2009-04-29

Its South Korea Part 3: Goodbye Seoul !!!

Owh akhirnya tiba hari Jumaat! Naper aku suka hari jumaat masa kat Seoul nih? Hahaha sebabnya, hari ni tak banyak tempat meeting kena pegi..dan yang paling best hari ni dorang janji nak bawak aku pergi shopping! Yippie, ni lah masanya aku nak pegi cari menda-menda yang dipesan oleh teman-teman di Malaysia.

Pagi-pagi tu, sebelum sempat itik mandi, aku dah bangun, teringin benor nak pegi jenjalan kat area bawah hotel tempat aku menginap. Kat situ ada Theme Park, Magical World. Tapi tak bukak lagi la, aku just berjalan-jalan amek gambor dan menikmati keindahan alam.

Lepas meeting sebelah pagi, aku dibawa lunch ke sebuah restoran yang sangat klasik! Nama tempat tu Min's Club. yang menariknya, restoran ini adalah bercirikan rumah tradisional masyarakat Korea. Memang cantik dan unik. Min's Club terletak di bandaraya Seoul berhampiran Dongdaemon, pasar Timur kot..aku terlupa dah maksud dia..rasanya betol dah.

Lepas makan, aku terus dibawa ke Dongdaemon. Katanya kat situ banyak barang-barang kalo nak shopping. Memang banyak. Sape-sape yang suka shopping baju, seluar, beg tangan memang banyak la kat situ. Tapi sebenarnya aku nak pergi Namdaemon, orang cakap kat sana lagi murah barang-barangnya. Malangnya kami diberi masa 3 jam je untuk shopping. Tak sempatlah nak ke Namdaemon. Sebenarnya barang-barang kat sini bukannya murah sangat, agak mahal juga. Jenuh jugak la aku menawar-nawar, untung bawak Kalkulator Kak Syieda, teman opis aku. Hahahaha senang, aku tekan-tekan harga yang aku nak, terus tunjuk kat tuan kedai. Nak bersembang ngan diorang, sepatah haram tak reti. Owh lupa nak habaq, masa ni si Hanna, Karl dan Harry pon ikut aku, diorang la yang bersungguh-sungguh bawak aku cari kedai-kedai yang murah...Lega..kalau tak sesat larat lah aku kat Dongdaemon tu. Hanna tukang tawar rasmi aku, hehehehe.

Habis urusan kat Dongdaemon, berkumpul semula untuk balik ke Hotel. Huhuhu hujan pulak time nih. Karl belikan aku payung, tak tau la berapa won [matawang Korea- 10 000 won = RM 28.50] harga payung tu, yang pasti ribu-ribu dan yang penting aku tak payah bayar! Wakakaka.

Sebelah malam, ada sesi perpisahan ler sikit. Aku tak de beli apa-apa pon nak bagi kat bebudak 3 orang tuh. Sian kat diorang kan?? Harap-harap diorang paham yang aku ni tak berduit wakakaka! Tapi aku siap dapat banyak hadiah lagi dari diorang!!! Adoi terharu sungguh. Malam tu aku mengemas apa yang patut. Esok pagi-pagi dah nak kena berangkat ke Incheon Airport, sebab flight aku ke Malaysia akan berlepas jam 11 pagi.

Pagi-pgai lagi Karl dah tunggu depan lobi hotel. Dari gaya dia, aku rasa mamat ni tak balik umah kot sebab masih pakai baju semalam dan muka penat giler. Mesti dia tido kat opis dia sebab nak siapkan CD gambo-gambo sepanjang aku di Korea. Then pagi tu jugak dia serahkan kat aku CD tu. Adoi terharu la ngan budaya kerja orang Korea nih... Kesian pon ada. Aku tengok dia drive kete pon dah macam terhoyong hayang jer..huhuhu sabar yer..nanti korang datang Malaysia aku pulak layan korang habis-habisan. Kehkehekeh.

Hmm memang sedih nak meninggalkan Korea, sekejap masa berlalu dan hampir separuh Korea Selatan aku jelajah bersama kengkawan yang sangat supportif. Korang memang best la. Ingat .. nanti datang Malaysia bawak benda yang aku pesan tuh! hehehehe. Di Incheon Airport, aku sempat shopping di saat-saat akhir [kes tak sempat nak shopping semalam]. Flight berlepas jam 11 pagi...hmm selamat tinggal Seoul, selamat tinggal Korea, selamat tinggal teman-teman baru yang baik hati. Tak tahu bila pulak aku akan kembali. Mungkin ini yang terkahir.... Kenangan di Korea Selatan menjadi satu lagi lipatan sejarah dalam hidupku.

PEACE!...

Ni kat bawah hotel tempat aku menginap di Seoul.


Banyak jugak benda-benda sculpture ni kat tepi-tepi jalan.


Bunga ni pon berlambak-lambak kat merata Korea.

 


Ni kat area Theme Park sebelah hotel aku menginap.


Feeling-feeling berlakon dalam drama Korea wakakaka


Ni Magical World katanyer~masa ni tak bukak lagi, baru pukul 7 pagi


Sama gak, Magical World.


Time ni ramai orang jogging~aku pulak macam orang giler amek gambor sensorang


 


Hahahaha...muka blur~


Jalanraya pon lengang lagi sebab masih awal pagi.


Ni lah Han River, sungai terbesar kat Seoul. Bersih giler sungai ni.

 


East Gate berdekatan Dongdaemon.


Tak ingat nama taman ni, katanyer orang tua takleh masuk...


Ni la Min's Club, tempat lunch aku hari ni...


