Skip to main content

Its South Korea Part 2: Busan and Ulsan Without Luggage!!!

Masuk hari kedua, kami kene bergerak awal pagi ke Seoul Station. Katanya nak pergi ke Busan. Wah jauh tu...nun di Selatan Korea. Ibarat dari Kuala Lumpur ke Johor Bharu la kirenya. Aku ke Busan sehelai sepinggang, tak bawak pon pekakas nak mandi ker, baju nak pakai esok ker semua aku tinggal kat Seoul dengan jangkaan akan pulang semula ke Seoul pada petang itu. Tapi hampeh!!!! Aku salah tengok jadual. Aku akan bermalam di Busan ghopernya~ Adoiii merasalah pakai baju sama esok. Naseb baik lah sejuk, badan tak berpeluh dan segar bugar je rasa... ngeeee~

Perjalanan ke Busan menaiki keretapi KTX dari Seoul Station mengambil masa 3 jam. Mak ai..lama kan! Sepanjang perjalanan aku bersembang dengan Hanna. Dia dok sebelah aku je hehehehe. Tiba di Busan jam 9 pagi. Aku dibawa terus ke sebuah kompeni lagi untuk meeting. huhuhuhu lepas meeting biasa la, sesi makan tengahari pulak. Kali ni makanan ok sket sebab dia bagi makan Nasi putih ngan sayur campur ala-ala chinese food. Hmmm boleh la telan. Kalo tak lapo la..dah ler meggi aku tinggal kat Seoul! Sebelah petang aku dibawa pula melawat tapak projek yang dijanjikan. Siap naik bot nelayan lagi kat Pelabuhan New Port Busan. Best. Dengan angin yang menderu menusuk kesejukan ke tulang, aku dibekalkan dengan sepasang sarung tangan dan life jeket yang kiut. Huh tetap sejuk.

Lepas abes meninjau-ninjau New Port, aku dibawa ke sebuah hotel di hadapan Pantai Gwangalli. Nama hotel tu Homers Hotel. Dari tingkap bilik hotel aku siap boleh nampak tersergam indanya Jambatan Gantung Gwangan [Gwangan Grand Bridge]. Best giler, nilah mercu tanda Busan. Lebih kurang Jambatan Pulau Pinang ler bentuknya. Sebelah malam, aku dibawa makan seafood lagik. Kali ni semua benda-benda dalam laut tu diorang bawak kuar!!huhuhuh siap bergerak-gerak lagi sotong kurita minta dimakan..adoiiii tak tertelan aku..tengok je la....

Lepas abes makan aku, Karl, Hanna dan Harry berjalan-jalan di sepanjang pantai. Best jugak tengok muda-mudi melepak kat tepi pantai yang sejuk giler tu. Sambil menikmati keindahan jambatan Gangan Grand. Best-best , kenangan yang tak dapat ku lupakan.

Habes kisah kat Busan, keesokannya aku ke Ulsan City pulak. Ulsan ni pon bandaraya tepi laut juga. Aku pegi ke New Port Ulsan dan melawat kawasan penapisan minyak diorang. Huh besar betol!! Ulsan tak jauh dari Busan, hanya 2 jam naik bas. heheheh jauh gak la sebenarnya.

Tak banyak tempat aku pergi kat Ulsan tu sebab banyak abes masa buat kerja menjelajah kawasan loji jer. Sebelah petang kami berangkat pulang ke Seoul naik kapal terbang..Kali ni sekejap je, 45 minit dah sampai.wakakaka. tak sempat nak tido. Sampai hotel dah pukul 9 malam. Hmmm apa lagi, tido je lah.nak pegi jenjalan pon dah tak larat...

Esok adalah hari yang ditunggu-tunggu!!! kenapa yer????........


Seoul Station..lebih kurang macam KL Central la.

Seoul Station, menghubungkan pelbagai jenis keretapi ke seluruh Korea.

