2012-02-14

Universal Studio Singapore (USS): Rombongan Cik Ro Part 3 - Hostel dan Chinatown

Assalamualaikum!!!!

Sambungan dari SINI!

Sambil-sambil tu jom nyanyi lagu ni yer.... " Geylang Si Paku Geylang...Geylang Si Rama-Rama... Pulang Marilah Pulang, Marilah Pulang Bersama-Sama.....Lalalalal" 


Fuh gigih dari Vivo City, lepas dah semua mengisi perut makan malam di food court tempat kami breakfast pagi tadi, kami menapak semula ke MRT station di underground Vivo City, nama station tu adalah Harbourfront Station. Dari situ kami bergerak menuju ke Outram Station dan bertukar ke line hijau ke Paya Lebar Station (7 station dari Outram Station). Lama jugak nak kene tunggu tu. Masing-masing dah terjelepuk kat lantai MRT. Penat nak mampos usah digambarkan lah ye, kang pitam.

Hostel tempat kami nak pergi merebahkan diri ni namanya Betelbox Hostel, terletak di Geylang Serai. Kami ambik dorm yang memakan kos seorang SGD 20. Kira murah jugak la tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii......jauh giler dari station MRT Paya Lebar tu! Gila la kena menapak dalam 1.1 km untuk sampai ke hostel. Gigih tak kami? Dah la penat mengerah keringat kat USS, dengan tak tidur dah dekat sehari, lepas tu kena menapak lagi???? Kami memang gigih!  Jalan-punya-jalan tak jugak jumpa hostel ni. Naseb baik la Cik Dahlan ada GPS, terus folo je direction yang diberi. Gile la memasing takde buat research dulu kat mana lokasi Betelbox ni hahaha. 

Ni la rupa Hostel di Betelbox ni...Nampak tak yang macam lemari tu, tu sebenarnya bilik mandi. Hahaha.
Kemudahan-kemudahan yang disediakan.

Sambil-sambil jalan tu kami pon sempat la nyanyi-nyanyi lagu "Malammmm dingin subuh yang indah, 12 Rabiulawal yang cerah....20 April Tahun Gajah...lahirlah zuriat yang Shahadah"....lalala sempena Hari Maulud Nabi katanya....Sambil-sambil jalan tu sempat la jugak nampak "ayam-ayam" bergelimpangan mencari makan...maklumlah Geylang Serai ni memang Red Area. Hehehhe

Akhirnya dah dekat sejam menapak (eh sejam ke setengah jam tah lupa) akhirnya berjaya jugak kami jumpe hostel yang diperkatakan itu. Alhamdulillah, aku dah nampak katil nak landing je ni. Yang penting aku nak duduk katil bawah hehehe. Lepas dah urusan check-in, owner hostel tu bagi la sikit instruction....bla bla bla katanya tak boleh mandi tengah-tengah malam, takut bising ganggu orang lain tido, tak boleh buat bising...pom pang pom pang etc etc... huh kerek betol hahahah.

Dalam dorm tu ada 6 orang asing yang dah check in awal dari kami, 4 mat salleh, 2 perempuan China. Kami buat macam rumah sendiri je, depa yang terasa asing sendiri hehehe.Aku pon lepas madi kat bilik ayor kotak lemari dia tu terus la tido tak ingat dunia...penat giler... Ada diantara ahli rombongan cik Ro yang gigih bersembang kat ruangan pantri sampai tengah malam.

Buku-buku travel pon banyak.!!!
Sedar-sedar je dah pagi. Hostel tu ada inclusive breakfast dengan nilai SGD 5. Ok la tu, ada lima pilihan breakfast, kalau nak lelebih sila tambah bayaran. Secara keseluruhannya, hostel ni ok la untuk diinapi..erk ada ke ayat tu??? belasah.

Masing-masing dah lapar....
Keadaan di Cafe Betelbox Hostel
Breakfast aku....dan Datin Fe'ah.
Muka lapar sebab breakfast lambat sampai.
Dah siang baru larat nak amik gambar hostel.
Lepas habis breakfast, rombongan cik Ro berpecah kepada dua kumpulan. Ada yang nak ke Chinatown, dan ada yang nak ke Mustaffa Centre di Little India. Aku? Semestinya ke China Town sebab aku tak pernah pergi situ, tapi sebelum tu kami singgah dulu di Pasar Geylang Serai untuk pekena Kacang Phool...apa tu? Entah aku pon tak pernah makan, tapi menurut Cik Maimoon, ianya sangat sedap!!! Tapi malangnya semua kedai yang jual kacang phool dah habes... maklumla dah pukul 11 pagi. Kempunan tau!

