2012-02-27

Wajah Baru Port Dickson

Assalamualaikum!!!

Baru-baru ni aku berkesempatan ke Port Dickson (PD) demi mencari sesuap nasik. Kalau tak silap aku, kali terakhir aku ke PD adalah pada tahun 2010, atas dasar membawa pelancong Canada nak tengok laut hehehe. (Max, I'm talking about you!).

Jadi persepsi aku terhadap PD selama ni lebih kurang sama je la... Orang datang sebab nak mandi laut, cuti sekolah je jem dan sebagainya...biasalah, typical tourism spot. Tapi bile aku sampai PD kali ni, aku memang terkejut gile.
 
Ikut Highway Seremban-Port Dickson exit ikut sini.

Wajah PD dah berubah!!! Bagi sesiapa yang masuk ke PD melalui Teluk Kemang, mesti akan lalu Muzium Tentera Darat (tak silap aku masuk percuma) dan kem-kem askar yang ada kat situ (itu je satu-satunya laluan yang aku tau nak ke PD). Tapi masa aku sampai hari tu, fuh terkejut jugak bila tengok kawasan tu dah jadi cantik, laluan pejalan kaki yang menarik dan yang paling penting, jalan tar sepanjang jalan di hadapan muzium sampailah ke simpang tiga antara teluk kemang dan pekan PD tu dah diletakkan rubber track yang kaler merah tu, kalau sesiapa yang rajin jogging kat taman especially kat KL biasa jumpa rubber track kaler merah tu... memang kelainan!!!



Nampak tak trek merah dan laluan pejalan kaki yang dah dinaiktaraf??? cantek!
Welcome to PD!
Dan yang paling penting, ada pintu gerbang tulis "Selamat Datang Ke Bandar Tentera Darat". Oh baru aku tahu yang PD tu sebenarnya dah  dipanggil Bandar Tentera Darat... ok memang kena lah sebab sebahagian besar kawasan kat situ adalah kawasan kem askar. Dan sekarang ni dah ada politeknik jugak. Makin ramai la warga PD!

Di samping itu, keadaan pantai peranginan di PD especially di sekitar Pantai Teluk Kemang dah semakin bersih dan teratur. Alhamdulillah, PD semakin berubah wajah. Mungkin sebab ia merupakan tarikan pelancungan berpantai yang paling dekat dengan KL, jadi warga kota yang teringin nak ke laut boleh datang ke PD!!!.

Oh ya, semasa di PD aku sempat berjumpa dengan seorang blogger yang dah dua tahun aku kenal tapi hanya dalam blog, tak pernah jumpa pon...dapat jugak jumpa dengan Ustaz Adam! Siap belanja satey lagi tuh! Thanks! Ok lain kali bleh jumpa lagi. Itulah kelebihan dunia tanpa sempadan di alam maya gitu hehehe.

Kedai satey, di Teluk Kemang

Ok lah chow dulu. 

WASSALAM.

27 comments:

  1. omg john blum blk lagik kan? aku first???

    ReplyDelete
  2. ahhahahah ahkak berjaya firstttt!!

    ReplyDelete
  3. saye pun nk jejak kaki utk komen sblum John, MasNona, dan lain2..

    terima kasih

    ReplyDelete
  4. Hahaha ampeh ko! Leh ramai2 terjah PD pas ni..

    Skin tq utk laksa & satey itu..muah:)
    Aku yakin John tak sampai lagi..sb tu dia tak first!! katanye Jem tadi pas antar makanan kt aku

    ReplyDelete
  5. ade laluan Lukut nk ke PD hehe.. dulu abang aku duk lukut tp mmg besh la jalan tu cuma motif nye ape ek? utk buat parade la agaknye ye..

    ade sedap cm sate wak tor? hehe

    ReplyDelete
  6. Na,

    ok tak sate wak tor tuh? papi cam ralat la aritu beli 50cucuk xcukup.. patu dia siap ckp suh john dtg mkn arinih elok plak mamat tuh tnya kat mana beli.. dh alang2 baik la ko rase.. hehe

    ReplyDelete
  7. Skin: Sedap!! Dah la banyak plak tu!! gile..leh buat sarapan esok..oppss, xleh, aku kena pose esok, tadi dh tibai laksa + satey, semua salah korang!!