Busan City
Busan New Port, dalam pembinaan.

Naik bot nelayan...best!!!

Busan new Port yang sedang rancak dibina.


Aku ngan Hanna sempat posing atas bot..ngeee~
Depan World Folk Museum, untuk dinner.

Perayaan menghalau setan katanyer..kat Gwangalli Beach

Gwangan Grand Bridge di waktu malam

Gwangan Grand Bridge di waktu siang

Gwangan Grand Bridge di waktu siang


Gwangalli Beach, Busan 2009

Comments

  1. alar..tak suka la...jeles la aku tgk ko g sana...hehehe..

    smboi..jalan sakan ko ea??

    ReplyDelete
  2. jeles lagi..btw..tak sangka pulak Busan nihh maju..h0ho0..tengok dalam citer..Busan nih macam village jeh..

    ReplyDelete
  3. @:: Alif :: Dal :: Mim ::
    Hehehe Dam..dah kerje namanya... hehehe.

    Jalan sambil bekerja kekadang syok kekadang tensen..heheheh

    ReplyDelete
  4. @hf

    Hmmmm nath ler..maybe yang saya pg ni area bandar2 jer kot..Area kampong2 tak sempat menjelajah..By the way busan is the second largest city in Korea.. Semua sekali ada 4 city and busan no 2.

    Saya letak link kamu di blog ok!

    ReplyDelete
  5. o0uh..2nd largest city in Korea yek?
    hurm..beshnya!
    Jeles~
    .
    .
    Fana dah link da pong :)

    ReplyDelete
  6. best dpt gi jalan²...memang jeles x dpt menjejak kaki ke mana² luar dr m'sia...

    btw, thnx sbb kongsi gambar tu...menarik
    sekurang² dapat gk tgk tmpt org..


    hehe =)

    ReplyDelete
  7. @hf

    Yup..2nd largest katanyer~

    Ok..ok tq!

    ReplyDelete
  8. @KhairiL's

    Takper..mungkin masa depan awak akan berpeluang ke luar juga.. sapa tau kan...

    Hanya gambar saja dapat dikongsikan..nak ajak pg tak dapek..anyway gembira sebab ada gak orang enjoy tengok gambar2 yg tak seberapa itu..thanks.

    ReplyDelete
  9. sy membaca entry ni dlm perasaan yg sgt jeles thadap anda!!!!huhu

    janggel keje katne ek?under jabatan ape?

    pasni zura nk minta tukar kat opis janggel r..best woo dpt jnjln free...

    ReplyDelete
  10. aduhhhh...sakannya berjalan..bila la nak dpat merasa macam tu agaknya ye. sobenier jgn dilupa!!!

    ReplyDelete
  11. asyik jalan je..xadil betul la...cube la duk umah..hehe..

    ReplyDelete
  12. @.::c!kzUrA::.

    HEHEHEH SAYA PAHAM PERASAAN ANDA ZURA...
    Alamak tempat kerja dirahsiakan atas alasan keselamatan Negara.Heheheheh..

    Ala tak dapat pg sana pon tengok gambo ok what....heheh sharing is caring wkakakaka.

    ReplyDelete
  13. @saya

    Jejeje jenjalan sambil bekerja namanya..

    Sebenior nanti akan di emailkan yer..wakakakaka

    ReplyDelete
  14. @hIrOsHiNaRi

    Huhuhu Hiroshi, rumah aku asyik halau aku g jenjalan je,....cane nak dok umah.. wakakakaka

    ReplyDelete
  15. baru sekarang tahu nilainya maggi... ekekeke...

    sotong kurita yang bergerak-gerak?? Hehe rugi seh ko tak makan, kalo tak merasa cam Private of Carribean...

    Gud trip Janggel...

    ReplyDelete
  16. hah....skodeng kak senah baju merah dok jogging eh...kekkekek

    (^_^)

    ♣♣ Yanie Putrajaya ♣♣

    ReplyDelete
  17. @masMZ

    Betol tu cikMAs...Meggi adalah kawan setia dikala merantau ke luar negara..huhuhuhu...