Oh lupa, rombongan cik Ro yang ke Chinatown adalah Aku, Leman, Aloyah, Maimoon, Muslamah Jenab dan Bibah. Manakala selebihnya semua ke Mustafa Centre, nak membeli belah katanya. Hehehe.

Entah apa motif diorang ni....
Keadaan di JooChiat Road...Geylang Serai
Pasar Geylang Serai yang seumpama sebuah Muzium! Bersih dan selesa.
  
Kebab Tornado - Cik Aloyah makan, dan Air mata Kucing yang banyak aku minum.

Pe'el cik Maimoon sewaktu berjalan ke Stesen MRT Paya Lebar.
Berjalan dari Pasar Geylang Serai ke MRT Paya Lebar tak terasa jauh sebenarnya...cuma semalam mungkin sebab dah penat sangat, tu yang menyumpah-nyumpah tu. Dari stesen MRT Paya Lebar, kami menuju ke Stesen Outram dan bertukar ke line Ungu ke Stesen Chinatown. Dekat je sebenarnya. Sampai je di Chinatown, memang aku suka sebab aku tak sangka keadaanya sebegitu, terdapat deretan kedai cenderamata di kiri dan kanan jalan dan harga cenderamata kat Chinatown jauh lebih murah dari Bugis!!!! Serius! Aku suka, kalau nak beli FM boleh beli 7 untu SGD 10!!!! Gile tak murah!
 

Sambil shopping, sambil mengetik gambar...agak berbaloi sebenarnya ke Chinatown. Beberapa jam kemudian (ceh macam lama benar), kami diberitahu oleh Datin Fe'ah yang rombongan cik Ro ke Mustafa Centre dah nak balik ke Larkin menaiki bas Couseway (direct bus dari Little India ke Larkin). Kami pon kata ok je la sebab kami nak lepak lama sikit kat situ. Datin Fe'ah akan menunggu kami di Larkin, manakala rombongan Cik Dahlan dan Cik Hamid kena bergerak awal ke Kuala Lumpur sebab ada urusan.

Musalmah Jenab dengan aksi nya.
 
Cik Bibah juga....
Cik Aloyah tak nak kalah.
Leman??? Apatah lagi...retisssss
 
 
 

 Lepas dah habis lepak di Chinatown, kami pon mengambil keputusan untuk balik ke tanah air. Wah obersi sangat! dari MRT Chinatown, kami ke MRT Kranji sebelum menaiki bas ke Larkin.....sampai di Larkin dah pukul 4 petang.

Ok sambung lagi nanti...penat menaip hehehe.

Feel free to check out their version of USS story!


WASSALAM.

28 comments:

  1. Ely:-

    Yeay tahniah anda First!!!

    ReplyDelete
  2. aku mmg tertanya xdek sapa ke study jalan nk ke betelbox hahaha sengal dh excited sgt smpai lupe lah tuu hahahaha

    chinatown mmg besh sbb suvenir murah2.. siap la nnti kitorg redah time skolah time keje spy lengang kat uss ituu huhhuhu


    yahuuu dapt no 1

    ReplyDelete
  3. Gambo retis Leman tak kuar2 wehhhhhh.... yang lain suma ada!!! Akakakakakaka

    Sadis teringat2 nak makan kacang phool tu..... hurmmmm sob,sob.

    word veri. "disomat" - apakah???

    ReplyDelete
  4. ek ela...boleh la kuar entry time aku busy. k bye..

    motif gmbr aku xde? jeles ler tew

    ReplyDelete
  5. eh silap..gmbr2 ku masih lagi awesome! thank you kpd yg sudi mengambilnya...terharu!

    ReplyDelete
  6. MasMZ:

    Apa yg saper tu?? saper tu sape? Hahahaha

    ReplyDelete
  7. Ely :-

    Tu la, masing2 blur je bila sampai stesen MRT, tatau arah tuju hehehe

    Ye nanti ko pegi Chinatown masa bukan cuti skolah mesti best!

