2009-04-28

Its South Korea Part 2: Busan and Ulsan Without Luggage!!!

Masuk hari kedua, kami kene bergerak awal pagi ke Seoul Station. Katanya nak pergi ke Busan. Wah jauh tu...nun di Selatan Korea. Ibarat dari Kuala Lumpur ke Johor Bharu la kirenya. Aku ke Busan sehelai sepinggang, tak bawak pon pekakas nak mandi ker, baju nak pakai esok ker semua aku tinggal kat Seoul dengan jangkaan akan pulang semula ke Seoul pada petang itu. Tapi hampeh!!!! Aku salah tengok jadual. Aku akan bermalam di Busan ghopernya~ Adoiii merasalah pakai baju sama esok. Naseb baik lah sejuk, badan tak berpeluh dan segar bugar je rasa... ngeeee~

Perjalanan ke Busan menaiki keretapi KTX dari Seoul Station mengambil masa 3 jam. Mak ai..lama kan! Sepanjang perjalanan aku bersembang dengan Hanna. Dia dok sebelah aku je hehehehe. Tiba di Busan jam 9 pagi. Aku dibawa terus ke sebuah kompeni lagi untuk meeting. huhuhuhu lepas meeting biasa la, sesi makan tengahari pulak. Kali ni makanan ok sket sebab dia bagi makan Nasi putih ngan sayur campur ala-ala chinese food. Hmmm boleh la telan. Kalo tak lapo la..dah ler meggi aku tinggal kat Seoul! Sebelah petang aku dibawa pula melawat tapak projek yang dijanjikan. Siap naik bot nelayan lagi kat Pelabuhan New Port Busan. Best. Dengan angin yang menderu menusuk kesejukan ke tulang, aku dibekalkan dengan sepasang sarung tangan dan life jeket yang kiut. Huh tetap sejuk.

Lepas abes meninjau-ninjau New Port, aku dibawa ke sebuah hotel di hadapan Pantai Gwangalli. Nama hotel tu Homers Hotel. Dari tingkap bilik hotel aku siap boleh nampak tersergam indanya Jambatan Gantung Gwangan [Gwangan Grand Bridge]. Best giler, nilah mercu tanda Busan. Lebih kurang Jambatan Pulau Pinang ler bentuknya. Sebelah malam, aku dibawa makan seafood lagik. Kali ni semua benda-benda dalam laut tu diorang bawak kuar!!huhuhuh siap bergerak-gerak lagi sotong kurita minta dimakan..adoiiii tak tertelan aku..tengok je la....

Lepas abes makan aku, Karl, Hanna dan Harry berjalan-jalan di sepanjang pantai. Best jugak tengok muda-mudi melepak kat tepi pantai yang sejuk giler tu. Sambil menikmati keindahan jambatan Gangan Grand. Best-best , kenangan yang tak dapat ku lupakan.

Habes kisah kat Busan, keesokannya aku ke Ulsan City pulak. Ulsan ni pon bandaraya tepi laut juga. Aku pegi ke New Port Ulsan dan melawat kawasan penapisan minyak diorang. Huh besar betol!! Ulsan tak jauh dari Busan, hanya 2 jam naik bas. heheheh jauh gak la sebenarnya.

Tak banyak tempat aku pergi kat Ulsan tu sebab banyak abes masa buat kerja menjelajah kawasan loji jer. Sebelah petang kami berangkat pulang ke Seoul naik kapal terbang..Kali ni sekejap je, 45 minit dah sampai.wakakaka. tak sempat nak tido. Sampai hotel dah pukul 9 malam. Hmmm apa lagi, tido je lah.nak pegi jenjalan pon dah tak larat...

Esok adalah hari yang ditunggu-tunggu!!! kenapa yer????........


Seoul Station..lebih kurang macam KL Central la.

Seoul Station, menghubungkan pelbagai jenis keretapi ke seluruh Korea.

Busan City
Busan New Port, dalam pembinaan.

Naik bot nelayan...best!!!

Busan new Port yang sedang rancak dibina.


Aku ngan Hanna sempat posing atas bot..ngeee~
Depan World Folk Museum, untuk dinner.

Perayaan menghalau setan katanyer..kat Gwangalli Beach

Gwangan Grand Bridge di waktu malam

Gwangan Grand Bridge di waktu siang

Gwangan Grand Bridge di waktu siang


Gwangalli Beach, Busan 2009

20 comments:

  1. alar..tak suka la...jeles la aku tgk ko g sana...hehehe..

    smboi..jalan sakan ko ea??