    Bukan setakat sotong Kurita tu bergerak2, siap ada lintah segala macam benda laut dibawak letak atas meja! huhuhuh tak sampai ati nak telan...terpaksa jadi vegetarian sekejap...hahaha

    Thanks... gud trip is over...

    ReplyDelete
  18. @[yAN!e][pUTraJAya]

    Amboi cik Yanie.,..cane tau nama dia Kak Senah??? Kenai kaaa???

    Wakakakaka..biasa la skodeng2 ni memang keje saya! hahahaha.

    ReplyDelete
  19. janggel,
    aku baru baca entry ni.
    aku takleh blah dgn caption "perayaan menghalau setan"...lawak tuh...hehehe :)

    ReplyDelete
  20. Fatt:


    hahaha itulah yang dikabo kan pada teman.. hehehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!

POPULAR POSTS

Padang Besar, Perlis : Syurga Membeli-Belah di Utara Tanahair ?

Assalammualaikum!!!
Selamat Hari Raya Aidil Adha! Atau orang-orang kampung aku cakap Hari Raya Haji! Macam biasa, bila tiba hari raya maka acara wajib adalah menziarah sanak saudara dan MAKAN! Ya, acara makan memang tak dapat dielakkan, tak kire la start je subuh sampai ke subuh tak berhenti-henti mengunyah! Ya Allah, tak dapat nak dibendung! Tambahan pulak bile dah ada lemang, ketupat dan rendang depan mata. Rosak diet (kata orang tu).
Ok berbalik kepada cerita utama, di hari raya kedua aku dan keluarga telah berangkat ke utara tanahair... ke mana? Kedah? Perlis? Yup, pergi merisik katanya. Bukan merisik untuk aku la, merisik untuk sepupu aku. Jauh sampai ke Perlis jodohnya... insyaAllah semoga jodohnya kekal abadi. Jodoh aku? Mungkin di Europe nanti akan ketemu? Wahhh berangan. OK cukup melalut.


Sebanarnya aku nak cerita pasal Padang Besar! Siapa pernah pergi Padang Besar? Dah berzaman aku dengar pasal Padang Besar ni, sejak kecik kot. Dan aku pon tak ingat samada aku pernah jejakkan…

Food Hunter: Nasi Ganja Yong Suan, Ipoh

Assalammualaikum!
Busy sikit minggu ni sebab kena outstation merata tempat. Demi mencari sesuap nasik la katakan. Amacam? Dah bulan lima ni berapa negara dah korang travel? Hahaha kot-kot la ada yang gigih travel tetiap bulan kan....aku tak mampu huhuhu.
Anyway, kali ni, nak cerita pasal makan. Pernah dengar pasal Nasi Ganja? Aku rasa ramai yang pernah try makan nasi ganja ni. Kalau ke Ipoh,Perak jangan lupa try ok! Katanya trademark di Ipoh, kalau tak pernah cuba adalah sangat merugikan.
So memandangkan aku ni nama je lahir dan pernah la duduk kat Ipoh tu, tapi aku sendiri baru first time try makan Nasi Ganja yang digembar-gemburkan tu. Hahaha lawak jugak bila pikir, orang lain dah lama kot sampai situ, aku ni baru 2-3hari lepas je jejak. Itu pun sebab bos aku yang ajak makan. Lols.
Ok apa sebenarnya nasi ganja?
Nasi Ganja ni sebenarnya nasi kadar je, ala nasi kandaq bak kata orang Penang. Tapi tatau la apa ke jadah nama dia boleh jadi nasi ganja. Mungkin sebab bila kita dah rasa, teringa…

ERL Dan Bas (Putrajaya ke LCCT)

Assalamualaikum...

