2012-02-20

Korang Tak Resized Gambar?

Assalamualaikum!!!

Sejak dua menjak ni aku rajin la jugak menerjah blog-blog orang lain, terutamanya yang banyak info dan gambar menarik. Tapi aku notice sesuatu, kebanyakan blog yang ada banyak gambar ni, kebanyakkannya berat, lambat nak loading dek kerna kapasiti gambar yang besar (tak resized), template yang berat mahupun terdapat gejet-gejet seperti aplikasi music/lagu yang diletakkan di blog masing-masing.

Blog yang berat ni merupakan satu sebab kenapa aku tak suka nak ulang-alik masuk ke situ. maklumla, aku online pakai broadband atau lebih dikenali sebagai berokben cap ayam yang lembab dan menyakitkan hati. Jadi bila masuk ke blog-blog yang berat ni maka berejam-jam la nak kene tunggu dia loading (ok tipu, takde la sampai berejam). Lainla kalau pakai internet provider yang canggih manggih macam unifi ke, streamyx ke, kompom la laju. Malangnya kebanyakan manusia seperti aku hanya dapat pakai berokben je....

Ok, sebenarnya aku nak bagitau yang me-resized gambar tu sebenarnya sangat penting! Terutamanya untuk pengguna blogspot macam aku. Sebab setiap account diberi kapasiti simpanan storage sebanyak 1GB je secara percuma. Untuk makluman jugak, setiap gambar yang kita upload dalam blog kita akan disimpan di dalam Picasa Web Album. Kalau kite tak resized gambar-gambar yang kita upload di entry-entry kita, lama kelamaan memory account kita akan penuh dan kita tak dapat nak upload gambar lagi!!! *Nampak tak implikasinya kat situ? Melainkan kite terpaksa sewa storage sebanyak 20GB dengan bayaran USD 5 setahun. (*betol tak John? - kalau aku tak silap la).  

Berikut adalah senarai harga untuk sewaan storage capacity:-

Paid storage

If you run out of free storage for Gmail, Google Docs, or Picasa Web, you can purchase additional storage that is shared across these products. Choose from the following storage plans:
  • 20 GB - $5/yr
  • 80 GB - $20/yr
  • 200 GB - $50/yr
  • 400 GB - $100/yr
  • 1 TB - $256/yr
  • 2 TB - $512/yr
  • 4 TB - $1024/yr
  • 8 TB - $2048/yr
  • 16 TB - $4096/yr
 * Sumber - Google.

Beberapa orang blogger yang aku kenal dah pernah mengalami masalah ini akibat tak resized gambar (You know who you are ngeh ngeh). Jadi untuk memudahkan kite dan juga para pembaca blog, silalah resized gambar-gambar yang korang nak upload. Tak susah pun, banyak software yang boleh digunakan. Macam aku, hanya satu je pilihan terbaik iaitu Photoscape!!! Macam-macam ada!

Ok, sekadar berkongsi pendapat... Kalau taknak terima pon tak apa. Ada aku kesah? ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ .

Psstt: kalau memory storage dah penuh, try delete gambar-gambar dalam account tu. Tapi implikasinya, gambar itu takkan appear dalam entry anda lagi! Melainkan kite tukar gambar2 bersaiz besar tu dengan gambar yang dah resized, (masalahnya rajin ke korang nak edit balik berpuluh-puluh entry lama?) ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮.

Pssstt2: Size ideal gambar yang di resized sebaik-baiknya 600 ke bawah. Gambar still jelas kalau kita publish dalam blog!  

Pssttt3 : Teaser Birthday Party Sami dan perjumpaan mengejang Travelholic selepas ini.

Aqilah!! Buah hati pengarang jantung Chawanna. Teaser for birthday party Sami - Buah hati pengarang jantung Ely Hasrul.... :)

Motif? Birthday Party Sami tapi gambar Aqilah? Hahahah aku punya suka la ...lalalalala. :)

WASSALAM.


26 comments:

  1. seb baik lily yang first!

    First jugaklarrr.... janji b4 John! hahahaha....

    Kannnnn..... resized penting supaya blog tak berat.... Copek sikit leh loading.... Biasa kalau blog berat-berat ni, kadang-kadang jer larrr singgah sebab bercinta nak tunggu semua gambar keluar...

    ReplyDelete
  2. Lily:-

    Yeay you first! But 1.30 u tak tido lagi???? hahaha gigih.

    ReplyDelete
  3. MasMZ

    ya betol...

    jadi sila resized gambar2 anda! :)

    ReplyDelete
  4. janggel
    oooo
    tido lewat smlm ehhh?

    kan akak suruh tido !!!
    (opsss..)

    heheh

    yea....akak berjanji akak resize gambar selepas ini...

    Aqilah..nih sok besar...jadi gilaan para pemuda nih...pening nak pilih wat menantu sok mr/mrs chawana...hehe

    ReplyDelete
  5. betul tue kak anash, aqilah kalo dah besar nanti jadi rebutan nehh ;)

    ReplyDelete
  6. Hmm betul kata ko photoscape tu agak mudah nk gune. Aku baru je cube sebulan yang sudah, selepas dapat tau Picnik nk closing dah..sob sob..