    ReplyDelete
  8. Ely:

    Hahahah sah sah john x sampai rumah lagi!!! Wakakaka tahniah dapat first!!!

    Aku rasa dia buat merah tu sebb kan setiap tahun kat situ ada upacara apa tah yang tentera punya perbarisan tu.

    Oh maiii satey wak tor tu sedap okay!!!!! Terbaik!

    ReplyDelete
  9. Cawan:-

    Lega depa takda komen lagi kannnn hehehehe....

    ReplyDelete
  10. BlueEwoke:-

    Wow korang pon dah rasa laksa Fatt?? Hahaahaha sedap tak?
    Habisla diet koooo!!!!
    Satey wak tor tu sedap kan!!!

    ReplyDelete
  11. PD aku suka.. nk mkn yong tau fu kt situu huhuhu


    Na, nk g travel xyah diet, blk sure turun berat haha

    ReplyDelete
  12. singgah... intai je... silau mata jalan kaler merah.... hahaha....

    eh! tetap first sebelum kak anash n JOHN! hahaha

    ReplyDelete
  13. motif sangat tau...nak komen sebelum akak dgn john???

    pesal nampak nama teluk kemang merata rata???

    mana gambo bilik cantik???
    huh?
    bukan
    bilik mewah ....
    mana???

    alam maya tanpa sempadan...dpt jumpa kawan lagi...yahooo

    ReplyDelete
  14. hoi na siap tapau ke??? cis!

    lama tak gi pd...hahaha!

    ReplyDelete
  15. jom ke PD! hehehe...weekend ni jom? kekeke

    ReplyDelete
  16. Ely:-

    ye ke banyak makanan best????? ok nanti kiter serbu PD reramai yer! Kita piknik!! hahaha

    Haah kan, kalo bleh kurus memang terpaksa travel selalu!

    ReplyDelete
  17. MasMZ:-

    Kalo silau sila pakai sepek mata cencaru!

    ReplyDelete
  18. Kak Ansah:-

    Ahaksssss motiff sangat!!

    Bilik mewah hanya untuk tatapan diri sendiri okays!

    Teluk kemang? hahaha tu semua ilusi akak tu hahaha.

    ReplyDelete
  19. biqque:-

    Yang menapaukan si na tu adalah John tau hahha gigih kan!

    Jom pi PD!

    ReplyDelete
  20. i reply nih tau.... ngantuk but i nak jugak reply! heheheh... jom gi PD, nak dok kat avilion admiral cove

    ReplyDelete
  21. Lily:-

    Ohmaiiii lily Riani mengomen di blog???? Sudah kembali menghargai peminat??? Terharu!!! Hehheehe

    ReplyDelete
  22. ngantuk gilos but demi peminat, ku gagahi jua.... drama gilos

    ReplyDelete
  23. Port Dickson? wargh.... rindu kampung den.. yer.. banyak dah yang cantik kt PD tuh.. tidak seperti dulu. pandai yang bersih lagi luas.. cuma kalau nak mandi manda tak yah la p Teluk Kemang, sesak melampau. unless ko nak main jetski/ jetboat/ banana segala permainan tu.. hanya di Teluk Kemang sajerk.
    Janggel, aku balik PD ikot hway SPDH tu bila aku banyak duit je.. klu time sengkek aku ikot Mambau/ Sepang-Lukut/ Bangi-Sepang (jalan kampung). leh nampak umah orang, lembu itik ayam semua nampak ah.. hehehe...

    ReplyDelete
  24. Lily:-

    Hahahah u memang Ratu Drama!!!
    Sape nak jadi Ratu Air Mata pulak nih? cepat lapor diri!

    wakakaka

    ReplyDelete
  25. Babyarisya:-

    Oh orang PD ke? hehehe Lawo dah PD tu skg kan...Tu la Teluk Kemang mmg dah pack, so aku slalu gak ke Blue Lagoon tu dulu, cam cantek jugak tempatnya.

    Itu je laluan yg saya tau kalo nak ke PD, itu pon sesat larat jugak. :)

    ReplyDelete

Thanks for Coming...Please leave your comment here.
Introduce yourself first or else aku tak layan. Thanks!