Dikemaskini pada 31 Mei 2013

Masuk bulan lima ni keadaan cuaca jadi semakin tak menentu, panas...hujan...panas. Nak tidur malam pon tak tenang. Maklumlah bagi orang-orang tak berada macam aku ni, yang tak mampu nak beli aircond mesti tak senang nak tidur malam. Terpaksa berlengging kalo nak tidor huhuhu...
Sebenarnya aku nak share sikit mengenai satu perkara yang aku baru tau..Haish apa lah aku ni kan..ketinggalan zaman betol. Namanya rajin merayau tapi benda-benda basic percutian pon aku tatau. Haish!!!
Ok aku nak cerita cara mudah ke LCCT menaiki ERL dan Bas (ni bagi orang-orang yang tak ada sesiapa nak hantar naik kereta ke LCCT la). Selalu terjadi pada aku, maklumla aku ni rajin le sesangat ke sana ke mari dan kapal terbang jenama Air Asia juga merupakan salah satu pengangkutan yang sering aku gunakan untuk merealisasikan impian percutian aku selain menaiki Al-Faris, kereta aku yang sering bermasalah dalaman tu!

CARA JAUH (PUTRAJAYA - KLIA- LCCT)
Selalu yang aku …

Lombok (Part 1): Welcome to Lombok!

Assalammualaikum!!!

Seperti yang dijanjikan, dan dikala kerajinan menguasai diri, maka terhasillah entry pertama pasal Lombok.InsyaAllah mana yang baik tu, boleh la dijadikan rujukan, tapi kalau ada yang tak elok tu harap jangan diikut...mudah-mudahan kita semua terpelihara dari segala kemungkaran. Amin. Ayuh kita mulakan!

Perancangan Awal.

So macamana boleh timbul idea nak ke Lombok ni? Bila cakap kat kengkawan, yang kata nak ke Lombok, macam-macam reaksi diorang. Macam la Lombok tu tak ada apa-apa kan. Padahal Lombok tu cantik kot! Hahah tetibe emo. Eh belum start lagi rupanya, sebenarnya team asal ke Lombok (hasil perbincangan meja bulat di kedai kopi di Johor Bahru beberapa bulan yang lalu) adalah aku, Dr. Shahrule dan Pae Kpop. Masing-masing beli tiket asing dari JB ke Lombok masa tu. (Motif aku nak gerak dari JB kan? Padahal kat KLIA2 tu macam-macam ada, dekat pulak tu dengan rumah aku). Sebenarnya memang tiket dari JB ke Lombok tu murah, di samping tu aku memang nak beraya sekali…

Kisah Sarapan Roti Bakar Telur Goyang di Transfer Road Dan Berjumpa Blogger Ceria

Assalammualaikum!
Ok ni sebenarnya entry zaman purba, sejak awal tahun dulu aku peram tak post-post dan akhirnya sebab dah takde modal nak tulis blog maka entry ni pon keluar lah ye. OK sebelum tu nak wishSelamat Hari Raya Aidil Fitri lagi kepada semua muslimin dan muslimat, hari raya masih berbaki beberapa hari (kalau beraya sebulan la) hiks. So banyak lagi ke open house mengkome semua? Tahun ni alhamdulillah syukur ada yang sudi menjemput aku pegi open house raya, ke Kelang, ke Damansara, ke Bangi.... orang Putrajaya je takde nak jemput... kfine.
Ok  kembali kepada niat asal.
Suatu ketika dulu (wah macam lama sangat dah ni) aku, John, Chawana, Byya, MasMZ dan Icam, telah (sepatutnya Kak Coco join sekali tapi disebabkan kesihatan ibunya amat kritikal jadi beliau terpaksa tarik diri) mengaturkan satu trip singkat ke Pualau Pinang. Sebenarnya sebab masing-masing dah gigil-gigil nak buat road trip kan, maka setelah ditolak, dihitung akhirnya kami berjaya sampai di Pulau Pinangdengan jay…