    Saiz 600 tu, KB ke saiz ape? aku tak tau la nk kata aku selalu resized beso mana, sebab selalunya aku akan buat 50% resized dari yg asal, pastu total kb nye selalunye dlm 300-500kb la.. ok ke gitu??

    ReplyDelete
  7. Femes le cik Aqilah lepas nih.ngeh ngeh ngeh..ehemm..sila byr royalti kat Aqilah ye, sb korang amik gambo dia hik hik hik

    ReplyDelete
  8. Qilah nih mmg bleh dibuat calon menantu la masalah nye sami tu susah nk lepas jadik calon menantu cawana hahahahhaa

    aku resized gambo 600 gitu. maklumla blog mak2 nih byk bende kt tepi nk letak kahkahkahkahkah

    ReplyDelete
  9. Kak Anash:-

    Hehehe saya dah taip entry ni minggu lepas dah cuma x publish je lagi..malam tadi edit sikit2 masukkan gambar KIKILAH je hehehe.

    Ye akak, sila resized gambar, senang je. Jimat space hehehe.

    Mesti jadi gadis pujaan si KIKILAH ni hehehe.

    ReplyDelete
  10. MasZuber:-

    Ko punya bakal anak nanti leh masuk line..umur bukan penghalang katanya hehehe.

    ReplyDelete
  11. BlueEwoke:-

    Haah, photoscape memang mudah dan free...jangan la pulak tetibe nanti kene bayar pulak kan..hahaha.

    600 tu maksud aku 600kb la. Tu ideal dah untuk blog sebab kalau kite letak kat size x-large pon stil tak pecah.

    Ahahah nak kene bayar royalti kat kikilah ke kat mak pak dia? hahahah tidak nehi nehi.

    ReplyDelete
  12. Ely:-

    Hahah samy tu dah besar sikit nanti mulalah tu ngan kikilah hehehhe... tungguuuuuu!

    Ye bagus kak Santek, 600 tu dah kire ok dah hehehe..

    Psst jadi ke potlak??? hehehe

    ReplyDelete
  13. saya resize gambau2 tu incek...

    hahahaha

    berat ke mike bukak blog teman? kalau berat..sila kabor.






    p/s: ape susah2 benor word verification ni pakcik??!

    ReplyDelete
  14. Hanie:-

    Alhamdulillah..patula laju je teman menyekodeng blog dikau. hahaha


    Tu la pasal, skg ni ada 2 pulak word verification nak kene bubuh...apalah blogger ni.

    ReplyDelete
  15. bg cawan, yg edit2, ber-blog tu adalah Na.. cawan cume editor kecil2an jek..

    kalo bleh jgn resize kecik sgt, nanti hilang details. gitu laa kot..

    ReplyDelete
  16. potluck insyaAllah jadik! aku xdulik sapa dtg kena bwk menit mesyuarat redang aritu hahahaha

    ReplyDelete
  17. Wakjan kecikkan gambar supaya taknak orang curi masuk competition hehehe ...

    kadang2 tu, sendiri nak tunggu load pun lama, itu pasal kasi kecik. untuk kemudahan diri sendiri juga sebab tenet tak berapa nak laju ekekeke ...

    ReplyDelete
  18. ye, penting utk resizekan gambar ye adik2. mcm aku, mmg aku resize antara 600-800 width/height, tgk landscape or portrait.

    kalo nak yg sedia ada, sila guna microsoft office picture manager. dlm tu bleh resize secara berjemaah. or else, gunalah pixresizer. pun senang utk resize, tapi kualiti agak lari skitttttt la...

    ReplyDelete
  19. Cawan:-

    Ye saya tau, hanya na yang gigih menaip hehehe...

    Jangan le resized sampai 200 mmg le tak nampak , pecah2 gambo hehehe. 600 tu kire ideal la tu.

    ReplyDelete
  20. Ely:-

    Minit mesorat redang tu Maszuber punya task hehehehe..

    Kalo jadi sila roger saya.

    ReplyDelete
  21. Wakjan:-

    Betul tu itu salah satu langkah berjaga2 jugak. kalo bubuh size ori senang2 irg boleh curi dengan kualiti yang tinggi hehehe'

    ReplyDelete
  22. Biqque:-


    Hahaha part resized secara berjemaah tu tak bleh blah HAHAHAHAHAHAHAHAH lawak okay!

    ReplyDelete
  23. terima kasih kerana tips yg bagus ini. diharap byya akan menurut jejak langkah saudara.

    wahhh aku top commentators!

    ReplyDelete
  24. John:-

    ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ tetap nak buat ucapan retis kannnnnn.... Semoga Byya dapat meresized gambar2 nya dengan sempurna hehehe.


    Kagum sebab retisss jd top komentator kat blog ni heheehe

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!