun dulu aku peram tak post-post dan akhirnya sebab dah takde modal nak tulis blog maka entry ni pon keluar lah ye. OK sebelum tu nak wishSelamat Hari Raya Aidil Fitri lagi kepada semua muslimin dan muslimat, hari raya masih berbaki beberapa hari (kalau beraya sebulan la) hiks. So banyak lagi ke open house mengkome semua? Tahun ni alhamdulillah syukur ada yang sudi menjemput aku pegi open house raya, ke Kelang, ke Damansara, ke Bangi.... orang Putrajaya je takde nak jemput... kfine.
Ok  kembali kepada niat asal.
Suatu ketika dulu (wah macam lama sangat dah ni) aku, John, Chawana, Byya, MasMZ dan Icam, telah (sepatutnya Kak Coco join sekali tapi disebabkan kesihatan ibunya amat kritikal jadi beliau terpaksa tarik diri) mengaturkan satu trip singkat ke Pualau Pinang. Sebenarnya sebab masing-masing dah gigil-gigil nak buat road trip kan, maka setelah ditolak, dihitung akhirnya kami berjaya sampai di Pulau Pinangdengan jay…