Skip to main content

Pakcik Pergi Jepun - Hokkaido?

Assalamualaikum...

Kalau entry lepas aku memasak dalam hutan, tapi entry kali ni aku nak cerita rentetan daripada aktiviti masak-masak dalam hutan tersebut. Hahaha bila dah hujan + sejuk = akan menghasilkan LAPAR. Setakat makan naget dan sosej aje mana cukup nak menampung perut-perut yang agak luas ini yer dak? So plan seterusnya adalah untuk menangkap ikan, menjala udang dan sotong serta menangguk ketam!!!!

Idea nak menangkap binatang-binatang tu semua datangnya dari Incik Mamud la, dia kan expert part makan-makan yang best nih. Lokasi penangkapan pulak adalah di sebuah restoran makanan laut (alamak kantoi pulak menangguk kat restoran) di tengah-tengah Ibu Kota. Mulanya aku ingat dah sesat sampai ke Jepun, tapi rupanya hanya nama saje, Restoran Makanan Laut Hokkaido! Kedudukan restoran ini adalah berhadapan dengan Hotel Vistana, dan berdekatan dengan PWTC. Senang je kalau nak cari, tanyak pada Incik Google. Confirm jumpa!

Masuk-masuk saja kedai, aku dah nampak banyak mahkluk, anak ikan, anak ketam, bapak sotong semua ada tersusun rapi untuk dimasak. Ha apa lagi, tinggal pilih saja. So urusan pilih memilih lauk ni kami serahkan kepada Incik Mamud dan Kaki Jalan. Diorang lebih expert (katanyer....).

Fuh memang heaven la makan hari tu, siap kena paksa-paksa menelan ketam. Adoi..(sebenarnya aku tak suka ketam..tapi kalau dah ada depan mata aku telan saje) kenyang giler!!!! Thanks to Incik Mamud dan Kaki Jalan yang mengoder 'makanans' (<---- erk boleh ker camtu?) sedap itu. Menu hari tu aku tak ingat sangat. Aku agak-agak saja lah. Antaranya Siakap Stim Asam Boi, Tauhu (aku tak tau masak apa), Kailan Goreng, Sotong Goreng Cili, Udang Goreng Tepung + Telur Masin dan Ketam Masak Cili. Fuh memang sedap giler. Lepas ni dah tak payah pergi Tanjung Harapan lagi. Dah la jauh, mahal pulak tu. Ok, lain kali boleh cuba lagi.


Jom tengok apa yang kami makan!'


PEACE!


Tu dia...pilih saja.




Pelbagai jenis siput pon ada!


Incik Mamud dan Kaki Jalan??? Pilih jangan tak pilih!


Sotong Masak Cili Merah...My Fav!


Udang Goreng Tepung+Telur Masin!


Tauhu dan Sayur Kailan Goreng.


Ketam Masak Cili Merah!


Ikan Siakap Stim Asam Boi.

Comments

  1. tu gambar aku tengah scan tahap kelazatan yang bakal dicapai

    ReplyDelete
  2. ala..
    ingat betul ke Jepun
    baru nak mintak poskad.
    hehe

    ReplyDelete
  3. fika -

    untuk 5 org makan RM 205 + nasik putih + air pelbagai perisa.

    ReplyDelete
  4. MasMZ-

    yo lah...patutla sedap!

    ReplyDelete
  5. Anash -

    Hahaha tak dapek la kalo nak g jepon betoi2.....

    ReplyDelete
  6. Rin.. bila okid ungu nk bawak makan2 sempena majlis perpisahan... hehehe

    ReplyDelete
  7. Abu -

    Eh bukan dah ker??? wakakka,

    ReplyDelete
  8. abu ko nihhhh memang aaaaa... ari Jumaat minggu lepas bukan main besar-besaran jamuan farewell party aku kat Baiduri...
    Janggel, gonna miss u here..... huwaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  9. MasMz

    Hmmm dah takde la geng melepak aku lepeh ni...

    ReplyDelete
  10. bro,
    aku tak tau sama ade aku salah tengok or otak aku ni mmg dah teruk.. aku leh terbaca "Ikan Stim Dengan Asam Boi" utk caption photo yang last tu.

    huhuhu.