Sempat posing wakakaaka.


Hujan masa shopping~

 
Dari kiri Karl, ----, Hanna, Fu Nam, Harry dan Dr. Jin


Incheon Airport, Selamat tinggal Korea!

22 comments:

  1. series...aku boleh gler tgk gmbr2 ko nih..hahaha...jeles tu tak yah ckp ler..akhirnyer pulang jgk ko kt msia ea??

    erm, snang tak nk carik halal food kt sana??

    p.s : bila la KPM nk taja staff sek aku g lawatan kt sana plk??..adoi..bestnyer..mana tak nyer..jmpa mamat korea dlm komuter pun da rasa mcm kt Korea.. ;p

    ReplyDelete
  2. @:: Alif :: Dal :: Mim ::
    Wakakaka Adoi DAM ko jangan giler dulu dam, aku blom jupe ko lagi...tu la sebenornya rasa macam taknak balik jer...leh kurus sket wakakakaka...

    Halal food memang susah nak cari sebb kebanyakan diorang tak tau pon apa itu HALAL.
    Yang boleh dibuat hanya cakap kat diorang kite tak makan dagin..makan sayur ngan seafood je..
    Tapi ada satu kawasan nama Itaewon, situ area muslim, ha bnyak gak la kedai pakistan ngan arab yang halal.

    P/s: tak dapek nak nolong suh KPM taja ....korean memang dah merata2 dah skg ni kat Mesia.

    ReplyDelete
  3. keseluruhan perjalanan memang best


    shopping paling best
    duit pun best

    ReplyDelete
  4. @1233789325281794535.0

    Yup...
    Untung masa ni tengah pokai..kalau tak habes semua dikebas..

    Len kali kalo nak anto pg obersi antola masa dah dapat gaji huhuhuhu...

    ReplyDelete
  5. betol betol..boleh giler tengok pic nihh..
    ni sume tempat yang memang pemes kat korea...semuaa tempat ade dalam drama..
    adoi..jeles tahap dewaaa...
    .
    .
    ader beli bende tok Fanaaa takk..dermaa la satuu

    ReplyDelete
  6. @hf

    Ooo yer ker tempat2 ni pemes.... huhuhu tak tau le pulak sebb tak perasan bila nonton drama korea hehehe..

    Nak sebenier ker>??? nanti saya emailkan...hehehhe =P

    ReplyDelete
  7. hahhah...
    Janggel, ko memang tahu Karl tak balik umah sebab kes dia sama cam ko.... Wakakaka... lenkali sentiasa ada baju spare... sungguhpun kat opis... Kan dah kantoiiiii

    ReplyDelete
  8. sedihnye nk tinggalkan korea!!! huhu

    gmbar kat gate yg katenya org tua tak leh msuk tu mcm dlm cite sassy girl chun hyang je..hehe
    kalu tak silap la..

    **janggelll!!nk gak souviner dr korea!!!

    ReplyDelete
  9. vah vah vah....di korea yer skang ni....

    hehhehe...bawak balik sorang mamat korea yg hensem2 ok....utk calon menantu bapak ku...

    hahahha

    (^_^)

    ♣♣ Yanie Putrajaya ♣♣

    ReplyDelete
  10. @masMZ
    Erk mana ko tau dia tak bawak baju spare??? ko ngorat dia yer?????

    Tu la stat arini nak letak baju spare dekat opis ngan dalam keter...buh baju tido, baju jalan, baju meronggeng, baju lawat tapak, baju kejer...lalalalla~

    ReplyDelete
  11. @.::c!kzUrA::.

    Ooo yer ker CikZura?? Nak kene tengok tuh citer tuh...Skg ni makin jadi addicted dengan citer2 korea hahahahaha!
    Sapa ada koleksi???nak pinjam!!!

    p/s : nak sebenier??? nanti saya pos wakakakaka.bak meh email..

    ReplyDelete
  12. @[yAN!e][pUTraJAya]

    vahvahvah cik Yanie..

    Hang nak yang lagu mana?? yang tinggi macama penyanyi Rain tu nak ker?? hahahaha...

    ReplyDelete
  13. haks..boleh emailkan yek sebernier tuh?hahaha..em..okekk..email kan tau..plebutterfly@yahoo.com!
    kaluu tak dapaatt..nak tuntunt sampaaii ta0n depan!

    ReplyDelete
  14. @hf
    wakakaka..jap yer..nak pilih pinggan mangkok korea...nak emaikan jap agi...
    hahahaha..tunggu........

    ReplyDelete
  15. cisss..baru perasan ade entry ke korea nih. jeles betul.pakcik dah g tahun 2009, i baru nak g bulan 10 ni. hahahaha.. :P

    ReplyDelete
  16. Hanie:

    Cis caner leh tak pasan!!! Hahahaha ni yg jeles ni.

    ReplyDelete
  17. perghhh!!!! lawa gilerr siot taman yg dekat lotte world tu! warna warni ok! aku pegi aritu dah kontang abes sume pokok..sadis giler rsenye!

    ReplyDelete
  18. John:-

    Haah memang mabeles bunga bungaannya... Masa aku pegi ni time musim bunga...so merasa le tengok sakura hehehe.

    ReplyDelete
  19. patutlaa...marbeles giler ok! aku ni ntah bila laaa dpt berjalan time musim bunga. haishhh...

    ReplyDelete
  20. John:-

    ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ tu maknanya nak kene ripit balik tu!!!

    ReplyDelete
  21. Replies
    1. John:

      Motif ko nak komen entry lama2 ni??? Bengong!

      Delete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!