    ReplyDelete
  2. jeles lagi..btw..tak sangka pulak Busan nihh maju..h0ho0..tengok dalam citer..Busan nih macam village jeh..

    ReplyDelete
  3. @:: Alif :: Dal :: Mim ::
    Hehehe Dam..dah kerje namanya... hehehe.

    Jalan sambil bekerja kekadang syok kekadang tensen..heheheh

    ReplyDelete
  4. @hf

    Hmmmm nath ler..maybe yang saya pg ni area bandar2 jer kot..Area kampong2 tak sempat menjelajah..By the way busan is the second largest city in Korea.. Semua sekali ada 4 city and busan no 2.

    Saya letak link kamu di blog ok!

    ReplyDelete
  5. o0uh..2nd largest city in Korea yek?
    hurm..beshnya!
    Jeles~
    .
    .
    Fana dah link da pong :)

    ReplyDelete
  6. best dpt gi jalan²...memang jeles x dpt menjejak kaki ke mana² luar dr m'sia...

    btw, thnx sbb kongsi gambar tu...menarik
    sekurang² dapat gk tgk tmpt org..


    hehe =)

    ReplyDelete
  7. @hf

    Yup..2nd largest katanyer~

    Ok..ok tq!

    ReplyDelete
  8. @KhairiL's

    Takper..mungkin masa depan awak akan berpeluang ke luar juga.. sapa tau kan...

    Hanya gambar saja dapat dikongsikan..nak ajak pg tak dapek..anyway gembira sebab ada gak orang enjoy tengok gambar2 yg tak seberapa itu..thanks.

    ReplyDelete
  9. sy membaca entry ni dlm perasaan yg sgt jeles thadap anda!!!!huhu

    janggel keje katne ek?under jabatan ape?

    pasni zura nk minta tukar kat opis janggel r..best woo dpt jnjln free...

    ReplyDelete
  10. aduhhhh...sakannya berjalan..bila la nak dpat merasa macam tu agaknya ye. sobenier jgn dilupa!!!

    ReplyDelete
  11. asyik jalan je..xadil betul la...cube la duk umah..hehe..

    ReplyDelete
  12. @.::c!kzUrA::.

    HEHEHEH SAYA PAHAM PERASAAN ANDA ZURA...
    Alamak tempat kerja dirahsiakan atas alasan keselamatan Negara.Heheheheh..

    Ala tak dapat pg sana pon tengok gambo ok what....heheh sharing is caring wkakakaka.

    ReplyDelete
  13. @saya

    Jejeje jenjalan sambil bekerja namanya..

    Sebenior nanti akan di emailkan yer..wakakakaka

    ReplyDelete
  14. @hIrOsHiNaRi

    Huhuhu Hiroshi, rumah aku asyik halau aku g jenjalan je,....cane nak dok umah.. wakakakaka

    ReplyDelete
  15. baru sekarang tahu nilainya maggi... ekekeke...

    sotong kurita yang bergerak-gerak?? Hehe rugi seh ko tak makan, kalo tak merasa cam Private of Carribean...

    Gud trip Janggel...

    ReplyDelete
  16. hah....skodeng kak senah baju merah dok jogging eh...kekkekek

    (^_^)

    ♣♣ Yanie Putrajaya ♣♣

    ReplyDelete
  17. @masMZ

    Betol tu cikMAs...Meggi adalah kawan setia dikala merantau ke luar negara..huhuhuhu...

    Bukan setakat sotong Kurita tu bergerak2, siap ada lintah segala macam benda laut dibawak letak atas meja! huhuhuh tak sampai ati nak telan...terpaksa jadi vegetarian sekejap...hahaha

    Thanks... gud trip is over...

    ReplyDelete
  18. @[yAN!e][pUTraJAya]

    Amboi cik Yanie.,..cane tau nama dia Kak Senah??? Kenai kaaa???

    Wakakakaka..biasa la skodeng2 ni memang keje saya! hahahaha.

    ReplyDelete
  19. janggel,
    aku baru baca entry ni.
    aku takleh blah dgn caption "perayaan menghalau setan"...lawak tuh...hehehe :)

    ReplyDelete
  20. Fatt:


    hahaha itulah yang dikabo kan pada teman.. hehehe

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!