    ReplyDelete
  11. Nuke -

    Adoii caner ko leh terbaca ke situ plak!!! lawak la ko ni bro hahahah guling2 aku gelak!

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!

POPULAR POSTS

Padang Besar, Perlis : Syurga Membeli-Belah di Utara Tanahair ?

Assalammualaikum!!!
Selamat Hari Raya Aidil Adha! Atau orang-orang kampung aku cakap Hari Raya Haji! Macam biasa, bila tiba hari raya maka acara wajib adalah menziarah sanak saudara dan MAKAN! Ya, acara makan memang tak dapat dielakkan, tak kire la start je subuh sampai ke subuh tak berhenti-henti mengunyah! Ya Allah, tak dapat nak dibendung! Tambahan pulak bile dah ada lemang, ketupat dan rendang depan mata. Rosak diet (kata orang tu).
Ok berbalik kepada cerita utama, di hari raya kedua aku dan keluarga telah berangkat ke utara tanahair... ke mana? Kedah? Perlis? Yup, pergi merisik katanya. Bukan merisik untuk aku la, merisik untuk sepupu aku. Jauh sampai ke Perlis jodohnya... insyaAllah semoga jodohnya kekal abadi. Jodoh aku? Mungkin di Europe nanti akan ketemu? Wahhh berangan. OK cukup melalut.


Sebanarnya aku nak cerita pasal Padang Besar! Siapa pernah pergi Padang Besar? Dah berzaman aku dengar pasal Padang Besar ni, sejak kecik kot. Dan aku pon tak ingat samada aku pernah jejakkan…

Sehari Di Bohey Dulang Dan Sibuan Island, Semporna

Assalammualaikum!!!
Seperti yang dijanjikan, aku nak cerita sedikit tentang trip aku ke dua buah pulau yang terletak di dalam Daerah Semporna, Sabah. Sebelum tu moleklah kiranya aku cerita dulu macaman aku boleh ke sana.
Kisahnya, aku telah join satu group Instagrammers di Tawau ni (@Towautown) yang telah menganjurkan satu aktiviti meet up dengan followers IG mereka ke Pulau Bohey Dulang dan Pulau Sibuan. Memandangkan aku memang 'mereput' habis kat Tawau ni, makanya aku dengan pantas send whatsapp kat Qimayra (admin @tawautown) bagitau nak join trip tu. Alhamdulillah dengan pantasnya aku terus bayar duit trip yakni RM 87 (termasuk makan/ duit bot/ duit bas) dari bandar Tawau! Fuh start hari pertama bayar tu dah tak sabar-sabar dah aku menghitung hari.
Tiba hari yang dinanti, kami berkumpul di hadapan Dewan Masyarakat Tawau seawal jam 7.00 pagi. Dari situ kami menaiki dua buah bas yang disewa khas (aku tak tau berapa harga sewa bas tu sebab dah termasuk sekali dalam harga pakej…

Food Hunter: Rumah Makan Cibiuk, Kajang - Selera Masakan Sunda

Assalammualaikum!!!
Sekarang ni dah masuk dalam 10 hari terakhir Ramadhan, amacam semua? Rasanya masing-masing dah tak sabo-sabo nak raya la tu... jangan dilupa, kejar juga pahala puasa di sepuluh malam terakhir ni yer. Zakat  fitrah dah bayar ke? Kat Selangor ni masa aku bayar semalam harganya RM 7 sekepala. Bayarla zakat tu sebab ianya perkara wajib bagi yang mampu, untuk membantu pada yang memerlukan.
Ok nak cerita pasal berbuka puasa. Haritu, ada sorang member kat opis ni memperkenalkan satu restoran yang bagi aku sangat best untuk bersantap bersama keluarga dan kawan-kawan. Bagi sesiapa yang teringin nak merasa masakan Sunda (salah satu bangsa di bahagian Jawa Barat, Indonesia) boleh la cuba datang ke restoran ni. Nama restoran yang aku maksudkan ni adalah Rumah Makan Cibiuk! Dengan tag line "Rajanya sambal" memang sesuia la sangat sebab di rumah makan (restoran) ni disediakan pelbagai jenis sambal (sambal belacan, sambal halia, sambal mangga dan lain-lain) serta ulam-u…