    ReplyDelete
  8. MasMZ:

    Saje je maleh nak bubuh gambo retis Leman yang retis tu...bubuh gambo sipi2 je hehehehehe.

    Kacang phool dalam igauan.... bukan iguana ye.

    ReplyDelete
  9. Aku pun mengidam kacang phool tadi, tadi baru je bantai baked beans ngn telur mata sebijik, berangan konon2 kacang phool la sgt..

    Chinatown sungguh colorful.I LIKE!!

    Patut ko suh John beli tiket utk ko malam ni, sempena gambar2 muka retis dia bersepah2 di serata memory kad ko tu..hahahha

    ReplyDelete
  10. Janggel
    ...
    bukan no 1?? ely ?? ..bukan ke patut dah start wat goodies pack???
    (ehehhehe...)

    Betul aaaa
    Chinatown lawa lee...
    nyesal tak pegi sana...
    eh tak
    akak tak menyesal
    akak suka nengok gambar korang cute-cute gitu

    err..
    ada lagi ker next time trip??(Ezy-link card dah ade nih..topup 10SDR je,kan???)

    ReplyDelete
  11. John:-

    Hahahha tu namanya strategi! Kan Ely dah dapat first! wakakak

    Jangan riso la John, gambo ko belambak2 dalam kemera aku ni ha.

    ReplyDelete
  12. BlueEwoke:-

    Ye memang ngidam kan...kacang pholl, aku teringin nak tau rasa dia camana sebenarnya.

    Aku setuju giler kalo bab mintak John belikan tiket tu hahahah!!! Amacam John????

    Hahah aku sanggup jadi photographer ko kat sana, ko takyah bawak kemere hahahahahah.

    Ye Chinatown mmg santek bangat.

    ReplyDelete
  13. Kak Anash:-

    Hamboi akak...nak first ke?? tak gigil????
    Hahahah nyesal?? bukanke akak kata bagi peluang? hehehe
    Memang chinatown santek tau..lenkali (eh ada lenkali ke????) dtg sini tau!

    ReplyDelete
  14. amboi2...nk aku belikan ke kuching kah? insyaALLAH...bajet tu xtau lg cmne. tp kuching lawa ke kalo nk tangkap gmba? hehehehe...

    tak payah bwk kamera??? owh tidakkk...aku kene bwk jugak! hehehe

    ReplyDelete
  15. seriusnye muka john bila lapar, macam nak makan owang.


    zany

    ReplyDelete
  16. @zany, mane ade serius...lol. tu muka seposen jek. kekeke

    ReplyDelete
  17. ko membuatkan hostel tu nampak sungguh cun tertarik dan menarik...hahaha! walhal, hanya KITA je yang tahu...eh dan juga mamat german tu hahahaha!

    kat mustaffa pun dpt magnet 7 for usd10. bleh la dua2 tempat ni kan...aku borong minyak wangi :D

    chinatown cantek, aku tak sampai lagi. nanti nak repeat lagi :D

    aku tak habis gelak lagi pasal ko berdebar2 kat blog kak anash hahahahahahahahaha!

    ReplyDelete
  18. Janggel, Biqque,
    memang tak boleh blah ok...Janggel dengan debar2 nak komen entry akak..
    heheh

    ReplyDelete
  19. berjalan kaki sejauh 1.1km adalah sangat menyeksakannnnnn!!!!!

    ReplyDelete
  20. best nye kat chinatown ni, tambahan gambar menarik ni.. must visit utk next trip.. Lembu road kami dh cover.. erkkk..

    ReplyDelete
  21. John:-

    Hahahaha bukan ke??? ala berapa la sangat kalo promo AA tu hehehe...

    ReplyDelete
  22. Biqque:-

    Hostel tu nampak lawa tang tangga je ngan cafe hehehe hahahaha...

    Siyes weh memang aku berdebar gile time tu tau!!! rasa gigil2 pegang mouse tarik scroll sampai bawah tanpa melihat kandungan blog! naseb bek dapat no satu!

    ReplyDelete
  23. Kak Anash:-

    Nak buat cemana...dah kawan ngan retissss terpaksa la debar2.

    ReplyDelete
  24. Maszuber:-

    Bertabahlah.....kata nak kurusssss....

    ReplyDelete
  25. zany:-

    Muka john memang boleh berubah2....

    ReplyDelete
  26. Cawan:-


    Kene ripit tu nampak gayanya!!! hahaha

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!